Сухо, але не комфортно: як підвищити вологість повітря в приміщенні з зволожувачем і без

Опалювальний сезон взимку і спекотне, не дуже щедре дощами літо – проблема сухості повітря актуальна цілий рік. У квартирі настільки сухо, що тільки кактуси відчувають себе комфортно? Ситуацію потрібно терміново брати під контроль, адже показник вологості повітря – важливий параметр мікроклімату в приміщенні, комфорту вашої слизової і фізичних симптомів в цілому.  Більш детально про шкоду сухого повітря; про те коли без зволожувача не обійтися і як підвищити вологість будинку, на робочому місці і навіть в салоні авто – підручними засобами і за допомогою спеціальних побутових приладів – читайте далі в нашій статті.

Сухе повітря: чим небезпечне, і які наслідки можуть бути

Контролювати рівень вологості в приміщенні не менш важливо, ніж стежити за показниками температури. Від цього залежить не тільки комфорт людини, але і його здоров’я. Багато хто навіть не підозрюють, яким серйозним може бути шкода сухого повітря. Судіть самі:

  • Сухе повітря в кімнаті викликає пересихання носоглотки, кашель, першіння в горлі, «синдром сухого ока», особливо доставляючи неприємності тим людям, хто використовує контактні лінзи.
  • У поєднанні з підвищеною запиленістю сухе повітря ще більше небезпечне для дітей і хворих на астму та алергію. З таким низькою якістю повітряного клімату ризик стати аллергиком значно зростає і у тих, хто до цього не страждав подібною недугою.
  • Сухість є однією з причин підвищеної стомлюваності, сонливості і частого головного болю.
  • Шкода сухого повітря позначається і на зовнішності, оскільки він сильно зневоднює шкіру, волосся, нігті.
  • Зростає ризик підхопити захворювання повітряним шляхом: віруси і бактерії в теплому сухому середовищі відчувають себе набагато комфортніше, ніж у вологому, тому швидше розмножуються.
  • Через сухість страждають і кімнатні рослини: вони в’януть, пересихають, уповільнюють зростання або зовсім перестають рости.
  • Псується меблі, паркет, віконні рами з дерева, музичні інструменти. Сухе повітря – одна з головних причин того, що дерево починає сиріти, жолобитися і розсихатися.
Шкода сухого повітря

Справедливості заради зазначимо, що висока вологість – теж небажаний і навіть шкідливий чинник, в першу чергу, як причина виникнення цвілі і грибка. Ось чому потрібно контролювати і балансувати обидва показники.

Вологість повітря: чим вимірювати і який рівень найбільш оптимальний?

Якщо у вашому приватному будинку, квартирі або офісі відносна вологість повітря становить 40-60%, то турбуватися не варто: такий рівень є найбільш оптимальним. Щоб мати чітке уявлення про мікроклімат в приміщенні, скористайтеся гигрометром –  приладом, який поєднує в собі функції побутового термометра і датчика вологості. Купити такий можна на Покупоні з хорошим кешбеком.

Гігрометр

Вологе повітря в дитячій: чому це особливо важливо?

Готуючись до зустрічі новонародженого, батьки, звичайно ж, турбуються, щоб малюку не було холодно, але часто забувають про не менш важливий фактор – відносну вологість повітря. Для дитячої кімнати цей показник повинен бути в межах 50-70%.  Більш висока норма відсотка вологості повітря пов’язана з більш інтенсивним процесом обміну речовин і особливостями терморегуляції малюків. Повітря при видиху має вологість 100%, і чим більше сухе повітря, який вдихає дитина, тим більше води з організму йде на його зволоження при видиху. В результаті немовля може страждати від обезводнення.

Часто центральне опалення і додаткові обігрівачі призводять до того, що вологість в результаті в середньому в 2 рази нижче необхідного рівня. Таке повітря обов’язково потрібно зволожувати. Краще, звичайно, придбати зволожувач і не покладатися на підручні засоби (тим більше, що з появою в будинку немовляти вам буде чим зайнятися!). На Покупоні є хороший вибір зволожувачів повітря, а кешбек дозволить непогано заощадити на покупці. Зорієнтуватися в різноманітті моделей і вибрати кращий зволожувач допоможе наш спеціальний огляд.

Гігрометр у дитячій

Ознаки того, що повітря сухе: визначаємо без гігрометра

Переконатися в тому, що повітря в квартирі сухе, можна за допомогою склянки з водою: потримайте її в холодильнику близько години, дістаньте і поставте подалі від нагрівальних приладів. Потім поспостерігайте хвилин 5-7, що буде відбуватися:

  • Якщо на стінках склянки утворився конденсат, який через 5 хвилин випарувався – вологість в кімнаті низька.
  • Якщо нічого не змінилося, і склянка залишилася запітнілою – повітря нормальної вологості.
  • Якщо на зовнішній поверхні склянки утворилися струмочки рідини – в приміщенні підвищена вологість повітря.
Склянка з водою

8 способів зволожити повітря в приміщенні підручними засобами

Можна самостійно підвищити вологість у приміщенні, не вдаючись до покупки зволожувача, для цього є досить прості підручні методи.

1.Тримайте ванну відкритої

Як би просто це не звучало, не закривайте двері у ванну, після того як прийняли душ.  Це не тільки підвищить вологість в інших кімнатах, але і знизить її у ванній, запобігаючи утворенню грибка і цвілі, які заводяться в надмірно вологому середовищі. Якщо ви приймали ванну, не випускайте воду відразу, нехай тепла вода, випаровуючись, теж підніме відсоток вологості.

2. Речі після прання сушіть в кімнаті

Влаштуйте сушилку поруч з батареєю: випрані речі швидше просохнуть, а вологість повітря підвищиться. Можна використовувати стаціонарну або навісну модель сушилок для одягу, варіанти з кешбеком дивіться на Покупоні. У такого способу боротьби з сухістю повітря є одне але: при пранні виставляйте режим додаткового полоскання, щоб на речах не залишалося миючих засобів і ви не дихали хімією.

Сушилка для одягу

3. Зволожувач своїми руками

Ще один варіант збільшити відсоток вологості повітря – мокрий рушник на батареї. Посилити ефективність цього методу допоможе пристосування, зроблене своїми руками. Для цього знадобиться пластикова пляшка, наповнена водою. Діємо так: 

  • Вирізаємо збоку пляшки щілину розміром 5X10 см.
  • Підвішуємо баклажку до труби батареї так, щоб отвір був зверху (використовуємо бинт або тасьму).
  • Додатково закріплюємо тасьми скотчем на пляшці, щоб вона не випала.
  • Беремо відріз марлі, складаємо його в кілька шарів так, щоб ширина отриманого шару була за розміром щілини в пляшці (вийде прямокутник 10см X 1 м).
  • Отримуємо свого роду гніт, один кінець якого поміщаємо в проріз, а іншу частину марлі намотуємо на горизонтальну трубу батареї.
  • Наповнюємо пляшку водою (будь-яким способом, можна за допомогою другої пляшки).

Така нескладна конструкція допоможе збільшити вологість в кімнаті, тільки вчасно наповнюйте агрегат водою, у міру випаровування.

Зволожувач повітря своїми руками

4. Кип’ятіння

Звичайний процес кип’ятіння з наступним випаровуванням – теж спосіб поліпшити ситуацію з вологістю повітря. Просто закип’ятіть воду в ємності і залиште її на столі або підвіконні, нехай випаровування наситять сухе повітря вологою.

Можна залишити каструлю або чайник з водою після закипання на плиті і зменшити вогонь, щоб випаровування відбувалося довше. Такий спосіб допоможе збільшити вологість на кухні, коли ви готуєте їжу.

Можна додати у воду кілька крапель ефірних масел (чайного дерева, евкаліпта або будь-якого іншого), спеції, трави. Так ви ще додатково отримаєте дезінфікуючий, заспокійливий ефект і ароматизацію повітря.

5. Точкове зволоження по всій квартирі

Чи не використовуючи кип’ятіння, можна просто розставити по квартирі декоративні ємності з водою, розмістивши їх поруч з радіаторами або обігрівачами. Тільки не забувайте додавати воду і мити такі саморобні зволожувачі!

Декоративні ємності з водою

6. Кімнатні рослини – в кожен дім!

Всім знайомі кімнатні квіти не тільки прикрашають і оживляють приміщення, але і зволожують і іонізують повітря, а деякі ще й очищають його від інфекцій. У плані поліпшення якості повітря дуже корисно вирощувати вдома такі рослини, як гібіскус, фікус, герань, драцена, фатсия, різні види цитрусових, бегонія, хлорофітум і багато інших. Догляд за багатьма рослинами, звичайно, передбачає підтримку високого рівня вологості. Це природна норма для вічнозелених тропічних видів, які найчастіше живуть у нас вдома. Такі улюблені всіма рослини, як орхідеї всіляких видів (до речі, у нас є окрема стаття про ці квіти), спатифиллум, лавр, маранта дуже люблять вологу. Тож не забувайте обприскувати листя пульверизатором.

Кімнатні рослини

7. Акваріум або фонтан

Акваріуми можуть бути не тільки житлом для домашніх вихованців і прикрасою приміщення, але і сприяти підтримці вологості в будинку. Теж саме стосується міні-фонтанів. Це не тільки красиво, але і корисно для мікроклімату. Такі елементи декору можна встановити не тільки вдома, але і в офісі, на робочому місці, де зволожувати повітря не менш актуально: адже часто люди проводять на роботі не менше 8-9 годин на день.

Акваріум

8. Вологе прибирання і провітрювання ніхто не відміняв

Регулярне вологе прибирання і провітрювання кілька разів в день навіть взимку – прості правила, які допоможуть підтримувати в приміщенні нормальний рівень вологості повітря. Щоб прибирання не напружувала, а проходила швидко і ефективно, користуйтеся зручними інструментами для прибирання, а також читайте нашу статтю.

Вологе прибирання

Зволожуємо повітря в машині

А що робити, якщо багато часу проводиш за кермом автомобіля, як зволожити повітря в салоні машини? Адже в холодну пору року «піч» в авто сильно сушить повітря.  Можна було б зайвий раз влаштувати провітрювання, але морозне повітря теж досить сухе, до того ж можна отримати неприємні наслідки у вигляді нежиті.

Хороше рішення – купити спеціальний автомобільний зволожувач повітря, який часто виконує і функції ароматизатора салону. На Покупоні ви знайдете варіанти таких пристосувань з вигідним кешбеком.

Автомобільний зволожувач повітря

Літня спека: не забуваємо контролювати вологість!

У літню спеку, коли «за бортом» 35-40°C, а дощів не буває тижнями, питання комфортного мікроклімату в приміщенні постає особливо гостро. Природно, в першу чергу потрібно знизити температуру, для цього багато хто обзавівся кондиціонером або хоча б вентилятором. Але як бути з рівнем вологості? Адже і кондиціонер, і вентилятор сушать повітря, влітку і без того сухе? Контролювати рівень вологості потрібно обов’язково, особливо якщо в будинку маленькі діти, про це ми писали вище. Тут всі способи хороші, і підручні, які не потребують особливих витрат, і більш вірні, з використанням зволожувачів або кондиціонерів з функцією зволоження – якщо скористатися кешбеком Покупона, виходить не так і дорого.

Кондиціонер з функцією зволоження

Шкода сухого повітря в квартирі або будь-якому іншому приміщенні, де доводиться проводити чимало часу, очевидна, і боротися за підвищення відсотка вологості можна і потрібно. Уже вирішили, як ви будете це робити? Діліться в коментарях :).

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *