Детокс дієта – як схуднути і очистити організм від токсинів

З усіх дієт детокс харчування відрізняється тим, що схуднення є не метою, а супутньою реакцією на очищення організму від шлаків і токсинів. Нормалізація травної системи і здоровий метаболізм — перший крок до гарного тіла і підтягнутої фігури. BlogPokuponTeam розбиралася, що таке детокс дієта, в чому секрет її популярності серед зірок Голлівуду, кому підходить і як допомагає позбавитися зайвої ваги.  А на додаток до очищення харчуванням підібрала знижки до 85% на процедури по корекції фігури в найкращих салонах вашого міста. 

Читайте у статті:

Акції
Знижка на ендосфера-терапію в «Laser Health»
Київ, Хрещатик вулиця, 44
-30%
1450 грн
149.0 грн
Ендосфера тіла на оригінальному апараті у «BSfera»
Київ, Успішна вулиця, 8
-40%
800 грн
549.0 грн
Показати всі
91 акцій

Detox в домашніх умовах — що це таке

Детокс дієта – це короткочасна корекція раціону харчування, своєрідні канікули для організму. Основна мета – виведення продуктів розпаду і шкідливих речовин, які утворилися в результаті природних процесів життєдіяльності і негативно позначаються на здоров’ї та самопочутті. Попутно з очищенням йдуть і зайві кілограми. 

Детокс дієта особливо актуальна для тих, хто: 

  • живе в мегаполісі, постійно піддається негативному впливу зовнішнього середовища, стресів, спокусам перекусити смачною, але малокорисною їжею; 
  • зловживає шкідливими звичками (куріння, алкоголь); 
  • має проблеми з обміном речовин і травленням, страждає надмірною вагою; 
  • відчуває постійну втому, пригніченість, погано спить і швидко втомлюється;
  • спостерігає проблеми із зовнішністю – випадіння волосся, ламкість нігтів, шкірні висипання і запалення, дерматити; 
  • у кого знижений імунітет, проявляються алергічні реакції; 
  • зловживає медикаментозним лікуванням (застосування деяких препаратів має побічні ефекти).
Схуднення — лише наслідок детоксикації, нехай і вкрай приємне
Схуднення — лише наслідок детоксикації, нехай і вкрай приємне

В результаті detox-дієта, як один з методів очищення:

Найпопулярніші очищаючі програми розраховані на 1, 3, 7 і 10 днів. Але існує і більш тривала детокс дієта – на 21 день. Одноденний детокс більше схожий на розвантажувальні дні. Дотримуватися дієти більше 21 дня фахівці не рекомендують. Це може загрожувати дефіцитом деяких мікроелементів, що містяться в продуктах, заборонених під час «чистки». За місяць корисна і безпечна детоксикація перетвориться на гіршого ворога вашого тіла. Це зовсім не означає, що ви не можете використовувати рецепти очищувальних страв після закінчення дієти. Навпаки, їх грамотне використання в звичайному раціоні допоможе дотримуватися правильного харчування, а втрачені кілограми не повернуться.

Принадність детокс дієти в тому, що вона змінює харчові звички і після очищення вже куди легше переналаштуватись на правильне харчування
Принадність детокс дієти в тому, що вона змінює харчові звички і після очищення вже куди легше переналаштуватись на правильне харчування
Акції
Показати всі
4 акцій

Читайте також: 

Різні види дієт 

Очищення організму від шлаків і токсинів 

Детокс: як правильно підготувати організм 

До детокс дієті важливо підійти правильно і підготуватися. Потрібно не просто спланувати що і коли їсти, щоб не зірватися на шкідливі перекуси або небажані продукти, а як можна раніше почати зменшувати в раціоні кількість смаженого, мучного, гострого, солоного і алкоголю. Каву краще замінити на зелений чай, а в щоденне меню ввести більше овочів і фруктів. 

Якщо ви завзятий курець, постарайтеся максимально зменшити кількість перекурів за день. Не варто планувати детокс на період можливих стресових ситуацій: навчальна сесія, дедлайни по здачі проектів на роботі, ремонт, переїзд. Імовірність порушити дієту в такий період вкрай висока. 

Якщо ви практикуєте детоксикацію вперше, обмежтеся кількома пробними днями. Не варто впадати в крайнощі і різко міняти звички харчування на дві-три тижні. Проводити детоксикацію рекомендується не частіше, ніж 1 раз на місяць. 

Акції
Знижка на ендосфера-терапію в «Laser Health»
Київ, Хрещатик вулиця, 44
-30%
1450 грн
149.0 грн
До 10 сеансів ендосфера-терапії тіла у «Keep fit»
Київ, Центральна вулиця, 19
-61%
3900 грн
1699.0 грн
Показати всі
11 акцій

Чого не варто робити при детокс 

Обираючи програму чистки харчуванням, врахуйте, що у популярних напрямків детокс є недоліки: 

  • Детокс тільки на фруктах: через брак білків така дієта супроводжується постійним відчуттям голоду. Скільки б ви не з’їли яблук або абрикос, це не наситить організм, не очистить належним чином печінку і не призведе до схуднення. У фруктовий салат можна додати продукти, багаті білками і жирами: киноа (корисний безглютеновий злак), шпинат, базилік або іншу зелень, насіння гарбуза або льону. 
  • Очищуюча дієта тільки на соках: як і з фруктами, такий раціон не наситить організм. Через відсутність клітковини ви ще частіше будете думати про перекус. Соки підходять в якості доповнення до програми очищення. Включайте в рецепт напою 50% зелені і овочів – так ви найефективніше наситите організм вітамінами і мікроелементами. 
  • Монодиета: такий вид очищення – на яблуках, селері – не можна практикувати більше 1-2 днів. 
  • Аутофагія або детокс голодом без контролю лікаря: жорсткий струс для організму, який може обернутися загостренням наявних захворювань. Більш щадний варіант – інтервальне голодування
Акції
До 5 сеансів лімфодренажного масажу у Light Space
Київ, Панаса Мирного вулиця, 16/13
-35%
4500 грн
2919.0 грн
До 3 сеансів масажу в «Souland Body studio»
Київ, Лесі Українки бульвар, 34
-47%
500 грн
339.0 грн
Показати всі
36 акцій

Продукти для програми очищення

Головним помічником в чищенні виступає розчинна і нерозчинна клітковина. Продукти з високим її вмістом не просто не зашлаковують організм, а навпаки, сприяють його чищенню і насиченню корисними мікроелементами. Такій їжі варто приділяти більше уваги і в звичайному режимі харчування. І звичайно, не забувати про дотримання водного балансу. 

Вода, чай 

Під час детоксикації необхідно випивати не менше 1,5 літрів рідини щодня. Оптимально – 30 мл на 1 кг ваги. Водопровідну воду обов’язково очищуйте аквафільтром або купуйте очищену бутильовану. Чиста вода активізує обмінні процеси і сприяє виведенню токсинів через шкіру та інші органи виділення. 

В питний раціон можна додавати чаї та відвари. Особливо хороша детоксикація на зеленому або трав’яному чаї з вмістом таких трав, як кульбаба, лопух, розторопша.

Трав'яний чай, доповнений лимоном і імбиром з крапелькою меду — ідеальний метод виведення токсинів
Трав’яний чай, доповнений лимоном і імбиром з крапелькою меду — ідеальний метод виведення токсинів
Акції
Ультразвукова чистка зубів у «Profident»
Київ, Здолбунівська вулиця, 13
-72%
2200 грн
599 грн
Дитяча ультразвукова чистка зубів у «DentalWood»
Київ, Володимира Івасюка проспект, 10Ак6
-50%
800 грн
399 грн
Показати всі
34 акцій

Читайте також: Як вибрати фільтр для води 

Овочі

Овочеві смузі – важлива складова детокса
Овочеві смузі – важлива складова детокса
  • Капуста, особливо броколі. Овоч містить сульфорафан, який бореться з токсинами, фолієву кислоту, вітамін С, клітковину і молочну кислоту, корисні для здоров’я кишечника. 
  • Спаржа: має сечогінну дію, містить вітамін В6 і кумарин, які нормалізують рівень цукру в крові, зміцнюють судини, перешкоджають хворобам серця
  • Болгарський перець: багатий вітамінами А і С, покращує роботу шлунково-кишкового тракту і підшлункової залози. 
  • Огірки: на 90% складаються з води, мають сечогінну дію. Овоч відмінно підходить для приготування смузі і фрешів. 
  • Буряк: містить велику кількість пектину, який детоксикує печінку – природний фільтр організму. Відновлює рівень заліза в крові. Їсти сирий буряк – задоволення до смаку далеко не кожному. Тому його найчастіше використовують для приготування соків або коктейлів з додаванням яблук, моркви та селери. 
  • Селера: очищає кров, виводить сечову кислоту, не даючи їй затримуватися в суглобах, стимулює роботу щитовидки і гіпофіза, полегшує роботу нирок і сечового міхура. Якщо вам подобається незвичайний аромат селери, то цей продукт можна використовувати при детоксикації цілим. Корінь додавати в супи або пюре, стебло – в коктейль, листя  – в салат. 
  • Артишоки: мають жовчогінну та протизапальну властивість, прискорюють метаболізм. 
  • Часник, цибуля: сильний антиоксидант аллицин, що входить до їх складу, сприяє виведенню токсинів, в тому числі нікотину, очищує кров і дихальні шляхи. Також ці овочі допомагають очистити кишечник від паразитів і хвороботворних бактерій. 
  • Імбир: сприяє захисту організму від вільних радикалів, виведенню токсинів через шкіру, підвищує імунітет, перешкоджає передчасному старінню.
Акції
До 7 сеансів пресотерапії в кабінеті «BeBeauty»
Київ, Голосіївський проспект, 130/57
-64%
1200 грн
549.0 грн
До 5 сеансів пресотерапії у салоні «Арт стиль»
Київ, Леоніда Бикова бульвар, 7А
-67%
900 грн
299.0 грн
Показати всі
23 акцій

Фрукти 

Відразу налаштуйтеся на те, що овочі та фрукти будуть складати 90% вашого раціону
Відразу налаштуйтеся на те, що овочі та фрукти будуть складати 90% вашого раціону 
  • Цитрусові. Під час детокс дієти ваш ранок повинен починатися зі склянки теплої води з лимоном. Напій тонізує організм, активізує роботу печінки і серця. Цитрусові також сприяють очищенню нирок і сечового (перешкоджають утворенню піску і каменів), борються з бактеріями. Їжте фрукти цілком або готуйте смачні соки, насичені вітаміном С для підвищення імунітету. 
  • Авокадо: природний антиоксидант, захищає організм від вільних радикалів, м’яко очищає кишечник і печінку від токсинів. Багатий жирними кислотами, вітамінами С і Е, глутатіоном, який перешкоджає всмоктуванню шкідливих жирів. У день рекомендують їсти не більше 150 г авокадо – фрукт має підвищену жирність. 
  • Яблука: високий рівень пектину допомагає виводити з організму важкі метали. Багаті залізом, містять рідкісний вітамін Р. У мережі також нерідко можна знайти детоксикацію тільки на яблуках. Але будьте обережні: як і будь-яка інша монодієта, такий варіант має свої недоліки і протипоказання. 
  • Виноград: містить пектин і ензими, які сприяють засвоєнню корисних мікроелементів. Багатий на калій, фосфор, залізо, марганець, магній. 
  • Банани – багате джерело калію і магнію, мають високу енергетичну цінність і можуть замінити звичайний калорійний перекус. 
  • Гранат: містить вітаміни С, Р і Е . Покращує кровообіг, прискорює обмін речовин. 
Акції
Знижка 40% на спуски на тюбінг-гірках
Київ, Голосіївський проспект, 98/2
-40%
0 грн
15.0 грн
До 3 занять великим тенісом від KAMON Tennis
Київ, Академіка Вернадського бульвар, 32
-50%
440 грн
255.0 грн
Показати всі
72 акцій

Суперфуди 

  • Сухофрукти: містять звичайні для фруктів мікроелементи і допомагають впоратися з тягою до солодощів. Однак, вживайте їх тільки в крайніх випадках, при тривалому дотриманні дієти: сухофрукти досить калорійні. 
  • Морська капуста: багата на йод, необхідний для відновлення нервової системи. 
  • Куркума: запобігає запальним процесам в жовчному міхурі, очищає печінку від токсинів і алкоголю, сприяє регенерації її клітин. 
  • Злаки і пророщене зерно – природна біодобавка з величезною кількістю мікроелементів і вітамінів. Злакові каші швидко і надовго насичують, що допомагає не переїдати. 

Кефір, яйця 

Багатий біфідобактеріями кефір має воістину чудодійну очищуючу властивість, проте він низькокалорійний і не містить багато поживних речовин. Тому дієтологи не рекомендують практикувати детокс на кефірі більше трьох днів – може виникнути погане самопочуття і порушитися робота деяких систем. Яйця (курячі, перепелині) необхідні як джерело жирів і поповнення запасів енергії. Краще вживати на сніданок. 

Якщо збираєтеся сидіти на детоксі більше 7 днів, дієтологи дозволяють додати в програму харчування невелику кількість вареного, печеного або приготованого на пару м’яса птиці, кролика або рибу. Це трохи збалансує овочеве харчування і дозволить поповнити раціон поживними речовинами. 

Акції
Кавітація у «Beauty-room by Dr.Dr. Ishchenko»
Київ, Туманяна вулиця, 15А
-85%
1200 грн
479.0 грн
До 10 сеансів кавітації в кабінеті «Ma-Belle»
Київ, Героїв Дніпра вулиця, 20А
-85%
1200 грн
299.0 грн
Показати всі
14 акцій

Читайте також: Як очистити кишечник 

Що заборонено їсти під час чистки

Щоб чистка організму пройшла успішно варто відмовитися від:

  • алкоголю;
  • цукру;
  • мучного;
  • молочних продуктів (крім кефіру і натурального йогурту);
  • червоного м’яса (свинина, яловичина, баранина);
  • консервації;
  • копченостей;
  • соусів;
  • кави;
  • какао і шоколаду;
  • газованих напоїв;
  • мінімізувати кількість вживаної солі.

Детокс меню на тиждень

При одноденному очищенні організму можна обійтися і монодієтою на яблуках, кефірі, смузі або навіть просто воді. Тривалі дієти вимагають більш серйозного підходу. Краще їсти менше і частіше, як корисний перекус можна вибрати зелене смузі з овочів і зелені, фрукти, горіхи, сухофрукти.
Далі ви знайдете зразок детокс-меню на 7 днів, яке можна використовувати для кардинальної зміни раціону або просто для того, щоб зрозуміти на практиці, чи підійде вам така дієта. Щоб на око визначити оптимальний розмір порції, складіть долоні човником.

Як ми писали вище, кожен новий день повинен починатися зі склянки теплої води з лимоном
Як ми писали вище, кожен новий день повинен починатися зі склянки теплої води з лимоном
Акції
Манікюр та педикюр у студії «Xuxunails Service»
Київ, Новгород-Сіверська вулиця, 1
-67%
300 грн
139.0 грн
Манікюр з дизайном у «Flamingo studio»
Київ, Героїв полку Азов вулиця, 32
-55%
700 грн
349.0 грн
Показати всі
13 акцій

ПОНЕДІЛОК

Сніданок: імбирний чай, цільнозерновий хлібець з пюре з авокадо.
Обід: відварений рис без солі з допустимими овочами (додайте спаржу, броколі, перець, моркву), яблуко.
Вечеря: два варених яйця зі свіжими овочами.

ВІВТОРОК

Сніданок: трав’яний чай, салат зі свіжих овочів (шпинат, огірок, болгарський перець, зелена цибуля, можна заправити ложкою натурального йогурту), цільнозерновий хлібець.
Обід: овочевий суп-пюре (без крохмальних овочів), один будь-який фрукт (краще зі списку вище).
Вечеря: свіжий салат з вареними перепелиними яйцями (можна додати трохи тофу або нежирний сир — рикотту, фету, бринзу).

У теплу пору року проводити детоксикацію легше через велику кількість свіжих овочів і фруктів
У теплу пору року проводити детоксикацію легше через велику кількість свіжих овочів і фруктів
Акції
Аналізи у мережі лабораторій «Дніпролаб»
Київ, Ялтинська вулиця, 8
-40%
180 грн
108.0 грн
Аналіз визначення COVID-19 в мережі «Ескулаб»
Київ, Олександра Довженка вулиця, 3
-25%
200 грн
178.0 грн
Показати всі
90 акцій

СЕРЕДА

Сніданок: зелений чай, мюслі з кефіром і шматочками зеленого яблука.
Обід: овочевий суп, цитрусовий фрукт.
Вечеря: невеликий шматочок відвареної або запеченої риби без спецій і солі з овочевим салатом.

ЧЕТВЕР

Сніданок: трав’яний чай, фруктовий салат.
Обід: овочевий суп-пюре (наприклад, морква, цибуля, селера і спаржа), дюжина горіхів.
Вечеря: салат з овочами і невеликий шматочок відвареної курячої грудки.

П’ЯТНИЦЯ

Сніданок: зелений чай, мюслі зі свіжими фруктами.
Обід: гарбузовий суп-пюре (додайте моркву, цибулю, селеру і куркуму), ківі.
Вечеря: шматочок відвареної риби і овочевий салат (підійде імпровізація вінегрету без картоплі).

Суп-пюре з горошку, броколі, гарбуза, моркви або томатний гаспачо — найкращі варіанти детокс обіду
Суп-пюре з горошку, броколі, гарбуза, моркви або томатний гаспачо — найкращі варіанти детокс обіду
Акції
Показати всі
11 акцій

СУБОТА

Сніданок: фрукти.
Обід: рис з овочами, склянка кефіру.
Вечеря: куряча котлета на пару з овочами. Також в теплу пору року альтернативою страв на пару стануть ароматні овочі запечені на грилі.

НЕДІЛЯ

Сніданок: трав’яний чай, цільнозерновий хлібець з авокадо і скибочкою помідора.
Обід: зелений борщ з перепелиним яйцем, яблуко.
Вечеря: овочі на грилі або на пару.

Овочі та фрукти при детоксикації корисно вживати сирими, у вигляді смузі. Так максимально зберігаються поживні речовини і мікроелементи і весь потенціал продуктів використовується для ефективного очищення. Правда слід враховувати, що сирі овочі краще їсти на обід, а варені, тушковані або у вигляді супу – на вечерю. Фрукти правильно їсти в першій половині дня, на сніданок. З’їдені після обіду або на ніч, вони можуть викликати печію, бродіння і прибавку у вазі. Це ж не те що ми очікуємо від детокса? 

Що стосується перекусів, то їх краще уникати. Пам’ятайте, що часто наш організм плутає почуття спраги з голодом, тому спробуйте просто попити води, швидше за все необхідність перекусу пропаде. Якщо немає, намагайтеся обмежитися трав’яним чаєм, шматочком яблука, парою сухофруктів або горіхів.

Смузі і фреші не є обов'язковими при детоксикації, але вони допомагають «вичавити» максимум корисних елементів зі свіжих фруктів і овочів
Смузі і фреші не є обов’язковими при детоксикації, але вони допомагають «вичавити» максимум корисних елементів зі свіжих фруктів і овочів
Акції
До 3 місяців тренувань в «Tiger Fitness»
Київ, Івана Дьяченко вулиця, 20А
-41%
680 грн
399.0 грн
Відвідування тренажерного залу в «Atlant GYM»
Київ, Вадима Гетьмана вулиця, 46Б
-51%
800 грн
559.0 грн
Показати всі
17 акцій

Читайте також: 

Вибираємо хороший блендер 

Гарна соковижималка для корисного соку 

Як вибрати мультиварку

Чим ефективно доповнити детокс харчування

У йозі існує цілий комплекс вправ і технік, спрямованих на детоксикацію організму. Певні асани і дихальні вправи поліпшують кровообіг, позитивно впливають на лімфатичну систему, стимулюють травлення, виводять зайву воду і токсини. Немає можливості регулярно відвідувати тренажерний зал? Ефективно займатися можна і вдома. Онлайн-уроки один на один з тренером дозволяють відкоригувати техніку виконання вправ, отримати цінний фідбек. 

Для тих, хто вже знайомий з йогою, може займатися самостійно по відео. Але врахуйте, що для уникнення адаптації м’язів комплекси потрібно періодично міняти, доповнювати новими вправами, поступово збільшувати складність. Дивіться у відео сеанс очищуючої детокс йоги.

Детокс йога для очищення

Крім йоги, корисні і більш активні заняття – в клубі зі знижками на абонементи до 80% від Покупона або вдома самостійно. Підійдуть такі напрямки: 

Читайте також: 

Як почати бігати 

Як навчитися плавати 

Комплекси домашніх тренувань 

Йога для початківців 

Рубрика про спорт 

Процедури для тіла та обличчя 

Детокс-дієта – чудовий привід зайнятися тілом. Доповненням до чищення харчуванням стануть обгортання, лімфодренажні та ліфтинг процедури, масажі, а також детокс-програми для обличчя.

На Покупоні величезний вибір SPA-програм для корекції фігури зі знижками до 85%. Процедури мають лімфодренажний ефект, покращують кровотік і виводять токсини.

Для домашнього догляду за обличчям можна підібрати засоби для вмивання, маски, сироватки та креми для детоксикації з маслом кавових зерен, б’юті-киснем (комбінації екстракту настурції та перфторвуглецю), глюкозаміном або стовбуровими клітинами.

Лімфодренажний масаж стане відмінним доповненням в боротьбі з токсинами
Лімфодренажний масаж стане відмінним доповненням в боротьбі з токсинами

Читайте також: 

Обгортання для схуднення 

Лімфодренажний масаж 

LPG-масаж 

Спеціальні детокс-препарати та медикаменти

Крім стандартних змін харчування, фізичних вправ і косметологічних процедур існують препарати для швидкої детоксикації. Деякі з них випускають виробники функціонального і фітнес-харчування, і розраховані вони зазвичай на 7-10 днів. І хоча виробники стверджують, що їх препарати абсолютно безпечні і не мають протипоказань (крім вагітності), ми наполегливо рекомендуємо попередньо проконсультуватися з лікарем.

Більш швидка чистка організму, так званий турбо ефект, відбувається медикаментозним методом, протягом 6-8 годин під наглядом лікаря. Спосіб застосовують переважно як один з методів лікування алкогольної та інших залежностей. Під загальним наркозом в організм вводиться препарат налтрексон, який блокує дію опіатів, що викликають залежність.

Оздоровлення в санаторіях

Більш вірний спосіб провести детоксикацію організму, і водночас якісно відпочити — відправитися на оздоровлення в санаторій, яких в Україні більш ніж достатньо. Перед поїздкою також необхідно пройти медогляд, щоб з’ясувати чи підходить вам той чи інший курорт, оскільки всі мінеральні води мають свій хімічний склад і призначення. 

На Покупоні ви знайдете консультації терапевта та лікарів вузьких спеціальностей. Але ще приємніше –  забронювати номер в готелі на одному з лікувальних курортів України зі знижкою до 30%.

Термальні джерела з насиченою мінералами водою — не тільки чудотворний помічник для виведення токсинів, але й привід відпочити
Термальні джерела з насиченою мінералами водою — не тільки чудотворний помічник для виведення токсинів, але й привід відпочити
Акції
Від 2 ночей з харчуванням у «Соламія» у Трускавці
Трускавець (Львівська область), Лисенка вулиця, 15
-20%
4000 грн
3199.0 грн
Від 2 ночей в квітні в готелі «Royal Grand Hotel»
Трускавець (Львівська область), Суховоля вулиця, 61
-20%
3132 грн
2505.0 грн
Показати всі
30 акцій

Читайте також:

Термальні джерела України

Про курорти Свалява, Берегово, Східниця, Шаян, Моршин, Солотвино, Трускавець

Протипоказання 

Відзначимо також, що у детокс-дієти практично немає протипоказань, окрім вагітності і періоду годування груддю, але також можуть перешкоджати деякі хронічні або інфекційні захворювання травної системи. Якщо збираєтеся проводити очищення організму за допомогою detox програми, попередньо проконсультуйтеся з терапевтом.

А що ви думаєте про детокс дієту? Чи практикували раніше чистку організму клітковиною? Якими ще процедурами або фізичними вправами доповнюєте детокс раціон? Діліться в коментарях своїми очікуваннями від домашнього детоксу і улюбленими детокс-рецептами.

7 коментарів
  • Наталя

    дуже хочеться спробувати, бо щось після нервів та стресів, сама себе у дзеркалі не впізнаю (

  • Анастасия

    Иногда пытаюсь делать детокс, хотя очень тяжело, как физически, так и морально. За составленное меню особенно спасибо, теперь хоть с этим будет легче и новее.

  • Света

    Раз в неделю делают себе детокс-день, если было какое-то пиршество, то могу 2 раза в неделю – день после пиршества и далее какой у меня по плану, очень помогает разгрузить организм.

  • Катерина

    Цікаво читати про такі речі)) чому просто не перейти на правильне харчування і адекватну кількість спорту? навіщо хитрувати з таким. читала, що такі дієти (і взагалі всі дієти) небезпечні для здоров’я. краще любити своє тіло і турбуватися про нього, а не випробовувати на ньому незрозумілі методики. думаю, якщо в вас немає медичних показань, краще навіть не пробувати таке)

  • Полина

    Пробовала пару раз детокс, мне понравилось, сразу чувствуешь такую легкость в животе и по телу. Так что я рекомендую, но не злоупотреблять.

  • Карина

    Статья весьма интересная, но я считаю детокс не полезной штукой. Решила, может поменяю мнение после прочитки нескольких статей об этой диете, но думаю все-таки, останусь при своем. Многие врачи категорически против детокса, это как с голоданием или диетой с использованием активированного угля. Сестра так себе желудок очень сильно посадила. Если хочется детокс сделать более одного дня, то это надо все анализы сдать и получить консультацию у врача!

  • Наташа

    Очень полезная статья, возьму себе на заметку недельное меню для детокса. Особенно сейчас поможет и имунитет поднять и не поправиться от низкой физической активности.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *