«Горщик – вари » або як обрати мультиварку

Самостійне приготування це романтично і чудово, якщо можна змусити техніку потіти за вас, то чому б не скористатися цією можливістю.

Звичайно, мультиварка не здатна буде повністю замінити домашні страви та підготовку в цілому, але допоможе витрачати на це значно менше часу, дозволяючи сфокусуватися на більш важливих речах.

Як вибрати хорошу мультиварку — ми розповімо в цій статті.

Види мультіварок

Умовно, мультиварки можна поділити на три типи.

  • Пристрої, що використовують ефект утримання тиску пара для підвищення температури кипіння води. Такі моделі ще називають «скороварки»: підвищений тиск всередині чаші сприяє зростанню точки закипання води до 120 градусів. Скачок в 20 градусів у порівнянні з традиційними сестрами дарує перевага в швидкості приготування. Нагріваючим елементом для скороварок часто виступає індукційний елемент, для економного витрати електроенергії. Єдиний мінус — швидкість коштує дорого. Рекомендуємо моделі фірми Moulinex.
Зазвичай скороварку виділяє кастрюлеподобная форма і ручка зверху.
  • Класичні мультиварки без застосування нанотехнологій — випускають пар через спеціальний клапан, гріють воду до 99 градусів. Основний недолік – працюють повільно, а в комбінації з ТЕН в якості нагрівача з’їдають непомірну кількість електроенергії. Однак вони обійдуться дешевше ніж скороварка і прослужать довше. Перевірені часом бренди мультіварок — Philips, Rotex, Moulinex, Redmond, Tefal.
Робоча конячка всіх гурманів
  • Пароварки, ну або «Слоуваркі». Роблять все повільніше інших моделей, але володіють колосальною перевагою готування на чистому пару. Підходять для адептів культу здорового харчування — приготована таким чином їжа містить мінімум жиру.
Хто сказав, що вежа чаклуна повинна бути з граніту?

Панель управління

Всього їх два типи — сенсорні і кнопкові, останній виробники називають «Механічним управлінням».

Кнопкова модель порадує приємним натиском і фізичною ощутимостью регулювання процесу. Ви не просто докладаєте палець до скла, але змушуєте неживий механізм прийти в дію. Зазвичай, кнопкові моделі надійні за рахунок повної невразливості кнопок, як наслідок — їх повна працездатність в будь-яких умовах.

Сенсорні моделі для любителів злегка доторкнутися, ледве зачепити пристрій, щоб дати йому поштовх до життя.

Матеріал корпусу мультиварки

Відмінності є і на рівні корпусу для пристрою.

Сталь. Міцне, надійне. солідне, протиударне. Такий корпус стійко витримає всі удари долі без тріщин. Хоч мультиварка і додасть у вазі, але вона буде повністю захищена від пошкоджень. На жаль, практично всі металеві моделі мають однотипну розмальовку, без можливості нанесення пігменту.

Пластик. Легко піддається миттю, не додаючи зайвої ваги пристрою. Завдяки легкості з якою пластик піддається обробці такі моделі коштують трохи дешевше сталевих побратимів, плюс мають широкий розкид в дизайнерських рішеннях.

Матеріал чаші в мультиварці

Усередині мультиварки розташована робоча чаша, своєрідна каструля. Вона може бути як монолітною, так і знімною. Матеріал, що використовується при її виготовленні безпосередньо впливає на процес приготування страв.

  • Нержавіюча сталь. Не покривається антипригарним шаром і має високий рівень життєздатності навіть за умови регулярного використання. Не боїться діставання продуктів виделкою, дерев’яною лопаткою або сталевою ложкою.
  • Алюміній. Сам по собі цей метал має гарну теплопровідність, але без антипригарного покриття не потрібен і недовговічний.
Союзника потрібно знати в обличчя.

Типи антипригарних покриттів в мультиварці

Алюмінієву каструльку вкривають різними молекулярними шарами для досягнення мінімального хімічного обміну між їжею і металом, і поліпшення теплопровідності. Всього існує три основних покриття.

Мультиварка з тефлоновим покриттям чаші

Покриття стійко переносить високу і низьку кислотність, стійка до низьких температур і легко миється. Але позитивні якості мають свою ціну, і платою буде легкість з якої на тефлоновому покритті виникають подряпини. Благо в комплекті з мультиваркою практично завжди йдуть спеціальні лопатки з м’якого і термостійкого пластика. Іншою неприємною характеристикою буде низька опірність температурному шоку — гарячий тефлон зруйнується якщо його різко охолодити водою.

Мультиварка з керамічним покриттям чаші

Якщо вдаватися в деталі, то покриття складається не зовсім з цільного шматка кераміки. Це розтерта в пил керамічна крихта, змішана зі спеціальним гелем, який наносять на поверхню каструлі і після висихання полірують. У цього чудового складу є дві основні переваги – він стійкий до подряпин і витримує температуру до 450 градусів. Хоча сумнівно, що вам коли-небудь стане в нагоді його термостійкість в мультиварці. Як і тефлон, кераміка боїться перепадів температури, коштує значно дорожче і втрачає в антипригарній властивості трохи швидше. Однак повністю невразлива до харчової хімії.

Мультиварка з мармуровим покриттям чаші

Довговічність, викручена на максимум, витриваліший тільки чавун. Підходить для будь-якого типу готування, стійка до подряпин і не втрачає своєї антипригарной функції роками. Єдиний недолік – висока ціна.

Оптимальний об’єм чаші для мультиварки

У основної діючої особи мультиварки — чаші — є параметр об’єму. По ньому і слід підбирати мультиварку, враховуючи ваші потреби.

  • На одну людину – до двох літрів об’єму.
  • Для сімейної пари з двох чоловік вистачить 2.5 літрів.
  • Компанії з чотирьох чоловік потрібний вже 3-4.5 літра
  • Коли в родині п’ятеро або шестеро — беріть чашу на 5-7 літрів, тоді їжі вистачить на всіх.

Програмоване приготування страв

Зазвичай кожна модель запрограмована на автоматичні режими, завдяки яким «блюдо в один дотик» стане реальністю. Ціна безпосередньо залежить від кількості автоматичних програм мультиварки і рівня автоматизму приготування їжі в ній

Найпопулярніші режими готування: «Суп», «Каша», «Гасіння», «Випічка», «Жарка», «Гарнір» — базові програми для готування практично всіх доступних страв. Решта — за вимогою. Вузькоспецифічні програми на кшталт «Макарони», «Рис», «Борщ», «Омлет» призначені саме для приготування конкретного блюда. Просунуті моделі можуть зробити що завгодно з ідеально підібраними для цього параметрами. Наприклад, «Варка на пару» дозволяє готувати яйця Пашот мало не кожен день, а «Мультикухар» — налаштувати час і температуру самому.

З хороших новин — в комплектацію мультиварок входить книга рецептів, де описані способи приготування всіх доступних страв за допомогою режимів мультиварки на практиці.

Якщо сумніваєтеся в необхідності брати навороченную мультиварку з сотнею команд, задумайтеся над покупкою пристрою з ручним керуванням.

На що впливає потужність мультиварки

Від неї залежить скільки потрібно чекати готовності страви і кількість електроенергії, що витрачається. Вартість зростає разом з кількістю «пожирає» Ватт.

  • До 500 Вт. Підходить на одну людину або як «варілкі» рису для терплячою молодої пари, яка нікуди не поспішає. На прогрів такі моделі витрачають до 5 хвилин, перш ніж дійдуть до стану бойової готовності.
  • 600 – 800 Вт. Цільова аудиторія — від 2 до 4 осіб, які люблять щільно поїсти. Швидко готує і економно споживає електроенергію.
  • Починаючи від 900 Вт йдуть «ненажерливі» на харчування моделі, але готують вони дуже спритно. Така собі мультиварка на всю нетерплячу сім’ю.

І пам’ятайте – мультиварка ніколи не зможе знецінити затишний ритуал приготування їжі для близьких.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *