10 старовинних замків України, які варто побачити

Україна багата на замки та старовинні фортеці анітрохи не менше старенької Європи. До нашого часу збереглося 116 твердинь — або лише їх руїн. Найбільше у Тернопільській області — 34. Тож якщо ви млієте від середньовічної архітектури, захоплюєтеся історією або просто полюбляєте гуляти місцями, просоченими духом старовини, ця добірка найкрасивіших замків України – для вас. Читайте наш огляд та плануйте туристичні маршрути зі знижками Покупону до 60% на проживання в готелях.

Акції
Від 1 ночі зі сніданками в «City Club» у Харкові
Харків, Юрія Гагаріна проспект, 145
-50%
1580 грн
869.0 грн
Від 1 ночі у готелі «Classic Hotel» у Харкові
Харків, Мистецтв вулиця, 14
-59%
2470 грн
1100.0 грн
Показати всі
143 акцій

1. Старокостянтинівський замок (Хмельницька область)

Старокостянтинівський замок розташований в мальовничому місці, де зливаються дві річки
Старокостянтинівський замок розташований в мальовничому місці, де зливаються дві річки

Хмельницька область, як жодна інша в Україні, може похвалитися стародавніми спорудами в хорошому стані. Якщо ви плануєте відвідати Кам’янець-Подільський, Меджибізький або Летичівський замки, по секрету скажемо, що між ними захована справжня перлина — Старокостянтинівський форт. Замок був побудований князем Костянтином Острозьким в XVI столітті на мисі між річками Случ та Ікопоть і обнесений ровом, валами і оборонною стіною. Татарам жодного разу не вдалося захопити замок під час своїх набігів. У XVII столітті Старокостянтинів, який перебував у прикордонній зоні між Річчю Посполитою і Українською державою, грав важливу роль для козацької держави. Поруч з замком часто проводять ярмарки, фестивалі і ретроспективні лицарські поєдинки. 

2. Олеський замок (Львівська Область)

В Олеському замку народився видатний правитель Речі Посполитої
В Олеському замку народився видатний правитель Речі Посполитої

Львівська область одна із найбагатших на замки в Україні. Чого тільки варті відомі Золочівський, Свірзький чи нещодавно відреставрований Підгорецький. Особливою славою користується Олеська фортеця, в якій народився найвідоміший і найшанованіший поляками король Речі Посполитої – Ян III Собеський.

Точна дата заснування замку невідома, але дослідники припускають, що його будівництво почалося у другій половині XIII століття. Селище Олесько знаходилось на той момент на кордоні Галичини і Волині, а після захоплення цих земель – було постійною причиною військових конфліктів, переходячи від Польщі до Литви і назад. Легенди свідчать, що в замку водяться привиди, серед них – чеський чернець Ян Каспер, який стрибнув у колодязь на очах у тисячі паломників. Замок на високому пагорбі прекрасно зберігся, як зовні, так і всередині. За 800 метрів від нього розташований ресторан «Гридниця», оформлений під середньовічний стиль.

Акції
Від 1 ночі в «Optima Дворжець» у Львові
Львів, Городоцька вулиця, 107
-15%
1761 грн
1495.0 грн
Від 2 ночей зі сніданками у готелі «Едем» у Львові
Львів, Городоцька вулиця, 95А
-38%
5400 грн
3519.0 грн
Показати всі
8 акцій

3. Черленківський замок (Вінницька область)

Залишки вежі Черленківського замку мало не було розвалено під час реставрації
Залишки вежі Черленківського замку мало не було розвалено під час реставрації

На Вінниччині палаців та маєтків теж чимало – у цих місцях проживало не одне знамените сімейство, у тому числі графи Потоцькі. Проте здебільшого від стародавніх кам’яних замків і фортець залишилися лише руїни – наслідок частих військових набігів з усіх боків світу. Ось і в Селищі ще можна знайти напівзруйновані вежі та частину фортечних мурів Черленківського замку, збудованого у XIV столітті.

Після того, як татарська орда спалила замок в 1624 році, він був відбудований, а біля його стін розташувався монастир, від якого нині залишилася тільки стара дзвіниця. У 1750-их замок дістався родині Щеневських, які з замкової цегли побудували собі маєток, залишивши тільки одну вежу під усипальницю. З приходом радянської влади вежу розікрали і навіть намагалися підірвати, але вона вціліла. 

Читайте також:
? Що подивитись у Кам’янці-Подільському
? Історія та легенди Хотинської фортеці
? Культурний і гастрономічний Львів
? Чим зайнятися у Славському

4. Дубенський замок (Рівненська область)

Стіни Дубенської фортеці не піддалися жодній облозі
Стіни Дубенської фортеці не піддалися жодній облозі

Замок XV століття розташувався у містечку Дубно на мисі річки Іква. Як і Старокостянтинівський, Дубенський замок був побудований за наказом князя Костянтина Острозького. Варто відзначити міцність замків родини Острозьких, адже Дубно, незважаючи на численні набіги, жодного разу не був захоплений ані татарами, ані шведами, ані росіянами, ані козаками. Можливо, секрет був у підземних ходах, через які місцеві жителі ховалися в замок, і завжди наповнених льохах з провізією на випадок облоги. Пізніше за кріпосними стінами розташувалися палаци родини Острозьких та сім’ї Любомирських. 

5. Невицький замок (Закарпатська область)

Від Невицького може стартувати захоплюючий тур замками і фортецями Закарпаття
Від Невицького може стартувати захоплюючий тур замками і фортецями Закарпаття

Між Карпатських гір, у тумані над річкою Уж височіють кам’яні мури та вежі Невицького замку. Замок був збудований на вершині гори у XIII столітті, але незабаром його зруйнували монголо-татари. Пізніше Невицький замок відновили і ще не раз перебудовували, доки його не було знищено у вогні міжусобних воєн трансільванських воєвод у 1644 році. У напівзруйнованому вигляді фортеця і збереглася до наших днів, майже через 4 століття у нас є можливість на власні очі побачити середньовічний пам’ятник архітектури.

Ужгород всього за 12 кілометрів звідси, тому якщо вирішили відвідати українські Карпати на машині, можна побудувати чудовий маршрут по всіх замках Закарпаття: Невицький замокУжгородський замокЗамок тамплієрів (с. Середнє) – Мукачівський замок – Чинадіївський замок – замок Шенборнів

Акції
Від 2 ночей зі сніданками та аква-зоною у «Європа»
Соломонове (Закарпатська область), Головна вулиця, 89
-20%
2800 грн
2239.0 грн
Від 1 ночі з басейном в «Forest Camp»
Мигово (Чернівецька область), Довбуша вулиця, 15Б
-34%
5500 грн
3799.0 грн
Показати всі
65 акцій

6. Палац Тарновських

Палац Тарновських – зразок класицизму
Палац Тарновських – зразок класицизму

Із відносно молодих пам’яток архітектури неабиякою популярністю користується палац та парк Тарновських у Качанівці Чернігівської області. Ця садиба, збудована в XVIII столітті, чудово збереглася до наших часів. У ній побувало багато видатних особистостей: Тарас Шевченко, Микола Гоголь, Ілля Рєпін та інші. Будівництво комплексу почалося ще в 70-ті роки XVIII століття, а свій остаточний вигляд садиба набула вже в XIX столітті.

Палац Тарновських побудований у стилі класицизму, має два фасади – головний і парковий. На території маєтку, наділеного статусом національного історико-культурного заповідника, можна побачити не лише палац, а й церкву, хрестильню та ризницю, альтанку М. І. Глінки, скульптурну композицію «Геральдичні леви», два витончені містки та інші споруди. Головною окрасою комплексу служить мальовничий двоярусний парк із гарними каштановими алеями, два ставки та «Романтичні руїни» – бутафорські залишки фортеці, якими було модно прикрашати присадибні парки за часів будівництва палацу.

7. Червоногородський замок (Тернопільська область)

Вид згори на Червоноградський замок заворожує
Вид згори на Червоноградський замок заворожує

Хоча візитна картка Тернопільській області — Збаразький замок, але занедбаних, оповитих легендами замків регіону незліченна кількість: Кременецький, Микулинецький, Теребовлянський, Чортківський, Золотопотіцький, Чернелицький, Буданівський, Язловецький.

А от Червоногородський замок нагадує декорацію до казки «Спляча красуня». Його руїни – єдиний спогад про колись славне місто Червоноград, яке зникло з лиця землі. Побудований в XIII столітті замок в романському стилі кілька разів перебудовували, і на початку ХХ століття він нагадував вже палац з ландшафтним парком, італійської терасою і колонадою, поки не був зруйнований під час Першої світової війни. Останні промені сонця, які затримуються на високих вежах Червоногородського замку, у той час, коли всю долину поглинає морок, — воістину чарівне видовище.

8. Замок Куріса (Одеська область)

Залишки фортеці Куріса нагадують Воронцовський палац в Алупц
Залишки фортеці Куріса нагадують Воронцовський палац в Алупц

Всі туристи, приїжджаючи в Одеську область, не упускають можливість відвідати Білгород-Дністровську (Акерманську) фортецю в Одеській області. На схід же від Одеси, на березі Тилігульського лиману, розташувалося село Курісово, а в ньому нескладно знайти гарні склепіння замку в мавританському стилі. Це маєток колишнього начальника канцелярії Суворова, володаря Ордена Святого Георгія — Івана Онуфрійовича Куріса. 

Замок будувався в XIX столітті: східна частина була зведена до 1820 року, а західна — в 1892 році. 1990 року після пожежі, що спалахнула від блискавки, запланована тоді реставрація скасувалась. У 2018 році замок передали в приватні руки, роботи по відновленню йдуть повільно, але у палацу знову з’явилася надія на нове життя. 

Акції
Від 1 ночі зі сніданками у «Optima Одеса 4*»
Одеса, Пантелеймонівська вулиця, 25
-15%
1104 грн
935.0 грн
Від 1 ночі зі сніданками у «Aqua Paradise» в Одесі
Одеса, Южносанаторний провулок, 2/2
-25%
3200 грн
2400.0 грн
Показати всі
5 акцій

9. Замок-музей «Радомисль» (Житомирська область)

На території знаходиться унікальний пам'ятник Єлисею Плетенецькому на воді
На території знаходиться унікальний пам’ятник Єлисею Плетенецькому на воді

Замок у Радомишлі з облаштованим навколо ландшафтним парком відрізняється від інших твердинь нашого огляду, адже був збудований на початку ХХІ століття. Основа будівлі – старовинний млин 1902 року, проте під час будівельних робіт під ним було знайдено фундамент більш давньої будівлі. Як показали дослідження, у XVII столітті на цьому місці знаходилася Радомишльська паперова фабрика: місцеві майстри доставляли папір річкою до Києво-Печерської Лаври. Замок був побудований та облаштований з дотриманням принципів еклектики: тут зустрічаються інтер’єри XVII і XIX століття. Більшість замку займає Музей домашньої ікони. Багато експонатів у ньому можуть похвалитися незвичайними, а часом просто неймовірними історіями.

10. Олицький замок (Волинська область)

 Замок-фортеця в Олиці належала знатному литовському роду
Замок-фортеця в Олиці належала знатному литовському роду

Західна Україна протягом багатьох століть завойовувалася і переходила від однієї держави іншій, і кожен король, князь, намісник, граф будував тут свої резиденції. Тому на українському заході так багато середньовічних замків. Отже, відомий на всю Україну замок Любарта розмістився в Луцьку, але ми рушимо на схід – і в селі Олика, між мальовничих ставків, знайдемо замок, який з XVI століття до Другої світової війни був у володінні найстарішого і найбагатшого литовського роду Радзивіллів. 

Після того, як останній власник залишив замок, будівля прийшла в занепад. Уже в повоєнний час тут обладнали психіатричну лікарню, яка функціонує донині. Поруч реставрується Колегіальний костел Святої Трійці, побудований Радзивіллами в той же період, що і замок.

Мапа замків

Читайте також:
? «Замок Радомисль» у Житомирській області
? Цікаві факти про замок Паланок
? Пам’ятки західної України
? Розваги курорту Буковель

У яких замках і фортецях України вам доводилося бувати? Чи добре вони збереглися і чи можна там відчути дух історії? Діліться враженнями у коментарях!

1 коментар
  • Варвара

    Из статьи была в трех замках: Дубненском, Староконстантиновском и Олесском. Каждый по-своему особенный и красивый. Мы с мужем и сыном заядлые путешественники и были в многих красивых местах нашей страны. Из замков Украины мне особенно понравились Подгорецкий, Золочевский, Луцкий и крепость в Белгороде-Днестровском.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *