«Бути чи не бути»: як стати актором або актрисою

Слава, шанувальники, великі гонорари — буденність популярних акторів кіно, театру і телебачення. І мрія для багатьох, хто із захопленням спостерігає за їх перевтіленнями в якості глядача. #PokuponBlogTeam розбилася як стати знаменитим актором або актрисою, і з чого почати свій шлях в цій перспективній професії. А також підготувала класні знижки до 85% на курси акторської майстерності, де теорію можна підкріпити потрібною для успіху практикою?.

Читайте:

Коли і як почати акторську кар’єру

Експерти стверджують, що починати освоювати акторську професію краще з ранніх років. Так що, запримітивши у свого чада бажання перевтілюватися в улюблених персонажів поп-культури, дайте цьому хід — запишіть дитину в акторську школу або театральну студію. Навчання зі знижкою до 85% від Покупона обходиться дешевше, а набуті навички знадобляться і в повсякденному житті.

Але талант, якщо він є, здатний розкритися і в дорослому віці, як у актора Адама Драйвера. Маючи за спиною лише пару успішних постановок в школі і службу в Корпусі морської піхоти США, Адам вступив в Джульярдську школу мистецтв в Нью-Йорку і дебютував на сцені в 33 роки. Потім зіграв лиходія Кайла Рено в фільмах саги Зоряні Війни. І подібних сценаріїв становлення актором безліч.

Адам Драйвер в ролі Кайло Рена
Адам Драйвер в ролі Кайло Рена

Значить вік акторству — не перешкода! Правда от, театральні ВНЗ приймають абітурієнтів лише до 25 років. Комерційні в цьому плані набагато лояльніші — аби були гроші на навчання і пульсуюче в голові «хочу».

З чого ж почати акторство? — запитаєте ви. Спробуйте перетвориться в улюбленого героя кіно, телесеріалу або навіть відеоігри. Напевно ви не раз вже представляли себе на його місці. Встаньте перед дзеркалом і скажіть коронну фразу персонажа, максимально точно відтворюючи його манеру міміки і жестикуляції при цьому. Пробуйте знову і знову, поки не вийде ідеально. А як це краще зробити — читайте далі.

Як правильно вживатися в роль і відігравати образ

Щоб приміряти на себе образ кого-небудь, потрібно задіяти уяву. Подумки уявіть цю особистість і проаналізуйте її, постарайтеся відповісти на ключові питання: 

  • Що нею рухає, чого він або вона очікує від себе та інших?
  • Який світогляд цього персонажа?
  • Чи є у нього / неї пристрасті?
  • Які позитивні й негативні риси характеру носить в собі?
  • Як він / вона ставляться до законів, правилам і цінностям інших людей?
  • Це матеріальна або духовна людина?
  • Яке життя прожив персонаж?

Чим більше деталей про нього дізнаєтеся, тим легше буде вжитися в роль. Далі, виходячи з особливостей персонажа, опрацюйте його базову міміку і побудуйте невеличкий монолог в образі — закінчену зрозумілу історію на один-два абзаци, яка дозволить вам відчути персонажа «від і до».

Монолог — найпотужніша вправа для актора або актриси початківця і найактуальніший формат оцінки акторських здібностей на кастингах студій Голлівуду і Європи. За допомогою нього потрібно старатись навчитися відчувати які зміни можна зробити в емоційних перепадах, акцентах, адже однотипна гра буде дуже нудно сприйматися з боку.

Бути чи не бути ... актрисою :)
Бути чи не бути… актрисою :)

Для максимального перевтілення, професійні актори нерідко йдуть на радикальні маніпуляції з власним тілом. Наприклад, Хоакін Фенікс для ролі маніяка-социопата Джокера, скинув 20 кг. І був винагороджений за труди Оскаром в категорії Краща чоловіча роль. Але найбезкомпромісним ставленням до себе заради правильного образу на екрані відзначився його колега Крістіан Бейл. При підготовці до зйомок у фільмі Машиніст актор схуд до страхітливих 55 кг, а потім набрав майже 45 для наступної ролі.

Метаморфози Крістіана Бейла. Ні, це не спецефекти!
Метаморфози Крістіана Бейла. Ні, це не спецефекти!

Ази акторської майстерності: що потрібно щоб стати знаменитим актором

Не можна стати хорошим артистом театру, кіно і телебачення без практики і освіти. Звичайно, є приклади як Арнольд Шварценеггер, чия неймовірна харизма дозволила отримати йому найпершу роль у фільмі «Геркулес в Нью-Йорку». Але в подальшому Арні не соромився вчити це ремесло з викладачами, щоб досягти більшого. І ви не соромтеся користуватися знижками від Покупона до 85% на акторські курси — так доступніше.

В театральній студії ви підтягнете теоретичні знання і зможете продемонструвати талант в колі однодумців. А регулярна практика додасть необхідної впевненості для походу на перший кастинг. Не очікуйте від свого першого виступу гучного фурору, краще взагалі не чекати від своїх виступів чого-небудь. Викладайтесь щораз як в останній, ніяких фальшивих переживань — смерть на сцені повинна бути реальніше справжньої, а любов — до закипання крові в жилах. Тоді бурхливі овації захопленої публіки не змусять себе чекати.

Задіюйте якомога більше джерел знань — інтернет, література. Ось список рекомендованого чтива для вдосконалення акторської майстерності:

  • Костянтин Станіславський: «Робота актора над собою» і «Етика» — зручні та практичні поради для початківців і діючих акторів і актрис від засновника системи акторської майстерності, якими користуються знаменитості всього світу.
  • Михайло Чехов: «Таємниці акторської майстерності» — книга розповідає як створювати багатогранні образи.
  • Микола Демідов: «Творча спадщина» — рекомендації щодо розвитку акторського таланту від відомого російського театрального режисера.

Також бажано підтягти інші практичні навички, потрібні для виступів перед публікою ?       

Ораторське мистецтво

В об’єктиві кінокамери або на сцені голос відіграє вирішальну роль у взаємодії з глядачем. Тому освойте риторику — запишіться на курси ораторської майстерності та економите зі знижками від Покупона до 90%. Нехай глядач любить вас не тільки очима.

Читайте також: Як навчитися красиво говорити

Репетиція емоцій

Млосно закочені очі, невеликий надлом інтонації, яскравий сміх, сльози в очах і т.д. — все це практичне відображення заданої ролі, які актор повинен природно і правильно відігравати рухами тіла і мімікою обличчя. Інакше публіка, як Станіславський, скаже вам «Не вірю!». Це ж основа успішної імпровізації. Найскладніше відтворити захоплення, радість і ненависть. Так що цим емоціям варто приділити більше уваги.

Як практикувати гру різних емоцій:

  • Техніка якоріння — згадайте випадок з минулого, коли ви відчували необхідну емоцію. Пориньте в спогад закривши очі і сконцентруйтесь на цьому почутті. Коли емоція стане достатньо яскравою, ви ввійдете в потрібний стан.
  • Техніка контрапункт — постарайтесь смішно розповісти про який-небудь сумну історію або навпаки. Тобто використовуйте протилежні або далекі від змісту емоції. Це дозволить вашому внутрішньому вуху тонше сприймати ситуацію по класиці драматургії: зло — в добрі, добро — в злі.
  • Спостерігайте за іншими — придивіться як оточуючі відтворюють ті чи інші почуття. Особливо, як їх відіграють актори драматичних кіно і серіалів. Мотайте на вус як це роблять професіонали.
Обличчя комедійного актора Джима Керрі визнано найпластичнішим в Голлівуді. А хтось вважає, що він просто кривляється :)
Обличчя комедійного актора Джима Керрі визнано найпластичнішим в Голлівуді. А хтось вважає, що він просто кривляється :)

Як обігравати різні емоції дивіться у відео:

Тренування пам’яті

Не секрет, що акторам і актрисам доводиться запам’ятовувати величезну кількість діалогів. Це своєрідне обов’язкове домашнє завдання і серйозний виклик для пам’яті! Якщо будете постійно забувати текст, то яким би талановитим не були, у режисера просто не буде іншого вибору, як знайти вам менш забудькувату заміну.

Іншої долі не уникнув навіть Брюс Віліс, якого через постійне забування своїх реплік звільнив відомий кінорежисер Вуді Аллен прямо під час зйомок свого чергового фільму. Так що поставтесь до цього серйозно — розвивайте пам’ять.

Щоб натренувати мозок добре запам’ятовувати текст рекомендуємо:

  • Не намагайтеся вивчити все і відразу — краще тримайте текст при собі протягом дня і намагайтеся читати його в будь-які вільні проміжки часу — в метро, ​​парку, черзі в магазині, перед сном.
  • Постарайтеся заручитись підтримкою — попросіть друга або подругу допомогти вчити текст в якості перевіряючого, або взяти на себе читання інших ролей.
  • Аналізуйте мотиви персонажа — постарайтеся вловити з якими думками герой або героїня вимовляє ту чи іншу фразу. Візуалізуйте всю сцену в голові — цей прийом допомагає багатьом акторам запам’ятовувати діалоги під час репетицій. Але не варто покладатися тільки на це. Поки актор не знає тексту, режисер не може поставити йому акторську гру.
Твоє обличчя коли забув слова під час зйомок;)
Твоє обличчя коли забув слова під час зйомок;)

Як стати професійним актором

Акторові важливо знайти місце, де він зможе реалізувати талант, крім альма матер. Спробуйте взяти участь в драмгуртку і аматорських театрах вашого міста. Це потрібно щоб швидше звикнути до сцени і не боятися її. Не шукайте ідеальних умов: справжній артист здатний відіграти роль навіть при сильному вітрі, головному болю і хаосі на сцені.

Найчастіше відвідуйте театри, щоб подивитися на роботу профі в живу, беріть участь в масовці під час зйомок кіно і серіалів (Україна нині в трендах у закордонних режисерів). Побільше спілкуйтеся з колегами по цеху — вони завжди підкажуть злачні місця, де збираються режисери та агенти з кастингу.

Не забувайте стежити за зовнішністю, адже це важливий аспект акторської професії. Регулярно відвідуйте перукарні, барбершопи, косметолога, а також тренажерний зал, щоб тримати тіло в тонусі. І обов’язково замовте фотосесію для портфоліо, яке буде потрібно для проходження проб на роль. Переходьте по посиланнях і вибирайте найкращі послуги зі знижками від Покупона?)

Лауреатка премії Оскар - актриса Дженніфер Лоуренс
Лауреатка премії Оскар – актриса Дженніфер Лоуренс

Читайте також: Як правильно фотографуватися

Одного «хочу стати актором» — мало. Необхідно багато і наполегливо працювати, щоб одного разу твоє ім’я прозвучало зі сцени відомого кінотеатру «Dolby Theatre» в Лос-Анджелесі в якості переможця однієї з номінацій щорічної премії Оскар. Чи готові? Тоді вперед до своєї мрії і зустрічі з кумирами. Діліться в коментарях, як просуваються ваші успіхи, і хто ваш кумир сценічного мистецтва :)

3 коментарів
Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *