Як навчитись стріляти з лука

Стрільба з лука — популярний вид спорту. Завдяки тренуванням можна стати не тільки влучним, але і навчитися бути стриманим, зібраним, впевненим в собі, контролювати емоції, що особливо стане в нагоді в сучасному суспільстві. Неважливо як у вас з’явилася ідея спробувати — вразив турнір з середньовічного бою або Робін-Гуд з кіно — головне, що основам стрільби з лука завжди можна навчиться.

Всім, кому вже не терпиться натягнути тятиву і випустити свою першу стрілу, PokuponBlogTeam розповість як навчитися стріляти з лука — щоб здалеку і в саме яблучко, і де потренуватися зі знижками від Покупона до 50% в спеціально обладнаних тирах.

Читайте:

Які бувають луки і який краще вибрати

Голлівудські блокбастери про лучників породили враження ніби навчитися стріляти з лука простіше-простого. Це далеко не так! Тут важливі сила рук, вміння концентруватися, правильне дихання і точність дій. І далеко не кожному вистачає терпіння на розвиток цих якостей.

Щоб правильно освоїти навик лучника, зпочатку потрібно визначитися, який лук вам підходить більше з трьох існуючих різновидів.

Необов'язково робити дерев'яний лук з підручних матеріалів, щоб забезпечити дитину щастям і радістю. Зручніше і вигідніше замовити на Покупоні онлайн супер-класний іграшковий набір з кешбеком 15% і доставкою від Нової пошти.
Необов’язково робити дерев’яний лук з підручних матеріалів, щоб забезпечити дитину щастям і радістю. Зручніше і вигідніше замовити на Покупоні онлайн супер-класний іграшковий набір з кешбеком 15% і доставкою від Нової пошти.

Традиційний

Найпримітивніший вид лука без будь-яких додаткових компонентів як стабілізатор і приціл. Саме такі наші далекі предки використовували для полювання і у військових цілях. На сленгу його називають просто — «традиція».

Виготовляється він з цільного дерева, методом виточування. Дальність польоту стріли — до 80 метрів без втрат пробивної сили. Але цей параметр дуже залежить від сили стрілка, тому серед початківців він не популярний. Традиційні луки бувають і рекурсивні з вигином плечей назовні — за рахунок чого збільшується сила натягу і дальність стрільби.

Традиційний дуговий лук
Традиційний дуговий лук

Класичний

Класичний або складений лук стріляє далі «традиції» — до 250 метрів і точніше, завдяки посиленій основі, як правило, з вуглеволокна. Саме тому він є стандартом в змаганнях зі стрільби з лука навіть на Олімпійських іграх.

Складовим цей лук називають тому, що на нього можна встановити стабілізатор або приціл, а також легко розібрати на окремі частини і замінити їх при необхідності. Для початківців це ідеальний варіант, щоб навчитися прицілюватись і стріляти.

Навчитись стріляти з класичного лука — найпростіше!
Навчитись стріляти з класичного лука — найпростіше!

Блоковий

Найтехнологічний вид лука на даний момент. Блокова система з двох коліс (ексцентриків) на кінцях плечей дозволяє з меншими зусиллями натягнути і утримувати тятиву під час прицілювання, при цьому зберігаючи достатній імпульс сили в плечах для потужного і точного пострілу. Дальність стрільби — від 250 метрів і більше з високою пробивною здатністю.

Найчастіше, такий лук використовують для полювання або аматорської стрільби на далекі відстані. Але для початківців він теж послужить хорошим тренажером, щоб відточити основні принципи стрільби.

Сучасний блочний лук для досвідчених і початківців
Сучасний блочний лук для досвідчених і початківців

Випробувати всі три види лука можна в лучних тирах. А зі знижками від Покупона ще й заощадити до 50%.

Правильна техніка стрільби з лука

Для пострілу з лука досить підготувати стрілу, натягнути лук і спустити тятиву. На перший погляд, нічого складного. На ділі ж влучний постріл неможливий без урахування багатьох аспектів. Їх і потрібно навчитися враховувати.

Багато, що також залежить від фізичного розвитку, будови тіла, ваги та інших антропометричних (фізіологічних) параметрів лучника. Згодом кожен виробляє свою індивідуально техніку стрільби. Але базові навички єдині для всіх.

Як натягнути тятиву

Луки не зберігають регулярно натягнутими — інакше основа деформується, а тятива розтягується. Готують їх до стрільби тільки під час тренувань і змагань. Тому для бажаючих серйозно займатися стрільбою з лука насамперед варто навчиться вдягати і знімати тятиву.

Для цього:

  1. Поставте лук вертикально і надіньте тятиву на нижне вушко.
  2. Тримаючи однією рукою лук в районі вушка з протилежного боку, візьміться за іншу петлю.
  3. Невеликим зусиллям зігніть лук. Для стійкості можна поставити праву ногу між луком і тятивою.
  4. Одягніть на вушко верхнього плеча другу петлю тятиви. Готово!

Встановлюємо стрілу, стаємо в стійку і стріляємо

У багатьох початківців саме цей етап викликає великі труднощі. Не хвилюйтеся, нехай не з першого разу, але у вас точно все вийде!

  1. Тримаючи лук в лівій руці (для правшів) у полки (місце для фіксації передньої частини стріли на основі лука), візьміть стрілу за кінчик з оперінням.
  2. Зафіксуйте кінець стріли в центрі тятиви (гнізді) між вказівним і середнім пальцем і встановіть на полицю.
  3. Тепер встаньте, розгорнувши корпус так, щоб від лівого плеча до правого йшла пряма лінія в сторону цілі. Ноги повинні стояти паралельно одна-одній на ширині плечей, носки дивляться прямо.
  4. Витягніть пряму ліву руку з луком вперед і починайте прицілюватися правим оком, фокусуючись на мушці і цілі на задньому плані. Якщо мушки немає і цілитися потрібно навскидку, кінчик стріли повинен бути трохи нижче цілі, приблизно наполовину подушечки вказівного пальця.
  5. Тепер потрібно повільно натягнути лук зі стрілою, ведучи тятиву вздовж щелепної кістки до торкання з кінчиком носа і підборіддям. Мізинець в натягуванні участі не бере!
  6. Зафіксуйтесь в такому положення на 1-2 секунди і починайте розслабляти пальці, поки тятива з них плавно не зісковзне, відправивши стрілу в політ.

Якщо ви лівша чи ліве око прицільне — повторіть інструкцію в точності навпаки.

Більш детально як правильно стріляти з лука дивіться у відео:

Не вийшло потрапити в яблучко з першого разу? Нічого страшного. Легендарний швейцарський народний герой Вільгельм Телль, відомий своєю влучністю, теж нервував і набивав руку, як будь-який майстер. Почніть з невеликих відстаней в кілька десятків кроків, і збільшуйте дистанцію в міру зростання свого прицільного успіху.

Обов’язково відвідайте спеціалізований тир. Крім можливості випробувати різні види лука, там працюють професійні тренера, які наочно покажуть, яка повинна бути стійка при стрільбі, навчать прицілюватися і підкоригують ваші помилки. Користуйтеся знижками від Покупона і економте до 50%.

Правильний хват стріли, тятива до підборіддя, цілиться основним оком — цей хлопець влучить в десятку
Правильний хват стріли, тятива до підборіддя, цілиться основним оком — цей хлопець влучить в десятку

Як стріляти з арбалета

Арбалет — гвинтівка середньовіччя, повсюдно використовувалася з моменту винаходу практично всіма арміями тих часів. Прицільна дальність стрільби — від 400 до 800 метрів в залежності від характеристики сили натягу конкретної моделі.

За своєю конструкцією арбалет вбивчо простий — натягаєте тятиву, вставляєте стрілу в відсік (ложе) і закріпілюєте її на фіксаторі. Всю найскладнішу роботу він бере на себе, надаючи стрілку можливість спокійно, не поспішаючи прицілитися, а потім спустити важіль. Але за час, необхідний стандартному арбалету на перезарядку, майстер-лучник встигне випустити 3-4 стріли.

Постріляти з арбалета можна в лучних тирах — зі знижками від Покупона економія складе до 50%.

Для пострілу вистачить натискання на спусковий важіль — все інше арбалет зробить сам
Для пострілу вистачить натискання на спусковий важіль — все інше арбалет зробить сам

Читайте також в нашій добірці вмінь і хобі: Як навчитися акторської майстерності, фотографувати, грати в більярд, на гітарі, красиво говорити, танцювати.

Розкажіть, як проходять ваші тренування зі стрільби з лука — в коментарях :)

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *