«Замок Радомисль»: як дістатися, що подивитися і де зупинитися

«Замок Радомисль» – архітектурний музейний комплекс з червоної цегли в містечку Радомишль Житомирської області. Відстань від Києва – 109 км. Раніше на місці замку знаходилися старовинний млин 1902 року побудови і давня папірна фабрика, зведена на початку XVI століття. «Замок Радомисль» – унікальна пам’ятка, куди одні туристи їдуть цілеспрямовано на пару днів, а інші включають до великої програми заміського відпочинку. #PokuponBlogTeam розповість вам історію комплексу та поділиться знижками на проживання в кращих готелях Житомира та Житомирської області.

Акції
Від 1 ночі відпочинку зі сніданками у «Чудодієво»
Вишпіль (Житомирська область), Лісова вулиця, 47
-30%
3750 грн
2599.0 грн
Від 2 ночей у котеджі в комплексі «Радомишль»
Радомишль (Житомирська область), Плетенецька вулиця, 1
-20%
5000 грн
3999.0 грн
Показати всі
2 акцій

Читайте в нашому огляді:

Історія «Замку Радомисль»

Замок розташований в старовинній частині міста, так званій «Папірні». Свою назву район отримав не дарма. У 1612 році тут закінчилося зведення паперової фабрики, яку заснував Єлисей Плетенецький і де пізніше були створені сторінки для першої книги Києва – «Часослова».

На місці замку «Радомисль» раніше була паперова фабрика
На місці замку «Радомисль» раніше була паперова фабрика

Але «прожило» підприємство недовго і незабаром було зруйновано. Від фабрики залишилася цегла та фундамент, і до кінця 19-го століття в руїнах проводили свій час хіба що самотні блукачі.

На початок 1900-х років руїни вже почали неабияк муляти око, а в полях біля них колосилася золотим відливом пшениця. «Нехай хоч зерно меле», – подумали працьовиті селяни, взяли в руки молотки і в 1902 році звели на цьому місці млин. Лопаті обертали жорна прогресу, розмелюючи зерно аж до 91-го року, поки про споруду не забули на тлі перебудови і загальної гласності.

Ольга Богомолець – друге ім’я в історії замку Радомишль після Єлисея

З 1995 року громадський діяч Ольга Богомолець захоплювалася колекціонуванням унікальних ікон в стилі домашньої гравюри. Колекція росла в кількості, але для неї не було постійного місця зберігання. Церква для цього не підходила, оскільки подібні ікони не відповідають канонам.

Колекціонер розуміла, що Радомисль – це шанс воскресити унікальний культурний пам’ятник, побудувавши музейний комплекс для розміщення колекції зібраних за довгі роки ікон.

Замок Радомисль почали будувати у 2007 році
Замок Радомисль почали будувати у 2007 році

«Засукавши рукави», депутат взялася за реконструкцію замкового комплексу, і в 2007 році на місце колишньої папірної фабрики міста Радомишль почали з’їжджатися будівельники і фури з цеглою. Реконструкція замкового комплексу тривала чотири роки і закінчилася в 2011 році. 30 вересня замок Радомисль офіційно відкрив двері відвідувачам з усіх куточків України.

Акції
Від 1 ночі з сніданками і лазнею у «Княжий двір»
Княжичі (Київська область), Стогнія вулиця, 39А
-22%
2960 грн
2299.0 грн
Від 1 ночі відпочинку у комплексі «Krakow»
Київ, Брест-Литовське шосе, 8А
-26%
1195 грн
885.0 грн
Показати всі
40 акцій

Радомишльський замок: цікаві факти про комплекс

Якщо ви думаєте, що в розказану вище історію «Замку Радомисль» вклалися всі захоплюючі факти, то поспішаємо вас порадувати: найцікавіше тільки починається. Про комплекс можна говорити багато і довго, але #PokuponBlogTeam вибрала найцікавіші факти:

  • Замковий комплекс великий – він складається з п’яти залів, призначених для виставки рідкісних домашніх ікон в спеціальних іконостасах.
  • У Музеї української домашньої ікони зібрані роботи з усіх куточків України – від Київської і Подільської області до Запоріжжя та Слобожанщини. Крім ікон в «Замку Радомишль» виставлені предмети українського побуту і справжні козацькі човни – «чайки» XVII-XVIII століття.
Замок Радомисль – одна з наймальовничіших пам'яток Житомирщини
Замок Радомисль – одна з наймальовничіших пам’яток Житомирщини
  • Ікони в музейних залах замку виставлені найрізноманітніші – католицькі, православні та навіть уніатські.
  • У залі з домашньої іконою виставлені роботи сільських майстрів-самоучок, які малювали не за церковними канонами, а за покликом свого серця.
  • Ікони мають регіональні відмінності в оформленні: чернігівські – помаранчевий і жовто-гарячий фон, полтавські виконані на блакитному, а київські – на бордовому тлі. Для закарпатських ікон є характерними витягнуті лики.
Значну частину замку Радомисль займає виставка ікон
Значну частину замку Радомисль займає виставка ікон
  • Поруч з виставкою мироточивих полотен розташована дзвіниця. За місцевим повір’ям, бажання, загадане на її верхівці, обов’язково здійсниться. Правда чи ні, але одне можна сказати точно: з висоти вежі відкривається приголомшливий вид на парк навколо «Замку Радомисль».
Значну частину замку Радомисль займає виставка ікон
Значну частину замку Радомисль займає виставка ікон
Акції
Від 2 ночей з сніданками і SPA в комплексі Карпати
Мигово (Чернівецька область), Буковинська вулиця, 178
-45%
8700 грн
5599.0 грн
Від 3 ночей SPA-відпочинку в «VitaPark Карпати»
Жденієво (Закарпатська область), Шевченка вулиця, 257
-15%
8544 грн
7259.0 грн
Показати всі
81 акцій
  • По сусідству з музейним комплексом ікон проводять майстер-класи з самостійного виготовлення паперу. Можливість власноруч виготовити папір в компанії з друзями – це відмінне доповнення до захоплюючої екскурсії замком.
На території музею регулярно проводяться майстер-класи з виготовлення паперу
На території музею регулярно проводяться майстер-класи з виготовлення паперу
  • Як нагадування про добре проведений час на руках залишиться справжній, рукодільний папір, виготовлений за тією самою технологією, яку використовували при створенні сторінок «Часослова».
Конференція в стилі Ігри Престолів, в теорії можна відіграти «Червоне весілля»
Конференція в стилі Ігри Престолів, в теорії можна відіграти «Червоне весілля»
  • У замку працює конференц-зал на 150 осіб з кам’яними стінами, завдяки чому промову лектора буде однаково добре чути по всьому залу навіть без мікрофона.
  • Для кава-брейка на 60 осіб можна орендувати ресторан Трапезного залу, а свою виставку можна організувати в залі для експозицій, місткість – 100 чоловік.
  • Конференц-зал знімають організатори фестивалів класичної музики, виступів Кирила Стеценка, курсів з писанкарства та етнофешн-шоу на кшталт «Аристократичної України». Знайдеться там місце і для інших заходів.
  • Тим, хто прагне екзотичних розваг, дадуть потримати в руках дерев’яний арбалет і зробити з нього пару пострілів. Мисливцям за рідкісною рибою запропонують порибалити на човні. Пік екстриму – полювання на рибу з арбалетом з човна, з можливістю приготувати улов на місці.
  • Екскурсоводи проводять цікаві лекції очима археологів, першовідкривачів, істориків і дослідників культурного явища домашньої ікони.
Старовинні ікони в замку Радомисль
Старовинні ікони в замку Радомисль

Читайте також: 
? 10 старовинних замків України
? Найзахопливіші тури та екскурсії Україною
? 7 див України

Акції
Від 1 ночі зі сніданками у «Optima Одеса 4*»
Одеса, Пантелеймонівська вулиця, 25
-15%
1104 грн
935.0 грн
Від 2 ночей в «Asiya Hotel» біля моря в Одесі
Одеса, Семена Яхненка вулиця, 10А
-25%
2000 грн
1499.0 грн
Показати всі
4 акцій

Ціни та графік роботи замку Радомишль

Вхід в музейний комплекс платний, ціна квитка – 150 грн. Також з п’ятниці по неділю з 10:00 до 18:00 на території музею проводяться різноманітні екскурсії для дітей та дорослих, майстер-класи, інтерактивні заходи, майстер-шоу з виготовлення паперу за старовинною технологією XVII століття.

Як дістатися до замку Радомисль
Як дістатися до замку Радомисль

Щоб дізнатися більше інформації, заходьте на сайт музею: там ви знайдете необхідні контакти, опис екскурсій, інформацію про умови оренди залів, а також фото та ціни на проживання в готелі при комплексі. З питань організації заходів та бронювання номерів у замок Радомисль можна звертатися щодня з 9:00 до 21:00.

Вид на замок Радомисль з висоти пташиного польоту: відео

Як дістатися до «Замку Радомисль»

Дістатися до Радомишльського замку можна декількома способами:

  • Маршрутним таксі від станції метро Житомирська.
  • Рейсовим автобусом з автостанції Дачна (час відправлення о 7:00, 8:00, 8:35, 10:30, 12:00, 13:10, 14:40, 16:00, 17:30 і 19:05).
  • Автівкою – маршрутом Е40/М06 з Києва, Одеси і Львова, або по трасі Е40/М03 з Дніпра та Харкова.

З Радомишля до музею вас довезе маршрутка під номером 2. Виходити треба на зупинці «Замок». Це кінцева, не пропустіть. Пройтися пішки від центрального автовокзалу Радомишль до замку можна за 40 хвилин. Це швидко, головне йти по прямій, нікуди не звертаючи. Карта підкаже найкоротший шлях і відстань до «Замку Радомисль».

Акції
Від 2 ночей влітку у «Пацьорка» поблизу Буковеля
Татарів (Івано-Франківська область), Незалежності вулиця, 40
-30%
5400 грн
3779.0 грн
Від 2 ночей з харчуванням у Пацьорка біля Буковеля
Татарів (Івано-Франківська область), Незалежності вулиця, 40
-35%
5200 грн
3379.0 грн
Показати всі
24 акцій

Де зупинитися

Якщо ви приїхали здалеку та шукаєте, де зупинитися на ніч неподалік від «Замку Радомисль», то у вас є кілька варіантів: заночувати в самому замку, де є номери різних категорій, або забронювати номер в одному з готелів Радомишля, Житомира та Житомирської області. Середня ціна проживання у місцевих готелях – 900-1100 грн за добу на двох, а зі знижками Покупону ви можете заощадити до 40%.

Відстань між Житомиром та Радомишлем – майже 74 км, або півтори години їзди, від Києва – трохи більше 100 км.

Готельний комплекс «Радомишль» знаходиться зовсім поруч, в 500-та метрах від замку, і пропонує шикарні умови для сімейного відпочинку за містом з літнім басейном і сауною. Котедж з власною міні-кухнею на 8 осіб (з можливістю додаткового розміщення) на Покупоні можна забронювати дешевше – зі знижкою 20%.

Акції
Від 2 ночей у котеджі в комплексі «Радомишль»
Радомишль (Житомирська область), Плетенецька вулиця, 1
-20%
5000 грн
3999.0 грн
Показати всі
1 акцій

Читайте також:
? Що подивитися у Славському
? Розваги курорту Буковель
? Культурний і гастрономічний Львів
? Пам’ятки та цікаві місця західної України
? Відпочинок у Карпатах з дітьми

Так, ікони – це розвага не для всіх, але «Замок Радомисль» стане відмінним варіантом відпочинку для всієї родини і джерелом незабутніх спогадів. А ви хотіли б відвідати цю пам’ятку України? Діліться в коментарях.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *