Хотинська фортеця – одне з 7 див України, історія та легенди

Хотинська фортеця на березі Дністровського водосховища відноситься до числа найбільш популярних замкових комплексів і пам’яток архітектури X-XVIII століть на території України. Сюди однозначно варто поїхати, щоб насолодитися мальовничими краєвидами, історією і вражаючою монументальної композицією, стати глядачем видовищного лицарського турніру. З поїздки в Хотин Чернівецької області вийде відмінний вікенд або відпустка, якщо доповнити екскурсію прогулянками містом, національним природним парком, дегустуванням місцевої кухні і відпочинком в одному з заміських комплексів.

Акції
Від 2 ночей з сніданками і SPA в комплексі Карпати
Мигово (Чернівецька область), Буковинська вулиця, 178
-45%
8700 грн
5599.0 грн
Від 3 ночей SPA-відпочинку в «VitaPark Карпати»
Жденієво (Закарпатська область), Шевченка вулиця, 257
-15%
8544 грн
7259.0 грн
Показати всі
75 акцій
Хотинська фортеця
Хотинська фортеця

Історія Хотинської фортеці

Замок в Хотині входить до числа найбільш значущих пам’яток архітектури Буковини і списку семи чудес України нарівні з Софією Київською, Києво-Печерської Лаврою і островом Хортицею.

У XIII столітті князь Данило Галицький дав указ побудувати фортецю на місці хотинських ранньослов’янських дерев’яних укріплень епохи Володимира Великого. 

Зліва Замок захищали 5 воріт: Ясські, Руські, Бендерські, Подільські і Каменецькі, а праворуч над водами могутнього Дністра – глибокий рів із земляним валом, на місці якого згодом звели потужні стіни артилерійського бастіону.

Хотинська фортеця, вид зверху
Хотинська фортеця, вид зверху

За свою довгу історію наймогутніший в східній Європі форт не раз ставав причиною запеклих боїв – польські королі, молдавські князі і турецькі султани бажали захопити Хотин. Під стінами міста польсько-українські загони на чолі з гетьманом Я. Ходкевичем і козацьке військо гетьмана П. Сагайдачного розгромили 150-тисячне турецьке полчище, що остаточно призвело до занепаду Османської Імперії. Вирішальна битва Хотинської війни Речі Посполитої проти турків відбулася в 1621 році.

Фортеця X-XVIII століть, Хотин
Фортеця X-XVIII століть, Хотин

Читайте також:
Старовинні замки України
Куди поїхати на вихідні з Києва

У XV столітті під егідою Молдавського князівства велися найбільші в історії форту реконструкційні роботи. Воєвода Стефан Великий наказав зміцнити і звести стіну висотою 40 метрів завтовшки 6 метрів. Саме в цей період на стінах замку з’явилися незвичайні християнські візерунки: вавілони – символи мудрості і голгофи – символи святої гори. Вважалося, що ієрогліфи володіли магічною силою, яка і допомогла фортеці вистояти в боях.

Хотинський замок всередині
Хотинський замок всередині

Замок був оснащений водопроводом і каналізацією. Вода подавалася до житлових приміщень по керамічним трубам з колодязя. В силу того, що Хотинська фортеця стояла на горі, його глибина склала 62 метри.

Двір всередині замку
Двір всередині замку
Міст на вході до фортеці
Міст на вході до фортеці

У XVIII столітті, коли Хотинська фортеця була у владі турків, замковий комплекс доповнився новою оборонною спорудою, валом з бастіонами, в’їзними баштами, і мінаретом – вежею при мечеті для заклику на молитву. Кажуть, що в одному з підвалів фортеці містився гарем з 30 дівчат. Але це не єдина легенда Замку.

Перші кладки старовинної турецької мечеті в Хотинській фортеці
Перші кладки старовинної турецької мечеті в Хотинській фортеці

Протягом кількох століть на одній зі стін фортеці проступає волога пляма. За легендою, в стіні замурована дівчина, а волога – це її сльози. Версії легенди різняться: дівчину принесли в жертву, щоб форт став непереможним, або вона впала від ворожої стріли, намагаючись напоїти ослабших воїнів.

Вогка пляма на стіні Хотинського Замку
Вогка пляма на стіні Хотинського Замку

Всередині однієї з веж збереглася тогочасна камера тортур з моторошними і одночасно цікавими експонатами, які на той час застосовували для отримання потрібної інформації у бранців. Тим, хто має слабкі нерви і від одної уяви непритомніє, рекомендуємо утриматися від відвідування цієї місцини і пропустити цю частину екскурсії. 

Крісло тортур у Хотинській фортеці
Крісло тортур у Хотинській фортеці

Всередині веж ви побачите й інші цікаві експонати – відреставровані облогові знаряддя – катапульти і тарани.

Катапульта в Замку, Хотин
Катапульта в Замку, Хотин
Таран
Таран

Хотинська фортеця настільки колоритна, що стала локацією для зйомки 50-ти кінострічок. Найвідоміші – «Захар Беркут», «Тарас Бульба», «Балада про доблесного лицаря Айвенго», «Чорна долина», «Три мушкетери», «Гадюка», «Стріли Робін Гуда» тощо.

Читайте також:
ТОП-30 пам’яток України
Найцікавішими тури і екскурсії по Україні

Розваги на території Замку

Екскурсії в Хотинську фортецю проводяться цілий рік. Відвідування Замку і найяскравіших місцевих визначних пам’яток входить в більшість програм турів по Чернівцях та Чернівецькій області. Заглядайте частіше на Покупон – у нас спеціальна рубрика знижок на екскурсійні тури по Україні.

Окрім цікавої пізнавальної екскурсії територією замку, вихідні можна приурочити до тематичних заходів. Наприклад, на початку осені 2021 року на території замку планується провести тематичний фестиваль на честь 400-річчя Хотинської битви 1621 року. Захід триватиме 3 дні, протягом нього проведуть реконструкцію бою, в якому Річ Посполита і Військо Запорізьке здобули перемогу над Османською імперією і її союзниками. Якщо епідемічна обстановка буде сприятливою, на фестивалі можна буде побачити не тільки українських реконструкторів, а й гостей з Польщі та Литви.

Хотинська фортеця у всій своїй величі
Хотинська фортеця у всій своїй величі

У вільний від фестивалів час тут не припиняються виставки, ярмарки, уроки кінної їзди та стрільби з лука. Також в замку є кілька цікавих експозицій традиційного одягу, зброї і інструментів праці минулих століть. Постійно працюють виставки «Знарядь тортур і страти епохи Середньовіччя» та «Стінобитна зброя», які користуються незмінною популярністю серед гостей фортеці.

Графік роботи фортеці: з 9:00 до 18:00 без вихідних. На час карантину перед поїздкою краще дзвонити і уточнювати графік роботи.

Ціна входу в Хотинську фортецю: 70 грн для дорослих, 35 грн для дітей і студентів. Якщо ви на своєму авто, врахуйте, що вартість паркування – 20 грн.

Хотинська фортеця: як доїхати

В Хотин можна дістатися як на особистому, так і громадському транспорті. Берете квиток на поїзд до Кам’янець-Подільського або Чернівців, а звідти рейсовим автобусом з чернівецького автовокзалу (вулиця Головна) або маршруткою з Кам’янця-Подільського (з вулиці Грушевського навпроти центрального ринку) до Хотина. Від зупинки до фортеці потрібно пройтися пішки хвилин 15, взяти таксі або зловити попутку.

Їхати на машині з Києва краще по Житомирській трасі, через Вінницю, Хмельницький, Кам’янець-Подільський до Хотина. По дорозі вам відкриються неймовірно красиві пейзажі і місця. Чого тільки варте унікальне село Бакота, яке називають маленькою українською «Скандинавією».

Бакота
Бакота

Читайте також: Що подивитися в Бакоті

Де бюджетно зупинитися

Навколо Хотина вистачає невеликих бюджетних готелів, в яких можна зупинитися на одну ніч або навіть на кілька днів, якщо у вас в планах поїздити по околицях.

Середня ціна за одну ніч в готелях поруч з Хотином – 600-700 грн. Якщо ж ви потрапили на пік туристичного сезону (як правило, це кінець весни і перша половина осені), вільних місць поблизу від замку може не виявитися. Тоді краще зупинитися ближче до Кам’янця-Подільського або Чернівців, де готелів більше. Підшукати гарний недорогий готель можно на сайті Покупон. Тут ви знайдете рейтинг готелів, реальні відгуки та знижки на проживання.

Читайте також:
Що подивитися в Чернівцях
Туристичний гайд по Кам’янцю-Подільському

Ну як, хочете побачити одне з семи чудес України на власні очі? Або вже бували в Хотині? Діліться в коментарях :)

13 коментарів
  • Алена

    Давно хотели побывать семьей в Черновцах, Каменце-Подольском, Хотине, но все как-то откладывали. Судя по всему границы откроют нескоро, так что самое время исследовать местные достопримечательности. Кстати, может кто знает, когда проходит Битва наций? Думаю, сыну будет очень интересно посмотреть

  • Даяна

    С Хотинской крепостью у меня связаны особые воспоминания) Шел дождь, было очень холодно, мы замерзли, и согревало только домашнее вино, которым торговали прямо в крепости)) Но все равно было круто! Там каждый уголочек пропитан историей, каждый камушек – и это чувствуется! Очень хочу как-нибудь побывать там снова)

  • ОЛЯ

    Очень атмосферное и запоминающиеся место! каждый украинец обязательно должен побывать здесь и насладится прекрасными видами и вдохнуть историю своего народа!

  • Наталя

    Була останній раз у 2013 році, на травневі, шукали екскурсовода по всьому місту, і зрештою не знайшли ))) цікаво буде поїхати знову, судячи зі статті все ну дуже змінилось

  • Ольга Маркова

    никогда там не была, но до карантина планировала тур по Украине и вот подбираю классные места. надеюсь, что сможем поехать после карантина.
    очень круто, что у нас сохранились такие такие большие исторические памятки и мы может к ним “прикоснуться” в современном мире.

  • Наталья

    Учила по истории Украины с сыном, 7 класс))) Уникальный замок, не знала, что такая инфраструктура крутая тут для отдыха. Очень захотелось посетить.

  • Waterlilly88

    Очень понравилась Хотинская крепость и природа вокруг) Побывали там летом и даже поплавали в Днестре. Поездка получилась очень романтичная, совместили Хотин, Каменец-Подольский и Черновцы.

  • Анна

    Хотинская крепость – это своеобразное место силы для меня. Обожаю сюда приезжать хотя бы раз в год. Кто еще не был, обязательно советую съездить!

  • Сергій

    Дуже величне та атмосферне місце, в якому зійшлися історія та легенди. Був тут чотири рази, і кожного разу поринаеш в енергетику Хортиці. як в перше. Рекомендую всім!)

  • Ксения

    Когда отдыхали в Черновцах, хотела съездить посмотреть на Хотынскую крепость, но так загулялись по городу (а там действительно есть, что посмотреть), что по времени уже не успевали. После вашего обзора уверена, что обязательно съездим туда всей семьёй, особенно хотелось бы попасть на фестиваль Битва наций

  • Алина

    Удивительное место. Была в этой крепости один раз, но впечатления запомнились на долго. Лично меня она поразила больше всего, из всех в которых я была по Украине. Величественное сооружение с прекрасными видами на Днестр, эту атмосферу не передать словами. Восторг и ужас, два в одном) Камера пыток немного повергла в шок и вообще тяжело такое визуализировать в современном мире, но все же это история. В общем для тех кто очень впечатлителен, помимо чувства прекрасного, будут еще и более “острые” ощущения, оно того стоит)

  • Катя

    Останавливались в Орлином гнезде, но на тот момент не знали о скидках от Покупона( нам там очень понравилось, обязательно вернёмся в этом году, и теперь уже точно воспользуемся вашими предложениями ! :)

  • Артем Бритченко

    Был тут, когда отдыхал в Каменец-Подольском. Стоящее место. Очень рекомендую. Вокруг ещё и природа супер красивая. Также оттуда можно заехать и в Черновцы, это второй Львов.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *