Утруднене дихання: причини і що робити, коли важко дихати

Дихання – природний процес, непомітний до тих пір, поки дихається легко і без проблем. А ось утруднене дихання складно не помітити. Це те відчуття дискомфорту, коли ви не можете повноцінно зробити вдих, наповнити легені повітрям. Симптом, коли стає важко дихати, може виникати раптово і інтенсивно, а може розвиватися поступово, з часом посилюючись. Про найбільш часті причини, за якими дихання може бути ускладнене і про те, що робити, щоб усунути небезпечний симптом – читайте в нашій статті.

Причини труднощів при диханні 

Проблеми з диханням можуть характеризуватися різними ознаками: дихання нерівне, шумне, хрипке, уривчасте, прискорене, поверхневе, глибокий вдих і повний видих зробити важко, виникає відчуття браку повітря. Легка задишка через надмірне навантаження при занятті спортом та іншій фізичній активності є нормою. Якщо ж утруднене дихання стало все частіше відчуватися навіть у спокійному стані, після їжі, під час сну, то необхідно обов’язково звернутися до лікаря, щоб уникнути більш серйозних наслідків. 

Розвиток задишки може пояснюватися впливом різних факторів – від зайвої ваги, стресів до серйозних захворювань дихальних шляхів і серцево-судинної системи, які потребують невідкладного лікування. Розповімо про основні причини, чому стає важко дихати.

1. Захворювання органів дихальної системи

Відчуття нестачі повітря, особливо при фізичному навантаженні (у більш важких випадках – і в стані спокою) часто пов’язане з порушеннями в роботі легенів, бронхів – із захворюваннями, які викликають спазм та звуження дихальних шляхів.

Захворювання органів дихальної системи

Прикладом може служити бронхіальна астма внаслідок алергії. Бронхи опухають, спазмуються, через це кисень важко надходить і погано насичує тканини організму. 

При хронічній обструктивній хворобі легень (ХОЗЛ) розвивається запальний процес як реакція на вдихувані токсичні речовини, найчастіше сигаретний дим. Результатом є обмеження повітряного потоку в дихальних шляхах, шумне, хрипке дихання, кашель. 

Утруднене дихання – характерний симптом при патологіях, викликаних вірусами і бактеріями. У числі таких пневмонія (ускладнення після ГРВІ, грипу, коронавирусної інфекції), туберкульоз, коли істотна частина легень не бере участь у газообмінному процесі. При будь-яких утрудненнях дихання, проблеми з бронхами, легкими необхідно проконсультуватися з сімейним лікарем (нагадаємо, що до нього можна записатися онлайн через електронну систему Helsi). При підозрі на бронхіт, пневмонію або інші патології доктор направить вас на аналізи і рентген або КТ органів дихання – ці дослідження, як і послуги терапевта або пульмонолога в одній з приватних клінік вашого міста, в тому числі онлайн, ви можете пройти з хорошими знижками від Покупона, зекономивши час і гроші. 

2. Захворювання серця і судин

На глибину, частоту дихального процесу впливає таке порушення, як серцева недостатність, коли серце (свого роду насос) недостатньо ефективно забезпечує киснем тканини і органи. В результаті відбувається скупчення рідини в легенях (набряк), газообмінні функції легеневої тканини знижуються, виникає задишка, відчуття задухи, тяжкості в грудях.

Захворювання серця і судин

Ще одним із проявів серцевої недостатності є ортопное – задишка в лежачому положенні, виникає найчастіше вночі під час сну. Таке захворювання змушує людину спати не лежачи, а сидячи. У найбільш важких випадках ортопное виникає пароксизмальна нічна задишка – раптовий важкий напад, який будить хворого під час нічного сну.

Відчуття нестачі повітря – частий симптом при різкому підвищенні тиску, добре знайомий гіпертонікам. Якщо тиск підвищився, серце відчуває додаткове навантаження і не справляється із збільшеним об’ємом крові, дихання спирає, людина відчуває, що ій нема чим дихати.

Серед інших порушень, у зв’язку з якими дихання утруднене:

  • інфаркт міокарда;
  • прискорене серцебиття;
  • аритмія (серце б’ється неритмічно, збивається ритм серцебиття);
  • ішемія;
  • інсульт;
  • інші патології серця і судин (детальніше про це – у нашій окремій статті). 

Для постановки точного діагнозу слід не зволікати з візитом до кардіолога, Покупон пропонує пройти консультацію зі знижкою до 67%.

3. Стреси і сильні емоційні навантаження

Життя в стані постійного стресу (на роботі, в транспорті, вдома) може стати причиною розладів на нервовому грунті. Так при панічних атаках в кров йде сильний викид гормону адреналіну, організм потребує більше кисню, дихання перехоплює, спирає, людина починає задихатися. 

Стреси і сильні емоційні навантаження

Повністю виключити стрес у вас навряд чи вийде, а ось змінити своє ставлення до деяких факторів-провокаторів можна постаратися. Якщо самостійно відкоригувати психоемоційний стан не виходить, зверніться до фахівців – психологів, психотерапевтів, на Покупоні оновлюються акційні пропозиції, послуги, в тому числі онлайн, можна отримати зі знижкою до 88%.

4. Вегетосудинна дистонія (ВСД) та інша психосоматика

Спровокувати симптоми ВСД, такі як прискорене дихання, нестача повітря, часте серцебиття (тахікардія), загальна втома, пригнічений настрій, може хвилювання перед іспитом, під час співбесіди, виступи на публіці і інші прояви надмірного нервового напруги (психосоматика). Причинами розладу вегетативної нервової системи також можуть бути гормональні збої, наявність хронічних хвороб. Одним з проявів ВСД є часте дихання, гіпервентиляція легенів і дефіцит вуглекислого газу в крові, всупереч поширеній невірній думці, що причина навпаки – в нестачі кисню. Справа в тому, що коли рівень СО2 в крові низький,  гемоглобін з’єднується з киснем (О2) занадто міцно, і це ускладнює надходження О2 до тканин, які відчувають кисневе голодування. Тому, при прискореному диханні, задишці треба подихати в пакет, щільно притиснутий до рота, тим самим підвищуючи рівень вуглекислого газу в крові.

5. Анемія: не вистачає заліза в організмі

Залізодефіцит, або анемія, викликає зниження кількості еритроцитів (червоних кров’яних тілець) в крові, а значить і гемоглобіну, що входить до їх складу, –  речовини, що бере участь у транспортуванні кисню з легенів до тканин і органів. Низький гемоглобін, таким чином, викликає нестачу кисню в крові, особливо під час тренувань і іншої фізичної активності. Крім труднощів при диханні анемія супроводжується частими головними болями, хронічною втомою, зниженим рівнем концентрації і пам’яті. Якщо у вас знижений вміст заліза в крові (як це перевірити – читайте в нашій статті), то вам необхідно переглянути своє харчування, можливо, за призначенням лікаря, потрібно пропити препарати, що містять залізо.

6. Алергічні прояви: утруднення носового дихання, астма

Респіраторна алергія є специфічною реакцією органів дихання на вдихувані алергени – частинки, які присутні у повітрі (пил, пилок рослин, шерсть тварин). Захворювання виникає у дорослих, так і у дітей. Слизова дихальних шляхів при контакті з алергенами відповідає реакцією, схожою на застуду або ГРВІ: чхання, нежить, набряк носових ходів (неможливість дихати носом), кашель, хрипи в бронхах і легенях, утруднене дихання, задуха (при бронхіальній астмі), сльозотеча, свербіж слизової оболонки очей. Алергія як така практично не піддається лікуванню, основні рекомендації – уникати контактів з алергенами, прийом антигістамінних препаратів, що знижують алергічні прояви.

Алергія

7. Інші захворювання

Проблеми з диханням можуть бути викликані такими причинами, як травми грудної клітки, ребер (гострий біль у грудях, западання грудної клітки при вдиху), попадання чужорідного тіла в дихальні шляхи, остеохондроз грудного відділу (через сидячий спосіб життя, викривлення постави), цукровий діабет та інші. Точна діагностика проводиться тільки спеціалістом – терапевтом, ендокринологом, ортопедом та іншими профільними лікарями.

8. Неправильний спосіб життя

При відсутності проблем з серцем, органами дихання та інших патологій, причиною задишки може послужити нестача рухової активності, зайва вага і наявність шкідливих звичок. Найчастіше утрудненість дихання відчувається при бігу, швидкій ходьбі та інших фізичних навантаженнях, іноді – ввечері при засипанні. 

Перегляньте свій спосіб життя: приділяйте увагу спорту, на Покупоні ви завжди знайдете вигідні знижки на відвідування тренажерного залу, групові тренування з фітнесу, йоги, бойових мистецтв, танців та інші активності. Якість і режим харчування також відіграє важливу роль – дефіцит необхідних організму поживних речовин буває причиною проблем з дихальною системою. Консультацію дієтолога можна отримати за акціями від Покупона, а підібрати для себе правильний раціон допоможе наша рубрика про дієти.

Ожиріння

Якщо ви – затятий курець зі стажем, то вам напевно знайомі симптоми задишки і кашлю. Ці прояви – неминучий «побічний ефект» дії нікотину, смол та інших речовин, і вони можуть бути ознаками серйозних проблем з дихальною системою, наприклад, хронічної обструктивної хвороби легень, про яку ми говорили вище. Ще одна погана звичка – надмірне вживання алкоголю – не тільки викликає тяжкі симптоми похмілля, але і провокує утруднене дихання, що пов’язано з порушеннями серцево-судинної системи і підвищенням ризику інфаркту міокарда, аритмії (порушення серцевого ритму) та інших патологій. Про те, як позбавитися від нікотинової та алкогольної залежності ми писали в наших окремих статтях.

Куріння та алкоголь

9. Поганий мікроклімат в приміщенні

В першу чергу мається на увазі недостатній і не регулярний приплив свіжого повітря з вулиці. Духота і надлишок вуглекислого газу в будинку або офісі – причина головного болю, поганого якості сну, зниження концентрації, здатності до запам’ятовування інформації, відчуття нестачі повітря. Регулярно провітрюйте приміщення. Щоб уникнути протягів і як наслідок – застуд, виставте вікна на мікропровітрювання. Як змінювати режим в металопластикових вікнах, читайте в нашій статті. Можна придбати кондиціонер з функцією припливу свіжого повітря –  на Покупоні є моделі з кешбеком.

Рівень вологості в приміщенні –  ще один показник, який впливає на стан органів дихання. Усунути сухість повітря допоможе зволожувач, шукайте на Покупоні з вигідним кешбеком.

Що говорить про симптомів утрудненого дихання каже лікар-кардіолог дивіться на відео.

Особливості утрудненого дихання у дітей

У новонароджених (особливо недоношених – їх майже 50%) зустрічається такий симптом, як апное – зупинка дихання під час сну тривалістю до 20 секунд. Цей синдром пов’язаний з недостатнім формуванням і незрілістю дихального центру, легеневих рефлексів. 

Утруднене дихання у дітей

Наявність симптому вимагає постійного контролю за диханням дитини, і якщо ви бачите, що дихання зупинилося, м’язовий тонус знизився (малюк обм’як, не рухається), потрібно терміново збудити дихальний центр: подути на обличчя, потрусити немовля – в більшості випадків дихання відновлюється. Якщо ці дії не допомагають – необхідно негайно робити штучне дихання і непрямий масаж серця. 

Проблеми з диханням у немовлят і старших дітей найчастіше пов’язані з захворюваннями органів дихальної системи – верхніх (ларингіт, аденоїдит, хронічний тонзиліт або ускладнення після ангіни, набряк гортані) або нижніх (бронхіт, запалення легень) дихальних шляхів. 

Бронхіт

Бронхіальна задишка у дітей є наслідком запальних процесів у слизовій легенів, які викликані вірусною або бактеріальною інфекцією. Часто на цьому тлі розвивається обструктивний бронхіт. Дитині не вистачає кисню, при будь-якій фізичній активності вона кашляє, їй важко дихати. Крім цього спостерігається підвищена температура тіла, малюк млявий, вередує, погано їсть. Важливо не допустити розвитку хвороби, переходу її з гострої форми в хронічну, не займатися самолікуванням (в тому числі народними методами) – обов’язково проконсультуйтеся з педіатром. Важливо також після перенесеного бронхіту вжити заходів по зміцненню імунної системи дитини (докладніше про зміцнення ослабленого імунітету і загартовуванні – в наших окремих статтях).

Утруднене дихання при вагітності

Період вагітності характеризується змінами в організмі жінки на фізичному і психоемоційному рівні. Такий симптом, як відчуття нестачі повітря, може виникнути як на перших тижнях, так і на більш пізніх термінах.

Утруднене дихання при вігітності

У першому триместрі вагітності утруднення при диханні, крім тяжкості в шлунку, нудоти, відрижки після їжі, може бути супутнім симптомом токсикозу. Гормональна перебудова, стрес, дефіцит деяких мікроелементів (наприклад, магнію) також сприяє виникненню почуття нестачі кисню. 

На більш пізніх термінах, коли збільшена матка і плід все більше тисне на внутрішні органи, в тому числі на діафрагму та легені, утруднення при диханні виникають досить часто. Цей симптом пройде ближче до терміну пологів, коли матка з майбутнім малюком опуститься нижче, в область тазу.

Знижений гемоглобін і пов’язана з цим задишка – також не рідкість під час вагітності, контроль за цим показником обов’язковий. 

На пізніх термінах проблеми з диханням можуть бути наслідком переїдання і зайвої фізичної активності. Проконсультуйтеся з лікарем і підберіть для себе повноцінний раціон харчування, а також помірне фізичне навантаження, щоб вагітність протікала найбільш гармонійно для вас і малюка.

При вагітності часто розвивається хронічний бронхіт, для якого характерна задишка, висока температура і кашель. При цих та інших симптомах, особливо коли утруднене дихання в стані спокою і довго не проходить, необхідно обов’язково проконсультуватися у лікаря, в тому числі онлайн.

Детальніше про утрудненому диханні під час вагітності дивіться на відео.

Профілактика розвитку задишки

Таким чином, причин труднощів при диханні у дорослих і дітей може бути безліч, і точний діагноз встановить тільки лікар, самолікування може бути небезпечно. Якщо симптоми задишки виникли раптово, потрібно відразу припинити будь-яку рухову активність, якщо стан не покращився протягом 10 хвилин, викликайте швидку допомогу.

Профілактичні заходи щодо поліпшення стану органів дихання такі:

  1. Більше гуляйте на свіжому повітрі, далеко від проїжджої частини: паркова зона, ліс, берег водойми.
  2. Боріться з малорухливим способом життя: ходьба у швидкому темпі, плавання, будь-які групові заняття у фітнес-клубі на ваш смак і рівень фізичної підготовки, займатися можна також онлайн. Завдяки акціям від Покупона заняття обійдуться значно дешевше.
  3. Дихальна гімнастика – відмінний спосіб профілактики захворювань органів дихання (докладніше про це читайте в нашій окремій статті).
  4. Харчуйтеся збалансовано (про це у нас є багато статей в окремій рубриці). Підберіть індивідуальну дієту у дієтолога.
  5. Відмовтеся від куріння і алкоголю.

Будьте уважні до свого здоров’я, дихайте легко і на повні груди! Якщо у вас є позитивний досвід боротьби з утрудненим диханням – діліться в коментарях і будьте здорові :)

9 коментарів
  • Алена

    Вроде бы 103 – Это Скорая Помощь, А Пожарная – 101

  • Эдди

    Моя врач сказала что у меня предрасположенность к застоям в легких. И действительно, когда глубоко дышу то начинает кружиться голова и чуть не падаю. Порекомендовала делать дыхательные упражнения каждое утро, надувать шарики и мыльные пузыри. но я так боюсь этих головокружений что не часто следую ее советам

  • Оля

    Думаю, что мне весьма повезло, эта проблема не коснулась ни меня, ни родных. Даже у бабушки нет, но готовой надо быть ко всему.

  • Рита

    Пока жила в селе с дыханием было все хорошо, но как переехала в город, то начали появляться различные признаки проблем с дыханием. Воздух вокруг очень влияет на все..

  • Лера

    На весну и на осень постоянно появляется какая-то аллергия с затруднением дыхания, но слегка, думала я себя накручиваю. Но наверно все-таки схожу к врачу в следующий раз.

  • Ульяна

    Из-за стресса начались проблемы с дыханием, небольшие припадки. Теперь регулярно хожу к врачу и пью таблетки(

  • Катя

    Думаю, якщо в вас є такі симптоми, треба обов’язково піти до лікаря. До речі, якщо в вас таке часто буває, допоможе дихальна гімнастика і йога)

  • Рита

    Долгое время была проблема у сына, но не предавали большого внимания, пока не пошли к врачу. В итоге сейчас запущенное состояние.

  • Аника

    Бывают некоторые такие симптомы, когда не хватает воздуха, особенно в помещении. Думаю все-таки стоит мне, обратится к врачу.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *