Як правильно доглядати за орхідеями: полив, пересадка, розмноження, реанімація та підживлення

Дендробіум, камбрія, цимбидиум, фаленопсис або, простіше кажучи, орхідея,  – ця тропічна красуня зараз зовсім не рідкість в наших будинках. Воно й не дивно: горшкова рослина підкорила серця своїми красивими яскравими квітами, що квітнуть досить довго. Одна плодоніжка може тішити своїм цвітінням до 6 місяців. Головне, щоб рослина «викинула» довгоочікуваний пагін, на якому розвиваються бруньки з квітками. Як цього добитися? Про важливі моменти правильного догляду за орхідеєю –  як правильно поливати, розмножувати, пересаджувати, вирощувати і підгодовувати рослину – читайте в нашому гайді.

Догляд за домашньою орхідеєю

Сімейство орхідних, до яких відносяться всі орхідеї, об’єднує безліч підвидів, багато з яких можна знайти в домашніх квітниках любителів живих рослин. Це такі види орхідей, як мільтон, фаленопсис, дендробиум, камбрія, цимбидиум та інші. Догляд за кожним з них має спільні риси і свої особливості, про які ми розповімо в кінці статті. А зараз про найпопулярніший і найпоширеніший вид, який часто мають на увазі, кажучи про орхідеї,  – про фаленопсис (лат. – phalaenopsis).

Чи потрібно пересаджувати орхідею відразу після покупки

Якщо ви принесли в будинок нову, кимось подаровану або куплену орхідею, не потрібно відразу її пересаджувати. Хоча велика спокуса поселити красуню в найкрасивіший і кращий на вашу думку горщик. Спочатку дослідіть рослину, в якому стані коріння: їх можна добре розглянути, бо орхідеї продають в прозорих горщиках, а також у цієї рослини є багато повітряних коренів, розташованих над грунтом.

Має велике значення, наскільки добре виглядає листя. Якщо при зовнішньому огляді все добре, а тим більше, якщо фаленопсис квітучий, краще його зайвий раз не наражати стресу і залишити в старому горщику, нехай він адаптується до нових умов. Коли кінчики коренів стануть яскраво-зеленими, тобто почнеться процес вегетації, це буде означати, що орхідея «прижилася» на новому місці. Тоді і можна приступати до пересадження.

Пересадка: правильний горщик для орхідеї

Вибираючи, в який горщик «переселити» орхідею, потрібно враховувати особливості цієї рослини і дотримуватись наступних правил:

  • Горщик для орхідеї повинен відповідати розміру кореневої системи і не бути занадто вільним.
  • Так як від зайвої вологи коріння орхідеї можуть загинути, грунт в горщику повинен мати можливість просихати. Для кращої вентиляції грунту з корінням на дні і навіть з боків горщика роблять спеціальні дренажні отвори.
  • У коренях більшості орхідей, як і в наземних частинах, відбувається фотосинтез –  повітряне живлення рослини, тому через горщик має проникати світло. Такий прозорий горщик можна помістити в красиве кашпо, скляне, керамічне або пластикове, яке додасть високій орхідеї стійкості. Не обов’язково, щоб кашпо було прозорим, досить, щоб між ним і горщиком був простір 1,5-2 см.

До речі про горщики для кімнатних квітів, не обов’язково для орхідей. За досить доступною ціною завдяки кешбек на Покупоні ви можете придбати цікаві девайси, які прикрасять ваш інтер’єр і порадують ваші квіточки – розумні музичні квіткові горщики.

Грунт для орхідеї

Якість грунту для орхідеї – фаленопсиса або іншого підвиду –  також пов’язана з особливостями цієї тропічної рослини. У природі орхідеї ростуть на деревах, поверхні каміння, використовуючи кору або мох, щоб закріпитися, а поживні речовини поглинають з повітря, дощової води, живих організмів в місцях закріплення. Умови у домашніх кімнатних рослин, звичайно, інші, але особливості дикорослих родичів все-таки вимагають спеціального грунту.

До складу субстрату для орхідей зазвичай входять природні і штучні компоненти:

  • деревна кора (наприклад, соснова);
  • мох-сфагнум;
  • деревне вугілля;
  • коріння папороті;
  • керамзит, дрібні камінчики;
  • шматочки пінопласту.

Частота поливу орхідеї

У дикій природі орхідеї беруть вологу тропічних дощів, тому для поливу в домашніх умовах потрібно використовувати воду, за складом максимально наближену до природної: теплу (не нижче +18°C, в ідеалі –  +30°C), м’яку, краще фільтровану. Знизити жорсткість води можна за допомогою щавлевої кислоти: за добу до поливу розвести в 2,5 літровій пляшці 0,5 чайної ложки кислоти.

Поливати можна з лійки або методом занурення горщика з орхідеєю на 5-10 хвилин в більшу за розміром ємність з водою. І в тому, і в іншому випадку важливо стежити, щоб волога не накопичувалася в точках росту рослини і не приводила до гниття. Зайву вологу потрібно видалити (промокнути) серветкою або ватою.

В середньому поливати орхідеї-фаленопсиси потрібно 1-3 рази в тиждень влітку, і 1 раз в 10-30 днів в холодну пору року, взимку, коли рослини знаходиться в стані спокою. Поливати краще вранці, щоб волога, що накопичились між листям, за день встигла висохнути. На частоту поливу впливає швидкість висихання грунту, що в свою чергу обумовлено вологістю і температурою повітря в приміщенні, а також якістю самого субстрату.

За великим рахунком, для орхідей більш небезпечно надмірне заливання, ніж невелике пересихання коренів. Ось ознаки, за якими можна визначити, чи пора поливати вашу орхідею:

  • На внутрішніх стінках прозорого горщика відсутній конденсат – потрібно поливати. Якщо стінки з крапельками води –  з поливом краще почекати.
  • Світле, тьмяне, сірувате коріння – пора зволожити грунт. Коренева система стала яскраво-зеленого кольору – рослина поливу поки не потребує.
  • Легкий горщик – грунт сухий, швидше за все потрібно полити. У вазоні відчувається вага –  краще почекати висихання грунту.
  • Якщо вазон непрозорий, перевірте наявність вологи за допомогою дерев’яної палички для опори, зануривши її в грунт. Якщо витягнута паличка суха, можна поливати.

Про те, коли і як правильно поливати домашню орхідею фаленопсис, дивіться на відео.

Освітлення для орхідеї

Фаленопсіси, як і інші види орхідей, люблять світло, але непряме, розсіяне. Ідеально для них розташування на східному вікні. Важливо, щоб рослина не згоріла на сонці, але в той же час недолік освітлення може привести до уповільнення зростання, відсутності періоду цвітіння і квіток.

Зрозуміти, чи достатньо орхідея отримує світла, можна за кольором листя: надто темний зелений колір – рослина відчуває дефіцит освітлення, жовтуватий, тьмяний, навіть трохи червонуватий відтінок –  світла надлишок.

При нестачі світла любителі орхідей використовують додаткове освітлення лампами MH (металогалогенними) або HPS (натрієвими лампами високого тиску). Слід врахувати, що штучним освітленням не треба зловживати, світловий день повинен тривати не довше 14 годин.

Підживлення орхідей

Тут працює те ж правило, що і з поливом: краще недогодувати, недоудобрити, ніж навпаки, перестаратися з підживленням.

Добрива для орхідей

Купуємо звичайне рідке універсальне добриво для орхідей, розводимо за інструкцією і поливаємо за графіком, який залежить від фази розвитку фаленопсиса:

  • Період між цвітінням, коли рослина нарощує листя і коріння. Удобрювати необхідно через полив, тобто 1 раз поливати простою водою, 1 раз – з добривами. При цьому краще використовувати метод занурення.
  • Коли у орхідеї вже почав формуватися цветонос, значить, йому достатньо сил і поживних речовин, скорочуємо підгодівлю. Переходимо на схему через 2 полива.
  • Під час цвітіння підживлення потрібно скоротити ще більше, краще взагалі перейти на звичайний полив, в крайньому випадку, підгодовувати раз на місяць. Це необхідно робити, так як вітаміни і поживні речовини прискорюють в рослині обмінні процеси, в тому числі процес цвітіння, внаслідок чого його тривалість скорочується, орхідея швидко відцвітає.

Вітаміни для орхідей

Вітаміни для орхідей рекомендують застосовувати, якщо у рослини є певна проблема: ослаблення тургору листя, зупинка нарощування маси листя і т.д. Зокрема, для зміцнення імунітету деякі любителі орхідей використовують часникову воду. Всім відомо про цілющі властивості часнику, який є природним антисептиком і імуностимулятором. Корисний часник і для рослин, не тільки для людей. Настій, часникову воду для поливу, готують в домашніх умовах. Рецепт його приготування простий: 1 середню голівку часнику, очищеного від лушпиння, подрібнити і залити 1 л окропу, настоювати 20 хвилин. При поливі настій потрібно розбавити таким чином: на 1 л води 3 столові ложки настою.

Ще раз підкреслимо, що надмірне зловживання вітамінами не піде на користь вашій орхідеї. У більшості випадків достатньо тих вітамінів, які входять до складу добрив.

Бурштинова кислота для орхідей: у чому її секрет?

Ви напевно чули про такий засіб, як бурштинова кислота, натуральний, недорогий, але досить ефективний. Він широко застосовуються при догляді за кімнатними рослинами, в тому числі і за орхідеями.

Якщо ви звернули увагу на те, що ваша орхідея стала виглядати млявою і «сумною», або ви хочете підстрахувати вашу улюбленицю перед пересадкою, допомогти краще перенести стресовий період і піти в зростання, бурштинова кислота –  незамінний засіб.

Бурштинова кислота застосовується і в екстрених випадках, для реанімації орхідей, коли потрібно буквально рятувати рослину, що гине. Крім того, цьому засобу притаманні такі корисні і благотворні ефекти:

  • стимулює ріст і розвиток кореневої системи рослини;
  • стимулює процес цвітіння: кількість квітів збільшується і цвітуть вони довше;
  • сприяє кращому засвоєнню поживних речовин і нейтралізації шкідливих речовин в грунті;
  • допомагає при вегетативному розмноженні, благотворно впливаючи на живці, відростки, сприяючи їх подальшому вкоріненню;
  • допомагає рослині впоратися з наслідками несприятливих умов і неправильного догляду (спека, пересушування грунту, надмірний полив).

Розчином бурштинової кислоти протирають листя орхідеї, обприскують всю рослину або поливають різними методами, описаними вище.

Розчин приготувати просто: 0,1 г діючої речовини бурштинової кислоти розчинити в 1 літрі води. Найбільш поширена форма у продажу – пігулки бурштинової кислоти.

Незважаючи на прямо-таки чудодійні властивості, слід мати на увазі, що засіб є не сильнодіючим препаратом, а біостимулятором. Ефект не буде швидким, а часте використання може сильно закислити грунт. При його застосуванні слід дотримуватися дозування і обережності під час приготування розчину: це все-таки кислота. Людині слід уникати попадання засобу на слизові оболонки і використовувати гумові рукавички.

Детальніше про підгодівлі, добриві орхідей ви можете дізнатися, переглянувши відео.

Коли і як часто пересаджувати орхідею

З метою поновлення грунту, а також якщо потрібен більш просторий горщик, орхідею бажано пересаджувати раз на 1-2 роки. Кращий час для пересадки –  весна, період вегетації і активного росту.

Щоб максимально атравматично пересадити орхідею, чиніть так:

  • Акуратно витягніть рослину зі старого горщика, не пошкодивши коріння. Пластиковий вазон можна розрізати, якщо коренева система занадто щільно розрослася і зміцнилася.
  • По можливості звільніть коріння від залишків грунту, добре огляньте їх, чи немає гнилих, сухих. Якщо такі є, видаліть їх прожареним на вогні ножем або ножицями, отриманий зріз обробіть подрібненим активованим вугіллям.
  • Помістіть орхідею у горщик, що в підходить за розміром, з підготовленим заздалегідь грунтом, трохи присипте коріння зверху. Можна під основу стебла з листям помістити шматочок пінопласту, який швидко просихає і не дає рослині страждати від надмірного поливу.
  • Поставте орхідею в затінене місце для адаптації і не поливайте протягом тижня.

Особливості догляду за квітучої орхідеєю і після цвітіння

Найпрекрасніша пора у житті орхідей, на яку з нетерпінням чекають їх власники, – період цвітіння. Якщо ваш догляд правильний, орхідея здорова і повна сил, вона обов’язково винагородить вас, зацвіте прекрасними квітками. Забарвлення їх настільки різноманітне, що не захоплюватись просто неможливо!

Відразу після розкриття першого бутона необхідно забезпечити квітконосу надійну опору, щоб стебло не зламалося під вагою квітів. Це може бути пластикова або дерев’яна паличка з зажимами, що закріплюють рослину біля опори.

Не треба турбувати, переставляти квітучу орхідею з місця на місце, це не сподобається вашій квітці. Не варто різко міняти освітлення, вологість повітря, температуру в приміщенні, інтенсивність поливу. Удобрювати рослину на етапі цвітіння не потрібно, бо всі необхідні речовини у неї вже є. Якщо орхідея вже квітне кілька місяців, можна підгодовувати 1 раз в тиждень, зменшивши концентрацію добрива в два рази.

Один цвітонос тішить квітами до 3, а іноді і до 6 місяців. Тривалість цвітіння залежить від сорту орхідеї, а також її віку: щоб сформувався квітучий пагін, рослині має бути від 1,5 до 3 років. Цвітіння в дуже ранньому віці може погубити рослину.

Після того як орхідея відцвіла, залишається голий цветонос, який з часом засихає. Його потрібно акуратно зрізати. Так як сухий цветонос всередині порожній, туди може потрапити волога під час поливу, тому отвір після зрізання потрібно герметично заклеїти чимось, наприклад, воском.

Не сухе, зелене стебло краще поки не зрізати, а дати йому шанс: через деякий час воно може почати рости і знову утворює бутони.

Придбати орхідеї по акції ви можете, скориставшись спеціальними пропозиціями на сайті Покупон.

Розмноження орхідей

Процес розмноження орхідеї фаленопсис найкраще здійснювати на останній стадії цвітіння. Бажано, щоб температура навколишнього середовища була не нижче + 28°С, а вологість – не нижче 50%.

Розмноження орхідей живцюванням квітконосу

Найпоширенішим способом розмноження орхідеї є поділ квітконосу на частини або живцювання. Для цього:

  1. Відцвілий цветонос зрізають і ділять на частини за допомогою гострого секатора. При цьому на кожному шматочку повинна бути одна «спляча» брунька. Зрізи обов’язково обробити порошком вугілля.

2. Пророщування живців до стану відростків відбувається в подрібненому сфагнумі (рід торф’яного моху), змоченим в розчині біостимулятора. Шматочки укладають на грунт горизонтально і накривають плівкою, пластиковою або скляною ємністю, щоб влаштувати маленький «парничок», в якому буде тепло і волого.

3. Тепер необхідно дочекатися, поки з бруньки виросте дитинка (відросток), яку згодом, коли вона матиме своє коріння, потрібно буде пересадити в звичайний горщик.

Розмноження орхідей діленням куща

Найпростіше розмножувати орхідею під час весняної пересадки, звичайним діленням куща:

  • Очищене від грунту коріння потрібно розрізати стерильним ножем або ножицями так, щоб на кожній частині рослини залишилося кілька псевдобульб – потовщень стебла, в яких відбувається запасання поживних речовин.
  • Всі зрізи обробити порошком активованого вугілля.
  • Висадити рослини в живильний грунт для вкорінення. Поливати і обприскувати водою кожен день, поки не утвориться новий пагін.

Розмноження орхідей за допомогою колби з готовими сіянцями

Такий спосіб розмноження досить простий:

  • купити колбу з готовими сіянцями орхідеї;
  • витягти сіянці, розбивши колбу;
  • замочити маленькі рослини в розчині марганцівки, щоб відбулося знезараження, просушити їх на шматочку тканини або серветці;
  • висадити сіянці в спеціальний грунт.

Умови для маленьких орхідей повинні бути такі: висока вологість, хороше освітлення і температура близько + 24°C.

Розмноження орхідей методом запилення і посівом насіння орхідей

Складний спосіб, бо насіння орхідеї дуже маленькі, неозброєним оком практично непомітні. Але тим не менш, такий метод використовують професійні квітникарі і розвідники домашніх орхідей.

Потрібно діяти таким чином:

  • Опиліть квітку, використовуючи зубочистку. У разі успіху плід орхідеї (коробочка) починає розвиватися і дозріває через півроку.
  • Дозрілу, суху коробочку відокремлюємо від рослини і поміщаємо насіння в живильне середовище. Є різні рецепти її приготування, один з них містить такі компоненти, як мед, томатний сік, дистильовану воду, банан, добриво для орхідей, цукор, активоване вугілля.
  • Для пророщування насіння використовуємо простерилізовані скляні колби або звичайні маленькі баночки від дитячого харчування з щільними кришками. Ще раз кип’ятимо ємності з поживною сумішшю на водяній бані.
  • Обробляємо насіння 1% розчином хлорки.
  • Розміщуємо насіння в баночки з поживною сумішшю.
  • Якщо все піде добре, через півроку в щільно закритій ємності у нас утворюються проростки.
  • Висаджуємо проростки по одному в горщики зі спеціальним поживним грунтом.
  • Через 6 місяців можна пересаджувати підросли відростки в звичайну грунт для орхідей.

Детальніше про те, як розмножувати орхідею в домашніх умовах, дивіться на відео.

Різновиди орхідей

Видів орхідей в даний час налічують безліч –  близько 25 тисяч, а ще більше гібридів – понад 150 тисяч, і кількість їх постійно зростає. Орхідеї цвітуть неймовірно красивими квітами всіх форм, розмірів, кольорів і забарвлень.

Орхідея дендробиум

Орхідея дендробиум об’єднує під собою безліч різновидів, близько 1200, різних як за зовнішнім виглядом, так і за особливостями догляду.

У всіх дендробіумів є як загальні вимоги до вирощування, так і свої «капризи». Із загальних правил догляду можна виділити такі:

  • вирощувати будь-який дендробиум в домашніх умовах – досить складний процес;
  • придбаючи таку рослину, потрібно точно знати, до якого саме виду належить ваш екземпляр;
  • всі види люблять світло, але обов’язково непряме, розсіяне;
  • всі дендробіуми бояться протягів;
  • у цієї рослини в природі немає періоду спокою, вона цілий рік зростає; в наших широтах через скорочення світлового дня дендробиум впадає в сплячку і скорочує зростання, що небажано. Тому необхідно застосовувати штучне світло від ламп.

Орхідея Камбрія

Камбрія – нескладний в догляді різновид орхідей. Це не окремий вид, а свого роду «торгова марка», яка об’єднує досить різні за зовнішнім виглядом штучно виведені гібриди. Залежно від рослин-батьків (а їх може бути від двох і більше), у нової квітки виходить різна комбінація властивостей.

Метою селекції є бажання отримати нову рослину з найкращими якостями вихідних видів і найменш примхливу, тому в догляді вимоги у всіх камбрій менші, ніж у фаленопсисів. Наприклад, розташовувати їх можна і на північних вікнах, в тіні, головне, не на відкритому сонці, щоб не обпекти листя. До вологості теж вимоги невисокі, правда, не дуже сприятлива комбінація низької вологості і високої температури.

При догляді за камбрією особливо слід пам’ятати, що грунт повинен між поливами насухо пересихати, тому що коріння дуже чутливе до залиття і може згнити.

Орхідея цимбидиум

Ще один невибагливий вид орхідей –  цимбидиум, не вимагає особливих умов догляду.

Географія проживання цимбидиума доволі обширна –  Південно-Східна Азія, Індія і Австралія. Цих представників родини орхідних безліч різновидів –  понад 60. За зовнішнім виглядом це рослина з вузьким довгим листям, цвіте красивими квітами з приємним ароматом. Квіти тримаються близько 10 тижнів, можуть бути рожевого, кремового, зеленого, червоного кольору.

Орхідея Мільтонія

Орхідея Мільтонія –  дуже красива рослина, тому така улюблена квітникарями. За зовнішнім виглядом квітка мильтонии нагадує братки.

Догляд за цим видом орхідей нескладний, якщо дотримуватися основних правил, характерні для багатьох орхідей:

  • хороше освітлення, але ні в якому разі не пряме сонячне світло –  це загрожує опіком листя;
  • висока вологість –  не нижче 60%, для підтримки якої можна в піддон помістити зволожені камінчики і поставити поруч відкриту ємність з водою;
  • температурний режим –  тепло, але не спека: влітку і навесні бажано не більше + 20°C, взимку –  не більше + 18°C;
  • поливати потрібно влітку рясно, не допускаючи сильного пересихання грунту, в холодну пору року полив потрібно скоротити. Рекомендують використовувати метод «гарячого душу» з водою близько + 45°C. Після такого поливу потрібно почекати, поки стече вся вода і витерти насухо листя рослини.

Орхідея мультифлора

Мультіфлора, або «багатоквіткова», –  це не окремий вид орхідей, а різновид фаленопсиса за типом цвітіння. Квітки у цієї рослини невеликі, 5-6 см. Квітконіс зростає весь період цвітіння, утворюючи велику кількість відгалужень з новими квітками.

Догляд за орхідеєю мультифлора має практично ті ж особливості, що і догляд за звичайним фаленопсисом. Відмінності пов’язані з тим, що у «багатоквіткової» відсутній яскраво виражений період спокою і цвісти вона може майже цілий рік, тому:

  • помірно поливати мультифлора потрібно регулярно, влітку до 2 разів на тиждень, в спеку –  обприскувати листя, не допускаючи попадання рідини в пазухи листя;
  • удобрювати спеціальними рідкими засобами 1 раз в тиждень, виняток –  період після покупки, коли грунт і так «перегодований» стимуляторами росту і цвітіння.

Дізнатися більше про особливості догляду за орхідеєю мультифлора ви можете, подивившись відео.

Можливо, у вас залишилися ще питання по догляду за орхідеями. Тоді задавайте їх, будь ласка, в коментарях, ми з задоволенням на них відповімо.

3 коментарів
  • Надія

    Велике дякую. Стаття дуже корисна.

    • Татьяна Софиенко

      Дякуємо і вам, Надіє, що залишаєтесь з нами! Ваш PokuponBlogTeam

  • Анна

    Для того чтоб мои орхидеи чаще цвели мне помогло жидкое удобрение для прикормки Белвито, после этого мои орхидеи просто зажили новой жизнью )

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *