Як навчитися співати: секрети вокалу для початківців

Як навчитися співати: секрети вокалу для початківців

Будемо чесними: великий і гарний голос від народження – це рідкість. Але якщо ви не народилися з голосом Фредді Мерк’юрі або Кристини Агілери, це не означає, що вам нічого не світить на співочій ниві. Навчитися співати можна і зі скромними даними, головне мати задатки слуху та бути готовим працювати, адже навіть вокальні генії все життя навчаються та відточують свою майстерність. І якщо ви постійно співаєте улюблені мелодії, добре відчуваєте музику, а друзі та знайомі періодично роблять компліменти вашому голосу – це знак, що настав час приступити до огранювання діаманту ? А BlogPokuponTeam допоможе корисними вокальними порадами, базовими співацькими прийомами і, звичайно ж, знижками на навчання вокалу у професійних учителів.

Акції
До 6 занять вокалом від Назара Корняка
Київ, Олександра Кониського вулиця, 11
-61%
600 грн
369.0 грн
До 5 занять вокалом у студії «D-Vox Music Studio»
Київ, Туманяна вулиця, 15
-54%
500 грн
319.0 грн
Показати всі
5 акцій

Як зрозуміти, чи є у вас слух і голос

Згідно з поширеною думкою, не має сенсу братися за спів, якщо людина від початку не має видатних даних. Поспішаємо вас порадувати: ця думка є помилковою. Насправді, в світі не так вже й багато людей, яким «ведмідь на вухо наступив» на всі 100%. Майже кожен з нас володіє мінімальними вокальними задатками, а слух у більшості випадків можна натренувати.

Плава Лагуна

Перевірити, чи є у вас здібності до співу, і на якому вони рівні, не так уже й складно:

  • Згадайте, чи казали вам хоч раз, що у вас приємний співацький голос – наприклад, коли ви підспівували вголос улюбленої пісні або відривалися з друзями в караоке. Якщо так, то шанси на те, що у вас дійсно непогані вокальні дані, істотно підвищуються.
  • Запишіть свій голос на диктофон – візьміть улюблену пісню, знайдіть фонограму на YouTube або будь-якому іншому спеціалізованому сайті і проспівайте секунд 30. Можна записати вокал і без акомпанементу, але якщо у вас не було практики співу акапелла, це може виявитися складним завданням. Послухайте запис, оцініть свій тембр, чистоту звуку, точність ведення мелодії.
  • Якщо ви не дуже впевнені в тому, що правильно оцінили свої дані, запишіться на урок до вокального педагога і дайте йому послухати запис. Швидше за все, цього виявиться замало, і вам дадуть кілька простих розспівок, щоб оцінити діапазон, та попросять заспівати пісню наживо.
  • Перевірити свій діапазон можна і самостійно – якщо у вас є піаніно, синтезатор або додаток на смартфоні (наприклад, Vocal Range Vocaberry). Підігруючи собі, проспівайте спочатку найнижчу ноту, яку можете відтворити без напруги, а потім поступово піднімайтеся до найвищої, на яку ви здатні. Не намагайтеся переплюнути самого себе і заспівати ноти, які виходять за рамки поточного діапазону. Без керівництва досвідченого викладача ви запросто можете зірвати собі голос. Грамотно і правильно розширити діапазон завжди встигнете в процесі навчання: мало хто здатний без підготовки і тренувань заспівати відразу три-чотири октави.
Акції
Курс навчання «Експрес-френч акриловими смайлами»
Київ, Червоноткацька вулиця, 42
-50%
1100 грн
549 грн
Курс навчання «Швейцарський SPA-манікюр»
Київ, Червоноткацька вулиця, 42
-50%
1100 грн
549 грн
Показати всі
89 акцій

Не лякайтеся, вперше почувши свій голос у записі. Носові пазухи спотворюють звук вашого голосу, тому ви чуєте себе не так, як вас чують оточуючі. Зрозуміти, як звучить ваш голос з боку, можна, записавши свій спів або мовлення на якісний диктофон.

Дівчина співає в офісі

Що потрібно знати вокалісту-початківцю

З боку може здатися, що спів – це просто. Однак для того, щоб витягти з себе чистий, красивий звук без фальші і сипіння, потрібно чимало потрудитися. В основі роботи над вокалом лежать кілька базових принципів, яких потрібно обов’язково дотримуватися, якщо ви хочете навчитися співати.

Правильна постава

Встаньте рівно, випрямтесь, ноги на ширині плечей, при цьому одну ногу виставте трохи вперед. Зробіть повний вдих і видих, відчуйте грудну клітину і то, як легені в ній вільно розширюються і стискаються. Рівна постава дозволяє вам дихати повною груддю, що істотно впливає на якість виконання пісні. 

Якщо вам доводиться співати сидячи, то посуньтеся до передньої частини стільця, випрямтесь, не опираючись на спинку. Ноги тримайте на підлозі, не схрещуючи. Таке положення тіла дозволить співати без напруги і краще контролювати голос.

Ймовірно, що в деяких обставинах ви не зможете дотримуватися цього правила як слід. Воно є базовим для тренування вашого співу, але не обов’язковим при виконанні де б то не було. Згодом ви зможете знайти зручне для вас положення тіла, яка не буде викликати дискомфорту і дозволить вам максимально розслабитися, видаючи чисті ноти.

Акції
До 8 занять живописом для дітей у «Безмежність»
Київ, Метрологічна вулиця, 111
-51%
160 грн
99.0 грн
До 12 занять живописом в арт-студії «Tvorcha»
Київ, Січових Стрільців вулиця, 1-5
-63%
400 грн
299.0 грн
Показати всі
10 акцій

Правильне дихання

Голос, як духовий інструмент, на якому можна навчитися грати. Ваше дихання — майже 90% гарного виконання пісні. Всім новачкам рекомендується опрацювати глибокий вдих – робіть вдих протягом 8-10 секунд, після видихайте протягом того ж часу. Відчуваєте розслаблення – значить ви все зробили правильно.

Також важливо стежити за якістю вдиху. При правильному диханні в процесі беруть участь бічні і передня стінки живота та нижні ребра, груди залишаються здебільшого нерухомими. Міжреберно-діафрагмальне дихання вважається найправильнішим для вокаліста.

Правильна постава під час співу

Є чимало вправ, які допоможуть вам правильно управляти своїми легкими і розвивати повноцінне співоче дихання:

  • Книжковий метод. Ляжте на спину, покладіть книгу на живіт. Співайте будь-яку зручну вам ноту і в цей момент намагайтеся піднімати книгу животом. Складно?  Скоріш за все, але це справа практики і вашого бажання. 
  • Вправа на швидкість. Уявіть, що повітря, яке ви вдихаєте, дуже важке і, тільки діставшись гортані, воно каменем падає вниз до живота. Опанувавши техніку такої вправи за кілька разів, прискорюйтеся. Намагайтеся вдихати повітря швидше, але не забувайте, що йому потрібно так само швидко «впасти» вниз. Повторюйте вправу до тих пір, поки не зможете вдихати багато повітря в швидкому темпі.
  • «Повітряна кулька» – вправа, яке орієнтована на розвиток черевного дихання. Вдихайте настільки глибоко, наскільки можете, використовуючи діафрагму і нижню частину живота. У процесі ви повинні відчути, як розширюються живіт і поперек, при цьому стежте, щоб плечі і груди не піднімалися і не опускалися – вони повинні залишатися нерухомими.
  • Вправи на видих також не можна залишати без уваги. Видих повинен бути плавним і м’яким, щоб узяті ноти не тремтіли і не підводили вас в зоряний час. Для тренування видиху знайдіть невелике легке перо і, набравши повні груди повітря, спробуйте підняти перо, плавно видихаючи все набране повітря з легенів. Результатом такої вправи повинні стати легкі довгі рівномірні видихи.
  • Замість пера можна використовувати свічку. Встаньте напроти запаленої свічки, глибоко вдихніть, після чого почніть не поспішаючи видувати повітря на полум’я. Видих повинен бути плавним, рівномірним, без поштовхів, щоб полум’я не згасло і продовжувало горіти. Контролюйте рухи м’язів діафрагми, поклавши долоні на ребра.
  • Вправа «песик», названа за аналогією з тим, як дихає пес, коли йому спекотно. Для нього вам знадобиться стілець та дзеркало. Сядьте перед дзеркалом, розслабте плечі та шию, можете спертися на спинку стільця. Далі в собачій манері кілька разів швидко глибоко вдихніть та видихніть ротом на склад «хо-о-о». Зробіть кілька повторів вправи. Слідкуйте за тим, щоб у процесі у вас не піднімалися плечі.
Акції
Цілий день розваг у мережі парків «Fly Park»
Київ, Оболонський проспект, 21Б
-30%
250 грн
175.0 грн
Вхідний квиток до парку розваг «Мадагаскар»
Київ, Степана Бандери проспект, 34В
-43%
210 грн
119.0 грн
Показати всі
223 акцій

Під час співу намагайтеся дихати носом – таким чином, вам буде легше добиватися звучності і правильного інтонування. Вдих повинен бути легким, ніби ви нюхаєте квітку або приємний парфум. Ротом можна дихати в ті моменти, коли ви не встигаєте зробити короткий вдих носом.

Практика

Куди ж без неї? Якщо ви хочете самостійно навчитися співати красиво, то на тренування необхідно виділяти хоча б 30-60 хвилин в день. Тренування пропускати небажано, інакше ви ризикуєте втратити тонус і повернутися до того, з чого починали. Але і перестаратися теж не варто. Якщо ви з якихось причин відчуваєте нездужання — заняття варто відкласти.

Дівчина співає вдома
Акції
Від 2 ночей у будні у готелі «Залив» на озері
Сарни (Рівненська область)
-30%
5280 грн
3699.0 грн
Від 1 ночі у будні у «У Марусі» під Києвом
Миколаївка (Київська область)
-20%
900 грн
719.0 грн
Показати всі
73 акцій

Читайте також:
? Як навчитись грати на гітарі з нуля
? Вчимося ораторській майстерності
? Книжкові новинки, які варто прочитати
? Кращі нові серіали
? Модні тренди осінь-зима

Дбайливе ставлення до зв’язок

Голосові зв’язки – дуже тендітний апарат, який чутливо реагує на неправильну техніку співу, перевтому, стреси і різкі температурні перепади. Тому якщо хочете зберегти зв’язки в цілості й схоронності, дотримуйтесь гігієни голосу.

  • Новачкам, які не мають досвіду співу, дуже важливо пам’ятати про дотримання часового режиму. Якщо ви тільки почали практикуватися, то 15 хвилин підряді 60 хвилин в день – це ваш максимум для перших занять вокалом. По мірі звикання зв’язок до навантажень тривалість уроків можна збільшувати до 45-60 хвилин підряд по 3-4 рази на тиждень, або 30 хвилин щодня.
  • Як і в спорті, у співі важлива розминка або, інакше кажучи, розспівування. Відразу кидатися на освоєння складної пісні без розігріву зв’язок – шкідливо та загрожує неприємними наслідками (втома голосу, осиплість, «пісок» у голосі, звуження діапазону). Не поспішаючи почніть співати в своєму звичному середньому діапазоні, потім в низькому, потім в високому, а потім знову в середньому. Відчувши напругу в голосі, зупиніться і відпочиньте. Не варто перенапружувати зв’язки, уникайте травмування.
  • Гучність співу аналогічно потрібно розвивати поступово. Ви напевно чули, як ваш улюблений музичний виконавець переходить від спокійного куплету до емоційно розпеченого приспіву, майстерно регулюючи гучність свого голосу. Так ось, не потрібно відразу копіювати кумира, інакше зірвете голос і всі ваші тренування потрібно буде відкласти на пару тижнів, а то і місяців. Починайте спів на зручній для вас висоті, плавно підвищуючи гучність і знову спадаючи до м’якого співу. Згодом зможете збільшити ваш діапазон і силу динаміки.
  • Зв’язки вокаліста дуже сприйнятливі до того, що він їсть і п’є. Перед співом краще не вживати продукти, що подразнюють слизову або сприяють утворенню надлишків слизу в гортані: гостру і жирну їжу, насіння, горішки, газовані напої (особливо холодні), алкоголь. Також важливо не наїдатися перед співом, але й на голодний шлунок співати не варто. Оптимальний варіант – не дуже ситно поїсти за годину до заняття. Про куріння також варто забути, якщо не хочете співати, як Гарік Сукачов, звичайно.
  • Не співайте на холоді. Під час співу зв’язки і слизова гортані розігріваються, до тканин приливає кров, тому при попаданні холодного повітря до горлянки можна легко застудитися або навіть підхопити ангіну через різкий перепад температур.
  • При появі симптомів, що вказують на проблеми з горлом і зв’язками (особливо якщо вони не проходять довше двох тижнів, незважаючи на домашнє лікування), звертайтеся за кваліфікованою допомогою до ЛОРа або спеціального доктора для співаків – фоніатра. Користуйтеся знижками Покупону до 75% на огляд отоларинголога і не відкладайте візит до лікаря – не проліковані запалення можуть призвести до незмикання зв’язок, сиплого звуку і навіть до втрати голосу.
Акції
Знижка 40% на доставку від ресторану «Шашличок»
Доставка по Києву та області до 30 км
-40%
0 грн
30 грн
Знижка 30% на меню кухні в «Kiev City Grill&Bar»
Київ, Кінцева вулиця, 1
-30%
0 грн
30 грн
Показати всі
72 акцій

Розповіді про позитивний вплив міцного алкоголю (коньяку або горілки) на зв’язки – не більше, ніж шкідливий міф. Спирт, що міститься в алкогольних напоях, обпікає і пересушує слизову, травмуючи її. Дубильні речовини в коньяку, який часто радять пити перед виступами «від нервів» і «для яскравого звучання», притупляють чутливість. Якщо щось в процесі співу піде не так, ви просто цього не помітите і зірвете зв’язки.

Дівчина з мікрофоном

Базові вправи для занять вдома

Кращі вправи для розвитку голосу – розспівування. Вони допоможуть вам у розвитку діапазону, постановці правильного дихання, досягненні чистоти звуку і чіткого інтонування. Займаючись вдома, починайте з найпростіших вправ, які можна виконувати самостійно, керуючись інструкціями і відеоуроками.

Розспівати голос, зробити його сильнішим і красивішим, а також покращити артикуляцію (що важливо при співі) допоможуть такі вправи, як:

  • Спів на сонорний звук або закритий рот.
  • Ма-ме-мі-мо-му.
  • Губна трель.
  • Глісандо.
  • Стаккато.
  • Скоромовки.
Акції
Від 2 ночей з сніданками і SPA в комплексі Карпати
Мигово (Чернівецька область), Буковинська вулиця, 178
-45%
8700 грн
5599.0 грн
Від 3 ночей SPA-відпочинку в «VitaPark Карпати»
Жденієво (Закарпатська область), Шевченка вулиця, 257
-15%
8544 грн
7259.0 грн
Показати всі
82 акцій

Спів закритим ротом

Це базова вправа, якою розігрівають голос перед співом навіть професійні вокалісти. Незважаючи на позірну простоту, вона вимагає зосередженості і правильної позиції:

  • Спину тримаємо прямо, ноги – на ширині плечей.
  • Рот – закритий, але зуби при цьому не стуляємо.
  • М’яке небо повинно бути трохи піднесене – уявіть, що ви тримаєте в роті гарячу картоплину.

Налаштувалися? Тепер розспівуємо звукі «м-м-м», підвищуючи вокальну фразу на півтона при кожному повторенні. Звук необхідно направляти в одну точку, незалежно від висоти ноти. Перший час це може бути нелегко, але головне не здаватися.

Ма-ме-мі-мо-му

Ще одне нескладне розспівування для розігріву голосу. Виконується воно вже не закритим ротом, оскільки тут нам необхідно промовляти склади: «ма-ме-мі-мо-му». Суть в тому, щоб проспівати ці склади на одному диханні і на одній ноті. При кожному наступному звуковидобуванні тональність підвищується, поки ви не досягнете максимальної висоти, на якій вам комфортно співати. Далі розспівування йде на зниження, повертаючись до початкової тональності.

Губна трель

Чули, як торохтить старий моторчик? Вам належить зазвучати так само, але у вашому випадку успішне відтворення цього звуку буде говорити про те, що ваш вокальний апарат працює як треба  ?  Зрозуміло, для цього доведеться постаратися, і є великий шанс, що з першого разу не вийде, але не варто нехтувати цією розспівкою.

  • Губи закриваємо, але при цьому вони повинні бути розслабленими.
  • Витягуємо звук, не відкриваючи рота, губи при цьому повинні вібрувати.
  • Стежимо за диханням і звуковеденням – в цій вправі особливо важливою є чітка спрямованість звуку. Варто вам розслабитися – і замість бадьорої машинної трелі прозвучить в кращому випадку кінське пирхання.
Акції
Онлайн-курс ораторської майстерності
Вся Україна
-72%
900 грн
250 грн
Знижка на онлайн-курс водіння у мережі «Джаст»
Київ, Магнітогорський провулок, 3
-20%
0 грн
199 грн
Показати всі
97 акцій

Глісандо

Суть вправи гліссандо – у використанні однойменного прийому, який має на увазі плавне ковзання від однієї ноти до іншої. Починати краще з маленького інтервалу, коли між нижньою і найвищою нотою в вокальній фразі зовсім невелика відстань – наприклад, терція. Згодом інтервал можна збільшувати.

Найголовніше в гліссандо – не допускати різкого перескакування з однієї ноти на іншу. «Під’їжджаючи», наприклад, від ноти ре до ноті ля, ви повинні проспівати всі півтони, які є на інтервалі. Щоб відточити техніку, проспівуйте цю розспівку дуже повільно. І тільки коли навчитеся не втрачати нотки на шляху до верхньої точки фрази, можете взяти більш швидкий темп.

Стаккато

Ця розспівування – практично повна протилежність до попереднього. Якщо гліссандо передбачає плавність і тягучість звуковидобування, то прийом стаккато передбачає уривчасте звучання нот. Ця розспівка необхідна для того, щоб навчитися чисто влучати в ноти і управляти діафрагмою: без правильного дихання і енергійної роботи м’язів живота чисто проспівати стаккато у вас не вийде.

Дивіться більше інтерактивних відео з розспівками для початківців:

Співайте розспівки і вчіть улюблені пісні – їх можна виконувати під фонограму навіть вдома, головне придбати якісний мікрофон, який не буде спотворювати ваш голос.

Акції
Експрес-курс з акторської майстерності від Obraz
Київ, Бульварно-Кудрявська вулиця, 49/13
-45%
6500 грн
3575 грн
Вхідний квиток до парку «Київська Русь»
Копачів (Київська область)
-34%
150 грн
99.0 грн
Показати всі
2 акцій

Де вчитися вокалу

Де і як вчитися вокалу, залежить від ступеня серйозності ваших намірів. Як правило, ті, хто дійсно мріє досягти успіхів в співі, поставити голос і, можливо, навіть виступити на великій сцені, не обмежуються одним джерелом музичних знань.

Вокальний педагог

Якщо ви всерйоз налаштовані осягнути вокальну науку, вам обов’язково варто взяти хоча б кілька уроків у досвідченого професійного викладача. Він визначить ваш тип голосу, діапазон і розповість про перспективи на підставі вихідних даних. А там – як знати, може, після постановки голосу і дихання ви захочете піти по вузькоспеціалізованої доріжці: оперний вокал, джазовий, естрада, рок… 

Регулярні заняття і старанна робота над собою дозволять вам досягти успіху в будь-якому з жанрів. Знайдіть «свого» педагога – на сайті Покупон на вас чекають не тільки знижки до 90% на курси вокалу і музики, а й реальні відгуки клієнтів, які вже встигли порадувати себе співом під керівництвом професіонала.

Урок вокалу

Хор

Спів у хорі – гарний варіант для тих, хто не готовий взяти на себе матеріальну відповідальність за найм особистого музичного тренера, але не може відмовитися від свого захоплення і хоче отримати новий досвід, знання і знайомства. Будьте готові, що для участі в хорі потрібно буде пройти прослуховування, але згадавши всі наші правила і слідуючи вправам вище, ви легко впораєтеся з цим завданням. Вірте в себе!

Хоровий спів

Відеоуроки на YouTube

Навчальні туторіали на YouTube прекрасно підходять для перших кроків в напрямку до голосу мрії, і можуть стати відмінним доповненням до регулярного відвідування педагога. Однак замінити навчання під наглядом досвідченого професіонала вони не можуть – надто великим є шанс, що без грамотного керівництва в режимі живого спілкування ви зробите щось не те і заподієте шкоду зв’язкам, або просто неправильно завчите ті чи інші прийоми. Запам’ятайте: переучуватися завжди складніше, ніж вчитися з чистого аркуша.

Постановка голосу, правильне дихання і знання основних технічних прийомів дозволить вам навчитися співати красиво, і неважливо, ваша мета – підкорити друзів в караоке або стати естрадною зіркою – воно в будь-якому випадку того варте!

Читайте також:
? Актуальні тренди жіночих стрижок
? Як вибрати свого психолога
? Модні кольори та техніки манікюру
? Де восени відпочити у Карпатах
? Відпочинок з дітьми під Києвом

Чи почерпнули ви корисні відомості з цієї статті? Ви – новачок або вже маєте досвід співу? Чи займалися вокалом з викладачем? Діліться своїми враженнями і задавайте хвилюючі вас питання!

3 коментарів
  • Сергій

    Как для меня, самым лучшим вариантом будет поступление у вуз и обучаться всему этому там. Даже, если не хотите или не имеете возможности сделать это в Украине – не проблема! Как вариант можно рассмотреть Польшу. Могу даже порекомендовать сервис, который поможет вам в этом https://slavic-center.com.ua/uk/

  • Якимчук Анастасія Ігорівна

    Да… Співати це моє я вмію грати в фільмах я актриса і вокалістка

  • Артем

    Есть люди, которым лучше даже не пробовать)) и это я. Хотя домашнее пение в душе никто не отменял. Но своей жене я не завидую))

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *