Як правильно клеїти шпалери самому: новий дизайн – своїми руками

Переїзд у нове житло, бажання змінити вже набридлий інтер’єр на більш привабливий, пошук свого стилю – мотив переклеїти шпалери може бути будь-який. Готові до косметичного ремонту, але зупиняє кошторис кваліфікованого майстра? Тоді можете сміливо купувати рулони: ми розповімо, як швидко і легко поклеїти шпалери своїми руками. А також підкажемо, де для вашого авторського дизайну можна купити хороші, стильні шпалери з кешбеком-економією до 15%.

Читайте в нашій статті:

Як розрахувати потрібну кількість шпалер

Перш за все, потрібно обчислити площу стін в приміщенні, в якому ви плануєте клеїти шпалери:

  • За допомогою рулетки заміряйте ширину і висоту кожної стіни і перемножте отримані значення між собою.
  • Аналогічно заміряйте висоту і ширину всіх отворів в кімнаті (вікон, дверей), які ви не будете обклеювати шпалерами. Обчисліть сумарну площу всіх прорізів.
  • Порахуйте різницю між площею стін і прорізів.  Це і буде метраж під обклеювання.
  • Щоб визначити кількість необхідних рулонів півметрових шпалер шириною до 55 см, ділите площу на 5, а метрових шириною до 100 см – на 10.
Креслення квартири


Підказка — якщо у вас є креслення приміщення, ви можете спокійно підглянути висоту і ширину стін

Завжди беріть до уваги запас шпалер, особливо коли стикаєтесь з завданням вперше.  Рекомендована кількість запасних рулонів:

  • Для однотонних шпалер без малюнка  – 1.
  • Для рельєфних, з малюнком  – 2.

Якщо сумніваєтеся, беріть ще один, додатковий. Зайвий нерозпакований рулон завжди можна здати назад. Гірше, коли нічим доклеювати.

Шпалери про запас краще купувати відразу з основною кількістю рулонів, у одного продавця, однієї партії і артикулу. Це відіграє важливу роль в кольорі шпалер. Якщо не зробити цього відразу, ви ризикуєте зіткнутися з відсутністю такого ж маркування і не  вгадати з відтінком шпалер. На відкритій стіні перепад колірної гами може бути істотно помітний.

Читайте також: Як правильно підібрати освітлення

Які шпалери вибрати

Будь-яке приміщення має свої кліматичні умови, що по-своєму впливають на знос шпалер.

  • Універсальні умови: вітальня, спальня і коридор. Для таких приміщень підійдуть практично будь-які типи шпалер – від паперових до всіляких видів миючих або шпалер під фарбування. Для стін з великою площею підійдуть широкі метрові шпалери – так ви зменшите кількість видимих ​​швів.
  • Особливі умови, де потрібно задуматися при виборі шпалер, – нерівні стіни, підвищена вологість і високий ризик забруднень. У випадку з невеликими виїмками можна використовувати ефект об’єму рельєфних, 3Д або рідких шпалер. У цьому плані добре підходять вінілові шпалери.  Якщо стіни вологі, їх необхідно обробити спеціальною шпаклівкою для вологих стін.
Поклейку шпалер ви зможете здолати самі, без сторонньої допомоги
Поклейку шпалер ви зможете здолати самі, без сторонньої допомоги

Залежно від матеріалу виготовлення бувають різні види шпалер.

Паперові

Назва говорить сама за себе. Ці шпалери зроблені з паперу, пофарбованого в один тон або з нанесеним на нього принтом.

Такі шпалери доцільно клеїти в приміщеннях, де чисто і сухо – в спальні, дитячій, вітальні. У кухні, коридорі або в санвузлі шпалери на паперовій основі краще не клеїти, адже вони не миються, не стійкі до забруднень, тертю і іншому механічному впливу.  З плюсів цих шпалер:

  • Екологічність, бо матеріал виготовлення – папір – дозволяє стінам «дихати»;
  • Низька ціна;
  • Велика різноманітність кольорів.

Мінуси:

  • Стіни перед наклеюванням потрібно добре вирівнювати – під паперовими шпалерами, особливо тонкими одношаровими, буде видно будь-які нерівності.
  • Досить складно клеяться: швидко розмокають, пузиряться, можуть покриватися жовтими плямами через неправильно підібраний  клей. Краще використовувати КМЦ, «Бустилат», «Гумилакс».
  • Швидко вигорають.
  • Сильно вбирають запахи.
  • Мазкі, але мити не можна – папір розлазиться.

Якщо ви вирішили освіжити інтер’єр з мінімальними витратами  – великий вибір паперових шпалер є на Покупоні з хорошим кешбеком.

Флізелінові

Такі шпалери виготовлені з синтетичного волокна і целюлози. Флізелін міцніше паперового покриття, легше клеїться. З переваг флізелінових шпалер також можна назвати такі:

  • Добре піддаються вологому прибиранню. Пил і забруднення можна видаляти серветкою, змоченою в мильному розчині.
  • Стійкі до пошкоджень, деформації, впливу сонячних променів.
  • Ховають нерівності на поверхні стін.
  • Можна використовувати як шпалери під фарбування – ви можете легко поміняти колірну гамму стін.
  • Такий матеріал добре тримає тепло, стійкий до спалаху (пожежобезпечний).
  • Хороший асортимент забарвлень, принтів і рельєфів.
  • Легко знімаються (відстають від стін).

Шпалери з чистого флізеліну на ринку знайти складно, до того ж вони досить дорогі.  Найчастіше випускають шпалери на флізеліновій основі з вініловим покриттям.

А щоб здешевити витрати, замовляйте флізелінові шпалери онлайн на Покупоні з вигідним кешбеком-економією і доставкою від Нової пошти.

Вінілові

Матеріал для обклеювання стін, виготовлений з гладкого, товстого рельєфного або спіненого вінілу. Найбільш популярний вид шпалер, що миються, часто використовується в кухні і навіть у ванній. Таке покриття легко піддається вологому прибиранню, не вигоряє, еластичне і довговічне. До того ж, шпалери з вінілу (особливо спіненого) відмінно маскують нерівності стін. З мінусів – практично не пропускають повітря. Через це вінілові шпалери не рекомендують клеїти у спальнях і дитячих.

Клеїти вінілові і інші миючі шпалери потрібно тільки стик у стик. Таке покриття досить товсте, і поклейка внахлест дасть негарний результат – шви будуть дуже помітні.

Освіжити інтер’єр і купити вінілові шпалери можна на Покупоні з хорошим кешбеком.

Акрилові

Акрил – найдешевший матеріал для виготовлення шпалер, що миються. Покриття представляє собою спінений акрил, нанесений на паперову основу. Крім бюджетної ціни, перевагою є екологічність акрилових шпалер – вони добре «дихають». З мінусів – не стійкі до механічного впливу: їх тільки можна дуже акуратно протирати вологою м’якою тканиною.

Шовкографія

За допомогою технології тиснення шпалерам надають вигляд натуральної шовкової тканини. Використовують для обклеювання стін в коридорі, вітальні, спальні.

Текстильні

Для виготовлення цього виду шпалер на паперову або флизелиновій основу наноситься декоративне покриття з льону, шовку, бавовни, фетру, велюру.

Склошпалери

Виготовляють зі скловолокна, бувають одношарові або двошарові на паперовій основі.

Рідкі

Не зовсім шпалери, а більше різновид декоративної штукатурки. Суміш з целюлози і клею з декоративними вкрапленнями наносять на стіни за допомогою шпателя.

Читайте також: Поєднання кольорів в інтер’єрі

Як підготувати стіни до наклеювання шпалер

Перш ніж приступити до творчого процесу, художник завжди готує полотно для фарб. І тепер, озброївшись твердою рішучістю, пора переходити до справи – підготовки стін для клеєння шпалер. Що слід зробити:

  • Пористі за своєю природою стіни, з невеликими вкрапленнями по всій поверхні – нанесіть рівний шар шпаклівки, щоб згладити кожну нерівність.
  • Стіни приміщення покриті шаром фарби. Взагалі вважається правильним клеїти шпалери на «чисту» стіну. Ідеально – повністю змити або здерти фарбу.  Але якщо це для вас дуже важко, обробіть поверхню наждачним папером, зробіть дрібні насічки по всій поверхні або нанесіть спеціальне покриття (бетоноконтакт) для кращого зчеплення штукатурки з поверхнею стіни.
  • Обробка фінішною шпаклівкою. Цей етап необхідний перед наклеюванням шпалер, щоб зробити стіну максимально рівною.
  • На стінах залишився шар старих шпалер. Візьміть відро теплої води, ганчірку, віник або краще швабру з пензлем на довгій ручці і намочіть шпалери (не всі відразу, можна поступово, острівцями). Дайте їм просочитися (5-10 хвилин) і починайте здирати. Якщо шпалери намокли погано, повторіть «лазневі процедури».
  • У будинку є сирі стіни з проступає волога. Зазвичай це ванна або туалет, в крайніх випадках таке відбуваються поруч з вузлами водопостачання.  Проблемні ділянки потрібно обробити ґрунтовкою для вологих стін, дотримуючись інструкції на упаковці.

«Холодні» або північні стіни з регулярно низькою температурою поверхні рекомендується спершу утеплити перед нанесенням штукатурки.

Знайдені на стіні тріщини можна заклеїти малярською стрічкою і замазати фінішною шпаклівкою. Це зручно робити широким шпателем для шпаклівки.

Самостійно зробити стіну рівною не завжди вийде з першого разу. Вагому частку допомоги в такій справі надасть будівельний рівень – приділіть увагу самим явним перепадам, щоб вирівняти стіни візуально.

Стеля: поклейка шпалер, фарбування або натяжні стелі?

Шпалери на стелі

Буває, що шпалерами обклеюють і стелі, але в сучасних дизайнах таке стельове покриття зустрічається все рідше. Як правило, стелю добре вирівнюють і зверху наносять фарбу.

Популярною є технологія натяжних стель. Крім того, що це естетично, іноді установка натяжних стель має додаткову доцільність:

  • Якщо стельова поверхня досить нерівна, і на її вирівнювання потрібно дуже багато штукатурки і трудовитрат.
  • Коли потрібно заховати велику кількість комунікацій – проводку, кабелі.

До того ж, таке покриття довговічне і не вимагає особливого догляду. Хіба що його можна іноді протирати вологою тканиною від пилу.

Послуги майстрів-установників натяжних стель зі знижкою до 70% ви знайдете на Покупоні.

Читайте також: Як правильно укладати ламінат самостійно

Що знадобиться, щоб приклеїти шпалери самому

Крім самих шпалер вам знадобляться спеціальні інструменти і підручні засоби  – їх можна купити онлайн на Покупоні з кешбеком і доставкою від Нової пошти:

  • Будь-яке пластикове відро або інша господарська тара ємністю не менше 5 літрів.
  • Пензель або валік, найкраще – на довгій ручці.
  • Канцелярський ніж або ножиці для обрізки шпалер.
  • Сірий олівець, маркер або червона масляна пастель, щоб ставити позначки.
  • Щоб не поклеїти шпалери косо, рекомендується розмітити стіни на сектора за допомогою схилу з ниткою.
  • Рулетка.
  • Драбина, стійкий стіл, пара табуреток – щоб зручно було діставати до стелі.
  • Широкий шпалер стіл, але ще зручніше заміряти шпалери і наносити клей на підлозі. Щоб на забруднити підлогове покриття, застеліть його клейонкою або газетами.
  • Для розгладження шпалер після поклейки можна використовувати м’який валик, ганчірочку. Флізелінові шпалери рекомендується розгладжувати спеціальним притискним шпателем для розгладження шпалер. Щоб краще приклеїти края, використовують притискний валік. Вінілові шпалери краще притискати пластиковим шпателем.
Притискний валік
Притискний валік

Вибираємо клей для шпалер

Клей для шпалер
Клей для шпалер

Папір – справа тонка, і кожен хто хоч раз клеїв в дитинстві фігурку з паперу, знає, наскільки важливий підбір клею.

  • Легкі, паперові шпалери – використовуйте простий клейстер для паперових шпалер або універсальний шпалерний клей.
  • Для вінілових, рельєфних, флізелінових і глянцевих на флізеліновій основі шпалер існують окремі типи клею, які легко впізнати за написом «Для … шпалер»

Зазвичай, приготування клею займає 15-30 хвилин. Якщо традиційний спосіб «залити, розмішати і почекати» чимось і відрізняється, то про це обов’язково вкажуть в інструкції на упаковці.

Читайте також: Як створити комфортний мікроклімат за допомогою зволожувача

Покрокова інструкція поклейки шпалер

Перш ніж приступити до поклейкі стін будинку, запам’ятайте головні правила:

  • Шпалери клеяться зверху вниз.
  • Рухайтеся від вікна до дверей, роблячи своєрідне коло по кімнаті.
  • Перед поклейка щільно закрийте всі вікна і не відкривайте ще 1-2 дні після завершення роботи. Свіже повітря і різкий перепад температур може призвести до відшарування. Ідеальна температура в приміщенні – близько 18-23 градусів тепла.
  • В кутках кімнати полотно шпалер рекомендують клеїти внахлест з сусідньою стіною. Так ви точно уникнете помітних стиків і неакуратних швів.
Поклейка шпалер
Перший сектор відзначається без урахування вікна.

Після проведення підготовчих робіт залишилося наклеїти шпалери на стіну використовуючи заздалегідь приготовлений клей.

Наклеювання шпалер у кутах
Наклеювання шпалер у кутах

Відмірювання шпалер

Відміряйте відправну рівну лінію. Це краще робити схилом, з чиєюсь допомогою.  Підніміться на табурет і прикладіть кінець нитки до стелі так, щоб грузок злегка (на 5 см) піднявся над підлогою. Зафіксуйте положення схилу і зробіть позначки на стіні по всій довжині полотна.

Відмінно – у вас вийшов перший сектор для поклейки. Якщо хочете полегшити собі завдання, уникнувши перекосу шпалер – виконайте те ж саме з кожною стіною в кімнаті, від кута до кута. Враховуйте невеликий запас ширини для наклейки шпалер внахлест, коли справа дійде до дверей і вікон.

Закінчивши розмітку, постеліть на підлогу клейонку (або газету) і розкладіть на ній рулон шпалер. Заміряйте висоту стіни, і спираючись на це значення відріжте шматок потрібної довжини.

Щоб приклеїти шпалери з малюнком, вам знадобиться гострий ніж і терпіння. Власне, те ж саме, що для поклейки більш простих по дизайну настінних покриттів.

Перш за все – доведеться ретельно звіряти малюнки на двох шматках шпалер перед наклеюванням. Попросіть товариша вам допомогти – це складно робити поодинці.  Обов’язково ознайомтеся з етикеткою шпалер, де зазвичай вказані підказки як правильно зводити малюнок і клеїти шпалери.

Маркування на шпалерах: як клеїти полотна з малюнком
Маркування на шпалерах: як клеїти полотна з малюнком

Попередньо відмірявши, відріжте перший шматок шпалер. Розстелите поруч рулон і зіставте малюнок. Тільки після цього відріжте наступний шматок.

Нанесення клею

Ретельно промажте виворіт шпалер, завдаючи клей рівномірним шаром. Порівняйте з інструкцією: чи не потрібно додатково змастити стіни. Наприклад, при поклейці паперових шпалер – мажуть тільки самі шпалери, вінілових на флізеліновій основі – тільки стіну. Є також вид шпалер, що клеяться без нанесення клею – самоклеючі, на клейкій основі. Їх треба просто змочити водою перед наклеюванням на стіни.

Позначення на рулоні шпалер: як наносити клей
Позначення на рулоні шпалер: як наносити клей

Приклеювання і розгладження

Починати клеїти шпалери можна від краю вікна, але це не настільки важливо. Можна і від кута або двері, головне, щоб для першої смуги був рівний орієнтир. Підмостіть собі драбину в початковому секторі і поступово прикладайте полотно зверху вниз. Клейте одну смугу за одною. Акуратно пригладжуйте наклеєний ділянку гумовим шпателем, щоб «вигнати» все бульбашки повітря. Розгладжуйте від центру до країв.

 Перешкоди слід обходити внахлест, з запасом в декілька сантиметрів
Перешкоди слід обходити внахлест, з запасом в декілька сантиметрів

При наклеюванні шпалер стик в стик іноді використовується спеціальна стрічка. Це має сенс, коли шпалери при стикуванні можуть розтягнуться (нерівні стіни, ямки, горби).

Особливу увагу потрібно приділити поклейки в кутах. Це найбільш трудомісткий процес, особливо якщо стіни і кути нерівні. Як приклеїти шпалери в кутку, дивіться на відео.

Інтер'єр
Коли чаювання приносить естетичний оргазм

Ось і все мабуть, залишилося тільки прикрасити кімнату своєї мрії. Виявляється, клеїти шпалери самому не так і складно. А які шпалери вибрали ви – діліться в коментарях своїми успіхами поклейки :)

1 коментар
  • Настя

    Когда мне захотелось что-то изменить в помещении, я решила психануть и переклеить обои. Сначала я долго не могла найти то, что бы мне хотелось видеть на своих стенах (обои с узорами и т.д. никак не лежали к душе) и в итоге решила взять просто белые обои под покраску. Сначала мне немного казалось, что чистые белые стены будут напоминать больницу)))) но я подошла с креативом и одну стену сделала с индивидуальным орнаментом (взяла черную и серую краску и бумажный скотч). Скотч наклеила по всей стене, чтобы он создавал четкую форму геометрических фигур, треугольники разных размеров и форм. Закрасила их краской и после высыхания сняла скотч. В итоге стена получилась очень круто (я даже не ожидала), геометрически рисунки в белой окантовке (под скотчем остался белый цвет). В светлую комнату, мне захотелось другую мебель и решила, что она должна быть черной. В таком сочетании комната получилась очень уютной, современной и с контрастом)))

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *