Як навчитися грати на гітарі з нуля

На відпочинку за містом або в Карпатах, захотілося взяти в руки гітару і зіграти пару мелодійних акордів біля багаття, щоб створити душевну атмосферу в компанії, але згадали, що не вмієте грати? BlogPokuponTeam розбиралася як це швидко виправити на майбутнє і з чого почати освоювати цей шестиструнний інструмент вдома. А тим, хто бажає отримати уроки від маестро, ми підготували знижки до 65% на майстер-класи та навчання по грі на гітарі від Покупона :)  

За скільки реально навчитися грати на гітарі

Навчання грі на гітарі — не політ в космос. Цілком реально самостійно з нуля за пару місяців вивчити кілька акордів і почати бриньчати прості мотиви улюблених пісень. Для професійної гри на гітарі знадобиться від року до трьох наполегливих тренуван.

Час на заняття: для новачка досить мінімум 30 хвилин в день. Можете довше — будь ласка! Але не виматуйте себе грою до болю в пальцях і кистях рук. Це ймовірні ознаки розвитку тунельного синдрому — поширеного серед гітаристів захворювання.

Яку гітару купити

Вирішивши стати гітаристом, важливо обзавестися гітарою для регулярної практики. На початкових етапах навчання практичніше позичити інструмент у друзів на кілька тижнів, щоб зрозуміти наскільки це — ваше. Згодом вже можна купити свою особисту. Брендову чи ні, залежить від вашого бюджету.

Для початківців краще гітара з нейлоновими струнами, адже їх легше притискати пальцями до ладів. На сталевих грати значно складніше, що може взагалі відбити бажання вчитися.

Існує два види акустичних гітар: класична і дредноут (її ще називають вестерн). У дредноута відстань між струнами менша, ніж у класики, отже — на ньому складніше грати. Але це робить звук більш дзвінким, особливо з металевими струнами в обоймі.

Класична акустика, Дредноут або «Вестерн», і електрогітара
Класична акустика, Дредноут або «Вестерн», і електрогітара

Електрогітара — це професійний інструмент, який використовується, як правило, в парі з примочками Distortion, Overdrive і іншими ефектами. Це вимагає особливих навичок струнного звуковидобування. Тому, якщо ваша кінцева мета виконувати соло на електрогітарі в дусі Кірка Хеммета з Metallica, повчіться спочатку на акустиці — з неї всі починають.

Кірк Хеммета на концерті групи Metallica у 2015 році
Кірк Хеммет на концерті групи Metallica у 2015 році

Поради щодо вибору гітари

Прямуючи в магазин за гітарою, візьміть товариша, який вже вміє грати. Новачкові буде складніше помітити всі нюанси інструменту, яких чимало. Якщо такої людини немає, зверніться до консультанта. Зазвичай в магазинах музичних інструментів працюють адекватні і доброзичливі фахівці, які з радістю прийдуть вам на допомогу.

Можна також проконсультуватися з викладачем по грі на гітарі. Це ще одна перевага уроків в музичній школі над домашнім навчанням, крім професійного педагогічного підходу.

Беріть уроки гри на гітарі зі знижками від Покупона до 65%, щоб опанувати гітарну майстерність швидше.  

Вибираючи бюджетний варіант, обов’язково запитайте про зносостійкість матеріалу, ресурс і можливу напругу струн. І «не ведіться» відразу на найдорожчий варіант: доступна акустика теж може добре звучати, чого для впевненого старту більш ніж достатньо. Обов’язково зіграйте пару акордів перед оформленням покупки, заодно перевіривши наскільки зручно або незручно тримати інструмент. Беріть гітару, з якою комфортно в руках.

З чого складається гітара

З чого почати навчання вдома? Почніть з малого — вивчіть музичний інструмент. Подивіться, помацайте гітару і обов’язково вивчіть парочку термінів. Почнемо зверху вниз:

  • Кілки або регулятори натягу — болти, на які намотані струни. Їх завдання — натягувати струни, що впливає на тональність звучання.
  • П’ятка грифа — підпора для лада, потрібна для надійності.
  • Розетка. Отвір в корпусі, що підсилює звукову вібрацію струн за рахунок акустичного ефекту.
  • Гриф — дерев’яна рама, поділена на сектори (лади) залізними маркерами, які позначають місця для притиснення струни. Перший лад знаходиться поруч з кілками, останній — у розетки.
  • Струни — нейлонові нитки під натягом або тонкі металеві спіралі і нитки (6 штук), впираються в струнотримач. Рахунок починається від тонких до товстих.

Як налаштувати гітару

З магазину ви отримаєте налаштовану гітару, але так буде не вічно. Навіть сталеві струни, перебуваючи в стані постійного натягу, розтягуються, і гітара розстроюється, навіть коли на ній не грають. Тому навчитися налаштовувати інструмент — вкрай важливо. Професіонали вміють це робити «на слух» або використовують тюнер.

П’ятий лад

Налаштування гітари на слух базується на принципі звучання в унісон (коли дві різні струни відтворюють одну і ту ж ноту в однаковій тональності). Згідно стандартного гітарного ладу, першу струну налаштовують в ноту Е (ми). Для цього використовують камертон або тюнер. А далі потрібно виконати нескладний порядок дій:

  1. Смикніть першу і другу струну, затиснутою на п’ятому ладу, і прислухайтеся.
  2. Послабляйте або затягуйте кілки другої струни, регулюючи її звучання до отримання ідентичного першій струні звуку.
  3. Щоб зробити такий самий прийом з третьої струною, затисніть її на четвертому ладу, і відрегулюйте їй унісон з другою.
  4. Четверту, п’яту і шосту струни налаштовуємо аналогічним методом з притисканням їх на п’ятому ладу.
  5. В кінці затисніть який-небудь простий акорд і проведіть по всіх струнах. Якщо гітара відгукнулася приємним мелодійним звуком — вітаємо, ви налаштували свій інструмент. В іншому випадку, продовжуйте практикуватися.

Тюнер

Спеціальний пристрій, що дозволяє точно і швидко налаштувати кожну струну гітари на потрібну ноту. Це незамінний помічник музикантів, особливо на концертах. Важливо лише знати ноти потрібної вам тональності. Новачки грають в стандартному строю і цей порядок від першої до шостої такий — E-ми, A-ля, D-ре, G-соль, B-сі, E-ми. Тюнер можна придбати разом з гітарою в магазині.

Тюнер на кінці грифа
Тюнер на кінці грифа

Додаток на смартфоні

З налаштуванням гітари також здатний допомогти смартфон. Потрібно лише встановити спеціальний додаток, багато з яких безкоштовні. Додатків є два види:

  • одні відтворюють ноти потрібного строю через динамік гаджета, покладаючи настройку кожної відкритої струни в унісон з ними на ваш слух;
  • інші працюють за принципом тюнера, підказуючи в який бік необхідно міняти натяг до коректного звуку.

Зручна поза для гри на гітарі

Присядьте на улюблений диван або крісло з гітарою і вирівняйте спину. Складіть ногу на ногу, упершись задником гітари в коліно (альтернатива — впріть ногу на підставку).

Розслабте праву руку, повлияйте нею. Лівою візьміться за гриф, поставивши великий палець паралельно ладів так, щоб інші пальці могли дістати до шостої струни. Не здавлюйте гриф мертвою хваткою, тільки руки швидше втомляться.

Тепер знаючи про порядок нумерації струн і ладів, спробуйте висікти довільні ноти, притримуючи першу струну. Щільно притискаючи, задійте струну на кожному ладу, запам’ятовуючи її звучання. 

Граємо мелодії на одній струні

Одягніть навушники, прослухайте улюблену пісню. Після чого відкладіть навушники, постарайтеся згадати мотив і награти його на одній струні. Чому зі знятими навушниками? Ви не почуєте звуку струн. Почніть з простих мелодій на кшталт «Коника», спробуйте щось своє.

Повторюйте гру поки на одній струні не зіграєте рівну, впевнену мелодію. Ваша мета — чистий звук без запинок, точне повторення мелодії на одній струні. Переходьте на наступний етап, коли зрозумієте, що зіграна мелодія звучить ідентично прослуханої.

Вчимося простим акордам

Залишилася остання сходинка до співів. Перебори лише небагато чим складніше гри на одній струні, але потрібно спочатку вивчити матчастину. При грі акордами притискають кілька струн за раз. Завдання мінімум на цьому етапі — вивчити від п’яти до семи акордів. Почнемо з азів або «блатних» акордів: Ам, Dм і Е.

Латинські букви там неспроста, вони позначають основну ноту акорду: С-до, D-ре, Е-ми, F-фа, G-сіль, А-ля, B-сі. Приставка з маленької літери — акорд мінорний, якщо її немає — мажорний (С — до мажор, Bm — сі мінор).

Схематичне зображення акорду називається аплікатурою. На них зображується гриф з ладами, підписаними римськими цифрами, а арабськими — струни. Кола з цифрами підказують, яким пальцем притискати струну (2 — середній, 1 — вказівний і т.д.). Великий палець не використовується для затиску струн. Якщо поруч зі струною розташований нуль, це — відкрита (не притиснута) струна. Хрестиком відзначені струни, які не повинні звучати під час відтворення акорду.

Порада з затискання ладів: сядьте рівно, гітару покладіть перпендикулярно ногам. Кисть не повинна проходити під кутом до ладу. 

Прості акорди для початківців
Прості акорди для початківців

У більш складних акордах застосовується техніка баре. Для її виконання необхідно затиснути всі струни вказівним пальцем на одному ладу. Схематично в аплікатурі це позначається лінією.  

Так виглядає баре в аппликатуре
Так виглядає баре в аппликатуре

Відтворюється звук двома методами:

  • Бій. Прикладіть вказівний палець правої руки до будь-якої струни. Зробіть різке (як ніби стираєте щось зі столу) рух. Різко і грубо — бій.
  • Перебір. Доторкніться до струни подушечкою великого пальця і ​​плавно дьорніть її (як ніби змахує пил).

Якщо вам важко і навіть боляче грати пальцями (з чим стикаються багато гітаристів початківців), використовуйте медіатор. Коштує він недорого, і можна купити в будь-якому магазині муз-інструментів. Але потрібно вчиться грати і пальцями, як справжні музиканти.  

Як правильно тримати медіатор під час гри на гітарі
Як правильно тримати медіатор під час гри на гітарі

Пісні для гри на гітарі

Почавши практику з гри «Коника», мотивів для свисту і шматочків рідних вам пісень, переходите на сходинку вище:

  • Арія — Безтурботний ангел
  • Limp Bizkit — Behind Blue Eyes
  • ДДТ — Це все
  • Кіно — Зірка на ім’я Сонце

Детальний розбір як грати Limp Bizkit — Behind Blue Eyes в відео:

Читайте також:
Як правильно фотографувати
Як навчитися співати

Практикуйтесь, практикуйтесь, і ще раз — практикуйтесь! А коли у вас все вийде, ви приєднаєтесь до армії шанувальників цього чудового музичного інструменту. І може навіть почнете колекціонувати гітари, як професійні музиканти ??. Хоча б у вигляді недорогих статуеток гітар в мініатюрі, які можна купити на сайті Покупон з кешбеком до 15%.

А на якому ви етапі навчання грі на гітарі, які пісні подобаються грати, чи є складності в освоєнні — діліться в коментарях :)

3 коментарів
  • IVANIHA V.V

    Я в шоці з Ваших уроків!!! Ви коректно і чотко написали і об’яснили людям. Багато не розуміє навики гри, потрібне терпіння, але після навчання починаються чудеса, які дають розширитися з душею в перед. Це круто!!!
    Чому, Я кажу “КРУТО????” Бо хто знає музику знає одну річ, що усе так легко не дається???, тіки терпіння… Терпіння, побиті пальці і потім приходить натхнення!
    Працюємо друзі!!! Не рослабляємося і не пускаємо нюні… У Вас усе получиться воїни, тіки найкращі добиваються цілі!!!
    Успіху і подяка такому гарному учителю!!!
    Я написав багато цікавої музики і повірьте???????????????Я в цьому розбираюсь не погано за усіх!!!

    • {:ru}Татьяна Софиенко{:}{:uk}Тетяна Софієнко{:}

      Дуже приємно і дякуємо, що читаєте наш блог ?

  • Кристина

    Неоднократно училась играть и все без толку)) наверное не мое) хотя очень хочется научиться

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *