Поєднання кольорів в інтер’єрі: як створювати гарні комбінації

Підбір кольорової гамми в процесі оформлення інтер’єру – дуже відповідальна справа, бо саме колір виграє вагому роль у нашому сприйнятті житла. Підібрати саме ті кольори, які потім не дратуватимуть, не псуватимуть настрій і будуть в гармонії між собою, іноді буває дуже складно. Аби позбутись мук вибору, можна звернутись за допомогою до дизайнера, а можна самому дізнатися, як правильно поєднувати кольори, якій кімнаті яка кольорова гамма підійде, як колір впливає на самопочуття. Наша стаття допоможе вам розібратися в цих питаннях.

Акції
Знижка на дизайн-проект житла в «Art House Studio»
Київ, Перемоги проспект, 43А
-78%
0 грн
299.0 грн
Хімчистка одягу чи ремонт взуття в «Цех»
Бориспіль, Київський Шлях вулиця, 67
-30%
400 грн
279.0 грн
Показати всі
6 акцій

Поєднання кольорів

Аби досягти гармонії кольорового сполучення, треба володіти базовими знаннями в сфері кольорознавства, розуміти, як формується кольорова палітра та які бувають кольори.

Кольорові схеми

Аби підібрати для інтер’єру кольори, що поєднуються один з одним, необхідно користуватись спеціальним кольоровим колесом, в основі якого – базовий спектр основних кольорів: червоний, помаранчевий, жовтий, зелений, блакитний, синій та фіолетовий. Вперше на сім кольорів, добре знайомих нам завдяки веселці, розбив білий промінь славетний Ісаак Ньютон, але з тих пір минуло не одне століття, й кольорові схеми за цей час удосконалились: вони містять один-три диски, демонструють співвідношення кольорів та допомагають з’ясувати їх сумісність.

Так виглядає кольорове колесо Іттена:

Кольорове колесо Іттена

Однією з основних схем підбору поєднуваних між собою кольорів є класична тріада – вона базується на використанні в одній палітрі трьох кольорів, які розташовані на однаковій відстані один від одного.

Класична тріада кольору
Акції
Знижка на дизайн-проект житла в «Art House Studio»
Київ, Перемоги проспект, 43А
-78%
0 грн
299.0 грн
Показати всі
1 акцій

А такий варіант пропонує аналогова тріада, яка передбачає споріднене поєднання від 2-х до 5-ти кольорів, що знаходяться один поряд з іншим.

Аналогова тріада кольору

Компліментарне поєднання передбачає суміщення контрастних кольорів, що розташовані один навпроти другого на кольоровому колі Іттена. Виглядає подібне поєднання яскраво, насичено та ефектно.

Компліментарне поєднання кольору

У прямокутній схемі переважає один основний колір та доповнюється двома кольорами, що акцентують тон.

Прямокутна схема поєднання кольорів

Ще одна схема – квадратна – передбачає використання контрастних кольорів, що розташовані на однаковій відстані по відношенню один до одного. Сполучення, що його було побудовано на такій схемі, виглядає динамічно, яскраво; незважаючи на тонові відмінності, кольори гарно доповнюють один іншого та створюють гармонію.

Квадратна схема поєднання кольорів

Звісно, відразу розібратися в усіх цих схемах важко, на це необхідні час та сили, і в тому випадку, коли вам їх катастрофічно бракує, ви завжди можете звернутися за послугами професійного дизайнера інтер’єру зі знижкою на сайті Покупон.

Типи кольорів

За «чистотою» всі кольори поділяються на три групи: первинні, вторинні й третинні. До цих груп входять хроматичні кольори – про них ми розповімо трохи нижче. Ахроматичні кольори – білий, чорний та відтінки сірого – стоять окремо від цих груп.

До первинних відносяться три кольори, що лежать в основі кольорової гамми: синій, жовтий і червоний.

Вторинні кольори є результатом змішування двох кольорів з числа основних: якщо, наприклад, змішати синій і жовтий, виходить зелений колір, червоний та синій утворюють фіолетовий, а при змішуванні червоного та жовтого вийде помаранчевий.

Третинні кольори – це кольори, які своїм народження зобов’язані змішуванню первинного кольору із вторинним чи одного первинного кольору з іншим первинним кольором у співвідношенні один до одного.

Основні кольори

Також в кожного кольору є свої відтінки та півтони. Відтінок є рівнем інтенсивності кольору: світлий, ненасичений або темний, більш глибокий. Тон же отримують внаслідок додавання сірого до основного кольорі. Отриманий в кінцевому підсумку приглушений колір виглядає більш м’яко, ніж чистий.

Кольори поділяються ще й за температурою: є теплі, а є холодні. Теплим колір виходить за рахунок присутності в ньому канарково-жовтого, червоного чи помаранчевого відтінків, холодний виходить завдяки переважанню білого чи сірого, синього, чорного та лимонно-жовтого.

Акції
Виграй літній відпочинок на віллі «Оберіг» у Східниці
Східниця (Львівська область), Бориславська вулиця, 30
-0%
0 грн
20 грн
Виграй SPA відпочинок на День Конституції у Буковелі
Поляниця (Івано-Франківська область), Вишня урочище, 338
-0%
0 грн
20 грн
Показати всі
228 акцій

Правила використання кольорів

Якщо ви хочете, аби в дизайні вашого житла панувала гармонія, постарайтеся запам’ятати певні правила колористики: 

  • В кольоровій гаммі кімнати базовий тон повинен доповнюватись кількома допоміжними кольорами, тому важливо вибрати один насичений, інтенсивний колір, а інші підібрати таким чином, аби вони м’яко відтіняли його, не виділяючись та не дратуючи. Наприклад, шпалери чи фарба для стін можуть бути насиченого блакитного кольору, а ламінат – м’яких деревних відтінків.
  • Пам’ятайте про залежність візуальних ефектів, які справляє колір, від його температури. Відтінками теплої гамми ви зробите приміщення більш затишним, а інтер’єру додасте камерності, тоді як холодні кольори, навпаки, візуально роблять простір ширшим, вищим, легшим.
  • Намагайтесь для оформлення дизайну суміжних кімнат підбирати споріднені між собою тони: кольори приміщень, котрі розташовані впритул одне до одного, повинні бути роз’єднаними мінімальною відстанню в кольоровому колі. Особливо важливо дотримуватись цих правил, якщо одну кімнату дуже добре видно з сусіднього приміщення.
  • Правильно розташовуйте відтінки в самій кімнаті: стіни, стелю й підлогу звичайно оформлюють за допомогою світлих тонів, для меблів, дверей, штор часто використовують середні кольори – аби між низом та верхом кімнати була певна зв’язуюча ланка, а от темні відтінки, зазвичай, використовують для кольорового акценту – за допомогою дрібних предметів інтер’єру, декоративних прикрас тощо.

Табличні сполучення кольорів 

На жаль, далеко не кожний з нас здатен підбирати кольори, керуючись інтуїцією та власним смаком – без належного досвіду є великим ризик помилитись та розплачуватись за неправильний вибір дискомфортом та роздратованістю. Аби уникнути цього, рекомендуємо користуватись таблицями готових кольорових сполучень. Зазвичай в них представлені найбільш вдалі комбінації трьох-чотирьох, рідше – двох кольорів, підібраних один до одного за тими ж принципами, які використовуються під час самостійного підбору на базі кола поєднання кольорів.

Табличні сполучення кольорів
Акції
Цілий день розваг у мережі парків «Fly Park»
Київ, Оболонський проспект, 21Б
-30%
250 грн
175.0 грн
Вхідний квиток до парку розваг «Мадагаскар»
Київ, Степана Бандери проспект, 34В
-43%
210 грн
119.0 грн
Показати всі
224 акцій

Вплив кольорів на людину

Спеціалісти з колористики добре знають, що ті чи інші кольори впливають не тільки на наше естетичне сприйняття, але й на емоційний стан та фізичне самопочуття.

Так, наприклад, різні відтінки жовтого та зеленого кольорів позитивно впливають на стан нервової системи, підвищують рівень спокою та оптимізму, утихомирюють, сприяють зниженню втомленості та релаксу. Ці кольори, – особливо зелений, – часто зустрічаються в природі, тому є ідеальними для повернення людини до природного стану спокою та безтурботності.

Пастельні відтінки жовтого, а також бежевий колір надають приміщенню затишності та забезпечують спокій духу, знижують нервовість та знімають зайве напруження. Відчуття теплоти та затишності також забезпечать жовтий та помаранчевий, але з яскравими теплими кольорами варто бути обережним: вони є тонізуючими, їхній надлишок може призвести до підвищеної збудженості, роздратованості й навіть агресії.

Домашній інтерєр

Бірюзовий колір зазвичай асоціюється з відпочинком, свіжістю, легкістю, а відтінки блакитного заспокоюють та налаштовують на гарний міцний сон.

Прихильникам лаконічного мінімалізму, чіткого порядку та чистоти можна порадити в якості базового кольору білий – він прояснює свідомість, дає поживу для натхнення, допомагає зосередитись на важливих задачах. Схожий ефект справляє й сірий колір – він налаштовує на діловий лад, сприяє мобілізації душевних та розумових сил в процесі праці. Сірий та білий кольори добре підходять для оформлення офісу.

Абстрагуватися від перебігу часу та усамітнитися вдалині від натовпу допоможе чорний колір – інтер’єр, виконаний в такій тональності, стане ідеальним рішенням для інтровертів, творчих особистостей та любителів аристократичної розкоші. Однак за відсутності грамотних кольорових та фактурних акцентів він може виявитись надмірно темним та гнітючим, тут дуже важливий правильний підхід.

Акції
Знижка 40% на доставку від ресторану «Шашличок»
Доставка по Києву та області до 30 км
-40%
0 грн
30 грн
Знижка 35% на меню кухні в «Gulo Хачапурі»
Київ, Еспланадна вулиця, 30
-35%
0 грн
25 грн
Показати всі
72 акцій

Кольори в інтер’єрі

На основі знання про те, як поєднуються між собою кольори та як вони впливають на наш фізичний та емоційний стан, набагато простіше зрозуміти, яким повинне бути правильне оформлення в тій чи іншій кімнаті в залежності від її основного призначення. Розглянемо приклади того, які кольори можна використовувати в різних інтер’єрах.

Кухня

Кухні пасуватиме практично будь-який колір. Базовим тоном може стати білий, а доповнити його можна бузковим, рожевим, персиковим, помаранчевим або фіолетовим кольором. Підійдуть кухні й відтінки синього кольору, але тільки якщо її вікна не виходять на північний бік – в такому випадку приміщення ризикує стати холодним та незатишним.

Кухня у червоних тонах

Для просторої кухні підійде червоний колір – але тільки не в тому випадку, коли ви сидите на дієті, адже він стимулює апетит. Аби цей колір не приївся та не почав дратувати, використовуйте не чистий червоний, а його красиві відтінки: бордовий, вишневий, кораловий. До речі, він також гарно поєднується з білим. 

Кухня у синіх тонах
Кухня у зелених тонах

Оригінально буде виглядати в якості базового кольору для кухні фіолетовий, а до нього в пару підійдуть оливковий, охристий, фісташковий. Більш звичний, але при цьому доволі свіжий варіант для оформлення кухні – зелений колір, що заспокоює та позитивно впливає на травлення.

Кухня у фіолетово-зелених тонах
Акції
Чоловіча стрижка та корекція бороди у «Липський»
Київ, Мечникова вулиця, 5
-40%
200 грн
129.0 грн
Стрижка, укладка, корекція бороди в «Mr.Colt»
Київ, Левка Лук'яненка вулиця, 21, корпус 14
-40%
550 грн
329.0 грн
Показати всі
26 акцій

Вітальня

Вітальня – це обличчя вашого житла, саме за нею гості оцінюватимуть ваш будинок та ваш смак. Штори, колір та фактура шпалер, меблі, елементи декору – все повинно бути підібрано ідеально та красиво, аби перебування в цій кімнаті було максимально комфортним і для вас, і для ваших гостей.

Вітальня у синіх тонах

Класичний варіант для оформлення вітальні – відтінки бежевого в поєднанні з коричневим, золотим, кавовим; але якщо вам хочеться чогось незвичайного та свіжого, зверніть увагу на комбінації зеленого та бірюзового, фіолетового та білого, синього та бежевого або гірчичного.  

Вітальня у бежевих тонах

Непогано виглядають вітальні, виконані в сірому кольорі – але в даному випадку важливо уникати темних відтінків, надаючи перевагу світло-сірому, перлинному, білому. Кімната в таких тонах виглядатиме вишукано та благородно.

Вітальня у стилі лофт

Якщо ви полюбляєте стиль Прованс, то ідеальні для вас сполучення – пастельні відтінки бузкового з пісочним, бежевим, коричневим чи перлинним кольорами. Якщо вас приваблює холодна гамма, зверніть увагу на синій, світло-блакитний в комбінації з білим, перлинним, слоновою кісткою – в такій вітальні буде легко дихати та приємно відпочивати.

Вітальня у фіолетових тонах
Акції
Манікюр та педикюр з покриттям у «Lina Nails»
Київ, Вадима Гетьмана вулиця, 27
-43%
400 грн
269.0 грн
Манікюр та педикюр у студії «Xuxunails Service»
Київ, Новгород-Сіверська вулиця, 1
-67%
300 грн
139.0 грн
Показати всі
17 акцій

Ванна кімната

При виборі кольорової гамми для оформлення ванної кімнати необхідно враховувати розміри приміщення: маленьке потребує світлих, бажано холодних відтінків, які візуально розширять простір, для більшого підійдуть кольори середньої ступені насиченості й темні тони в поєднанні з контрастними світлими.

Ванна кімната у коричневих тонах

Найкращі поєднання для маленької ванної кімнати – білий в комбінації із світлими пастельними відтінками рожевого, бузкового, блакитного, персикового, салатового. Білий колір може бути й абсолютним солістом – в такому випадку можна вибрати як чистий його відтінок, так й перлинний, молочний, колір слонової кістки. Таке кольорове рішення ідеально підійде тим, хто надає перевагу класиці та полюбляє ідеальну чистоту.

Ванна кімната у світлих тонах

Для поціновувачів розкоші підійде глибокий темно-синій або чорний колір, розбавлений вкрапленнями золотого чи срібного – подібний варіант виглядатиме стильно, солідно й аристократично. Тим же, хто полюбляє контрасти та лаконічні рішення, підійдуть яскраві сполучення червоного й білого, чорного й білого, фіолетового й білого, жовтого й білого.

Ванна кімната у темних тонах
Ванна кімната у зелених тонах

Особливу свіжість ванній кімнаті подарують м’ятний, салатовий, бірюзовий та колір морської хвилі. При виборі таких відтінків важливо підібрати якісне освітлення, аби ці кольори оживляли приміщення, а не викликали асоціації із лікарняними покоями.

Акції
Цілий день розваг у мережі парків «Fly Park»
Київ, Оболонський проспект, 21Б
-30%
250 грн
175.0 грн
Вхідний квиток до парку розваг «Мадагаскар»
Київ, Степана Бандери проспект, 34В
-43%
210 грн
119.0 грн
Показати всі
224 акцій

Спальня

У спальні людина відпочиває та набирається сил, відновлює внутрішні ресурси та розслабляється після складного робочого дня, тому дуже важливо, аби саме в цій кімнаті панувала абсолютна кольорова гармонія.

Спальня у персикових тонах

Ідеальний варіант для спальні – бежевий; він сприяє розслабленню, знімає втому та напругу, не дратує очі. Його добре поєднувати з коричневим, зеленим, ванільним, білим. Гарно виглядають у спальні й інші пастельні тони: персиковий, світло-бузковий, лавандовий, кавовий, ніжно-рожевий.

Спальня у зелених тонах

Для людей, які не схильні вилежуватись та воліють з самого ранку бути бадьорим та активним, підійде зелений колір – колір життя та енергії. В поєднанні з жовтим, білим, бежевим чи, якщо це насичений чи темний зелений, – з коричневим та синім, цей колір буде виглядати стильно та красиво.

Спальня у світлих тонах

Для заспокоєння та релаксу підійдуть наступні кольори: блакитний – для мрійників та романтиків, що схильні до творчості, полюбляють відпочинок на морі та мандри, коричневий – для прихильників класики, які міцно стоять на землі та цінують справжній домашній затишок. Великої кількості коричневого кольору в інтер’єрі часто досягають за рахунок присутності в кімнаті деревних текстур, отже такий варіант буде ідеальним й для поціновувачів рустикального стилю, що мріють про усамітнений будиночок десь далеко у лісі.

Спальня у темних тонах
Акції
Онлайн-курс ораторської майстерності
Вся Україна
-72%
900 грн
250 грн
Знижка на онлайн-курс водіння у мережі «Джаст»
Київ, Магнітогорський провулок, 3
-20%
0 грн
199 грн
Показати всі
96 акцій

Дитяча кімната

Для дитячої кімнати критично підібрати такі кольори, які будуть позитивно впливати на психіку дитини, відповідати його характерові, смакам та інтересам. Також для інтер’єру дитячої кімнати важливою якістю є практичність – поверхні у приміщенні не повинні бути мазкими.

Дитяча кімната у жовтих тонах

Саме з цієї причини не варто зловживати білим кольором, хоча він і сприяє візуальному розширенню простору дитячої кімнати. Сполучайте білий з яскравими відтінками, не робіть його основним кольором; з іншого боку, чисті білі стіни, які стали полем для діяльності маленького митця, потім, коли малюк підросте, можна бути легко перефарбувати чи переклеїти. 

Кращими кольорами для дитячої кімнати вважаються:

  • Жовтий – колір позитиву та гарного настрою, завдяки йому дитина буде рідше вередувати, плакати, нудьгувати, але частіше посміхатися та сміятися. З жовтим гарно поєднуються зелений, білий та блакитний кольори.
  • Помаранчевий – так само, як і жовтий, позитивно впливає на психіку, вселяє оптимізм та радість життя. Комбінується з блакитним, синім, бузковим та білим.
Дитяча кімната у зелених тонах
  • Листяні відтінки зеленого й салатовий – освіжають дитячу кімнату, наповнюючи її весняним настроєм. Зелені тони позитивно впливають на психіку, заспокоюють, знижують дратівливість. В парі з зеленим гармонійно виглядатимуть жовтий і білий.
  • Відтінки блакитного – прекрасний варіант, особливо якщо дитина відрізняється підвищеною нервовістю та гіперактивністю. Синій та блакитний кольори справляють заспокоюючий ефект, врівноважують та надають легкості. Розбавити синьо-блакитну гамму допоможуть жовтий, коричневий та білий кольори.
Дитяча кімната у синіх тоноах

А до яких кольорів тяжієте ви? Вже визначились із кольоровою гаммою та дизайном кімнати? Діліться в коментарях!

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *