Термальні басейни Берегового: унікальне джерело «живої» води

Мало хто знає, але лише у трьох локаціях у всьому світі повторюється склад високомінералізованих вод курорту Берегове. Але навіщо їхати до Нової Зеландії, Ісландії чи Сахаліну, якщо зовсім поруч на Закарпатті можна бюджетно відпочити та якісно оздоровитися у термальних джерелах? Перший оздоровчий комплекс у Береговому було відкрито ще у 1967 році та користувався популярністю у професійних спортсменів, які приїжджали до містечка на реабілітацію. Сьогодні у термальних басейнах може оздоровитись кожен. PokuponBlogTeam дізналася, кому це особливо потрібно, як дістатися курорта і що робити на дозвіллі.

Акції
Від 1 ночі з басейном в «Forest Camp»
Мигово (Чернівецька область), Довбуша вулиця, 15Б
-34%
5500 грн
3799.0 грн
Від 2 ночей з харчуванням в готелі «Forest Camp»
Мигове (Чернівецька область), Довбуша вулиця, 15Б
-48%
7800 грн
3999.0 грн
Показати всі
69 акцій

Читайте в нашому огляді:

Лікувальні властивості води в Береговому: показання та протипоказання

Незважаючи на популярність серед туристів і свою чудову силу, термальна вода Берегового підійде не всім. Щоб оздоровчі процедури були на благо і не мали негативних наслідків для організму, рекомендуємо обов’язково ознайомитися з переліком протипоказань.

Перед тим, як планувати оздоровчий відпустку, пройдіть медичне обстеження і порадьтеся з лікарем. На Покупоні можна скористатися знижками до 85% на діагностику і консультацію лікарів різного профілю.

Що лікують і кому необхідні гарячі джерела

Оздоровлення в термальних водах Берегового рекомендується людям з наступними проблемами зі здоров’ям:

  • Артрит, артроз, остеохондроз, відновлення після травм кісток і суглобів, захворювання кісткових тканин й інші порушення в роботі опорно-рухового апарату.
  • Порушення в роботі серцево-судинної системи, знижений тиск, гіпертонія на початкових стадіях, атеросклероз, варикоз, флебіт, порушення кровообігу в нижніх кінцівках, ендартеріїт.
  • Неврози, мігрень, безсоння, радикуліт, запалення сідничного нерва і пов’язані з ним болі, травми нервових закінчень й інші захворювання нервової системи.
  • Порушення в роботі жовчовивідних шляхів (наприклад, дискінезія), безкам’яний холецистит.

Привід утриматися від процедур в термальних водах Берегового

  • Загострення хронічних хвороб.
  • Гіпертонія 3-4 ступеня.
  • Патології серця або судин, порушення кровообігу.
  • Серйозні збої метаболізму.

Дуже важливо пам’ятати, що перебування в термальних джерелах більше 2-х годин поспіль може негативно вплинути на серцево-судинну систему. Це пов’язано як зі складом води, так і з її досить високою температурою (від 30 до 45 градусів). Пам’ятайте, що оптимальний графік та тривалість відвідування басейнів може визначити лише лікар – перед процедурами обов’язково проконсультуйтеся та отримайте необхідні рекомендації.

Як доїхати до Берегового

Тим, хто подорожує громадським транспортом, найкраще буде дістатися потягом до Мукачева, а вже звідти – до Берегового. З Одеси та Харкова є прямі сполучення з Ужгородом та Чопом із зупинкою у Мукачеві, а от туристам із Дніпра доведеться робити пересадку у Києві. З Києва та Львова через Берегове проходять потяги на Солотвине.

Від Мукачева до Берегового 33 км. Доїхати можна таксі (ціна близько 300₴), автобусом (50₴ з особи), ще можна замовити в Мукачеві Бла-бла-кар. Дорога займає 40-60 хвилин.

 Оздоровлення в термальних джерелах
Оздоровлення у термальних джерелах Берегового влітку

Берегове розташоване у Берегівському районі Закарпатської області, майже на кордоні з Угорщиною. Щоб дістатися до міста з Києва на власному авто, слідуйте маршрутом Київ – Житомир – Рівне – Львів – Стрий – Мукачево – Берегове. Дорога займе близько половини доби. З південних областей краще добиратися через Умань – Вінницю – Тернопіль – Стрий – Мукачево – Берегове, а з Чернівців та Івано-Франківська виїжджайте одразу на Стрий.

GPS-координати центру Берегово: 48°12’22.9″N 22°38’52.4″E.

Де зупинитися комфортно і недорого

У Береговому широкий вибір місць, де можна зупинитися на відпочинок: зняти житло в приватному секторі, або, якщо хочете повноцінного релаксу, пригледіти санаторій або готелі з басейном. #PokuponBlogTeam зробила невелику добірку готелів у Береговому та околицях, з високим рейтингом за відгуками гостей та найкращим співвідношенням ціна-якість.

«Золота пава»

Комфортабельний готель з красивими інтер’єрами та мальовничими краєвидами, що відкриваються з вікон. До послуг відпочиваючих – номери класів стандарт, напівлюкс та люкс, обладнані всіма зручностями. При готелі є ресторан, бар та більярд. Спеціально для прекрасних дам у комплексі працює салон краси із солярієм.

Акції
Семиденний тур «Карпати – Трускавець»
Трускавець (Львівська область), Дрогобицька вулиця, 7
-35%
13000 грн
8449.0 грн
До 10 занять пляжним тенісом у «Beach Tennis»
Київ, Гідропарк
-60%
675 грн
335.0 грн
Показати всі
2 акцій

Навчально-спортивна база «Закарпаття»

Термальні води Берегового дещо каламутні через свій унікальний хімічний склад (кремній, азот, вуглекислий газ, хлорид, натрій) і призначені виключно для зовнішнього застосування. Найбільший у Береговому басейн із термальною водою розташований на території навчально-спортивної бази «Закарпаття».

Хоча басейни знаходяться просто неба, відвідувачів вистачає і взимку, адже температура води не падає нижче +32⁰С. Відвідувати термальний басейн можна і тим, хто не проживає у готелі спортивної бази. Вартість гостьового візиту – 30₴ для дорослих, 10₴ для дітей до 7 років.

Навчально-спортивна база «Закарпаття»

«Жайворонок»

Сучасний оздоровчий комплекс «Жайворонок» збудовано у 2011 році. На гостей чекають відкриті гарячі джерела біля підніжжя вулканічного низькогір’я з постійною температурою +31…+33⁰С, фінська сауна, джакузі та соляна печера (лікування дихальних шляхів, органів чуття, шкірних захворювань, у тому числі псоріазу, профілактика ГРВІ та грипу). У самому басейні обладнані гідромасаж, водоспади та гейзер.

Для тих, хто не проживає в комплексі, вартість двогодинного перебування в термальному басейні – 200₴ (дорослі), 100₴ (діти зростом 120-150 см). Для дітей зростом до 120 см відвідування безкоштовне.

Оздоровчий комплекс «Жайворонок»

Куди піти і чим зайнятися, окрім релаксу в термальних басейнах

Берегове – це не тільки оздоровчий відпочинок, а й розваги: водні атракціони, чани, прогулянки, екскурсії, дитячі парки, смачні напої та багато іншого. Розповідаємо, чим зайнятися на закарпатському курорті ?

Повеселитися в аквапарку

Аквапарк «Horus» розташований в селі Дийда в 15 хвилинах їзди від Берегового. Тут є відкритий і критий басейни з підігрівом і лежаками, дитячий басейн, джакузі, гідромасаж і невисокі водні гірки. Басейн забезпечується водою з власного артезіанського джерела. Додатково можна відвідати сауну або орендувати альтанку з мангалом. У холодну пору року аквапарк працює не щодня, тому краще уточнювати графік у адміністрації. 

Вартість квитків для дорослих 250₴ в денний час і 200₴ у вечірній, для дітей — 200 і 150₴ відповідно. Також на території розташований міні-готель з комфортабельними номерами.

аквапарк у береговому

? с. Дийда, пер. Арпада, 9, 48°13’33.3″N 22°34’50.1″E.

Динопарк Берегово

Найкраще місце для сімейного відпочинку з дітьми – це «DinoPark Берегове». Веселі атракціони, інтерактиви з аніматорами, загончики з живими звірятками – тут точно скучити не вдасться! А головна фішка – великі динозаври, яких майже не відрізниш від живих: головний хижак Юрського періоду тиранозавр Рекс, спинозавр з чудернацьким гребенем, величний диплодок і птеродактиль, що махає крилами… Деякі з них навіть рухаються! 

Квитки до Динопарку коштують недорого: по буднях та у суботу для дорослих 200 гривень, у неділю – 250. Дітей зростом до 100 см пускають безкоштовно, а від 100 до 130 см – за 150 та 200 гривень відповідно. Для пільгових категорій громадян квиток коштуватиме лише 100 грн.

? с. Яноші, вул. Головна, 213. 

Дегустація вина

Культура виноробства в Береговому перейняла багато угорських традицій: в околицях є кілька виноградників та винних погребів, де можна не тільки продегустувати різноманітні сорти, але і насолодитися романтичною вечерею. Далі – про локації, де ви зможете відчути терпкий смак хорошого карпатського вина.

Дегустаційний зал «Жайворонок»

Знамениті льохи «Жайворонка» існують ще з XVI століття. Можна не лише скуштувати терпкий напій, а й побачити 50-метровий тунель у скелі, де у дерев’яних бочках зберігається дорогий урожай. Стандартна дегустація складається із 7 сортів вин. Додатково пропонують закуски домашнього приготування.

Дегустаційний зал «Жайворонок».

? г. Берегове, вул. Тараса Шевченка, 112, 48°12’46.4″N 22°39’28.6″E.

Старий підвал

Більше 300 років місцеві винороби не змінюють сорти винограду і традиції виробництва вина. У домашньому господарстві Старий підвал можна не тільки скуштувати автентичні напої, а й своїми очима побачити дерев’яні бочки в віковому підвалі. У дегустаційну програму входить 5 сортів вин.

Старий підвал, Берегово

? г. Берегове, вул. Виноградна, 37, 48°12’05.9″N 22°39’19.9″E.

Винний дім Карло Шош

Багато років власник винного дому Карло Шош займався виноробством, розширював свої знання, розвивав технології та отримав безліч міжнародних нагород, перш ніж зважився облаштувати свій винний льох для дегустацій та екскурсій. Вам не просто принесуть напій, але й нададуть повну інформацію про його виробництво та правила вживання.

Винний дім Карло Шош, Закарпаття

? Кідьош, вул. Раковці, 52, 48°13’23.5″N 22°41’26.6″E.

«Чизай»

Про ресторан «Чизай» ми розповімо трохи нижче, а поки приділимо більше уваги винам місцевого виноградника. Шато прагнуть не просто бути найкращими, їх завдання  –створювати унікальне вино з власних сортів винограду. У дегустаційному залі «Чизай» ви можете замовити будь-яку з програм: дегустацію, екскурсію на виноградник, відвідування музею виноробства і винних льохів, обід на вогні в виноградному гаю.

Дегустаційний зал «Чизай», Берегово

? г. Берегове, Урочище Чизай, 1, 48°13’31.5″N 22°38’27.2″E.

Будинок вина Берегвідек

Це не просто місце дегустації, а музей виноробства Закарпаття. У Будинку вина Берегвідек доступні до дегустації «Королівська Леанка», «Чорний доктор», «Токай фурмінт», «Кагор», «Сапераві» і ще багато інших сортів закарпатських марочних вин. Крім того, ви можете спробувати рідкісне біле сухе вино з ароматом півонії.

Будинок вина Берегвідек, Закарпаття

? с. Яноші, вул. Головна, 78, 48°15’10.0″N 22°37’36.1″E

Зіграти в боулінг або більярд

У ТРЦ «Магнум» в Береговому ви знайдете більярдну і боулінг. Орендувати одну з шести доріжок можна за 90–140 грн/год. У більярдній є два столи для російського більярду (50 грн/год) і один для «американки» (30 грн/год), а також столики, де можна відпочити за чашкою кави і перекусити. Також в ТРЦ функціонує популярний у Береговому нічний клуб, де виступають місцеві і запрошені діджеї і поп-зірки.

Боулинг у ТРЦ «Магнум», Берегово

? г. Берегове, ул. Богдана Хмельницького, 112/4, 48°11’56.6″N 22°37’27.9″E.

Покататися на конях

У Береговому є спортивний клуб «Мустанг» — чудове місце для романтичних побачень і сімейного відпочинку. Тут можна не просто покататися на конях, а й взяти уроки верхової їзди, замовити екскурсію або полювання верхи. Також проводиться кінна терапія, яка відмінно позбавляє від накопиченого стресу і втоми.

Що робити: кататися на конях

? м. Берегове, пл. Ференца Ракоці, 1, 48°12’20.8″N 22°39’37.5″E.

Зайнятися спортом

Крім спортивних майданчиків і тренажерних залів при готелях в Береговому можна знайти фітнес-клуби, якщо ви не хочете порушувати режим тренувань. Ми рекомендуємо три з них:

Попляжитись (у теплу пору року)

Якщо вам набридне перебувати в термальних басейнах, можна відпочити на чудовому чистому озері Дідове (с. Дийда). Тут обладнаний піщаний пляж «Бора Бора» і газон з лежаками й парасольками, пірс, басейни, в т.ч. дитячий, спортивні та дитячі майданчики, зона барбекю і надувна гірка.

Чим зайнятися: засмагати

Оренда лежака стартує від 100 грн в день (будні) до 150 грн (вихідні). Для любителів відпочинку в наметах навколо озера організовано кілька кемпінгів.

? 48°12’51.6″N 22°35’40.3″E

Пам’ятки: що подивитися в Береговому та околицях

Графський двір Бетлена

Найстаровинніша будівля Берегового, будівництво якої закінчилося в 1629 році на місці старого домініканського монастиря. Палац був літньою резиденцією Габора Бетлена — короля Угорщини (1620-1621 рр.). Ансамбль включав палац, стайні, каретні, господарські приміщення і комори. Одноповерхові будівлі неодноразово перебудовувалися, а в 2002 році в підвалі монастирських часів був створений музей виноробства.

Графський двір Бетлена, пам'ятки

? м. Берегове, вул. Габора Бетлена, 1, 48°12’20.6″N 22°38’53.2″E

Краєзнавчий музей Берегівщини

Музей ділиться на чотири виставкові приміщення, всі експонати розставлені за хронологією. Перша зала розповідає про первісні часи, друга – про побут населення, третій охоплює період Другої світової війни, а останній повністю присвячений образотворчому мистецтву.

? м. Берегове, вул. Габора Бетлена, 1, 48°12’19.5″N 22°38’55.4″E.

Костел Відродження Святого Христа (реформаторів)

Перша будівля храму була зведена у 1100 році, з тих пір через постійні набіги і війни собор руйнувався чотири рази і його всякий раз відбудовували. У 1899 році у храмі з’явився орган. На фото нижче видно, як його вежа височить над площею Кошута.

Що подивитися, архітектура

?м. Берегове, вул. Кошута, 30, 48°12’21.5″N 22°38’37.3″E.

Закарпатський угорський інститут ім. Ференца Ракоці ІІ

Будівлю інституту було побудовано на початку ХХ століття і спочатку виконувало функцію суду. За радянських часів використовувалося як казарма і завод. З 1996 року тут відкрито державний вуз.

Берегово, архітектура

? м. Берегове, вул. Кошута, 6, 48°12’23.9″N 22°38’38.3″E.

Мукачево: замки Паланок, Чинадіївський і палац Шенборнів

Ми вже неодноразово згадували про красу Мукачева, наприклад, в огляді замків України чи добірці топових пам’яток України, але як знову не згадати про казкові та добре збережені замки Паланок і Чинадіївський, а також палац Шенборнів у селищі Карпати.

Мукачево

Хуст: замок, оленяча ферма і долина нарцисів

Відвідати Хуст (Закарпатська область) варто незалежно від сезону, коли запланований відпочинок. Взимку в сусідньому Велятино функціонує невеликий гірськолижний комплекс, а в теплу пору можна відвідати Хустський замок і погладити справжніх оленів на фермі в селі Іза.

Гірськолижний курорт Велятино, Карпати

Гірськолижний курорт Велятино: біля оздоровчого комплексу «Лісова казка», 48°05’42.4″N 23°18’07.3″E.

Хустський замок, Закарпаття

Хустський замок: підйом на гору з вул. Замкової, 48°10′05.4″N 23°18’05.5″E.

Оленяча ферма, Закарпаття

Оленяча ферма: село Іза на північ від Хуста, 48°14’01.9″N 23°23’24.7″E.

Ще поряд із Хустом розкинулася знаменита долина нарцисів, яка стає неймовірною у травні, у період цвітіння. Багато мандрівників спеціально їдуть до Хуста, щоб подивитися на цю красу.

Долина нарцисів, Карпати

Долина нарцисів: селище Кіреші на схід від Хуста, 48°11’02.3″N 23°21’23.5″E.

Парафіянам греко-католицької церкви буде цікаво заїхати по дорозі з Хуста у Вільхівці на святиню Джублик — місце паломництва, де відбулося явлення Богородиці.

Джублик, Берегово

Джублик: по дорозі з Хуста до Берегового перед Великою Копаней повернути на Вільхівці, 48°16’06.0″N 23°04’53.0″E.

Замки Виноградова

Містечко Виноградів знаходиться в 35 км на схід від Берегового. Від Виноградівського замку Канків залишилися тільки фундамент і фрагменти деяких стін і вежі. Точно невідомо, коли був побудований замок, але перші згадки про нього датуються початком IX століття.

?біля будинку 13 по вул. Коцюбинського в м. Виноградів, 48°08’27.0″N 23°03’00.6″E.

Палац барона Перені XIV століття зберігся куди краще, оскільки майже весь час експлуатувався, реставрувався і добудовувався. Вважається одним з найстаріших палаців Закарпаття.

Палац барона Перені XIV, пам'ятки

?біля парку культури і відпочинку по вул. Копанській, м Виноградів, 48°08’19.9″N 23°02’37.8″E.

Угорсько-українська кухня: найкращі ресторани Берегового

Через безпосередню близькість до угорського кордону, майже всі жителі Берегового вільно розмовляють угорською, а 50% населення не знають ні українську, ні російську, тому не дивно, що багато закладів названо незрозумілою нам мовою. Щоб ви напевно знайшли рекомендовані ресторани, ми обов’язково залишимо їх адреси та місцезнаходження на карті:

  • «Chizay Mala Gora» – вишуканий ресторан серед виноградників, у якому подають італійську пасту, фаршированих равликів, устриці та пропонують розкішну винну карту (вул. Мужайська, 48°10’56.4″N 22°39’28.1″E).
  • «Kiscsiko» – заклад знаходиться у стінах Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ. Тут на вас чекає угорська та закарпатська кухня, а також ситні бургери (вул. Кошута, 6, вхід з площі).
  • «Parisel Cukrászda» – тут подають найсмачнішу піцу та шикарні десерти на будь-який смак (вул. Богдана Хмельницького, 18).
  • «Чарда Паприка» – затишне кафе з домашньою атмосферою та апетитним меню, в якому широко представлена угорська кухня (вул. Корятовича).
  • «Pizzeria Brandi» – заклад італійської кухні, де ви можете замовити гарячу піцу з запалу зі спекою, з апетитною хрусткою скоринкою та ситною начинкою. А на десерт обов’язково скуштуйте гарячий шоколад (вул. Сечені, 4).
Відеорепортаж про джерела в Береговому

Читайте також:
? Що подивитись у Трускавці
? Лікувальний курорт Східниця

Ну як, хочете поїхати до Берегового? Діліться у коментарях, що думаєте про курорт.

6 коментарів
  • Варвара33

    такие интересные города есть у нас в Закарпатье! считаю что обязательны к посещению Берегово, Мукачево, Ужгород, Рахов!еще бы хотела в долину нарциссов обязательно

  • Валерия

    никогда не была в берегово. мне кажется этот городок у нас не очень на слуху. а когда попалась статья то я заинтересовалась. вижу что там все как я люблю – тихий западноукраинский городок, утопает в зелени, к тому же есть изюминка – термальные воды. да еще и близко к венгрии куда я очень хочу попасть

  • Эвелина

    были и в берегово и в мукачево в рамках автобусного тура. очень интересно гид рассказала историю городка, была дегустация вина и конечно отдых в термальных бассейнах. но мне больше косино понравилось

  • Виктория Петрова

    Был только 1 опыт отдыха в термальных источниках, и как раз в Берегово. Местоположение источников определяется на расстоянии – по характерному запаху)) Во время купания очень расслабляешься, я чувствовала себя отлично после посещения бассейна

  • Валентина Мироненко

    в берегово конечно попроще чем купальни Сечени, но тоже вполне достойно, в разы дешевле.если есть время то всегда останавливаемся по дороге в венгрию.

  • Оля

    Берегово – очень милый городок. сюда определенно стоит заехать во время путешествия по закарпатью. В мае мы посетили ужгород мукачево и берегово. Городок очень понравился: симпатичные улочки, венгерская речь повсеместно и, конечно же, термальные источники. Хотим обязательно вернуться сюда еще раз

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *