Як навчитись малювати: від олівця до графічного планшета

Уміння малювати, безумовно, є природним талантом, але чи реально з нуля навчитись створювати мальовничі шедеври і промальовувати реалістичні портрети? Скільки часу займе навчання і з чого потрібно починати? #PokuponBlogTeam відповість на питання і підкаже де шукати курси і майстер класи з живопису та малювання зі знижкою до 50%.

Читайте в огляді:

З чого почати: поради стосовно тренувань і практики

Навчання малюванню, як і іноземній мові або грі на гітарі, вимагає часу, сили волі і великої наполегливості, але практикуючись щодня ви обов’язково досягнете успіху. Професійні вчителі живопису рекомендують починати з елементарних азів.

Позитивний настрій

Малювання (тим більше з нуля) не припускає жорсткої самокритики, тільки практики і порівняння нової роботи зі старою. Якщо з першого разу не виходить задумка – це нормально, продовжуйте пробувати знову і знову, раз по раз, відточуючи кожен рух пензля.

Не вибирайте для старту занадто складні техніки малювання маслом – навчіться спершу малювати олівцем. Спробуйте освоїти академічний малюнок, або модний дудлінг (несвідоме малювання каракулів і нескладних предметів в одній тематиці). Коли напрацюєте базові прийоми, можна переходити до більш нестандартних технік.

Дудлінг – популярна і проста техніка малювання для новачка
Дудлінг – популярна і проста техніка малювання для новачка

Якщо вам близька техніка дудлінг можна почати з готових розмальовок-антистрес і потихеньку призвичаїтися самостійно малювати в цьому стилі.

Тренування основ перспективи

Якщо хочете навчитися малювати з нуля – почніть з простих геометричних фігур. Наприклад, з кола – якщо ви освоїте його, зможете намалювати що завгодно. Намагайтеся зменшувати кількість рухів, збільшуючи якість малюнку. В майбутньому це допоможе плавно і швидко накидати скетчі.

Повторюйте процедуру до моменту поки не відчуєте, що робите це не напружуючись, розслаблюючи кисть. Впоравшись з колом, переходьте на сходинку вище: квадрат, куб, циліндр. Наступний етап – малюйте фігури в різних ракурсах.

як навчитись малювати

Батарейка, лінійка, квітка або кактус – подумки обведіть їх обриси. Бачите об’єкт? Фіксуйте зображення в розумі і намагайтеся його провернути, обвести контури.

Вивчіть пропорції і анатомію

Для того, щоб навчитися малювати не тільки красиво, але й правильно, не обійтися без теорії. Потрібно знати пропорції об’єктів, щоб картини виглядали гармонійно. Для цього достатньо вбити запит «Пропорції для малювання» в пошукову систему і вибрати відповідний шаблон. Так, тіло дорослої людини легко виміряти пропорціями: торс – дві голови, ноги – чотири. Не намагайтеся запам’ятати все відразу, збережіть схеми в окрему папку, щоб вони завжди були під рукою.

Детально про пропорції людини ви дізнаєтеся з відео:

Малюйте скетчі

Скетч – це техніка швидкого малюнка (ескізу), легка в освоєнні і не вимагає якихось спеціальних навичок. Якщо у вас з’явилася ідея, такий малюнок – ідеальний варіант, щоб не забути і візуально зобразити задумку.

Запасіться чистими блокнотами і … малюйте скетчі, де і що завгодно: їжу, будівлі, предмети інтер’єру, людей. Нарощуйте складність: починаючи з промальовування контурів, закінчуючи детальним відображенням. При цьому важливо уявити з яких елементів складається об’єкт і промальовувати кожен окремо. Наприклад, людина – вчіться малювати спочатку пальці, потім руки, ноги і так далі.

Вчимося передавати світло і тінь

Вам вдалося змалювати майже кожен предмет в кімнаті без особливих зусиль? Тепер залишилося надати їм об’ємності. Розподіл світла і тіні щодо предметів в просторі допомагає передати обсяг і стан об’єкта, додати малюнку реалістичності і навіть змінити настрій картини в цілому.

Вам необхідно поспостерігати як змінюється положення і довжина тіні в різних умовах – в приміщенні і на вулиці.

  • Світло від лампочки у вашій кімнаті завжди падає однаково, а тінь від сонця змінюється залежно від погоди і часу доби. Чим сонічніше день – тим більше контраст світлотіні, якщо хмарно – то і півтони стають м’якше. До речі, невеликий лайфхак, щоб чіткіше зловити межі світлотіні на вулиці надіньте сонцезахисні окуляри.
  • При теплому освітленні (сонце, електролампочки) світлі предмети набувають жовтуватого окрасу, при блакитному (світлодіодні лампи) – холодного.
  • Залежно від кількості точок освітлення потрібно розраховувати світло і тінь на об’єктах. Для початку навчіться це робити з однією точкою.

Вчимося передавати світло і тінь

Розбираємося в теорії кольору

Наступний етап – навчитися створювати відтінки і поєднувати кольори, працювати з тоном і насиченістю, щоб задавати настрій всій картині або окремим персонажам. Для цього скористайтеся колірним кругом Іттена, з ним життя художника-початківця стає значно простішим.

коло Іттена як навчитись малювати

У центрі кола знаходиться трикутник, що містить три основні кольори: червоний, жовтий і синій. При змішуванні виходять вторинні кольори зеленого, оранжевого та фіолетового, які утворюють шестикутник. Схема замикається 12 кольорами: первинними, вторинними і третинними, отриманими в результаті подальших комбінацій.

Слідуючи теорії Іттена вдалими будуть поєднання діаметрально протилежні (жовтий і фіолетовий, зелений і червоний) або ті, що вписуються в трикутник (червоний, синій і жовтий).

Існує 6 основних комбінацій за Іттеном:

  • Монохромна – аналогові кольори, які стоять в схемі поруч.
  • Протилежні або комплементарні кольори.
  • Класична тріада – правило рівнобедреного трикутника.
  • Акцент аналогії – три близьких кольору з одного боку і один протилежний.
  • Тетрада. Поєднання чотирьох кольорів, які вписуються в прямокутник або квадрат.
  • Х-комбінація – два кольори з одного боку і два з протилежного утворюють букву «Х».
6 основних комбінацій за Іттеном

Властивості кольору:

У кожного кольору є свої властивості:

  • Тон (відтінок) – стандартний колір в чистому вигляді, який максимально збігається з кольорами спектра. Саме ця властивість змушує нас приписувати кольорам певну назву: «жовтий», «червоний», «синій», «зелений». Відтінок вимірюється в градусах в діапазоні від 0 ° до 359 °.
  • Насиченість – сила або чистота кольору. Визначає його інтенсивність, відношення до сірого. Чим насиченість більша, тим яскравіше колір, а при зменшенні насиченості – отримуємо більш блідий віддітнок.
  • Яскравість – відсоток ахроматичних відтінків в кольорі. Наприклад, якщо ми додамо в червоний трохи чорного – колір стане темним, бордовим (зменшення яскравості), якщо білого – отримаємо більш яскравий рожевий.
  • Світлота – це характеристика кольору, яка визначає близькість до білого або чорного, при цьому максимальну світлоту має білий, а мінімальну – матовий чорний. Світлота – це єдиний параметр для ахроматичних відтінків (білий, чорний і всі відтінки сірого).
Властивості кольору

#PokuponBlogTeam підібрала для вас топ 5 онлайн сервісів, завдяки яким можна легко і швидко самому знайти ідеальне поєднання кольорів:

Читайте також: 
✔️ Як поєднувати кольори в інтер’єрі 

Здається, що все складно? Подивіться відео про природу, теорію і значення кольору для художника:

Вчимося створювати композицію

Подібно фотографу, який вибирає вдалий ракурс, художник також повинен вміти правильно розташувати об’єкти на полотні. За допомогою різних технік композиції ви можете додати персонажеві більшої значущості (якщо він буде на першому плані) або незначності (якщо намалювати його маленьким). Користуйтеся правилом золотого перетину – спіралеподібного, діагонального, за правилом третин.

Спіралеподібний перетин допомагає художникам внести «порядок» в їх композиції і створити гармонійні пропорції між фоном і об’єктом. Його можна уявити як великий прямокутник, який ділиться на більш дрібні квадрати і прямокутники нескінченну кількість разів. Ця послідовність утворює спіраль і є унікальною, тому що вписується у багато предметів і буквально в усе живе на планеті.

Спіралеподібний перетин

Щоб правильно розрахувати золотий прямокутник за правилом третин, не потрібен калькулятор. Необхідно провести кілька ліній:

  1. намалюйте квадрат;
  2. накресліть розділову лінію посередині (маємо отримати два однакових прямокутника);
  3. в правому прямокутнику проведіть лінію по діагоналі від нижнього кута до верхнього;
  4. спроектуйте діагональну лінію вниз (на 45 °), як показано на малюнку;
  5. заверіть прямокутник.
золотий прямокутник за правилом третин

І останнє – діагональний перетин. Вважається, що кожна картина має області, які найбільше привертають увагу. Щоб знайти ці місця потрібно намалювати в прямокутнику дві діагональних лінії, і відзначити точки посередині між кожним кутом і центром перетину діагоналей.

діагональний перетин

Вчіться створювати на полотні завершеність і гармонію – об’єднувати предмети одним загальним змістом і одним середовищем, щоб картина чіпляла і занурювала в себе глядача.

Дивіться відео з основ композиції.

Передаємо фактуру і текстуру

Щоб малюнок вийшов реалістичним необхідно вміти правильно передавати фактуру об’єкта. Якщо це камінь – промальовування повинно бути впевненим і твердим, якщо це хмари – м’яким і повітряним. Чітких правил немає – кожен художник знаходить свій характерний стиль шляхом проб і тренувань.

Спробуйте намалювати обрис обраного предмета на папері, а потім промалюйте характерну фактуру матеріалу, з якого він складається.

Передаємо фактуру і текстуру

Якщо текстура – це малюнок і нерівності на предметі (прожилки каменю, волокно дерева), то фактура – це характер поверхні (вона може бути глянцевою, матовою, об’ємною).

Різні твердість і нахил інструменту дають різні фактури. Наприклад, легке косе штрихування використовується для передачі ніжної шкіри обличчя, заточеним грифелем олівця художники передають будову кори дерева або каменю, ластиком можна пропрацювати шерсть, волоски або траву.

Дивіться підбірку відео про найпопулярніші текстури:

Як намалювати текстуру дерева маркерами

Текстура каменю олівцем

Як малювати скло і метал олівцем

Підберіть інструменти для малювання

Наприклад, олівці необхідні для створення скетчів, заготовок, окреслення контурів та й для простої практики малювання ескізів. Вони бувають різні: тверді і м’якіі. Для комфортного малювання твердість грифеля повинна бути нижче 3H.

Купуйте різні види фарб (акварель, гуаш, олія, пастель) і маркери для малювання, спробувавши попрацювати з кожним з них ви знайдете свій стиль живопису.

інструменти для малювання

Як навчитися малювати на графічному планшеті

  1. Незалежно від того на чому, папері або екрані, і чим, фарбами, олівцями, лінерами або стилусом, ви малюєте з нуля, потрібно освоїти всі ті ж ази малювання.

2. Виберіть планшет. Для того щоб почати, не потрібно купувати дорогий гаджет. Досить вибрати будь-який пристрій середньої цінової категорії з рівнем натискання не менше 8 тисяч і сертифікованими драйверами. На Покупоні ви можете вибрати хороший недорогий графічний планшет.

Як навчитися малювати на графічному планшеті

3. Тренуйтеся. Навіть якщо ви добре малюєте на папері, з планшетом цей досвід спрацює не відразу. Для адаптації потрібно хоча б тиждень систематичних занять. Вибирайте зображення з великою кількістю горизонтальних ліній (парадокс, але провести просту рівну лінію відразу не виходить). Пробуйте різні рівні натискання стилуса: чим сильніше, тим більш насиченою виходить лінія. Коли відчуєте впевненість в руках, виберіть нескладну картинку і спробуйте її перемалювати.

4. Приступайте до малювання.

  • Спочатку накидайте кілька скетчів на папері з різними ракурсами і композиціями, уявіть найбільш вигідну позицію персонажа.
  • Створіть лайн (обведення начерку або контур) з різними натисками кисті. До речі, лайн найбільш часто використовується для коміксів і макетів татуювань. Якщо ви мрієте реалізуватися в одній з цих сфер, то докладніше вивчіть Лайн арт.
  • Використовуючи знання з теорії кольору зафарбовуйте малюнок починаючи від тону і закінчуючи опрацюванням найдрібніших деталей.
малювання на графічному планшеті - з чого почати

Які програми скачати, щоб малювати на планшеті

Для digital-ілюстрацій недостатньо одного планшета. Щоб робота пішла, необхідно купити один з графічних редакторів:

  • Adobe Photoshop.
  • SAI Paint Tool.
  • Corel Painter.
  • Gimp.
  • Autodesk Sketchbook.
  • Artweaver.

Де вчитися малювати?

Якщо ви пройшли свій власний шлях проб і помилок, але відчуваєте, що не вистачає мотивації або хочеться занурення в середу однодумців – йдіть вчитися до експертів!

Курси і майстер-класи художників

В еру онлайн-навчання і самоосвіти гріх не записатися на онлайн-курс або майстер-клас з малювання від професійних експертів. Не виходячи з дому і в будь-який зручний для вас час, ви зможете легко і швидко освоїти ази образотворчого мистецтва, навчитися малювати різними техніками і отримати багато практики за допомогою докладних відео-уроків. Ще один плюс онлайн навчання в тому, що матеріали курсу залишаються у вас назавжди, і ви в будь-який момент можете зробити паузу, а потім відновити заняття.


Курси і майстер-класи художників

Картини за номерами

Модні зараз картини за номерами – це не тільки антистрес для дорослих і дітей, а й можливість розвинути творчі здібності і відточити майстерність на опрацюванні дрібних деталей. Особливо, якщо вам трапилось розфарбовування високої складності. Ще один плюс в тому, що до картини вже додається комплект потрібних фарб та різнокаліберних пензлів

Єдине, контейнери з фарбами потрібно щільно закривати після кожного підходу до малювання (якщо ви розтягнули задоволення на кілька днів), тому що акрил має властивість швидко засихати.

Картини за номерами

Навчання по книгам

Важко, довго, але можливо. Якщо у вас вистачить наснаги, купіть кілька книг з образотворчого мистецтва для новачка. #PokuponBlogTeam рекомендує свій топ-5 ?

  • Малювання: повне керівництво (Джованні Чиварді).
  • Малюють всі! Повний курс малювання для початківців (Ройг Габріель).
  • Скетчінг маркерами з Ганною Расторгуєвою (Анна Расторгуєва).
  • Акварельний скетчінг. Як малювати і розповідати історії в кольорі (Фелікс Шайнбергер).
  • Як намалювати все, що захочеш (Джилліан Джонсон).

Студія малювання

У вашому місті обов’язково знайдеться хоча б одна студія або художня школа для дорослих. Головне знайти час і вписати захоплення в робочий розпорядок, щоб хоча б кілька разів на тиждень систематично відвідувати уроки.

Студія малювання

Ходіть в картинні галереї

«Скажи мені хто твій друг, і я скажу хто ти» – пам’ятаєте це прислів’я? Якщо музеї з дитинства навіюють на вас тугу, подивіться на це під іншим кутом – крім надивленності творів мистецтва ви зможете знайти однодумців і увійти в творчу середу.

Відвідуйте виставки та музеї, всі ті місця, де можна подивитися і перейнятися творчістю іменитих художників. А в епоху інтернету та цифрових технологій сходити в картинну галерею можна навіть онлайн – не виходячи з дому. Серію віртуальних експозицій можна подивитися на сайтах Perrotin, Gallerix, Stephen Friedman Gallery.

картинні галереї онлайн

І останнє – обов’язково діліться своїми роботами в інтернеті. Існує цілий рух під назвою «draw this again», де молоді художники показують свій прогрес на прикладі одного зображення з різницею в кілька років.

Самостійно навчитися малюванню – реально. Досягнення професійного рівня потребує чималих зусиль від вас, терпіння і цілеспрямованості. Але у вас обов’язково вийде, як і у мільйонів інших людей, які одного разу загорілися мрією. А ви вмієте малювати і з чого починали? Діліться в коментарях.

2 коментарів
  • Ирина

    Обожаю рисовать красками! и нравятся такие картины, намного больше чем рисованные карандашом) а училась на покупоне, брала онлайн-курсы)

  • Михаил

    Я учился так. Сначало просто перерисовывал простые картинки, а людей и животных по правилам учился в интернете. А потом уже сам. Хотя я больше сторонник экспрессионизма))). Люблю просто играть цветами и оттенками, рисовать ландшафты, натюрморты.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *