Часте сечовипускання: причини та способи вилікувати

Частое мочеиспускание: причины и способы вылечить

Відчуваєте часті позиви до туалету, без болю постійно бігаєте «по-маленькому», а може, кожне сечовипускання завдає неприємних відчуттів – печіння, різі…? Це симптоми запальних процесів у сечостатевій системі, які не можна ігнорувати. Про причини частого сечовипускання та про те, що робити, щоб вирішити цю делікатну проблему, розповість BlogPokuponTeam. А також надасть знижки до 80% на аналізи, послуги урологів та інших профільних лікарів у найкращих клініках вашого міста.

Акції
Обстеження у уролога у клініці «Тева Мед»
Киев, Полтавская улица, 10
-77%
1990 грн
499.0 грн
Обстеження в уролога в «Поліклініка Сім'я»
Київ, Харківське шосе, 56
-65%
1190 грн
499.0 грн
Показати всі
37 акцій

Що вважати частим сечовипусканням

У середньому у здорової дорослої людини сечовипускання відбувається 6-8 разів на добу, переважно вдень, а добовий об’єм сечі становить від 0,7 до 3 л (залежно від кількості випитої рідини).

Норми обсягу сечі та частоти сечовипускань у дитини залежать від її віку та становлять від 300 до 1900 мл за добу. Детально дивіться у таблиці нижче.

Норми обсягу сечі та частоти сечовипускань

Частіші походи в туалет або збільшення обсягу сечі на добу свідчать про відхилення від норми. Але не варто відразу турбуватися, для початку потрібно проаналізувати, що могло спричинити ці симптоми.

Акції
Консультація педіатра у «Сlinic Dr.Sosnovenko»
Київ, Новомостицька вулиця, 15
-33%
400 грн
269 грн
Консультація педіатра і дерматолога у «SovaKlinik»
Київ, Голосіївський проспект, 17
-50%
700 грн
350.0 грн
Показати всі
8 акцій

Чому з’являється часте сечовипускання і позиви сходити «по-маленькому»

Проблема частого сечовипускання виникає як через природну реакцію організму на зовнішні фактори, так і внаслідок захворювань сечостатевої системи. Докладніше про те, що вважається нормою, а коли потрібно насторожитися і звернутися до лікаря, ми розповімо далі ?

Коли прискорене сечовипускання вважається нормою – природні причини

Не варто турбуватися, якщо часті позиви випорожнити сечовий міхур обумовлені такими факторами:

  • Споживання сечогінних препаратів та напоїв, що містять кофеїн, алкоголь.
  • Надмірне та часте сечовипускання, у тому числі й у нічний час, є природним наслідком рясного вживання рідини перед сном.
  • Гормональні перебудови (клімакс у жінок) впливають на частоту сечовипускань.
  • Вагітність. У перші 2 тижні після зачаття спостерігаються прискорені позиви до випорожнення сечового міхура (особливо ночами), мізерна кількість сечі, ущільнення внизу живота, затримка місячних. На останніх місяцях вагітності, по мірі зростання плода і дедалі більшого тиску на сечовий міхур, туалет доводиться відвідувати частіше.
Коли прискорене сечовипускання вважається нормою – природні причини
Акції
Аналізи у мережі лабораторій «Дніпролаб»
Київ, Ялтинська вулиця, 8
-40%
180 грн
108.0 грн
Аналіз визначення COVID-19 в мережі «Ескулаб»
Київ, Олександра Довженка вулиця, 3
-25%
200 грн
178.0 грн
Показати всі
90 акцій

Хвороби, що викликають часте сечовипускання

Якщо часті позиви в туалет не обумовлені нормальною реакцією організму (про це ми писали вище) і супроводжуються будь-яким дискомфортом, порушення може виникати на тлі поліурії (надмірного утворення сечі – понад 3 л на добу) або бути окремим симптомом із виділенням нормального або зниженого добового обсягу сечі. Через подібні прояви поліурія і часті позиви до сечовипускання розглядаються в комплексі.

Патологічні причини частого сечовипускання (кількість сечі – у межах норми):

  1. Наявність інфекційних захворювань сечового міхура, спричинених діяльністю бактерій, вірусів та грибів – цистит. Серед причин можуть бути інфекції, що передаються статевим шляхом, а також зниження захисних функцій організму (застуда, переохолодження). До гострого циститу схильні більше жінки, ніж чоловіки (через анатомічну будову сечовипускального каналу – у тендітної статі він ширший і коротший), діти та підлітки.
  2. Нетримання сечі (в основному безболісне): може виникнути як у дітей та підлітків – як результат гіперактивного сечового міхура, так і у дорослих – внаслідок ослаблення м’язів тазу після пологів або під час клімаксу (внаслідок гормональної перебудови), вікових функціональних розладів у людей похилого віку (деменція, інсульт).
  3. Доброякісна гіперплазія передміхурової залози та простатит у чоловіків, вікова група ризику – після 50 років.
  4. Наявність каміння в органах сечостатевої системи.
Акції
Знижка 40% на меню кухні в ресторані «Мітла»
Київ, Прорізна вулиця, 21
-40%
0 грн
30 грн
Знижка до 35% на меню кухні у ресторані «Дубаї»
Київ, Велика Васильківська вулиця, 1-3
-35%
0 грн
25.0 грн
Показати всі
76 акцій

Патологічні причини поліурії:

  1. Цукровий діабет – найпоширеніша причина: хворий постійно відчуває невгамовну спрагу, часті позиви до сечовипускання. При цукровому діабеті великий ризик швидкого зневоднення.
  2. Полідипсія – надто рясне пиття (для дорослого – понад 2 л на добу) внаслідок надмірної активації питного центру в головному мозку.
  3. Центральний нецукровий діабет – гормональне порушення, що викликає підвищене виділення сильно розведеної сечі.
  4. Деякі захворювання нирок, що супроводжуються порушенням реабсорбції рідини, наприклад, інтерстиціальний нефрит: окрім рясного сечовипускання у хворих зустрічається підвищена температура, висипання на тілі.

Причини частих позивів у туалет без сечовипускання або з дуже невеликим обсягом сечі:

  1. Спазми сечового міхура викликають відчуття терміново відвідати туалет, але сечовипускання при цьому утруднене або зовсім не відбувається.
  2. Нейрогенні захворювання. Деякі неврологічні розлади можуть впливати на нормальне функціонування сечового міхура, викликаючи позиви до сечовипускання. До таких хвороб належать: розсіяний склероз, хвороба Паркінсона, діабетична нейропатія, синдром нестійкого сечового міхура, центральні та периферичні неврологічні ушкодження.
  3. Стрес і тривога. Психологічні чинники впливають на функцію сечового міхура і викликають відчуття невідкладності сходити у туалет.
Акції
Показати всі
35 акцій

Що робити при частих позивах у туалет, до кого звертатися за допомогою

Що робити при частих позивах у туалет, до кого звертатися за допомогою

Виходячи з можливих причин частих позивів до сечовипускання, у будь-якому випадку до лікаря потрібно звернутися якнайшвидше, особливо важливо відвідати терапевта або педіатра (з проблемами сечовипускання у дитини) в найближчу добу-дві, якщо додатково з’явилися такі симптоми:

  • слабкість у тілі, в ногах – це може говорити про захворювання спинного мозку;
  • підвищена температура, біль у попереку, можлива причина – запальні процеси у нирках;
  • кров у сечі;
  • порушення виникло раптово чи в перші роки життя;
  • підвищене потовиділення вночі, кашель, різка втрата ваги – особливо у тих, хто зловживає тютюнопалінням;
  • розлад психіки: невроз сечового міхура.

Якщо симптоми частого сечовипускання не ускладнені іншими ознаками, поступово розвивалися протягом 1-2 тижнів, можна в менш терміновому режимі записатися до уролога. Але не варто затягувати – йдеться про здоров’я.

Під час першого візиту до сімейного лікаря будьте готові розповісти про свій стан та відповісти на такі запитання:

  • Скільки випиваєте рідини за добу і який при цьому обсяг сечі – так можна визначити, йдеться про поліурію або про часті сечовипускання.
  • Скільки часу спостерігається симптом.
  • Супутня симптоматика: біль, печіння під час сечовипускання, гіпертермія, біль у спині, у чоловіків – утруднений початок сечовипускання, більш виражений вранці, підтікання в кінці.
  • Чи приймали ви сечогінні препарати і кофеїновмісні напої.

Терапевт випише направлення на загальний аналіз та посів сечі, біохімічний аналіз крові, УЗД.

За результатами базового обстеження лікар направить вас до профільного фахівця – уролога, гінеколога, ендокринолога (при підозрі на цукровий діабет) або призначить комплексне обстеження та терапію із залученням лікарів у галузі психотерапії, рефлексології (залежно від етимології проблеми).

Ендокринолог направить на здачу аналізу крові на цукор, збирання добової сечі.

Консультація уролога, гінеколога включає:

  • У жінок – огляд органів малого тазу, взяття аналізів (мазок із цервікального каналу) на інфекції, що передаються статевим шляхом;
  • У чоловіків – перевірка наявності виділень на статевому члені, забір мазка з уретри на інфекції, що передаються статевим шляхом, ректальна пальпація передміхурової залози.
Акції
УЗД всього організму у центрі «Global Med»
Київ, Володимира Івасюка проспект, 48
-80%
2925 грн
599.0 грн
УЗД всього організму в «Global Medic»
Київ, Володимира Маяковського проспект, 26А
-61%
1460 грн
569.0 грн
Показати всі
67 акцій

Як лікувати часте сечовипускання

Хід лікування залежить від результатів діагностики, виявлених причин розладу. При цукровому діабеті важлива дієта та помірне фізичне навантаження, а також прийом інсуліну або цукрознижувальних таблеток. Якщо причина – у діуретиках (сечогінних засобах), слід відкоригувати їх прийом. Любителі кави та алкогольних напоїв мають мінімізувати їх споживання.

Якщо проблема у хворобах нирок та сечовивідних шляхів (цистит, пієлонефрит, сечокам’яна хвороба), то призначають такі препарати, як уролесан (краплі рослинного походження, які потрібно приймати, капнувши на шматочок цукру чи хліба), канефрон у таблетках чи краплях, нефрофіт – трав’яний збір у пакетиках (заварювати, як чай) або нирковий збір (для профілактики можна пропивати курсом 2 рази на рік, якщо часто турбують нирки).

У будь-якому випадку, без консультації лікаря не обійтися, самолікування може бути небезпечним.

Акції
Релакс-масаж у 4 руки у студії «BestMassage»
Київ, Харківське шосе, 182
-33%
1500 грн
999.0 грн
2 сеанси релакс-масажу у студії «Mpro Studio»
Київ, Академіка Палладіна проспект, 18/30
-68%
1800 грн
559.0 грн
Показати всі
192 акцій

Лікування у домашніх умовах

Лікування у домашніх умовах

З дозволу лікаря та як доповнення до основного медикаментозного лікування можна використовувати народні засоби для лікування прискореного сечовипускання:

  1. Ромашка аптечна – має гарні протизапальні властивості. Відвар із квіток можна використовувати в домашніх умовах як для спринцювання та трав’яних ванн, так і для орального прийому. Настій із ромашки: сухий збір та воду беруть у співвідношенні 1:10, гріють на водяній бані протягом 15 хвилин, постійно помішуючи. Настоюють ще 1 годину, проціджують. П’ють настій по 2-3 столові ложки до 4 разів на день за 20 хвилин до їжі або як чай, попередньо розбавивши водою. Щоб приготувати чай з ромашки, залийте 2 чайні ложки сухих квіток склянкою окропу і дайте настоятися 15 хвилин.
  2. Шипшина – підвищує опірність організму, зменшує запалення. У народній медицині використовують плоди та коріння цієї рослини. Відвар або спиртові настоянки шипшини – гарний допоміжний засіб при комплексному лікуванні сечостатевої системи.
  3. Біла акація: квіти цієї відомої всім рослини входять до складу сечогінних зборів, ефективних при хворобах сечового міхура та нирок. Збір при гострій та хронічній формі циститу: сухі квіти білої акації, корінь пирію, квіти календули. 50 г різнотрав’я заливаємо 300 мл води, доводимо до кипіння і кип’ятимо до 10 хвилин. Настоюємо відвар протягом години, проціджуємо, розбавляємо окропом до початкового об’єму. П’ємо відвар по півсклянки 3 рази на день до їжі.
  4. М’ята перцева: на 1 літр окропу 15 г сухого листя м’яти, гріти на водяній бані 10 хвилин, остудити, процідити. Пити по склянці 2 рази на день.
  5. Кукурудзяні приймочки – ефективний засіб проти запалень органів сечостатевої системи: 1 столова ложка сухої сировини на склянку окропу, настояти півгодини, процідити, пити по півтори столові ложки 4 рази на день перед їжею.

Але з народними засобами треба бути вкрай обережними у період вагітності, оскільки багато рослин не настільки безпечні, як здається, і мають побічну токсичну дію.

Акції
Від 2 ночей зі сніданками у готелі «Шепіт Карпат»
Пилипець (Закарпатська область), 344
-30%
3600 грн
2519.0 грн
Від 2 ночей зі сніданками в готелі «Шепіт Карпат»
Пилипець (Закарпатська область), 344
-30%
4100 грн
2869.0 грн
Показати всі
86 акцій

Читайте також:
✔️Які аналізи потрібно здавати щороку
✔️Як вибрати свого психолога
✔️Модні ідеї зимового манікюру 2023-2024
✔️У чому зустрічати Новий рік
✔️Тренди у фарбуванні волосся – актуальні кольори
✔️Куди піти з дитиною у Києві
✔️Буковель: розваги та пам’ятки

Не давайте нездужанню шансу розвинутися у серйозну хворобу, будьте уважні до свого здоров’я. А якщо залишилися питання – ставте у коментарях.

5 коментарів
  • Вика

    Думаю надо регулярно проверятся на камни при малейших симптомах, это весьма стремная штука. Сама проверяюсь два раза в год даже без каких-либо признаков.

  • Лера

    Когда пью правильную норму воды в день, постоянно бегаю в туалет, что весьма не удобно. Не задумывалась, что это может быть какой-то проблемой до этой статьи.

  • Оля

    Бегаю в туалет часто – когда начинаю пить правильную норму воды, вроде и все правильно, но напрягает. Говорят если много пьешь воды и часто бегаешь значит почки хорошо работают. Может оно так и есть, но не особо удобно когда где-то гуляешь в общественном месте.

  • Илона

    Частое мочеиспускание обычно мучит меня по вечерам перед сном, но виной тому это 5-6 чашек чая вечером. А так в принципе таких уж патологических проблем у себя не замечала.

  • Даша

    Повезло,что эта проблема не коснулась ни меня,ни знакомых)Или мы об этом не знаем.И понятно, в принципе,кто будет делиться таким) Единственные проблемы, близкие к этому испытывала при цистите. Ужасно,конечно, неприятная вещь,еще и с болями. А ромашка действительно очень полезная вещь при множестве проблем. Можно и для профилактики попить)

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *