Топ кращих книг з психології та саморозвитку, які допоможуть зрозуміти себе та інших

Знання психології – те, без чого не обійтися в сучасному житті. Але щоб розібратися в тонкощах людської поведінки, причинах конфліктів в колективі та власних проблемах, не обов’язково закінчувати психфак. #PokuponBlogTeam пропонує вам найкращі книги з психології і саморозвитку. Їхні автори простою мовою відповідають на складні питання про відносини, мотивацію, емоції та інтелект. Додавайте добірку в закладки, щоб не втратити – корисного читання тут вистачить на цілий рік;)

Курси і тренінги особистісного росту допомагають розвиватися і реалізовувати свої справжні бажання – записуйтеся зі знижками Покупону до 90%.

Психологія для жінок

«Жінка, яка має план. Життя, сповнене пригод, краси й успіху» 

Що ви знаєте про маму Ілона Маска? А між тим, це приголомшлива жінка. Їй 71 рік, і вона успішна супермодель з ефектною зовнішністю і світовою славою. Що стоїть за цим яскравим образом? У своїй книзі Мей Маск розповідає про те, через що їй довелося пройти на шляху від розведеної багатодітної матері без копійки в кишені до знаменитості, яка, незважаючи на вік, продовжує залишатися затребуваною в глянці і на світових подіумах. А в якості приємного бонусу мама знаменитого мільярдера ділиться корисними порадами, які допоможуть вам правильно спланувати своє життя і добитися успіху.

«Жінка, яка має план. Життя, сповнене пригод, краси й успіху»

«Богині в кожній жінці. Нова психологія жінки. Архетипи богинь» 

Автор книги – Джин Шинода Болен, доктор медицини і професор психіатрії в Каліфорнійському університеті Сан-Франциско. Вона вважає, що в характері кожної жінки поєднується кілька архетипів, кожен з яких носить ім’я тієї чи іншої грецької богині. Прочитавши її працю, ви зрозумієте, яка з них вам ближче всіх, які відіграють допоміжну роль, побачите свої переваги таі дізнаєтеся, як боротися з недоліками і розкрити внутрішню красу.

«Богині в кожній жінці. Нова психологія жінки. Архетипи богинь»

«Жінка починається з тіла» 

Автор книги Міла Туманова в своєму тексті підводить підсумки 15-річної роботи з жінками в якості тренера-психолога. Її цікавить, в першу чергу, жіноча тілесність: узагальнюючи свої знання на цю тему, вона простою та доступною мовою розповідає про жіноче тіло і особливості його функціонування. Книга вчить приймати і розуміти себе, допомагає розслабитися і чути свій організм. Кожен факт підкріплений конкретними прикладами з життя, що робить книгу особливо цінною та корисною.

«Жінка починається з тіла»

«Діяти як жінка, думати як чоловік» 

Часто жінки не розуміють, як знайти підхід до чоловіка, питають поради у подруг, а всього-то й треба, що почитати Стіва Харві, який дає відповіді на всі наболілі питання. Як чоловік сприймає жіночу поведінку, як визначити серйозність його намірів, як розпізнати «маминого синочка» і безліч інших злободенних питань про сильну стать – відповіді на них ви знайдете в цій книзі.

«Діяти як жінка, думати як чоловік»

Розібратися в собі, навчитися грамотно вибудовувати відносини і прокачати позитивні особистісні якості допоможуть психологічні тренінги, вебінари і лекції, а знижки Покупону допоможуть вам заощадити до 90%.

Книги з чоловічої психології

«Боги в кожному чоловікові. Архетипи, що керують життям чоловіків» 

Джин Шинода Болен шукає архетипи не тільки в жінках, а й в чоловіках. Розбираючи вісім архетипів, названих на честь давньогрецьких богів, автор розповідає, які особистісні риси домінують в кожному з них. У своїй книзі вона також пояснює, як чоловікові визначити свій основний архетип, що робити, щоб розвинути його кращі якості і звести нанівець гірші.

«Боги в кожному чоловікові. Архетипи, що керують життям чоловіків»

«Всередині чоловіка. Відверті історії про кохання, стосунки, шлюб, зради і жінок»

У цій книзі, яка буде цікава і корисна будь-якому дорослому читачеві незалежно від статі, зібрано 201 інтерв’ю з чоловіками. Журналістка і письменниця Тамріко Шолі зібрала найбільш емоційно чіпляючі і повчальні життєві історії – про любов, секс, відносини з жінками, сімейне життя, зради і особисті драми. Кожен чоловік, прочитавши цю збірку, знайде в ній щось близьке і знайоме, а в якихось інтерв’ю впізнає себе майже зі 100%-вою точністю.

«Всередині чоловіка. Відверті історії про кохання, стосунки, шлюб, зради і жінок»

«Чоловік мрії: Як масова культура створювала образ ідеального чоловіка»

Відповідати жіночим очікуванням від чоловіків непросто, особливо якщо вони змінюються мало не кожне десятиліття;) Історик Керол Дайхаус розповідає, як протягом епох змінювався образ ідеального чоловіка в масовій культурі, який механізм формування смаків жіночої аудиторії, і чому півстоліття тому був популярний Ален Делон, в нульові викликав захоплення Бред Пітт, а сьогодні в секс-символах ходить Кріс Хемсворт.

«Чоловік мрії: Як масова культура створювала образ ідеального чоловіка»

«Досить бути славним хлопцем!» 

Коли людина лізе зі шкіри геть, щоб бути для всіх хорошим, рано чи пізно в його житті трапляється така неприємна річ, як емоційне вигорання. Американський психотерапевт Роберт Гловер розповідає, до чого може призвести постійне перебування в амплуа «славного хлопця», чому це шкідливо для вашої ж психіки і як безболісно зцілитися від цієї «болячки». Ця книга допоможе зітхнути вільніше, зрозуміти себе і свої справжні бажання.

«Досить бути славним хлопцем!»

Психологічна література для підлітків

«Написане залишається»

Вільний доступ до інтернету робить і без того ранимих підлітків ще вразливішими. Соцмережі сьогодні – не тільки додатковий майданчик для спілкування, а й інструмент цькування. Кібербулінг цвіте пишним цвітом, особисті листування і світлини крадуться зловмисниками, а в «приват» до підлітка нерідко стукають аж ніяк не безневинні незнайомці. Як навчитися вести себе в мережі більш обережно, як убезпечити свій аккаунт від витоку даних і проводити час в інтернеті з максимальним комфортом – саме про це розкажуть юному читачеві провідні фахівці в галузі дитячої психології і цифрової поведінки.

«Написане залишається»

«Спокійно, ти впораєшся!»

Сучасний підліток живе в постійному стресі. І якщо одні з цим більш-менш справляються, то у інших починаються проблеми: підвищується тривожність, виникають панічні атаки і пробуджується патологічне прагнення до ризикованої поведінки. Книга Томаса МакДонаха, Джона Хетчера допоможе підлітку краще розуміти себе, навчить ефективно долати стрес і розповість, як визначити необхідність терапії.

«Спокійно, ти впораєшся!»

«Час почути себе» 

Емоційне здоров’я не менш важливе, ніж фізичне. Саме так вважає Анна Блек, яка зібрала у своїй книзі цілий курс практик і вправ, що позитивно впливають на психологічний стан. Програма розрахована на 52 тижні, тобто на цілий рік. Кожна вправа вчить читача бути добрішим, милосерднішим, уважнішим до оточуючих і себе самого. Мета книги – навчити робити добрі справи не з почуття обов’язку.

«Час почути себе»

«Вийди за межі» 

Юний вік – час сумнівів і амбіцій. Від того, що виявиться сильнішим, залежить те, наскільки успішним буде подальше життя. У своїй книзі Ден Вальдшмідт зібрав низку мотивуючих історій про найзвичайнісіньких людей, які зуміли подолати труднощі й досягти вражаючих висот. Ця збірка життєствердних прикладів і корисних лайфхаків допоможе стати впевненішим і навчить правильно планувати шлях до бажаної мети.

Читайте також: Найкращі книги для підлітків

Книги про виховання дітей

«Як виховати, не зашкодивши?»  

Ця книга – справжній помічник для батьків, які не хочуть нехтувати особистими інтересами, прагнуть до успішної самореалізації в різних сферах, але так, щоб це не зашкодило процесу виховання. Психологи С.Б. Пожарова і В.О. Соколов розкажуть, як досягати життєвих і кар’єрних цілей, не позбавляючи дітей батьківської уваги і зберігаючи з ними здорові відносини.

«Як виховати, не зашкодивши?»

«Ребенок в условиях кризиса. Маленький иллюстрированный справочник» 

Автори цього чудового посібника – психолог і мати чотирьох дітей Енн-Клер Кляйнденст і ілюстратор, двічі мама Лінда Корацца. В основі книги – цінні поради батькам, які допоможуть точніше, швидше і ефективніше реагувати на кризові ситуації, пов’язані з дітьми. Тут ви знайдете слушні поради на всі випадки життя і дитячі характери;)

«Ребенок в условиях кризиса. Маленький иллюстрированный справочник»

«Таємна опора. Емоційний зв’язок у житті дитини» 

Якщо ви забули, як це – бути дитиною – то вам обов’язково треба прочитати цю книгу Людмили Петрановської. Відштовхуючись від наукової теорії прихильності, автор пояснює, яку роль відіграє батько у житті дитини і в процесі його дорослішання. Ви дізнаєтеся, як багато значить для дітей емоційний зв’язок з батьком і матір’ю, що криється за дитячим вередуванням, зрозумієте, як уникнути ситуації, в якій дитині доведеться «боротися» за вашу любов.

«Таємна опора. Емоційний зв'язок у житті дитини»

Психологія взаємовідносин

«Мова жестів, мова кохання»

Мова слів – аж ніяк не єдиний спосіб проявити свої почуття, емоції і ставлення до людини. Знаменитий американський антрополог Девід Гівенс розповість, як навчитися «читати» жести та міміку і як самому навчитися грамотно посилати в простір невербальні сигнали. Завдяки цій книзі ви дізнаєтеся, що таке мова кохання, як впливають на підсвідомість кольори одягу й запахи, і які є способи флірту без єдиного слова.

«Мова жестів, мова кохання»

«5 мов кохання» 

Неймовірно популярна книга з психології відносин баптистського пастора Гері Чепмена підійде людям будь-якого віросповідання і будь-якого статусу відносин. Її обов’язково треба читати, якщо ви хочете навчитися правильно висловлювати свою любов до близьких, але не знаєте, як. Автор виділяє п’ять варіантів вираження почуттів: допомога, обдаровування, заохочення, увага і дотик, причому кожна людина якогось із них потребує більше, ніж інших. Прочитавши книгу, ви зрозумієте, як говорити цими «мовами любові» і повернете відносинам колишню свіжість і яскравість.

«5 мов кохання»

«Мистецтво любові» 

Книга, що стала класикою, розкриє для вас таємниці загадкового почуття, яке хвилює серця людей вже не одне тисячоліття, – любові. Та й чи тільки почуття це? Еріх Фромм вже в назві своєї праці натякає, що любити – це справжня праця, мистецтво, а значить, вимагає певних знань, навичок і творчих поривів. Мабуть, саме з цієї роботи варто починати читання книг на тему любові тим, хто хоче навчитися не тільки приймати любов, але і дарувати її.

«Мистецтво любові»

«Чоловіки з Марса, жінки з Венери» 

Сучасне життя диктує нові правила: жінки часом заробляють більше за чоловіків, а ведення господарства перестало бути їх основним завданням, чоловікам дозволено бути більш емоційними, а відео з красенями біля плити вже нікого не дивують. Однак факт залишається фактом: коли справа стосується романтичних відносин і шлюбу, складається відчуття, ніби чоловіки і жінки – прибульці з різних планет. Саме про це – а ще про те, як в умовах взаємних непорозумінь зберегти любов і мир в сім’ї – пише Джон Грей, автор цього гучного психологічного бестселера.

«Чоловіки з Марса, жінки з Венери»

Читайте також: Книги, які варто прочитати кожному

Книги про мотивацію, успіх та саморозвиток

«НЕ НИЙ. Вікова мудрість, яка говорить: досить жалітися, час ставати багатим»

Вам здається, що у вашому житті все безнадійно? Не вірите в свій успіх? Тоді почитайте нереально мотивуючу книгу Джен Сінсеро, яка пройшла шлях від жінки, що живе в переробленому гаражі, до жінки, що подорожує світом і відпочиває виключно в готелях з п’ятьма зірками. Її робота – своєрідний путівник в сфері фінансової грамотності, який допоможе по-новому поглянути на своє життя, перестати скиглити і почати виконувати свої мрії :)

«НЕ НИЙ. Вікова мудрість, яка говорить: досить жалітися, час ставати багатим»

«Нескучная книга про щастя, гроші і своє призначення» 

Як залучити в своє життя успіх? Як заробляти багато грошей і не залишити десь на другому-третьому плані духовний розвиток? Психолог, філософ і просто мудрець Сатья Дас знає відповіді на ці питання і дає їх у своїй книзі. Люди, які відвідують семінари і читають книги автора, часто зізнаються, що його поради допомогли їм побачити світ новими очима і стати по-справжньому щасливими і успішними.

«Нескучная книга про щастя, гроші і своє призначення»

«Тонке мистецтво пофігізму: Парадоксальний спосіб жити щасливо» 

У перманентної гонці за успіхом і життям «як у того блогера в Інстаграмі» легко заробити невроз і комплекси, і при цьому так нічого і не досягти. Марк Менсон закликає відмовитися від поклоніння успіху і медитації на чужі досягнення, які так яскраво підкреслюють наші провали. Його підхід інший – зосередитися на головному і викинути за борт другорядне, наплювати на чужу думку, спокійно реагувати на невдачі і вміти вчасно розслабитися.

«Тонке мистецтво пофігізму: Парадоксальний спосіб жити щасливо»

«Есенціалізм. Шлях до простоти» 

Цю роботу Грега Маккеон можна було б назвати посібником з тайм-менеджменту, але все ж автор розповідає не зовсім про те, як в одну одиницю часу впихнути якомога більше завдань. Автор акцентує увагу на іншому – на тому, що потрібно, в першу чергу, відкинути все зайве і залишити тільки першорядні завдання. У вас відразу з’явиться вільний час і енергія для досягнення поставлених цілей, творчого відпочинку і здорових відносин з близькими. «Якість, а не кількість» – саме таким кредо ви будете керуватися, прочитавши цю книгу.

«Есенціалізм. Шлях до простоти»

«Психологія впливу» 

Мистецтво маніпуляції і підпорядкування – те, що життєво необхідно освоїти тим, хто за родом діяльності повинен вміти правильно впливати на інших. Якщо ви займаєте керівну посаду, багато працюєте з людьми, то вам не обійтися без знань в галузі соціальної психології і конфліктології. Книга Роберта Чалдині, що розійшлася світом накладом понад 2 мільйони примірників, розповість вам, як впливати на людей таким чином, щоб вони поводились, як вам потрібно.

«Психологія впливу»

«Емоційний інтелект»

Ні для кого не є таємницею, що емоції мають колосальний вплив на наше життя. Саме про це в своїй пізнавальній книзі пише Деніел Гоулман. Прочитавши його гайд по емоціям, ви дізнаєтеся багато корисного: про механізм впливу занепокоєння на наш організм, про те, що дає нашому мозку оптимізм, в чому шкода гніву і що таке емоційна безграмотність. Хочете навчитися керувати внутрішніми пристрастями? Ця книга для вас.

«Емоційний інтелект»

Записуйтеся на курс «Управління емоціями і станами» зі знижкою Покупону 90% – і вчіться самоконтролю не тільки по книгах, а й на практиці.

«Емоційний інтелект 2.0»

Автори книги Тревіс Бредберрі і Джин Грівз вважають, що для досягнення успіху в різних сферах вкрай важливо вміти контролювати свої емоції і взагалі володіти собою. І дійсно, як можна стати лідером, якщо не розумієш себе і оточуючих? «Емоційний інтелект 2.0» – дуже цінне посібник для керівників будь-якої ланки, які хочуть прокачати свої скіли в області комунікацій і саморефлексії.

«Емоційний інтелект 2.0»

«Як народжуються емоції»

Щоб зрозуміти, як працювати зі своїми емоціями, потрібно знати, звідки вони беруться і чому. Саме на ці питання намагається відповісти у своїй книзі професор психології Ліза Фельдман Барретт. Вона по поличках розбирає природу людських емоцій, розповідає, як працює наш мозок, і пояснює, про що говорить свіжа теорія конструйованих емоцій, згідно з якою емоційність окремо взятої людини залежить від культури і середовища, в якій вона живе.

«Як народжуються емоції»

«Ліфт настрою. Навчіться керувати своїми почуттями та емоціями» 

Ларрі Сенн, авторка книги, порівнює наше емоційне життя з ліфтом, який знаходиться в безперервному русі між поверхами хорошого і поганого настрою. Читачеві пропонується ключ до розуміння, як управляти цим ліфтом, щоб він затримувався на «верхніх поверхах» і не падав «вниз». Навчившись натискати потрібні кнопки в кабіні ліфта, ви й озирнутися не встигнете, як ваше життя заграє новими фарбами.

«Ліфт настрою. Навчіться керувати своїми почуттями та емоціями»

«Приборкай своїх драконів» 

У кожного з нас є свої слабкості і внутрішні страхи, які заважають нам бути успішними і гармонійно співіснувати з навколишнім світом. Стівенс Хосе налічує сім типів особистісних страхів, які заважають нам жити, і називає їх «драконами». Як їх приручити і почати нове життя без страхів і невпевненості? Читайте книгу – і обов’язково дізнаєтеся.

«Приборкай своїх драконів»

«Розмаїття емоцій» 

Поки дорослі розбираються в природі емоцій, діти вчаться їх розпізнавати і правильно ідентифікувати. Книжка в двох частинах «Розмаїття емоцій» розповість малюкам, як розрізняти почуття, емоції, відчуття, настрій. Дитині буде легше зрозуміти себе і оточуючих, коли вона навчиться правильно визначати гнів, нудьгу, радість, здивування, смуток. Читання можна доповнити захоплюючій розвиваючої грою: «Мемо: емоції» закріпить отримані знання і не дасть дитині занудьгувати.

«Розмаїття емоцій»

Всебічний особистісний розвиток складно уявити без широкого діапазону інтересів і захоплень. Знайдіть час для хобі, отримуйте сучасні навички, відкривайте в собі нові грані – і все це зі знижками Покупону до 85% на творчі курси.

Цікаві книги про психологію особистості і суспільства

«Ігри, в які грають люди. Люди, які грають в ігри»

Ерік Берн, автор нашумілої книги, вважає, що поведінка кожної людини програмується певними життєвими сценаріями. Мета будь-якого, хто хоче навчитися жити усвідомлено, – позбутися впливу цих сценаріїв, перестати «грати» і стати вільною особистістю. Праця Берна містить в собі масу корисних порад і рекомендацій, які допоможуть зрозуміти себе, інших людей, природу спілкування і конфліктів. Розібравшись в цьому, ви зможете навчитися контролювати своє життя і вільніше розпоряджатися своєю долею.

«Ігри, в які грають люди. Люди, які грають в ігри»

«На емоціях. Як залагоджувати найболючіші конфлікти в родині і на роботі» 

Людське спілкування рідко обходиться без конфліктів: емоційні «вибухи» трапляються і між друзями, і в родині, і на роботі, і в чергах до каси між незнайомими людьми. Як долати конфлікти і гасити пожежу розбіжностей? Психолог Деніел Шапіро пояснить, як виникають і формуються конфлікти, і розповість про найбільш дієві прийоми улагодження сварок.

«На емоціях. Як залагоджувати найболючіші конфлікти в родині і на роботі»

«Психологія. Люди, концепції, експерименти»

Коли хочеться розібратися в ази психології, але немає бажання «навантажувати» мозок незрозумілими професійними посібниками з купою незрозумілих термінів, на допомогу прийде ця науково-популярна книга Пола Клейнмана. Вона допоможе розібратися в історії психології як науки, проллє світло на біографії та ідеї Павлова, Фрейда, Адлера, Роршаха й інших знаменитих психологів. Ви дізнаєтеся про основні концепції та напрямки психології, теорії інтелекту і особистості, навчитеся відрізняти тривожні розлади від афективних і когнітивну психологію від гештальту.

«Психологія. Люди, концепції, експерименти»

«Сім гріхів пам’яті»

Люди часто покладаються на свою пам’ять, навіть не здогадуючись про те, що вона може їх обдурити. Спеціаліст з питань функціонування людської пам’яті Деніел Шактер в своїй книзі пояснює, чому так відбувається. Підводячи підсумок багаторічного вивчення цього питання, автор виділяє сім «гріхів» – недосконалостей – пам’яті, які зустрічаються у кожної людини: швидкоплинність, неуважність, блокування, сугестивність, відхилення, наполегливість, оманливість. Чому ми пам’ятаємо те, що хотіли б забути? Чому добре пам’ятаємо те, чого насправді не було? Чому забуваємо прості слова? На всі ці питання ви отримаєте відповіді, прочитавши цю захоплюючу роботу.

«Сім гріхів пам’яті»

«Біологія добра та зла» 

Знаменитий приматолог і нейробіолог Роберт Сапольски вважає, що для того, щоб зрозуміти поведінку людини прямо в цю хвилину, потрібно вивчити еволюцію людства за мільйони років. Причини наших вчинків, реакцій, емоцій часто лежать набагато глибше, ніж нам здається, – у самих витоків існування нашого виду. Автор монументальної науково-популярної праці розповість про роботу нашого мозку, про те, за що відповідає кожен його відділ, відповість на питання про існування свободи волі і чистого альтруїзму, а також багато іншого. Читати буде цікаво!

«Біологія добра та зла»

Можливо ви вже читали якісь книги зі списку і можете поділитися враженнями? Або знаєте, що можна додати до збірок? Діліться в коментарях!

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *