Дихальна гімнастика – ключ до здоров’я

Дихання. Без нього неможливе життя. З давніх часів цей процес був овіяний таємницею. Не знаходячи йому пояснення, стародавні мислителі надавали диханню велике значення, вважаючи, що воно об’єднує тіло і розум. І не перебільшували. Крім забезпечення самого процесу життя, правильне, усвідомлене дихання може стати методом лікування. Те, як саме відбувається газообмін між повітрям і кров’ю, з якою частотою, інтенсивністю здійснюється вдих і видих, має виняткове значення для здоров’я. Доведено ефективність різних дихальних практик при лікуванні хвороб органів дихання, серцево-судинних захворювань, нервової системи, опорно-рухового апарату і навіть при боротьбі із зайвою вагою. Про те, як за допомогою дихання вирішити проблеми зі здоров’ям, піде мова в нашій статті.

Дихальна гімнастика: дихайте з розумом

Ми дихаємо інстинктивно і не замислюємося, наскільки правильно і ефективно ми це робимо. Разом з тим корисно вміти управляти цим процесом. Контролювати дихання можна за допомогою спеціальних методик і дихальних вправ, які виконуються в певній послідовності.

Вправи часом бувають специфічні: з тривалою затримкою дихання, при стислій грудній клітці на вдиху або паралельно з іншими рухами. Їх треба виконувати правильно і обережно, тільки після того, як ви переконаєтеся, що у вас немає серйозних захворювань, при яких ці вправи протипоказані (наприклад, немає каменів в нирках і в сечовому міхурі, жовчнокам’яної хвороби, вродженої вади серця, тромбофлебіту та інших проблем).

Перш ніж приступити до вивчення конкретної методики і практики, обов’язково проконсультуйтеся з лікарем. Пройти потрібне медичне обстеження ви можете, скориставшись вигідними пропозиціями на сайті Покупон.

Дихальна гімнастика

Види дихання

Є кілька основних типів дихання, які використовуються в різних дихальних практиках.

  1. Нижнее (черевне) дихання –  відбувається за рахунок руху максимально опущеною діафрагми і стінки черевної порожнини. При цьому дуже добре вентилюється нижня частина легенів, в яких часто відбувається застій повітря і слизу. А все через те, що люди в звичайному житті дихання животом (а саме воно мається на увазі) здійснюють рідко, а даремно. Користь нижнього дихання в тому, що при мінімальних зусиллях м’язів в легені надходить найбільша кількість повітря і заповнюються найдальші їх ділянки. Також важливою перевагою черевного дихання є масаж органів шлунково-кишкового тракту і запобігання в них застою.
  2. Середнє дихання –  м’язи грудної клітини скорочуються більш інтенсивно, вона розширюється, при цьому легені наповнюються киснем, відбувається вдих. При видиху м’язи грудної клітини навпаки розслабляються, ребра стискаються і виштовхують вуглекислий газ. При середньому диханні нижні відділи легень не вентилюються, робота м’язів –  більш інтенсивна, ніж при нижньому диханні.
  3. Верхнє дихання –  найменш ефективне з точки зору енерговитрат (вони максимальні) і кількості вдихуваного повітря, що надходить в легені (воно мінімальне). Цей тип дихання здійснюється за рахунок напруги м’язів верхнього відділу грудної клітини, при цьому піднімаються плечі і ключиця. Такий рух слабо розширює грудну клітку, повітря надходить дуже мало, для нормального насичення організму киснем.
  4. Повне дихання (його ще називають йогівським) –  найбільш корисний вид, який поєднує в собі всі три перераховані. Легені наповнюються повітрям найкращим чином, максимально. Навчитися правильно дихати добре допомагають на заняттях в йога студіях, дивіться акційні пропозиції на Покупоні.
  5. Зворотне дихання –  протилежне черевному: на вдиху м’язи живота напружуються, підтягуючись до хребта, а діафрагма розслабляється. На видиху низ черевної порожнини розширюється і розслабляється. Такий тип дихання також благотворно впливає на організм, як і нижнє.
  6. Дихання з затримкою –  в процесі вдиху-видиху в різних варіаціях необхідно затримувати подих. Це свого роду мистецтво, яке розвинули і застосовують в своїх практиках йоги. Вони переконані в тому, що під час затримки дихання тіло наповнюється життєвою енергією.
Йогівська дихальна практика

Дихальна гімнастика Стрельникової

Дихальна гімнастика була розроблена оперною співачкою Олександрою Миколаївною Стрельниковой і її матір’ю як комплекс вправ для відновлення голосу вокалістки. В ході занять виявилися інші дивовижні результати впливу гімнастики на весь організм:

  • припинення нападів задухи при бронхіальній астмі;
  • одужання від хронічних форм бронхіту і гаймориту, пневмонії;
  • відновлення носового дихання;
  • подолання заїкання;
  • лікування сколіозів, наслідків травм хребта;
  • налагодження роботи серцево-судинної системи і всього апарату кровообігу, зокрема, позбавлення від ВСД (вегето-судинної дистонії);
  • підвищення загальної опірності організму;
  • оздоровлення нервово-психічного стану;
  • лікування сечостатевої системи у жінок і чоловіків.

Дихальну гімнастику Стрельникової називають парадоксальною через її сильного ефекту завдяки нескладним динамічним вправам, виконуваним всупереч загальноприйнятим правилам (частина з них робиться при стислій грудній клітці на вдиху).

Дихальна гімнастика Стрельникової

Суть і основні правила виконання гімнастики Стрельникової:

  1. Акцент на вдиху через ніс  – активному, щомиті, різкому, короткому, як оплеск в долоні.
  2. Видих ротом після активного вдиху ви не контролюєте, він здійснюється автоматично, пасивно, безшумно.
  3. У момент кожного вдиху потрібно здійснювати рух: основне правило –  немає вдиху без руху.
  4. Всі вдихи-видихи робляться ритмічно, як ніби ви йдете стройовим кроком.
  5. Під час зарядки можна стояти, сидіти, лежати –  залежно від стану.

Гімнастика робиться натщесерце, в добре провітрюваному приміщенні. Займатися рекомендується 2 рази на день, вранці і ввечері, до півгодини. Робити потрібно весь комплекс за раз, а не окремі вправи.

Гімнастика по Стрельниковій показана людям будь-якого віку –  і дітям, і людям в глибокій старості. В середньому, щоб відчути ефект при будь-якої хвороби, потрібен місяць щоденних занять по 2 рази на день. Краще не кидати цю гімнастику, а міцно вписати її в своє життя.

Один з учнів Олександри Стрельникової, Михайло Миколайович Щетинін, своєю місією вважає популяризацію цілющою гімнастики своєї наставниці. Ви можете наочно подивитися на відео, як виконувати стрельніковську дихальну гімнастику під його керівництвом. 

А вивчити всі тонкощі даної лікувальної методики можна по книзі М.Н. Щетиніна «Дихальна гімнастика Стрельникової». На Покупоні вона представлена ​​з вигідним кешбеком.

Незважаючи на те, що благотворний вплив на організм дихальної гімнастики по методу Стрельникової перевірено клінічно і визнано офіційною медициною, вона має і свої протипоказання:

  • перенесений інфаркт;
  • гіпертонія в важкого ступеня (підвищений тиск);
  • сильна короткозорість;
  • глаукома.

Тим, у кого є проблеми зі здоров’ям, радимо не нехтувати походом до лікаря і скористатися однією з пропозицій в медичних центрах вашого міста.

Дихальна гімнастика Бутейко

Метод поверхневого дихання за системою радянського лікаря Костянтина Павловича Бутейко ґрунтується на запобіганні інтенсивного виведення вуглекислого газу з організму. Іншими словами, Бутейко пропонує… менше дихати: затримувати дихання і зусиллям волі дихати неглибоко, поверхово.

Дихальна гімнастика Бутейко

Самому, тоді ще молодому, доктору винайдена ним методика допомогла подолати важку форму гіпертонії, яка загрожувала йому ранньою смертю.

Ще в середині ХХ століття Бутейко експериментально довів, що хворому астмою під час нападу досить перейти на неглибоке, поверхневе дихання, і йому стає значно легше. А коли ж він знову дихає, роблячи глибокі вдихи-видихи, напад поновлюється. Пізніше клінічно було підтверджено, що така методика дихання надає виключно корисний вплив на хід близько 100 захворювань, основна причина яких –  гіпервентиляція легенів і недолік в організмі вуглекислого газу.

Відмінність методу Бутейко від гімнастики Стрельникової –  дихання під час вправ легке і непомітне, безшумне.

Дихання за системою Бутейко:

  • вдихаємо протягом 2 секунд;
  • видихаємо протягом 4 секунд;
  • наступні 4 секунди –  затримуємо дихання.

Про дихальної гімнастики по Бутейко дивіться відео.

Починаючи займатися, ви швидше за все відчуєте неприємні симптоми, пов’язані з нестачею кисню: прискорене дихання, втрату апетиту, навіть больові відчуття. Необхідно перебороти страх і думки про припинення вправ. Згодом все побічні відчуття повністю припиняться, головне –  продовжувати займатися. Результат обов’язково буде. Доведено, що дихання за методом Бутейко допомагає вилікувати бронхіт, пневмонію, аритмію серця, хвороби суглобів, шкіри, вирішити проблеми з аденоїдами, ожирінням і позбавити від багатьох інших неприємностей.

Дихати за принципом Бутейко можна в будь-який час і де завгодно. Вікових обмежень теж немає, займатися можуть і дошкільнята, і пенсіонери.

Дихальна гімнастика для всіх

Проведіть невеликий експеримент, щоб оцінити роботу своїх органів дихання:

  • вдихніть так, як ви зазвичай це робите;
  • максимально затримайте дихання.

Якщо не змогли не дихати більше 20 секунд –  справи кепські, якщо затримка тривала 20-40 секунд –  все добре, а якщо більше хвилини – відмінно.

Ще раз нагадуємо про необхідність попередньої консультації з лікарем.

Дихаємо і … худнемо

Здавалося б такі різні речі –  дихання і вага тіла, виявляється, дуже пов’язані один з одним. Більш того, є методики дихання, застосовуючи які можна здорово схуднути без перенавантажень в тренажерному залі і нестерпних дієт. Головне – виконувати дихальну зарядку щодня, дотримуючись усіх правил. Деякі вправи самостійно, без спостереження інструктора, краще не робити, особливо в разі:

  • травми хребта;
  • наявності захворювань серця і судин;
  • вагітності.

Консультація лікаря при таких станах обов’язкова. Пройдіть кардіолога по акції, на сайті Покупон регулярно оновлюються актуальні акційні пропозиції від провідних медичних центрів вашого міста.

Види дихальної гімнастики для зниження ваги:

  • Цигун –  китайська оздоровча система дихальних і рухових вправ. Для швидкого схуднення в гімнастиці цигун є три «чарівних» вправи. Коли людина починає їх виконувати, почуття голоду у неї притупляється або ж зникає зовсім. Вона легко і без шкоди для організму може задовольнятися невеликою кількістю їжі (овочі, фрукти, рис) або ж відмовитися від неї зовсім на час вправ. Більше про гімнастику цигун можна дізнатися з відео а також прочитавши книгу «Цигун –  китайська гімнастика для здоров’я», до речі, на сайті Покупон її можна придбати з кешбеком.
  • Пранаяма –  йогівська практика, що дозволяє за допомогою дихальних вправ управляти праной –  життєвою енергією. При цьому очищується не тільки звичне всім фізичне тіло (йде зайва вага), а й «тонке тіло» позбавляється від емоційних забруднень.
  • Бодіфлекс –  зарядка, придумана американкою Чайлдерс Гріг, поєднує в собі глибоке аеробне дихання, статичні і динамічні вправи для гнучкості і сили різних груп м’язів. Підвищити ефективність занять допоможе маска для тренування дихання. До слова, такі є на Покупоні з вигідним кешбеком.
  • Оксісайз –  простіша варіація бодіфлекса, що виключає різкі видихи і вдихи.
Дихальна гімнастика Цигун для схуднення

Походження і час виникнення дихальних гімнастик для зниження ваги різні, але всі вони благотворно впливають на організм як єдине ціле. Вже через 2 тижні ви побачите перші результати.

Якщо ви твердо вирішили боротися із зайвою вагою, додайте до дихальної гімнастики процедури для корекції фігури і схуднення. Оплатити процедури зі знижкою можна на сайті Покупон.

Дихальна гімнастика для боротьби зі стресом

Життя людини часто наповнена стресовими ситуаціями, які підвищують рівень тривожності, призводять до панічних атак, втрати сну, погіршують загальну якість життя. У боротьбі зі стресом також допомагають різні дихальні техніки. Виявляється, контролюючи цикл дихання, можна вплинути на свій душевний стан, позбутися негативного впливу стресу, зняти втому і поліпшити настрій.

Дихальна гімнастика для боротьби зі стресом

Ось кілька антистресових вправ:

  • Найпростіше в стресовій ситуації –  рахувати про себе. Краще сісти з прямою спиною, постаратися розслабити тіло і почати рахувати глибокі вдихи і видихи. Дійти до 10 і почати знову, поки стан не стабілізується, і ви не зможете адекватно оцінити ситуацію.
  • Встаньте або сядьте, щоб вам було зручно, вдихніть на 2 рахунки, спочатку животом, потім наповнюючи повітрям грудну клітку. Вдих робіть повільно, на 5 рахунків, потім –  пауза на 5 рахунків. Повторіть 3-4 рази. Серцебиття сповільнюється, думки стають чіткішими і яснішими, настає поступове заспокоєння.
  • Встаньте рівно або сядьте з прямою спиною, лівий вказівний палець прикладіть до середини чола, великим пальцем затисніть ліву ніздрю. Вдихніть через праву ніздрю, потім затисніть її безіменним пальцем, звільняючи при цьому ліву ніздрю і видихаючи через неї. Наступний вдих –  через ліву ніздрю, затискаємо її і видихаємо правої. І так чергуємо 3-4 рази.

Детальніше про антистресової дихальної гімнастики дивіться у відео.

Для усунення руйнівних наслідків стресу, в складних життєвих ситуаціях іноді не обійтися без допомоги професіоналів. Консультацію фахівця в області психології зі знижкою можна придбати на сайті Покупон.

Дихальна гімнастика для вагітних

Уміння правильно, усвідомлено дихати –  необхідний навик під час пологів, який істотно полегшує родову діяльність і знижує ризик ускладнень для матері і малюка.

Дихальна гімнастика для вагітних

Дихальна гімнастика для вагітних не має протипоказань, нешкідлива для мами і дитини. Крім допомоги під час пологів, вона благотворно впливає на перебіг вагітності:

  • зменшує навантаження на серце;
  • насичує організм киснем;
  • зменшує стомлюваність;
  • покращує якість сну.

Звичайно, слід знати міру при виконанні вправ, стежити за самопочуттям. Вдихати слід носом, а видихати ротом, повільно і поступово. Відкласти заняття потрібно в разі підвищеного тиску у майбутньої мами.

Комплекс дихальної гімнастики для вагітних можна виконувати по відео.

Правильне дихання може стати ключовим моментом на шляху до вашого одужання і секретом подальшої гармонійного життя. А які дихальні практики відомі вам? Діліться в коментарях.

6 коментарів
  • Валерия

    На самом деле мы в основном не правильно дышим, просто привыкли так. Дышать же можно грудью и животом. Похожую гимнастику практикую давно, помогает насыщать тело кислородом.

  • Маша

    Спасибо за информацию, буду пробовать. В подростковом возрасте имела проблемы и врачи постоянно заставляли шарики дуть для разработки, наверно не мешало бы и сейчас их подуть наверно.

  • Марія

    Ніколи не розуміла ажіотажу навколо подібної “гімнастики”, не бачила ніяких результатів. завжди обирала кардіо чи силові вправи. але коли завагітніла через заборону великих навантажень перейшла на йогу і помалу почала займатися дихальною гімнастикою. знаєте непогано)) для вагітних просто ідеальний варіант

  • Валерия

    Несколько раз делала гимнастику с дыханием, но мне не зашло, уж очень хочется смеяться, когда представишь себя со стороны и эффекта я не особо увидела. Так что думаю, просто потраченное время.

  • Арина

    Задумываюсь о дыхательных упражнениях, как раз прочла статью и еще больше захотелось попробовать. Если будет норма и понравится, попробую всю семью перевести на эти упражнения. Спасибо за информативную статью.

  • Ирина

    Иногда и сама инстинктивно делаю дыхательные упражнения – они успокаивают, придают уверенности и даже могут спасти жизнь. Надо будет еще попробовать некоторые методики, которые вы прописали, спасибо.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *