Перші ознаки вагітності ㅡ як дізнатися що ви в положенні раніше тестів

Пусть новость о беременности будет чудом

Вагітність ㅡ особливий період в житті жінки, іноді настільки довгоочікуваний, що хочеться знати про своє становище з перших днів. Ми розповімо вам про найперші ознаки та симптоми вагітності, які дозволять дізнатися про неї задовго до затримки.

  • Коли проявляються перші симптоми вагітності.
  • Ознаки вагітності на ранніх термінах.
  • Найточніші методи визначення вагітності.

Коли проявляються перші симптоми вагітності

Вагітність сильно впливає на організм жінки. З самої першого тижня після запліднення яйцеклітини змінюється гормональний фон і самопочуття. Але ці зміни не проявляються настільки явно, щоб з першого ж дня зрозуміти, що ви вагітні. Але нам, жінкам, завжди хочеться дізнатися раніше, щоб розуміти як себе вести і до чого готуватися.

Счастливое ожидание
Щасливе очікування

Вже через кілька днів після зачаття ви можете помітити невеликі симптоми, які не гарантують запліднення, але все ж вказують на його велику ймовірність. Більш детально ми розповімо про них далі. 

Самий вірна ознака початку вагітності ㅡ відсутність менструації, особливо, якщо вона у вас йде «по годиннику», без критичних порушень циклу. В рахунок треба брати затримку від 3 днів. Так ви зможете з високою ймовірністю дізнатися про настання вагітності через 2-3 тижні після зачаття. Зверніть увагу на коричневі виділення, які можуть з’явитися замість місячних, вони бувають після імплантації заплідненої яйцеклітини на її постійне місце.

Ознаки вагітності на ранніх термінах

Основна зміна в організмі вагітної жінки в перший місяць після зачаття ㅡ значне підвищення рівня гормону ХГЧ в крові. При цьому концентрація гормону досягає максимуму тільки до третього тижня після зачаття.

Тому в перші кілька тижнів навіть найточніші тести на вагітність не зможуть показати вам буде у вас дитина. Зверніть увагу на непрямі ознаки, які допоможуть вам дізнатися про те, що ви вагітні до затримки. Ось кілька важливих симптомів:

Легка втома 

Це вельми розмита ознака, але при цьому і поширена. Більшість жінок відзначають, що з настанням вагітності у них виникала сонливість і хронічна втома. Вагітним на відпочинок потрібно трохи більше часу, особливо в перші місяці. Це пов’язано зі стресом від перебудови організму.

Прислушивайтесь к своему организму
Прислухайтеся до свого організму

Нестабільний настрій

Часті зміни настрою у вагітних увійшли в анекдоти, а пов’язані вони зі зміною гормонального фону. Тому якщо ви відчуваєте незрозумілі перепади настрою, вам сумно і хочеться плакати без причини, це може бути однією з перших ознак настання вагітності.

Смакові переваги

Різко захотілося солоних огірків або солодких сирників з аджикою? Вітаємо, швидше за все ви вагітні. Симптом дуже суб’єктивний, але широко відомий і зустрічається майже у всіх жінок. Ранній термін змінює смакові переваги, не обов’язково роблячи їх екзотичними. Плоду необхідні поживні речовини і ви можете різко відчути брак заліза, кальцію та інших речовин. Тому може тягнути на сир, сир, м’ясо, певні фрукти або овочі.

Следите за питанием
Слідкуйте за харчуванням

Зміни в зовнішньому вигляді в перші тижні вагітності

Збільшення концентрації гормонів впливає на пігментацію особи і тіла. В першу чергу жінки відзначають потемніння деяких ділянок тіла ㅡ так званої білої лінії живота (зона від пупка до лобка), ореолів молочних залоз, обличчя в зоні щік. Ця ознака вагітності проявляється далеко не у всіх, але якщо помітили її, обов’язково зверніться до лікаря.

Набряклість

Вагітність ㅡ особливий стан організму, при якому в кілька разів збільшується об’єм рідини, що циркулює в вас. Тому у більшості вагітних вже з перших тижнів проявляється легка набряклість кінцівок і обличчя. 

Стан грудей

Молочні залози гостро реагують на зачаття і одними з перших видають вагітність. Ви відчуєте їх збільшення, гостру чутливість і невелику хворобливість в грудях. Особливо можуть турбувати соски.

Нудота

Токсикоз ㅡ один з неприємних супутників вагітності, і при цьому один з перших. Легка ранкова нудота супроводжує вагітних вже з перших тижнів після зачаття задовго до затримки місячних. Ближче до 3-му тижні токсикоз відзначають 80% вагітних жінок. Ранньому токсикозу вагітних також властива різка біль в шлунку і відрижка.

Токсикоз ㅡ верный спутник беременности
Токсикоз ㅡ вірний супутник вагітності

Больові відчуття

Про вагітність часто сигналізують тягнучі болі в животі і попереку, трохи сильніші, ніж перед менструацією. При цьому будьте уважні, якщо болі сильно і різко, і у вас є ймовірність настання вагітності ㅡ негайно звертайтеся до лікаря. Сильні болі можуть свідчити про позаматкову вагітність.

Крім цього в перші дні після зачаття може незначно підвищуватися температура. Зазвичай в рамках 37 градусів. Якщо ви вимірювали базальну температуру для визначення дати овуляції, то ви теж відзначите її підвищення відносно норми.

Всі перераховані ознаки і симптоми не є точними (а тільки непрямими) методами визначення вагітності в домашніх умовах. Це скоріше сигнал звернути увагу на стан і звернутися до гінеколога.

Найточніші методи визначення вагітності

Непрямих ознак вагітності багато, але всі вони не можуть підтвердити її настання на 100%. 

Тест на вагітність

В першому триместрі після затримки ви можете зробити експрес тест на вагітність навіть в домашніх умовах. Скористайтеся сучасним високоточним, вони продаються в будь-якій аптеці. Дві заповітні смужки на тесті ви зможете побачити вже через 3 дні після затримки. Лікарі не рекомендують користуватися тестом раніше, щоб не засмучуватися від ймовірного негативного результату. 

Точний термін вагітності ви можете розрахувати при використанні онлайн калькулятора менструального циклу.

Тест на беременность даст достоверные результаты
Тест на вагітність дасть достовірні результати

Аналіз крові

Гормон хоріонічний гонадотропін або ХГЧ покаже вагітність в перші дні затримки або починаючи з 6-ї акушерського тижня. Провести аналіз крові на гормони можна як у звичайній поліклініці, так і в спеціалізованій лабораторії (на Покупоні можна знайти вигідну пропозицію зі знижкою).Після аналізу обов’язково проконсультуйтеся з лікарем.

Огляд у гінеколога

Точний результат дає огляд доктора на 6-7-му акушерському тижні (акушерські тижні рахуються від початку останніх місячних). Крім огляду доктор уточнить дати і періодичність вашого циклу і приблизно встановить період останньої овуляції. Так ви точно будете знати свій термін по тижнях.

Ультразвукове дослідження

УЗД може підтвердити вагітність вже через кілька тижнів після зачаття. За допомогою сучасної техніки трансвагинальне УЗД допоможе почути серцебиття плода вже на 3-му тижні.

При цьому важливо вибрати досвідченого фахівця, який зможе інтерпретувати аналізи крові, провести гінекологічний огляд і УЗД-дослідження. На Покупоні ви зможете підібрати доктора за ціною і відгуками, повний список пропозицій можна подивитися тут.

УЗИ сможет подтвердить беременность на 100%
УЗД зможе підтвердити вагітність на 100%

Раннє визначення вагітності можливо тільки за непрямими симптомами, для того, щоб дізнатися про своє становище напевно зачекайте кілька тижнів. Не підганяйте події і ретельно виберіть доктора, адже він буде спостерігати вас і контролювати розвиток плода всю вагітність. Діліться з нами, які з ознак вагітності здаються вам найвірнішими і якими методами її діагностики користувалися особисто ви?

3 коментарів
  • Людмила.

    Чудова та зрозуміла стаття.Дякую вам.

  • Лариса

    Класна стаття…все ясно …

  • Саша

    Спасибо за интересную статью, надо будет дочке дать почитать на всякий случай, а то подростковое время – всегда тяжелое и главное всему предупредить, дать информацию и за стеречь. Ну, а там уже надеяться на лучшее. Всегда доверяла и доверяю, только научным методам проверки.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *