Як пофарбувати волосся в домашніх умовах

Захотіли перефарбуватися? Немає нічого простіше :). Чим краще це зробити – хімічною фарбою чи народними засобами, як підібрати або змінити колір волосся, як красиво зробити складні види фарбування в домашніх умовах і коли краще звернутися до професійного майстра-перукаря, розповість редакція Покупона.

Вирішуємо чим фарбувати волосся

Ще до фарбування волосся вам потрібно визначитися не лише з кольором, але й видом барвника. Це впливає на саму техніку, етапи, послідовність і час забарвлення.

Яку фарбу вибрати

Прихильники природної краси і мінімального хімічного впливу на волосся, обирають, звісно, натуральні барвники. У хід йдуть не тільки хна і басма, але й народні засоби: цибулиння, кориця, куркума, сік буряка тощо (детальніше про це трохи нижче).

З більш кардинальними змінами та наданням волоссю цікавих незвичайних відтінків або 100% зафарбовуванням сивини впораються тільки хімічні барвники: фарба, професійна або звичайна з мас-маркету, і відтіняючі бальзами для волосся (тоніки). Головні переваги хімічної фарби – найширша колірна палітра, здатність 100% зафарбовувати сивину і стійкість кольору. Зверніть увагу, що існують дерматологічні і вікові обмеження щодо її використання. Перед застосуванням в домашніх умовах бажано провести алергічний тест.

Якщо стоїть завдання пофарбуватися в світліший колір або блонд, для знебарвлення треба брати освітлюючу крем-фарбу (аміачні здатні підвищувати глибину тону до 7 рівня, безаміачні – до 5 рівня (РГТ)) або блондуючий порошок, пудру з освітлюючою емульсією.

Рівень глибини тону – це основний колір волосся до фарбування, без додаткових відтінків, який визначається виключно співвідношенням видів меланіну у волоссі. У темноволосих, брюнеток і шатенок, переважає еумеланін (в ньому більше синього і червоного пігменту), у світловолосих – феомеланін (більше жовтого і червоного пігменту). 

Рівень глибини тону визначається співвідношенням еу- і феомеланіну в волоссі
Рівень глибини тону визначається співвідношенням еу- і феомеланіну в волоссі

Феомеланін дуже складно видалити з волосся. Тому під час знебарвлення, переходу і фарбування в світлі відтінки, в фінішному кольорі часто грають руді, жовті або червоні нотки. Якщо ви хочете добитися більш холодного, натурального відтінку, залишковий пігмент (фон освітлення) необхідно нейтралізувати мікстоном (про це трохи нижче). Якщо потрібно підвищити глибину тону (ще більше вимити пігмент), повторно нанесіть освітлюючу фарбу або пудру. У разі коли фоновий відтінок влаштовує, домогтися більш насиченого і глибокого кольору можна за допомогою фарби в тій же гамі. 

Який відсоток окислювача вибрати

У готової фарбі мас маркету пігмент з окислювачем йдуть в комплекті. Для фарбування професійними фарбами (Matrix, Wella Professional Koleston, Estel) окремо потрібно докуповувати освітлюючу емульсію:

  • При фарбуванні волосся тон в тон або темніше на 1-2 тони потрібен окислювач 6%. Наприклад, вдома з брюнетки можна легко стати темно-коричневою, махагоновою, каштановою. 
  • Щоб змінити колір на 3 тони, а також добитися стійкого фарбування сивини – 9%.
  • Для інтенсивного освітлення (до 4-х тонів), коли потрібно пофарбуватися в блонд, а також брюнеткам з жорсткою структурою волосся професійну фарбу краще змішувати з окислювачем 12%. Але будьте обережні. Якщо у вас досить темний натуральний колір волосся, навряд чи самостійно в домашніх умовах вийде стати платиновою блондинкою. Така зміна не проходить в один етап і вимагає більш глибоких знань колористики. Складні види і техніки фарбування все ж краще робити в салоні. Це обійдеться значно дешевше, якщо скористатися знижкою Покупона на фарбування волосся. Тим паче що більшість пропозицій охоплює комплекс перукарських послуг зі стрижкою, укладанням та доглядом за волоссям. З сертифікатом омбре, стрижка і укладка коштуватимуть близько 500-600 грн замість 1200-1600 грн!   
  • Більш щадна світлююча емульсія 1,8-3% призначена для легкого тонування світлих локонів. Про перехід від темного волосся до світлих трохи далі.

Як правильно самій пофарбуватися фарбою

Хімічну фарбу рекомендують наносити на сухе, немите волосся (якщо протилежне не вказано в інструкції, на упаковці). Але не варто сприймати все занадто буквально. Рясна кількість лаку, пінок та інших засобів для стайлінгу на волоссі ускладнить проникнення в них пігменту. І якщо доводиться мити голову перед фарбуванням, то не наносьте бальзам.

Отже:

  • Одягніть одноразові рукавички, щоб захистити руки – пігмент має властивість в’їдатися, а окислювач роз’їдати шкіру.
  • Візьміть пластикову або скляну ємність, головне – не металеву.
  • Змішайте фарбу з окислювачем у співвідношенні 1:1.5 або 1:1, як зазначено на упаковці. Фарбу можна відміряти «на око» за відмітками на самому тюбику, окислювач – кришечкою або мірною ложечкою. Точніше це можна зробити на кухонних вагах, а завдяки кешбеку Покупона заощадити на покупці.
  • Ретельно перемішайте суміш пензлем для фарбування волосся. 
  • Щоб пігмент не пофарбував шкіру, попередньо нанесіть живильний крем по крайової лінії росту волосся на голові, на вушні раковини, за вухами.
  • Для фарбування відрослого коріння нанесіть готову суміш на корені. Якщо хочете оновити колір по всій довжині, використовуйте більш щадну освітлюючу емульсію, яка забезпечує стійкий тонуючий ефект, або швидкий тонік – він короткочасно освіжить довге волосся. Якщо попередня фарба була досить стійка, можна обійтися фарбуванням тільки прикореневої зони. Через 15 хвилин простягніть фарбу з коренів по всій довжині.
  • Наносити барвник потрібно попрядно, починаючи з потилиці (для зручності розділіть голову на 4-8 частин: ліву і праву тім’яну, ліву і праву потиличну, закріпивши пучки зажимами) і рясно, так, щоб волосся буквально купалося у фарбі. Якщо намагатися економити і розтягувати невелику кількість засобу на довге волосся, колір може вийти тьмяним, нерівномірним.
Перед фарбуванням розділіть волосся на зони
Перед фарбуванням розділіть волосся на зони
  • Намагайтеся наносити суміш рівномірно. В домашніх умовах самій собі не завжди виходить нанести правильно і красиво. Тому багато хто вже встиг оцінити переваги щітки для фарбування волосся Hair Coloring Brush, яка дозволяє добитися ідеально рівномірного результату. Невеликий внесок, ще й з кешбеком від Покупона, дозволить пристойно заощадити на частому підфарбовуванні коренів, сивини і оновленні кольору в салоні.
  • Дотримуйтесь вказаного в інструкції часу. Не треба ні перетримувати,ні недотримувати барвник на волоссі. Фарба здатна домогтися очікуваного ефекту протягом визначеного виробником технологічного часу. Недотримавши її, колір може повністю не проявитися, а перетримавши – краще не стане, тільки пересушите і більше травмуєте волосся. 
  • По завершенню фарбування промийте голову водою і шампунем, краще кислотним (з pH від 0 до 4.5), щоб нейтралізувати лужну реакцію, або безсульфатним для фарбованого волосся, щоб не вимивати хімічний пігмент. 
  • В кінці обов’язково нанесіть бальзам або маску. Вигідно купити косметику для догляду за волоссям можна на Покупоні з кешбеком або промокодом зі знижкою. Більше порад, як доглядати за фарбованими пасмами, читайте в нашому окремому огляді.

Як фарбуватися вдома самостійно дивіться на відео

І ще одна важлива порада: якщо з самого початку волосся пофарбоване нерівномірно, має розрізнену структуру, пересушене на кінцях, незрозумілого кольору, зверніться до майстра в салон, щоб не напартачити ще більше і зробити їх красивими. Далі ви зможете самі підтримувати рівномірний красивий колір вдома. Тим більше професійне фарбування в салоні обійдеться недорого, якщо скористатися знижками від Покупона до 80%.

Фарбування і перехід в світлі відтінки

Головне правило колориста – фарба не може освітлювати фарбу. Тобто, щоб змінити, наприклад, чорний або темно-каштановий штучний колір на більш світлий, недостатньо взяти готову фарбу на тон-два світліше і отримати бажаний відтінок.

Якщо раніше ви були світлими, забарвилися в темний і тепер знову хочете повернутися до свого рідного тону, косметичний пігмент доведеться спочатку змити. Детально про змивку читайте в нашій окремій статті. 

Для якісного знебарвлення, особливо якщо ви прагнете до блонду, на раніше фарбоване волосся краще наносити освітлюючу пудру або порошок. Цей же засіб можна використовувати і для натурального, дуже темного волосся, але обережно, якщо воно ламке і виснажене. В останньому випадку обирайте безаміачний порошок, в складі якого замість персульфата амонію містяться більш щадні солі – персульфат калію і натрію.

Процес знебарвлення волосся під дією пудри
Процес знебарвлення волосся під дією пудри

Довіряйте професійним: Kallos, Estel, Londa, Lakme, а також звертайте увагу на її колір. Для блондування рижого (мідні, каштанові відтінки) підійде блакитний порошок. Саме пігмент синього кольору нейтралізує руді відблиски. Фіолетовий порошок добре прибирає жовтизну (темні і світлі коньячні, горіхові, русяві відтінки), а зелений з вмістом ментолу – краснинку, яка з’являється після змивки шоколадних і чорних кольорів. Класична біла пудра йде без пігментів і працює самостійно. При виборі пудри звертайте увагу на техніку, при якій вона повинна працювати – закритій (у фользі) чи відкритій.

До складу хороших пудр додатково входять живильні компоненти. Але фарбування у світлі кольори можна зробити ще більш делікатним, якщо додати в уже готову освітлюючу суміш (а також в будь-який тонуючий барвник) активний захист OLAPLEX.

Сучасні освітлюючі барвники, з більш вдосконаленими формулами, необхідно наносити на сухе, невимитие волосся, ні в якому разі не утеплювати і не прогрівати, змішувати з окислювачем в пропорції від 1:1 до 1:6 (в залежності від рекомендацій самого виробника).

Спочатку волосся потрібно фарбувати по всій довжині, з потилиці, відступивши від коренів 3-5 см, і за 10-20 хвилин до закінчення фарбування – коріння (в цій зоні температура за рахунок активної циркуляції крові вище, тому реакція відбувається швидше). На довжину беріть окислювач завжди вище, ніж на корені, щоб уникнути появи жовтого відтінку.

У прикореневій і скроневій зонах волосся висвітлюється швидше, ніж по всій довжині
У прикореневій і скроневій зонах волосся висвітлюється швидше, ніж по всій довжині

Важливо пам’ятати, що порошок ефективно працює протягом 1 години, довше тримати (якщо виробник не рекомендує інакше) не має сенсу. Час не визначає рівень глибини тону.

Волосся після освітлення потрібно затонувати: стійкою фарбою для більш тривалого ефекту або тоніком – змивається за кілька разів миття голови. Для нейтралізації зеленого відтінку змішуйте з фіолетовий мікстоном, для нейтралізації жовтого – зелений.

Як вдома самостійно пофарбувати відрослі темні корені в блонд дивіться на відео

Складні види фарбування вдома: мелірування, омбре, балаяж

Найпростіше фарбування в домашніх умовах – однотонне. З більш складними техніками, які передбачають часткове освітлення і перехід (стяжку) від кольору до кольору – мелірування, омбре, балаяж – без певних навичок впоратися самому досить складно, але можна навчитися. 

Мелірування в домашніх умовах самої себе можна полегшити спеціальною шапочкою: наділи (вона повинна щільно прилягати до голови), протягнули окремі прядки, нанесли пензлем освітлюючу суміш (порошок з окислювачем 1:2), витримали час (зазвичай порошок працює протягом 60 хвилин) і затонували тоніком або більш стійкою крем-фарбою з більш низьким відсотком оксиду.

Як робити мелірування на фольгу самостійно вдома дивіться на відео 

Як самостійно виконати фарбування омбре

Як робити балаяж і шатуш технікою начісування в домашніх умовах самій собі дивіться на цьому відео 

Якщо не впевнені, що впораєтеся самостійно, краще не експериментуйте, а зверніться в салон до професійного перукаря – благо на Покупоні є знижки,  які допомагають економити на всьому на світі.  

Як правильно фарбувати сивину

Сиве волосся гірше піддається фарбуванню, тому для сивини використовуйте спеціальні, більш сильні, аміачні барвники з окислювачем не нижче 9%. Якщо це професійні фарби, вибирайте відтінки з маркуванням цифра /00. Коли результат фарбування вийшов не зовсім ідеальним або недостатньо стійким, спробуйте змішувати барвник з освітлюючою емульсією в меншій пропорції – не 1:1,5, а 1:1.

Сивину правильно фарбувати сильними барвниками
Сивину правильно фарбувати сильними барвниками

Змішувати, наносити, витримувати потрібно так само, як і при фарбуванні в один колір. І не забувайте наносити фарбу рясно, щоб достатня кількість пігменту проникло в структуру волоса.

Волосся з сивиною краще фарбувати злегка вологими. Змочіть голову водою і промокніть рушником. Вологість поліпшить реакцію.

При осередковій сивині перукарі рекомендують нанести саме в цю зону невелику кількість самої фарби і через 5 хвилин покрасити як зазвичай.

Фарбуємо волосся натуральними барвниками: хною, басмою, народними засобами

Якщо у вас тонке, слабке волосся, алергія на хімічні барвники, ви вирішили одночасно зміцнити коріння і без шкоди лайтово затонуватися, натуральні барвники – хна, басма, сік буряка, настоянка цибулиння, волоського горіха, куркума, гірчиця, чай, кава, ромашка – справжня знахідка. 

Давайте дізнаємося які відтінки можна отримати в залежності від кольору натурального волосся, пропорцій хни і басми з або без додавання народних фарбувальних засобів, а також часу витримування фарби на голові.

Змішавши хну з басмою в потрібних пропорціях, ви отримаєте відтінки:

  • 3: 1 – яскраво рудий з легким коричневим відливом; 
  • 2: 1 – золотисто-коричневий.
  • 1: 1 – молочно-каштановий відмінно відтіняє блонд. Додайте в хну і басму 1 ст.л. кориці. Для фарбування вистачить 15-20 хвилин.
  • 1: 2 – каштановий з золотистим відливом. За 1.5 години на світло-русявих волоссі барвник дає насичений каштановий колір. Для більш глибокого тону додайте в суміш 2-3 столові ложки какао. Чорному волоссю така пропорція надає легкий шоколадний відлив. Щоб світло-русяве волосся заграло золотисто-мідним відтінком, додайте в суміш 2 ст.л. аптечної ромашки і тримайте на волоссі 20 хвилин.
  • 1: 3 – темно-каштановий, майже чорний з легким золотавим відливом.
  • Надати рудому майже вогняну краснинку можна за допомогою червоного вина або свіжовичавленого соку буряка (200 гр) з додаванням чайної ложки лимонного соку. Залежно від бажаної яскравості час забарвлення може варіюватися від 20 хвилин до години. Щоб пофарбуватися в темніший червонуватий відтінок буряком, до натурального барвника додають басму.
  • Золотоватий рудий відтінок сивому волоссю надає суміш хни і басми з додаванням 1 ч.л. куркуми. Тримати натуральну фарбу на голові потрібно 40-60 хвилин.
  • Відтінити блонд міддю вийде, якщо змішати хну з настойкою з апельсинових, лимонних і мандаринових корок і фарбувати волосся протягом 40-60 хвилин.

Головна умова – наносити народний засіб на натуральне волосся, яке не піддавалося хімічній дії: забарвленню або завивці. Фарбування на раніше освітленому або забарвленому волоссі може дати зелений або синій колір.

Для приготування суміші потрібно: іранська хна, басма, вода, ємність для змішування і ложка (пластмасові, скляні або дерев’яні, головне щоб не металеві), рукавички, пензлик, за бажанням можна додати в суміш гліцерин або косметичне масло для догляду за волоссям. 

Етапи фарбування:

  • Відміряйте потрібну пропорцію хни і басми. Розбавте гарячою водою (оптимально 55-70 градусів) до консистенції кашки середньої густини. Дайте охолонути.
  • Помийте голову, волосся повинно бути чистим, злегка вологим.
  • Перед фарбуванням переодягніться в домашній одяг, який не шкода випадково зіпсувати, і накиньте на плечі пеньюар.
  • Одягніть рукавички.
  • Нанесіть суміш спочатку на коріння, потім розподіліть по всій довжині. Потрібно уважно фарбувати волосся, робити проділи, щоб нічого не випустити з уваги.
  • Після фарбування утепліть голову – шапочкою і зверху рушником.
  • Через відведений час змийте натуральну фарбу з волосся проточною водою, без шампуню. Шампунем не рекомендується користуватися ще як мінімум 3 наступних дня.

Для наочного прикладу такого виду фарбування волосся, подивіться відео

А як ви зазвичай фарбуєте волосся? Діліться своїми секретами фарбування в коментарях.

1 коментар
  • Nastya

    Я тоже любитель красить волосы себе самой, не люблю когда кто то посторонний это делает. Обычно я после того как намешала краску я сразу же приступаю к окрашиванию, так как волосы у меня до плечей, я их быстро окрашиваю. Сперва конечно же я начинаю с корней волос по всей голове, ну а потом уже как немного подержала краску так, мин 10, 15, начинаю красить полностью волосы.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *