Як підвищити самооцінку: способи напрацювання впевненості у собі

повышение самооценки

Про важливість самооцінки і адекватного ставлення до себе говорить психологія, модна індустрія, сфера особистісного розвитку. Любити себе — не просто банальна фраза, а необхідність у світі, де люди відчувають тиск. Можливо ви поки не вважаєте, що людина в дзеркалі заслуговує кращого, але повірте — ви цінність! А щоб допомогти вам підвищити самооцінку, PokuponBlogTeam зібрав поради та методики, які точно знадобляться — жінці, чоловікові, підлітку — для підняття настрою і впевненості в собі. Ловіть знижки на коуч-сесії онлайн і офлайн для особистісного розвитку, які допоможуть усвідомити свою важливість!

Акції
Онлайн-курс ораторської майстерності
Вся Україна
-72%
900 грн
250 грн
Показати всі
5 акцій

Читайте в нашому огляді:

Що таке самооцінка, як її визначити

Самооцінка — буквально відчуття себе, пропущене через призму оцінки своїх якостей, напрацювань, можливостей. Вона впливає на поведінку, прояви людини в контактах з близькими, в різних сферах життя — від професійної до особистої. Уміння адекватно сприймати власну особистість дає людині можливість гармонійно розвиватися, взаємодіяти з оточенням, спрямовувати енергію на досягнення реальних цілей, а не на подолання психологічних перешкод, створених внаслідок помилкових суджень про себе.

Рівні самооцінки

У сучасній психології виділяють три рівні оцінювання себе. Кожен демонструє ступінь готовності людини бачити і свої недоліки, і позитивні сторони, можливості працювати з цими відчуттями.

Низька самооцінка — рівень прийняття себе із заниженням можливостей, успіхів, постійним порівнянням з людьми. З таким сприйняттям варто працювати, адже низька самооцінка погіршує якість життя, створює психологічні труднощі.

Ознаки низької самооцінки:

  • невпевненість у власних силах, страх опинитися в центрі уваги, висловлювати і відстоювати власну точку зору;
  • боязнь проявити сильні якості у відповідних обставинах, взяти ініціативу на себе;
  • постійне бажання догодити людям;
  • критика вчинків близьких;
  • надмірна самокритика;
  • невміння відмовляти в тих випадках, коли хочеться сказати ні;
  • часті виправдання, вибачення — іноді абсолютно необґрунтовані;
  • невміння приймати компліменти зі спробою нівелювати власні заслуги або приємні риси, особливості;
  • безсоння, втома вранці (проблеми зі сном – частий симптом незадоволення собою);
  • тривожність.

Тут важливо усвідомити і відчути власну безумовну цінність, замінити негативні переконання на позитивні, опрацювати страхи, і таким чином підвищити самооцінку. Як правило, не всім під силу це зробити самостійно з огляду на вузьку перспективу, брак професійних знань. Ефективніше і швидше робота над собою проходить на заняттях з кваліфікованим психологом. Досвідчений фахівець володіє значно більшим спектром технік для роботи над сприйняттям себе, аналізує больові точки, знаходить оптимальну стратегію, за допомогою якої ви зможете розвинути самооцінку. Сеанс за сеансом психолог допоможе відтворити ваше адекватне сприйняття власної особистості.

Расскажите профессионалу, что вас тревожит и найдите выход
Розкажіть професіоналу, що вас турбує і знайдіть вихід
Акції
Показати всі
35 акцій

Нормальна самооцінка — оптимальний рівень прийняття себе, при якому людина прислухається до своїх потреб, здатна відстоювати інтереси. До такого стабільного стану потрібно прагнути. Ознаки нормальної самооцінки:

  • позитивний погляд на речі;
  • самоіронія;
  • чіткі особисті кордони;
  • бажання вчитися чомусь новому, ставати кращим;
  • реальна оцінка можливостей, точок розвитку;
  • вміння заявляти про потреби, бажання, думки;
  • адекватне ставлення до невдач.

Висока самооцінка — характеризується акцентом на сильних сторонах особистості, але невмінням визнавати слабкості. Вона погіршує життя, як і низька, адже позбавлена ​​адекватного сприйняття. Ознаки високої самооцінки:

  • гостра реакція на критику, невміння прислухатися до чужої думки;
  • постійне відчуття, що люди навколо тебе менш гідні, нижчі за статусом і можливостями;
  • завищені вимоги до себе і близьких;
  • страх видатися слабким, безпорадним, беззахисним і як результат — хвороблива реакція на помилки;
  • прагнення бути кращим у всьому, доводити будь-яку дію до ідеалу, зробити все краще за інших (синдром відмінника);
  • невміння приймати власні помилки і вибачатися, звинувачення в будь-якій невдачі або інших людей, або зовнішніх обставин;
  • нав’язування точки зору людям.

Самооцінка формується протягом усього життя під впливом різних факторів. Призвести до низького рівня прийняття себе можуть: травматичні, негармонійні стосунки в родині, нав’язані батьками погляди на життєві вибори, труднощі в спілкуванні з однолітками, невміння відстояти думку, несправедливі оцінки від близьких, важливих людей, непропрацьовані конфлікти, непрощені образи, стандарти соціуму, які не дозволяють бути собою. Головне, що кожна людина може відкоригувати відхилення від адекватного сприйняття, поліпшити власне життя.

Для детального аналізу рівня самооцінки скористайтеся одним з тестів:

  • шкала самоповаги Розенберга;
  • тест на самооцінку Будассі;
  • тест за методикою Сонерсен.

Будь-який з них допоможе визначити, чи є у вас проблеми з прийняттям себе, чи потрібно вам підняти рівень самооцінки.

Як підняти самооцінку

За статистикою, занижений рівень прийняття себе зустрічається найчастіше. Далі ми розповімо, якими методами можна з ним боротися і які поради підвищують самооцінку.

Складіть список досягнень

Яким би нудним вам не здавалося власне життя, в ньому точно знайдуться яскраві моменти перемог. Виграли конкурс, придбали машину на зароблені гроші або навчилися вирощувати складний різновид квітів? Все запишіть в красивий блокнот (важливо ще й оточувати себе естетичними речами) або замітку на телефоні. Періодично заглядайте в список успіхів, додавайте нові пункти і пам’ятайте, вам є чим пишатися. Підняти думку про себе на новий рівень можна просто регулярно переглядаючи ці тези, кожен раз тріумфуючи від своїх досягнень.

Список достижений поможет обрести большую уверенность
Список досягнень допоможе здобути більшу впевненість

Зробіть щось незвичне для себе

Про вихід із зони комфорту говорять всі, але ми пропонуємо почати з малого — підіть новим маршрутом на роботу або замовте екзотичну страву. Нехай ваше життя наповнюється емоціями — від нового смаку і нового погляду на світ!

Спробуйте нове хобі! Боїтеся голосно говорити про досягнення? Допоможуть заняття з вокалу та акторська майстерність. Адже впевнено заявляти світові про себе — теж мистецтво!

Якщо хочете полюбити, відчути і глибше пізнати своє тіло, спробуйте танцісальсу, танго, стрип-пластику. Ви почнете відчувати себе зовсім по-іншому. А сподобатися собі зовні допоможуть б’юті процедури: манікюр, нова стрижка, колір волосся, спа-програма для тіла.

Бракує напору, вміння захистити себе? — Бойові мистецтва навчать правильно направляти силу, бути рішучішим, дисциплінованішим, зібранішим, непохитнішим і впевненішим у своїх силах постояти за себе не тільки фізично, а й морально.

Акції
Онлайн майстер-клас «Святкові страви»
Вся Україна
-62%
400 грн
149 грн
Показати всі
38 акцій

Читайте також:
✔️ Як навчитися фотографувати
✔️ Вчимося малювати
✔️ Секрети вокалу для початківців
✔️ Освоїти гітару для новачків
✔️ Як навчитися танцювати

Попрощайтеся з минулим

Минулі відносини, звички, старі образи, невідповідний за фасоном або розміром одяг — це зайвий даремний баласт, який не дозволяє рухатися вперед. Підвищити самооцінку можна, звільнившись від усього, що заважає — шафу можна розвантажити, влаштувавши дні генерального прибирання мотлоху, а конфлікти – розв’язати, попередньо зробивши роботу над помилками. Марі Кондо вважає прибирання глибоким процесом, який звільнить будинок і зможе прокласти шлях в нове життя. Поради письменниці про розхаращення ви знайдете в її книзі «Магічне прибирання».

Якщо якась проблема засіла дуже глибоко, є відчуття, що самому її проаналізувати раціонально не виходить, не вистачає інструментів для аналізу — зверніться за допомогою до психолога. Він допоможе розібратися з емоціями, поставити правильні запитання перед тим, як залишити ситуацію в минулому назавжди.

Акції
Онлайн-курс ораторської майстерності
Вся Україна
-72%
900 грн
250 грн
Онлайн-курси по SMM соцмереж від «SMM & Event»
Вся Україна
-58%
1800 грн
749.0 грн
Показати всі
97 акцій

Почитайте щось надихаюче

Історії успіху людей, що надихають — розповіді про завзятість, силу волі, які допомогли героям подолати труднощі, перешкоди на шляху до нового життя — можуть надати силу на власні звершення. Може, вас надихне якийсь пригодницький роман, щоб додати дрібку авантюризму в розміреність днів? Вибирайте те, що до душі, черпайте мотивацію і натхнення. Повірити у власні сили, підняти рівень самооцінки за читанням — найкраще поєднання приємного з корисним!

Читайте також:
✔️ Книги для підлітків
✔️ Книжки для дозвілля з розумом
✔️ Книги з психології та саморозвитку

Позбудьтеся токсичних людей навколо себе

Щоб спілкування з близькими приносило позитивні емоції, потрібно залишити в колі приємних вам людей, мінімізувати кількість контактів з тими, хто впливає на вас не найкращим чином. Помітили, що знайомі частенько бачать у всьому погане, критикують, скаржаться, або, навпаки, применшують ваші гідності, значить пора знайти нові знайомства. На самооцінку дуже впливає саме оточення — нехай поруч будуть ті, хто може підтримати, тактовно вказати на слабкості.

Використовуйте афірмації

Але їх потрібно застосовувати уважно — адже некоректні афірмації можуть навпаки погіршити ситуацію з низькою самооцінкою. Головне правило: не використовуйте слова, які суперечать переконанням. Не потрібно говорити: «Я успішний і багатий!», якщо це не так і ви себе таким насправді не відчуваєте. Шукайте інші форми висловлювань — «Я гідний успіху, у мене вийде добитися добрих результатів». Правдоподібність, внутрішня віра — ось, що важливо при використанні афірмації. Знайдіть те, що буде працювати для вас, наприклад:

  • Приймаю свої досягнення — великі і маленькі.
  • Моє тіло, душа, розум гідні любові і турботи.
  • Знаю, що люди різні і приймаю відмінності — свої та інших людей.
  • Несу відповідальність за своє життя.
  • Знаю, що помилки — частина мого досвіду.
  • Обираю себе, роблю те, що приносить щастя.

Впустіть у життя спорт

Як би банально не звучала порада, фізичні навантаження можуть здорово змінити життя і розвинути самооцінку. Почніть з невеликої зарядки вранці — щоб виробити звичку. Доведеться постаратися, але з часом спорт стане важливою частиною способу життя.

Наполняйте тело энергией во время занятий спортом
Наповнюйте тіло енергією під час занять спортом

Важливо вибрати вид фізичних вправ, який приносить вам задоволення — фітнес, йога, стретчинг, танці, тренажерний зал. Не забудьте записати ваші нові здобутки в блокнотик ;)

Читайте також:
✔️ Як почати займатися йогою
✔️ Біг для новачків
✔️ Заняття пілатесом для гнучкості
✔️ Популярні танці і як навчитися танцювати

Акції
До 10 занять стретчингом у студії «FreeLady»
Київ, Академіка Богомольця вулиця, 7/14
-51%
700 грн
399.0 грн
До 8 занять Pole dance в студії «FreeLady»
Київ, Академіка Богомольця вулиця, 7/14
-46%
700 грн
399.0 грн
Показати всі
162 акцій

Почистіть стрічку в соцмережах

Так, прибиранням потрібно займатися не тільки в будинку, але й на сторінках, де ми так часто буваємо. Регулярно виділяйте час для цього заняття, прислухайтеся до відчуттів. Які пости, групи викликають у вас занепокоєння, роздратування або невдоволення? Сміливо відписуйтеся від них. Накриває заздрість, що якась модель в інстаграмі постійно відпочиває на морях? Найпростіший вихід — не стежити за нею (хоча, по-хорошому, з цим почуттям потрібно розбиратися окремо).

Наповнюйте стрічку надихаючими людьми і записами. Адже тривале перебування в колі того, що вам не подобається, — одна з можливих причин ваших сумнівів в собі. Будьте вірними принципам і бажанням, не бійтеся образити когось відпискою — це ваш світ, ваші рішення.

Влаштуйте фотосесію

Часто ми помічаємо власну красу тільки очима інших. Сходіть на фотосесію і подивіться на себе зовсім по-іншому. Ви навіть не уявляєте як фотосет з професійним фотографом розкриває людину зсередини, вселяє впевненість, пробуджує любов до себе, допомагає закріпити результати підняття самооцінки.

Поднять самооценку можно взглянув на себя другими глазами
Підняти самооцінку можна поглянувши на себе іншими очима
Акції
Показати всі
26 акцій

Читайте також:
✔️ Як підготуватися до фотосесії
✔️ Місця для фотосесії в Києві
✔️ Як навчитися фотографувати
✔️ Як позувати для фото

Аутотренінг як спосіб розвинути самооцінку

Вправи цього психотерапевтичного методу можна виконувати самостійно. Під час аутотренінгу ви будете навчати тіло певних реакцій, повторювати фрази для самонавіювання. Головне, щоб формулювання було коротким, містким. Якщо хочете підвищити самооцінку, найкращими словами-навіюваннями будуть: «Приймаю себе».

Потрібно навчитися розслабляти кожен м’яз тіла, відпускати думки, відчувати свій організм. Одна вправа займе від 5 до 10 хвилин, виконувати її потрібно не менше 3 разів на добу. Займатися аутотренінгом рекомендують в зручному одязі і розслабленій позі. Така техніка самогіпнозу може допомогти жінці або чоловікові впоратися з труднощами, розслабитися, зняти напругу, відчути себе в моменті. Аутотренінг сприяє пізнанню себе, зміцненню зв’язку з внутрішнім світом, а значить — допоможе розвинути самооцінку і стати більш впевненим.

Схоже діють також дихальні практики, наприклад під час заняття йогою. Особлива техніка полягає в розслабленні м’язів, насичення організму киснем.

Подарунки самому собі: турбота і терапія

Щоб ще раз підтвердити любов до себе пропонуємо подарувати щось особливе людині у відображенні дзеркала. Так-так, саме тій жінці, яка старанно дотримується правил, втомлюється на роботі, вірить в чудеса. Тому чоловікові, який мріє провести вечір на самоті. Підлітку, який потребує прийняття і хоче бути почутим. А ще — внутрішній дитині, яка все ще знає, що світ величезний і прекрасний і не перестає вірити в краще.

Ви унікальні і особливі! Купуйте те, про що давно мрієте, не відкладайте бажаний відпочинок, кожен день обирайте себе. Навіть у дрібницях, будьте ласкаві до себе. Зрештою, життя, про яке хтось колись напише мотивуючу книгу, саме себе не проживе! ;)

путь к повышению самооценки
Турбота про себе — шлях до підвищення самооцінки

Діліться в коментарях своїми улюбленими ритуалами для підняття самооцінки і віри в себе.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *