Шукаю роботу: як і де знайти хорошу?

Пошук роботи – справа копітка. Не можна з упевненістю сказати, що вас візьмуть з першої ж спроби, але й занадто ускладнювати завдання теж не варто. Навіть підлітку (за законодавством України з 14 років), студенту без досвіду, молодим починаючим фахівцям і пенсіонерам не складно працевлаштуватися – легально чи неофіційно, з щоденним графіком чи частковим у якості підробітку – треба тільки оцінити усі свої можливості, знати як правильно себе презентувати роботодавцю і розширити канали пошуку.

У нашій статті ми поговоримо про головні секрети успіху, переваги та перспективи віддаленого формату зайнятості та сучасні майданчики актуальних вакансій.

Гумор на співбесіді – добре, але він має бути делікатним та доречним
Гумор на співбесіді – добре, але він має бути делікатним та доречним ;)

Секрети успіху: 5 кроків назустріч роботі по душі

1. Відкиньте всі сумніви, страхи і повірте в себе. Часто ми втрачаємо масу можливостей, приймаючи рішення не відправляти резюме на вподобану вакансію, спираючись на суб’єктивне, надто критичне ставлення до себе. «Хто візьме в такому віці?» (хоча безперечно існує проблема HR-івської пенсіофобіі, але ми вважаємо, що треба залишатися неухильними, і рано чи пізно цей стереотип подолається), «У мене недостатньо досвіду», «Я хочу працювати, але чи впораюся я з таким навантаженням?», «Спробуй знайди хорошу роботу з маленькою дитиною» і т.п. Знайоме? Значить міняйте підхід! Оптимізм, наполегливість і щире бажання працювати і заробляти – вагомі чинники в цій справі.

Хочеш знайти хорошу роботу до душі – будь левом у шкурі кішки :)
Хочеш знайти хорошу роботу до душі – будь левом у шкурі кішки :)

2. Визначте свої можливості і розгляньте всі варіанти зайнятості, де ви зможете успішно застосовувати свої знання і навички. Якщо вам не до душі робота на посаді рядового менеджера в банку (хоча ви вчилися на цю спеціальність довгих 5 років), і ви все життя любили готувати, чому б не змінити сферу діяльності, закінчити кулінарні курси і влаштуватися кухарем в престижному ресторані або підробляти домашньою випічкою тортів і капкейків у віддаленому режимі, що зараз так популярно і поширено у соцмережах серед домогосподарок?

Коли стоїть питання «Шукаю роботу», оцініть усі свої можливості
Коли стоїть питання «Шукаю роботу», оцініть усі свої можливості

3. Грамотне резюме. Ще до моменту очної співбесіди роботодавець просить вислати резюме в електронній формі. Навіть якщо ви ніколи його не складали, існує багато сервісів, за допомогою яких це можна зробити швидко і легко за складеним шаблоном: GoogleDocs, готові інтерактивні форми на майданчиках працевлаштування тощо. Крім персональних даних та освіти роботодавця цікавить ваш досвід роботи, професійні скіли, досягнення, сильні і слабкі сторони. Якщо ви студент або підліток без досвіду роботи, чоловік або жінка пенсійного віку, робіть акцент на ваших уміннях і перевагах. Якщо вашому теперішньому бажанню змінити роботу передує велика кількість «job jumps» (переходів з місця на місце), в деяких випадках потрібно докласти максимум зусиль, щоб переконати роботодавця у вашій стійкості, визначеності і готовності працювати. Акцентуйте увагу на курсах пере- або підвищення кваліфікації – не виключено, що якісь треба буде пройти. На Покупоні зібрані кращі акції на тему освіти зі знижкою в самих різних сферах – обирайте.

Молодь часто підшукує просту роботу з частковою зайнятістю або тимчасовий підробіток (офіціантом, кур’єром, мерчендайзером, фрілансером, майстром у сфері б’юті тощо), де велику роль відіграють практичні навички, аніж червоний диплом і багаторічний стаж. Шукачі роботи більш зрілого віку можуть знайти роботу нянею, домробітницею, гувернанткою, продавцем, фотографом, косметологом і т.д. Заручіться позитивними рекомендаціями і відгуками своїх клієнтів, грамотним портфоліо робіт – це буде навіть більш красномовно, ніж резюме, або послужить наочним доповненням до нього. Де і як знайти таку роботу без посередників ми розповімо трохи нижче.

Резюме – часто невід'ємна частина пошуку роботи
Резюме – часто невід’ємна частина пошуку роботи

4. Супровідний лист. Не відправляйте резюме наосліп, особливо якщо претендуєте на роботу в престижній компанії або на солідну посаду. Буквально пару ключових слів про себе, чим ви можете бути корисні компанії, з якої посади готові почати (якщо ви початківець без досвіду), і чому саме в цій компанії бажаєте працювати. І додайте сюди дрібку позитивних емоцій, гумору і креативу :).

Відправляючи електронне резюме, не забувайте додавати супровідний лист
Відправляючи електронне резюме, не забувайте додавати супровідний лист

5. Розширте межі пошуку вакансій. Якщо ви до цих пір керуєтеся тільки журналами типу «Пропоную роботу» і оголошеннями на стовпах «Срочно требуются !!!», ви втрачаєте масу реальних можливостей знайти хорошу роботу. Далі ми детально розповімо про найпопулярніші, перевірені і сучасні джерела вакансій.

Де самостійно шукати роботу

Програми стажування для студентів

Якщо ви студент останнього курсу або випускник ВНЗ, не варто нехтувати можливістю пройти стажування в одній з великих престижних компаній з реальною перспективою самому отримати офіційну роботу за фахом і почати кар’єру відразу після навчання. В Україні програму стажування пропонують такі компанії, як Danone Ukraine, L’Oreal Paris, ROSHEN, 1+1 Media, АШАН, Vodafone, Procter&Gamble, Microsoft, Ernst&Young Ukraine, Google.

Вакансії на сайті компанії

Якщо ви хочете працювати в конкретній компанії, дізнайтеся чи відкриті вакансії на момент пошуку, і які. Це можна зробити, зателефонувавши до відділу кадрів, задавши конкретний пошук за назвою фірми на спеціалізованому сервісі по підбору персоналу або переглянувши розділ вакансій безпосередньо на офіційному сайті компанії. На Покупоні затребувані фахівці в таких галузях, як ІТ, маркетинг, контент, клієнт-менеджмент, сейлз і т.д. Якщо ви відповідаєте вимогам і хочете стати частиною команди Pokupon.ua&Superdeal.ua, надсилайте резюме і приходьте на співбесіду :).

Вакансії на сайті Pokupon
Вакансії на сайті Pokupon

Рекрутмент-сервіси

Це спеціалізовані онлайн-платформи, де зустрічаються роботодавці – в особі менеджера з підбору персоналу (HR), приймаючого рішення топ-менеджера компанії чи представника найманого кадрового агентства –, і претенденти – люди абсолютно різних професій, з абсолютно різними запитами по оплаті праці та графіком роботи. Привабливість таких сайтів у тому, що абсолютно всі учасники процесу зайнятості проходять ретельну перевірку внутрішніх служб модерації. Це значно знижує ймовірність реєстрації недобросовісних або псевдо роботодавців, і захищає інтереси кандидатів. До того ж, на сайтах працює служба підтримки, куди можна звернутися з будь-яких питань, у тому числі якщо ви все-таки зіткнулися з недбалим ставленням компанії.

Задайте в рядку пошуку ваше місто і потрібну вакансію
Задайте в рядку пошуку ваше місто і потрібну вакансію

Онлайн сервіси пошуку роботи – це кістяк ринку вакансій, і тут реально знайти хорошу роботу як на постійній, так і тимчасовій основі. Уявіть, що хочете купити соковитий шматочок свіжої молодої телятини. Куди ви підете – в найближчий супермаркет чи м’ясну лавку, де завжди є широкий вибір по м’ясу? Так і тут. Рекрутерські сайти заточені під кращі реальні пропозиції, а на найбільших з них вакансії оновлюються в першу чергу і щодня. Де шукати роботу самостійно, без посередників? Найбільш популярні сайти у сфері працевлаштування:

  • Rabota.ua
  • Work.ua
  • hh.ua
  • djinni.co – анонімний пошук роботи для всіх, хто працює в IT сфері: програмістів, тестувальників, DevOps, UX/UI дизайнерів, PM.     

Ще одна перевага – студенту без досвіду, людині з інвалідністю або пенсійного віку тут можна знайти масу цікавих пропозицій зі зручним графіком роботи. У багатьох компаніях є вакансії, куди готові взяти студента на повну або часткову зайнятість, навіть з навчанням, перспективою кар’єрного росту та офіційним працевлаштуванням: чат-менеджери, продавці-консультанти, касири, бариста, фахівці по роботі в соціальних мережах (SMM менеджери) та інші.

Залишається регулярно моніторити доступні пропозиції. Для зручності краще відразу зареєструватися на сервісі, налаштувати фільтр за певними параметрами, підписатися на розсилку актуальних і нових вакансій і заповнити експрес форму резюме (його, до речі, можна не відображати всім, якщо у вас є на те причини і особисті міркування), або відгукуватися на вакансії «без резюме», де доступна така опція.

На рекрутингових сайтах реально знайти роботу навіть студенту без досвіду
На рекрутингових сайтах реально знайти роботу навіть студенту без досвіду

Онлайн-дошка оголошень

Це майданчики, де, як правило, крім оголошень «Пропоную» і «Шукаю роботу» є маса категорій з продажу та обміну товарами. Але шопінг – це інша тема :). Зараз зосередимося на тому, чому тут можна знайти роботу до душі і в якому форматі.

Пошук роботи на olx.ua
Пошук роботи на olx.ua

Що стосується оголошень по роботі, то на подібних сайтах часто можна зустріти пропозицію, про яку, напевно, мріє кожен, – заробляти і при цьому особливо не напружуватися :). 2-3 години щоденної зайнятості, в зручному для вас графіку, ще й віддалено (зараз цей тренд стає все більш популярним), з солідною добавкою до зарплати або основним заробітком.

Але не варто відразу «вестися» на золоті гори, бонуси у вигляді подорожей за кордон і після кожної витраченої години додавати нулики до оплати :). Це можуть бути хитрощі роботодавців-шахраїв: змусити вас перейти за посиланням з метою залучити трафік, нелегально отримати персональні дані через заповнену анкету претендента, заразити шкідливим файлом, змусити вас перевести гроші (за навчальний курс, стажування, доставку трудового договору тощо), отримати від вас готове тестове завдання безкоштовно (тільки ви про це не знаєте на етапі його виконання) і т.д. У таких випадках намагайтеся об’єктивно оцінювати пропозицію, моніторити відомості про компанію в інтернеті, виконувати невеликі тестові завдання.

Але крім роботи швидкого і легкого заробітку на майданчиках онлайн оголошень є багато хороших реальних вакансій і пропозицій послуг в самих різних сферах – торгівлі, логістиці, будівництві, телекомунікації, громадському харчуванні, юриспруденції, бухгалтерії, HR, охорони, б’юті, туризмі, освіті, медицині, фінансовій сфері, ІТ і т.д.

Хочеш знайти роботу на дошці оголошень, шукай на таких сервісах:

Сервіси побутового фрілансу

Дуже зручний формат пошуку роботи і розміщення вакансій на побутову тематику за допомогою інтернету. Зробити зачіску фокстер’єру, придумати оригінальну упаковку, створити логотип або банер, виконати чистку обличчя, відзняти і змонтувати відео, створити презентацію, встановити котел в баню або прибрати приміщення, помити вікна, полагодити кран, перевезти піаніно, вивезти будівельне сміття … – все, чим ви можете бути корисні, ви можете зробити за гроші.

Реєструйтеся на біржі побутового фрілансу і знаходьте роботу або розміщуйте завдання
Реєструйтеся на біржі побутового фрілансу і знаходьте роботу або розміщуйте завдання

Подібні сервіси мають ряд особливостей і переваг:

  • Найчастіше роботодавцями виступають фізичні особи або онлайн-компанії, діяльність яких пов’язана з веденням бізнесу в інтернет.
  • Всі учасники сервісу перед реєстрацією аккаунта проходять ретельну перевірку модераторами з наданням особистих даних, підтверджених документально. Це 30% безпеки і якості.
  • Кандидати знаходять один одного без посередників, обираючи ліпший варіант, спираючись на загальнодоступний індивідуальний рейтинг.
  • Рейтинг претендентів формується на основі реальних відгуків про їх виконану роботу, а рейтинг замовників – умов роботи, своєчасну оплату праці тощо. Відгуки не можна накрутити, всі підозрілі продзвонюються, фальшиві блокуються, а нові акаунти ретельно перевіряються. Оцінки і відгуки учасників – 70% якості роботи сервісу.
  • В межах біржі діють суворі правила, порушивши які, учасника можуть заблокувати і виключити з бази контактів.
  • На біржі побутового фрілансу можна знайти роботу з щоденною оплатою: дизайнеру, копірайтеру, перекладачеві, програмісту, тестувальникам, сантехніку, різноробочим.
  • З метою безпеки і захисту виконавців від недобросовісних замовників оплата проходить через сайт. На етапі створення завдання і вибору виконавця гроші на рахунку замовника блокуються до моменту виконання і здачі роботи (коли статус позначений як перевірений).
  • Властивий таким сервісам віддалений формат роботи фрілансером (саме так найчастіше називають людей, які «самі собі начальники») можна не тільки робити основним видом зайнятості, але й поєднувати як додаткову при наявності вільного часу.
  • Зручний, зрозумілий фільтр і інтерфейс сайту.
  • Можливість отримувати завдання і виконувати роботу на таких сервісах – не безкоштовна. Як правило, це комісія в розмірі 5-15% від оплати, яка списується автоматично з особистого рахунку на рахунок біржі після закриття завдання.     

Де ви можете знайти підробіток або роботу фрілансером – найпопулярніші майданчики в Україні:

Як стати учасником біржі? Потрібно зареєструвати профіль, пройти верифікацію, заповнити анкетні дані (описати себе і свої навички) і приступити до виконання або розміщення завдань в цікавій для вас категорії.

На сервісі побутового фрілансу ChiqChaq легко знайти роботу за категоріями
На сервісі побутового фрілансу ChiqChaq легко знайти роботу за категоріями

Ви можете користуватися безкоштовним профілем на Chiqchaq або Кабанчику, але для тих, хто хоче працювати фрілансером на постійній основі і розглядає таке джерело доходу, як основне або істотне, має сенс скористатися просунутим функціоналом сервісу. У чому переваги:

У Pro-виконавців з’являється можливість отримувати замовлення безпосередньо від замовників без конкурсного розміщення. Замовник бачить такі профілі як рекомендовані. 

  • Pro-аккаунт може додавати відгуки своїх оффлайн-клієнтів.
  • Можливість ставити або виконувати до 10 завдань одночасно.
  • Pro-виконавець отримує знижку 25% від стандартної ціни на додаткове рекламне місце в розділі або категорії.     

Послуга Pro-сунутого функціоналу платна, абонплата знімається щомісяця з особистого рахунку. Завдяки партнерській знижці Покупона ви можете оформити преміальну підписку в Chiqchaq з істотною економією.

Біржі фрілансу

Сервіси по типу побутових бірж, тільки з акцентом на гуманітарні професії. Тут збираються дизайнери, фотографи, копірайтери, редактори, програмісти, маркетологи, верстальники, креслярі, художники, перекладачі, SEO-фахівці тощо.

Ви можете шукати роботу або розміщувати замовлення за аналогічним принципом будь-якого сервісу обміном послуг і завдань.

Найпопулярніші проукраїнські фріланс-сервіси:

Зручний пошук вакансій за категоріями на біржі фрілансу
Зручний пошук вакансій за категоріями на біржі фрілансу

Сервіси таксі і служб доставок

Якщо у вас є особистий автомобіль, ви відмінний водій і добре знаєте місто (або як мінімум вмієте користуватися GPS навігатором), знайте, вас завжди чекають в службі таксі: Bolt, Uklon, Uber тощо.

Таксист – завжди затребувана вакансія у службах таксі
Таксист – завжди затребувана вакансія у службах таксі

Якщо у вас немає машини, але є будь-який інший транспорт (велосипед, скутер, електросамокат) або просто міцні, витривалі ноги, ви можете стати кур’єром. Після Glovo в Україні стартувало ще кілька не менш оперативних та зручних сервісів доставки: UberEats і Raketa, не рахуючи окремих кафе, ресторанів, піцерій і суші барів, куди можна влаштуватися кур’єром з щоденним графіком.

Хочеш знайти роботу кур'єром – монітор служби доставки
Хочеш знайти роботу кур’єром – монітор служби доставки
Робота кур'єром в службі доставки їжі «Raketa»
Робота кур’єром в службі доставки їжі «Raketa»

Соц мережі

У гаджетах можна не тільки розважатися – гортати приколи і красиві фоточки :) – але й шукати роботу. У Telegram, Facebook, Instagram є маса груп по типу «Шукаю і пропоную роботу», «Шукаю роботу. Резюме. Київ», «Робота Київ/Вакансії», «Вакансії Києва. Терміново потрібні!». В цілому нескладно здогадатися, який повинен бути ключовий запит, щоб знайти потрібний ресурс :).

Ми бажаємо вам працювати в такому форматі, як вам подобається, отримувати оплату, відповідно до ваших бажань, мати справу тільки з хорошими роботодавцями і отримувати задоволення не тільки від роботи, а й від життя. Діліться в коментарях, якими сервісами користуєтеся і чи вдалося з їх допомогою знайти хорошу роботу?

2 коментарів
Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *