Алергія на холод: симптоми та лікування

Алергія на холод: причини та лікування

Холодова алергія – досить поширене захворювання серед людей будь-якого віку та статі, особливо до нього схильні жінки та діти. Патологія проявляється переважно на холодну погоду через вплив низьких температур на шкірний покрив і супроводжується вкрай неприємною симптоматикою, а в окремих випадках – навіть смертельно небезпечна. У цій статті BlogPokuponTeam ви знайдете відповіді про те, якою буває алергія на холод, через що вона виникає, чи може бути в теплу пору року, які її ознаки, до якого лікаря йти і як лікувати таблетками та домашніми методами.

Акції
Обстеження у дерматолога у центрі «Велес»
Київ, Анни Ахматової вулиця, 13В
-64%
600 грн
239.0 грн
Консультація дерматолога у центрі «Прайм+»
Вишневе, Святошинська вулиця, 27Б/70
-43%
490 грн
279 грн
Показати всі
17 акцій

Що таке алергія на холод?

Алергія на холод – індивідуальна підвищена чутливість організму до низьких температур, яка проявляється по-різному:

  • Холодова кропив’янка (зустрічається найчастіше).
  • Риніт (нежить).
  • Кон’юнктивіт (сльозяться очі).
  • Дерматит.
  • Астма.
  • Набряк Квінке (при поразці горла людина починає задихатися і може померти).

На сьогоднішній день, досконально невідомо від чого саме виникає захворювання, але вчені пов’язують його з неправильною відповіддю імунної системи на зниження температури навколишнього середовища. При дії холоду в організмі починає вироблятися рідкісний білок – кріоглобулін, який імунна система сприймає як чужорідний та атакує. Внаслідок цієї «боротьби» продукується гістамін, що й спричиняє алергічну реакцію.

У зоні ризику захворювання молоді жінки та діти, оскільки у них найчастіше тонша шкіра та ослаблена захисна функція епідермісу.

Також алергія іноді проявляється після ГРВІ, при хворобах ШКТ, печінки, хронічному стресі та при наступних патологіях:

  • аутоімунні захворювання;
  • інфекційний мононуклеоз;
  • вітряна віспа;
  • вірусні гепатити;
  • патології кровоносної системи.

Причини появи алергії

Вчені виділяють кілька факторів, які можуть стати провокаторами хвороби:

  • Різкі перепади температур, мороз, холодний вітер та протяг.
  • Контакт із холодною водою (навіть у теплу пору року).
  • Генетична схильність.
  • Тривалий прийом антибактеріальних препаратів, що згодом спричиняють збої в роботі шлунково-кишкового тракту.
  • Вживання холодної їжі чи напоїв.
  • Зниження захисних властивостей організму (слабкий імунітет).
  • Наявність супутніх захворювань (патологія щитовидної залози, туберкульоз, системні захворювання, глистяні інвазії).

Види холодової алергії та їх симптоми

Холодова алергія на руках супроводжується свербінням, поколюванням, лущенням та тріщинами шкірного покриву
Холодова алергія на руках супроводжується свербінням, поколюванням, лущенням та тріщинами шкірного покриву

Щоб зрозуміти як боротися з тими чи іншими проявами алергії, для початку необхідно позначити симптоми та визначити форму захворювання:

1️⃣ Гостра та хронічна алергічна реакція. Сильний свербіж на ділянках тіла, які контактували з алергеном (руки, обличчя, ноги), надалі утворення червоних плям, прищів або пухирів (на вигляд як опіки кропивою). В ускладненому перебігу патологія супроводжується ознобом, загальним нездужанням, болями у суглобах та підвищеним серцевим ритмом.

 2️⃣ Рефлекторна алергія. Виявляється місцевою чи загальною реакцією організму на холодовий подразник. При місцевій реакції утворюються висипання навколо охолодженої області, а сама ділянка залишається незмінною. Загальна реакція виникає при охолодженні всього тіла.

3️⃣ Рецидивуюча. Загострюється в осінньо-зимовий період, але також може бути цілий рік, при впливі холодної води.

4️⃣ Холодова еритема. Виражається гіперемією (надмірним кровонасиченням судин), сухістю зовнішніх покривів, при яких шкіра тріскається і болить.

5️⃣ Холодовий дерматит. Проявляється червоними плямами, свербінням та печінням. Надалі може утворитися лущення, тріщини та дрібний висип.

6️⃣ Сімейна холодова кропив’янка. Рідкісна форма захворювання, успадкована за аутосомно-домінантним типом. Для неї характерний папульозний висип та печіння.

Симптоми холодової алергії виникають у середньому через 3-5 хвилин після контакту з подразником і можуть зберігатися протягом кількох годин (як виглядає холодова алергія можна подивитися на фото). В особливо складних випадках з’являється утруднене дихання, задишка, тахікардія, зниження артеріального тиску, нудота, блювання, біль у шлунково-кишковому тракті.

Алергія на холод на обличчі у дитини
Алергія на холод на обличчі у дитини
Холодовий дерматит на руці
Холодовий дерматит на руці
Набряк та почервоніння шкіри на ногах через алергію на холод
Набряк та почервоніння шкіри на ногах через алергію на холод
Акції
До 20 відвідувань соляної кімнати у «Дана-Віта»
Київ, Анни Ахматової вулиця, 13В
-52%
750 грн
359.0 грн
Чек-ап організму у мережі «HealthyLab»
Київ, Антоновича вулиця, 16В
-47%
1140 грн
719.0 грн
Показати всі
3 акцій

Читайте також:
✔️Утруднене дихання: причини та що робити
✔️Як підняти низький тиск

Холодова алергія у дітей

Дитяча алергія на холод викликана чутливістю та слабкою бар'єрною функцією шкіри
Дитяча алергія на холод викликана чутливістю та слабкою бар’єрною функцією шкіри

У малюків шкірна реакція на вплив низьких температур, морозу, снігу, холодного дощу зустрічається часто. Тонкий і ніжний шкірний покрив у дітей ще не має необхідного бар’єрного захисту і схильний до впливу негативних зовнішніх факторів, внаслідок чого з’являються почервоніння, висипання та свербіж (починають свербіти пальчики рук, ноги, обличчя). У немовлят при алергії на холод може з’явитися дерматит, почервоніння, лущення шкіри, кон’юнктивіт. Ще один характерний симптом – риніт (закладеність носа, соплі, чхання).

Для лікування холодової алергії необхідно прибрати провокуючий фактор та приймати антигістамінні препарати за призначенням лікаря. У разі потреби педіатр може направити малюка на дообстеження до дерматолога або алерголога.

Акції
Консультація педіатра у «Сlinic Dr.Sosnovenko»
Київ, Новомостицька вулиця, 15
-33%
400 грн
269 грн
Консультація педіатра і дерматолога у «SovaKlinik»
Київ, Голосіївський проспект, 17
-50%
700 грн
350.0 грн
Показати всі
8 акцій

Діагностика алергії на холод

Алергопроба на холод через марлю
Алергопроба на холод через марлю

Якщо у вас запідозрили холодову алергію, лікар-дерматолог чи алерголог призначить спеціальні аналізи. Для початку необхідно дізнатися рівень імуноглобуліну Е, якщо значення вище за норму (62 МО/мл), а реакція на холод супроводжується набряком – необхідно здати ревмопроби.

Алергія на холод нерідко буває одним із симптомів ендокринних, інфекційних та паразитарних захворювань. Щоб виключити їх, призначається гемотест, біохімічний аналіз крові, аналіз сечі, шкірні проби (панель алергенів).

Діагностувати легку стадію холодової алергії можна і в домашніх умовах. Для цього необхідно взяти кубик льоду і через марлю або в пакетику (щоб запобігти прямому контакту зі шкірою) прикласти на зовнішню сторону долоні або передпліччя на 2-5 хвилин. Через 10 хвилин оцінити результат. При позитивній пробі на місці впливу виникне пухир та еритема з печінням та свербінням.

Як лікується алергія: аптечні та народні методи

Лікування алергії на холод спрямоване на зменшення чи усунення симптомів.

Аптечні препарати

Найчастіше лікарі призначають антигістамінні таблетки: Цетрин, Лоратадін, Супрастін. Усі вони спрямовані на запобігання або мінімізування викиду гістаміну, що не дає алергічній реакції спалахнути.

Якщо вони не допомагають або малоефективні – призначають Омалізумаб, кортикостероїди, антагоністи лейкотрієнів, синтетичні гормони, антибіотики, імунодепресанти. Важливо! Приймати препарати необхідно лише після обстеження та призначення лікаря, суворо дотримуючись дозування. Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров’я!

Зверніть увагу, що людям з алергією на холод рекомендовано носити з собою ін’єкційний адреналін, щоб, якщо виникне така необхідність, запобігти анафілактичній реакції: набряк обличчя або ділянок шкіри з червоним висипом, ціаноз, проблеми дихальних шляхів (набряк горла, кашель, утруднене дихання, ядуха).

Народні методи

Позбутися алергії та її симптомів у домашніх умовах можна декількома способами:

1️⃣ Для лікування алергії необхідно: 1 столову ложку трави деревію залити склянкою окропу. Настояти 45 хвилин, процідити. Приймати по 1 столовій ложці 3 рази на день.

2️⃣ Усунення сверблячки та почервоніння. Позбутися цих неприємних симптомів допоможе лосьйон на основі блакитних волошків: 1 столову ложку сухої рослини заваріть в 200 мл окропу. Остудіть і теплим відваром протирайте місця, що сверблять.

3️⃣ Протизапальний засіб. Ще один спосіб зняти свербіж та печіння: подрібнити по 10 г квіток календули, ромашки та трави чистотілу, залити олією до повного покриття і нанести на запалену ділянку шкіри.

Самолікування може посилити симптоми або викликати індивідуальну алергічну реакцію на компоненти домашніх засобів. Не нехтуйте своїм здоров’ям та звертайтеся за кваліфікованою допомогою лікаря.

Профілактика та способи захисту від холодової алергії

Теплі рукавички та закритий одяг допоможе мінімізувати ризик холодової алергії
Теплі рукавички та закритий одяг допоможе мінімізувати ризик холодової алергії

Найкращий спосіб профілактики холодової алергії – уникати подразника (холоду). Але на жаль, через інтенсивний ритм життя, не завжди є можливість перечекати морози вдома. Тому, щоб мінімізувати вплив низьких температур на шкіру, необхідно дотримуватись деяких рекомендацій:

  • Використовуйте спеціальні захисні креми та мазі перед виходом на вулицю.
  • Носіть теплі речі, максимально закриваючи тіло (рукавички, шапки, шарфи).
  • Пийте теплі напої.
  • Приймайте лише теплий душ, уникайте холодних басейнів.
  • Захищайте губи гігієнічною помадою.
  • Не ходіть босоніж холодною підлогою.

А які методи профілактики холодової алергії використовуєте ви, чим захищаєте шкіру і як боретеся із симптомами у разі потреби? Діліться у коментарях.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *