Рецепти домашнього квасу: як приготувати смачний і корисний напій

Рецепты домашнего кваса: как приготовить вкусный и полезный напиток

Старовинний, перевірений часом напій – квас – втамовує спрагу, освіжає в літню спеку, піднімає настрій смаком та ароматом. Поціновувачі напою знають, що найкращий квас – домашній: він у рази смачніший і корисніший за магазинний. До того ж приготувати його в домашніх умовах зовсім нескладно. Як роблять квас? Який рецепт краще та смачніше? Чим він корисний, кому можна, а кому не можна пити? BlogPokuponTeam розповість про користь квасу та поділиться найпопулярнішими рецептами, кожен з яких ви можете приготувати у себе вдома ??

Читайте в нашому огляді:

Користь квасу

Квас – смачний напій з багатьма корисними властивостями. Не дарма він уже сотні років не виходить із кулінарного побуту: його пили наші далекі пращури, і сьогодні він продовжує користуватися популярністю. Отже, розповідаємо, чим корисний квас ?

Вітамини

Домашній квас, який виготовляється з натуральних продуктів живого бродіння, містить у великій кількості вітаміни В1, В2 і В3, необхідні для росту клітин, обміну речовин, підтримки роботи серця, суглобів, здорового стану шкіри, нігтів, волосся, судин, а також для нормального функціонування нервової системи. 

Крім вітамінів групи В, у напої є корисні амінокислоти (найкорисніші з них – аланін, аспарагін та гліцин), аскорбінова кислота, вітамін Е, марганець, йод, натрій, кальцій, магній, цинк, калій та фосфор – всі ці речовини необхідні, щоб організм був здоровим та бадьорим.

Нормалізація роботи ШКТ

Кислоти, що містяться в квасі, позитивно впливають на мікрофлору кишківника, сприяючи кращому перетравленню їжі. Регулярне вживання цього напою також позитивно впливає на кислотність шлунка, що має особливу цінність при низькокислотному гастриті. Квас покращує обмін речовин, моторику кишківника, допомагає їжі краще засвоюватись.

Користь і шкідливість квасу
Користь і шкідливість квасу

Низька калорійність

Незважаючи на присутні в квасі вуглеводи, він є низькокалорійним, але при цьому поживним продуктом. Енергетична цінність напою становить 77%, а калорійність – у середньому 27 ккал на 100 грам. Найменш калорійними вважаються білі кваси. Тим не менш, цим напоєм можна на якийсь час перебити голод без шкоди для здоров’я.

Заміна алкоголю

Квас практично не містить алкоголю, але при цьому може стати йому приємною заміною. Бродіння і насиченість вуглекислим газом надають напою особливого смаку, який навіть при мінімальному вмісті спирту в 1% піднімає настрій, освіжає і бадьорить. Після нього мало кому хочеться випити пива чи вина, тому якщо після вечірки ви плануєте поїхати додому власною автівкою, замініть міцні напої квасом.

Кому і чому не можна квас

Незважаючи на загальну корисність, квас має свої протипоказання до вживання. Кому напій може піти на шкоду:

  • Людям, які страждають на гіперацидний гастрит і виразку, а також при хронічній печії.
  • Якщо є хвороби печінки, кишківника (коліти та ентерити), каміння та пісок у жовчному, онкозахворювання.
  • Хворим на діабет – квас підвищує цукор у крові та перевантажує підшлункову (але якщо дуже хочеться, можна спробувати зробити квас без цукру – у невеликих кількостях його можна і діабетикам; рецепт є нижче).
  • При гіпертонії.
  • Алергікам – якщо є алергія на дріжджі, злакові, целіакія.
  • Людям із непереносимістю алкоголю – навіть незважаючи на низький вміст спирту.
  • Під час вагітності та при грудному вигодовуванні (гв).
  • Дітям віком до 5 років.

Якщо у вас є якісь симптоми, що вказують на проблеми з серцем або органами травної системи, то перед тим як робити і пити квас, проконсультуйтеся з терапевтом або профільним лікарем, який при необхідності призначить вам медичне обстеження (УЗД, МРТ та КТ) та направить на аналізи.

Акції
Обстеження у терапевта з ЕКГ у «Pharmaclinic»
Київ, Бастіонна вулиця, 2/1
-61%
590 грн
299.0 грн
Обстеження у терапевта у центрі «Ластівка»
Київ, Срібнокільська вулиця, 12
-48%
750 грн
389.0 грн
Показати всі
26 акцій

Читайте також:
? Як визначити та лікувати гастрит
? Що робити, якщо у вас гіпертонія
? Про що говорить біль у правому боці

Рецепти квасу

Квас з білого хліба

Інгредієнти:

  • 200 г білих сухарів.
  • 1 л води.
  • 50 г цукру.
  • 10 г свіжих дріжджів.
  • Половинка лимона.
  • 30 г родзинок.

Як робити:

  • Сушимо сухарі: для цього потрібно нарізати білий хліб тонкими скибочками і відправити в духовку на 25 хвилин при температурі 140 градусів.
  • Подрібнюємо сухарі в блендері або за допомогою качалки, складаємо їх у глибокий емальований посуд.
  • Воду ставимо на вогонь, доводимо до кипіння, потім заливаємо окропом сухарі, накриваємо кришкою і залишаємо паритися на 4 години, періодично перемішуючи.
  • У теплій воді розводимо дріжджі, даємо їм постояти, за годину додаємо цукор.
  • Суміш вливаємо в сухарі і прибираємо в тепле місце, де вони повинні настоятися 12 годин, до появи піни і бульбашок.
  • Готовий квас проціджуємо в скляний посуд, додаємо кілька родзинок та часточку лимона, закриваємо та ставимо в холодильник.
Рецепт квасу з білого хлібу
Рецепт квасу з білого хлібу

❗ Ємність, в якій ви настоюєте квас, перед приготуванням напою обов’язково простерилізуйте та витріть насухо. 

Класичний квас на чорному хлібі з сухими дріжджами

Склад:

  • 250 г чорного хліба (житнього чи пшенично-житнього, але не пшеничного).
  • 5 г сухих дріжджів.
  • 60 г цукру.
  • 2,5 л води.

Приготування:

  • Хліб нарізаємо кубиками середнього розміру, викладаємо на лист і відправляємо в розігріту до 180 градусів духовку на 15 хвилин.
  • Теплі сухарі кладемо у банку на 3 літри, засипаємо цукром.
  • Воду доводимо до кипіння, відразу заливаємо нею сухарі та цукор і залишаємо до повного охолодження.
  • Сухі дріжджі розводимо у склянці теплої води і заливаємо в банку із сухарями, зверху накриваємо шматком марлі або кришкою з отвором. Залишаємо на підвіконні на 36 годин, щоб настій забродив.
  • Після закінчення зазначеного часу проціджуємо суміш через сито чи марлю та ставимо до холодильника.
Як приготувати квас з чорного хліба та сухих дріжджів
Як приготувати квас з чорного хліба та сухих дріжджів

Березовий квас без дріжджів

Що знадобиться:

  • 5 л березового соку (його можна купити навесні у приватних підприємців).
  • 250 г цукру.
  • 25 г родзинок.

Як зробити:

  • Свіжий натуральний березовий сік проціджуємо через 2-3 шари марлі, щоб видалити сміття і мошок.
  • Родзинки кладемо в глибоку ємність, заливаємо холодною водою і залишаємо на півгодини.
  • Сік виливаємо в ємність, додаємо цукор і родзинки, що розбухли від води, цукру даємо повністю розчинитися, накриваємо рідину кришкою і залишаємо на 2 дні, щоб вона забродила.
  • Готовий квас знову проціджуємо, після чого він буде готовий до вживання.
Акції
Знижка 65% на шашличні сети від Шашлик від Рафаеля
Київ, Миколи Закревського вулиця, 51/2
-65%
2700 грн
50.0 грн
Знижка 50% на шашличні сети від Шашлик від Рафаеля
Київ, Миколи Закревського вулиця, 51/2
-50%
0 грн
70.0 грн
Показати всі
63 акцій

❗ Якщо в рецепті, за яким ви готуєте квас, є родзинки, у жодному разі не мийте їх: на ягодах знаходяться необхідні дріжджам бактерії, які забезпечують процес бродіння.

Квас з бузини

Інгредієнти на 10 літрів:

  • 150 г квіточок бузини (близько 40 штук).
  • 10 л води.
  • 1 кг цукру.
  • 15 г лимонної кислоти або 2 великих лимони (саме лимон надає напою тонкого цитрусового аромату).

Рецепт приготування:

  • Нагріваємо воду в каструлі до 40-45 градусів, додаємо цукор та лимонну кислоту. Мішаємо до розчинення цукру, після чого знімаємо з вогню. Якщо замість кислоти використовуємо лимони, їх потрібно промити в теплій воді, витерти насухо, потім – зняти цедру.
  • Квітки бузини відокремлюємо від черешків, перевіряємо та струшуємо всіх комах, водою не промиваємо.
  • Цукровий сироп охолоджуємо до температури нижче 30 градусів (це обов’язково), після чого переливаємо його в емальовану каструлю або відро, додаємо квітки бузини і цедру, з лимонів вичавлюємо сік, після чого перемішуємо. У ємності має залишатися щонайменше 10-15% вільного місця для піни.
  • Накриваємо марлею або щільною тканиною, ховаємо в темне місце з температурою 20-28 градусів і залишаємо на 5 діб, перемішуючи по 2 рази щодня і утоплюючи квітки, що спливли на поверхню рідини. Бродіння почнеться через 8-20 годин – ви зрозумієте це, коли з’явиться піна та легкий запах з кислинкою.
  • Коли суміш настоїться, проціджуємо її через 2-3 шари марлі, щоб позбутися квіточок. Пробуємо, за смаком додаємо цукор.
  • Розливаємо квас у пляшки, у кожній залишаємо мінімум 5-6 см до кришки, щоб було де накопичуватися вуглекислому газу. Герметично закриваємо пляшки, у тому випадку, якщо бродіння було недостатнім, у кожну можна кинути по 3-4 немитих родзинки.
  • Пляшки відправляємо до холодильника або прохолодного підвалу, залишаємо мінімум на 3 доби (в ідеалі – на 5-10 днів), щоб напій карбонізувався, тобто наситився вуглекислим газом.
  • У результаті у вас вийде приємний на смак, кисло-солодкий газований напій, більше схожий на лимонад, ніж на квас – для спекотного літа краще не вигадати.
Як зробити квас з бузини
Як зробити квас з бузини

Лимонний квас

Мегакорисний рецепт: регулярне вживання лимонного квасу покращує обмін речовин, допомагає при ревматизмі та сприяє зниженню рівня холестерину в крові.

Склад:

  • 3 л води.
  • 4 лимони.
  • 400 г цукру.
  • 30 г родзинок.
  • 15 г свіжих дріжджів.

Як робити:

  • У каструлю наливаємо воду і ставимо на сильний вогонь, засипаємо цукор і, помішуючи, доводимо до кипіння, після чого варимо ще 2-3 хвилини, знімаємо сироп з вогню і охолоджуємо до кімнатної температури.
  • Лимони обдаємо окропом і добре висушуємо, знімаємо тонкий шар цедри на великій тертці. Самі плоди розрізаємо навпіл і видавлюємо сік (вийде близько склянки).
  • У дріжджі засипаємо 1 чайну ложку цукру, розтираємо до рідкої в’язкої консистенції.
  • У каструлі з’єднуємо розведені дріжджі, лимонний сік і цедру з сиропом, що вже вистиг, перемішуємо. Залишаємо суміш на 4-5 годин при кімнатній температурі.
  • Напій, що забродив та вкрився дрібними шиплячими бульбашками, проціджуємо через сито або марлю і розливаємо по ємностях, в кожну з них додаємо рівну кількість родзинок.
  • Герметично закриваємо квас і відправляємо його до холодильника на 2-3 доби, до кінця цього терміну всі родзинки мають плавати на поверхні напою.

Читайте також:
? Рецепти березового соку
? Як здавати аналізи на вітаміни
? Що потрібно знати про вітамін D
? Як знизити холестерин
? Що робити, якщо низький гемоглобін
? Ефективні способи підвищити імунітет 

Рецепт квасу з цикорієм

Інгредієнти: 

  • 3 л води.
  • 200 г цукру.
  • 1 ст. л. порошку цикорію.
  • 1 ч. л. сухих дріжджів.
  • 0,5 ч. л. лимонної кислоти.

Готуємо квас:

  • У глибоку ємність засипаємо цикорій, цукор, лимонну кислоту, заливаємо водою та перемішуємо, після чого ставимо на середній вогонь і доводимо до кипіння.
  • Закипілу суміш прибираємо з вогню та охолоджуємо при кімнатній температурі до 37-40 градусів.
  • Розсипаємо сухі дріжджі по поверхні охололої рідини, чекаємо, поки вони просочаться вологою, після чого перемішуємо.
  • Місткість накриваємо марлею або кришкою, залишаємо на 6 годин при кімнатній температурі – за цей час має з’явитися пінка, що говорить про активізацію дріжджів.
  • Готовий квас розливаємо по пляшках, закриваємо кришками і ставимо у холодильник на 1-2 доби, щоб напій дозрів.

Буряковий квас

Що знадобиться:

  • 1 кг буряку.
  • 200-300 сухарів з темного хлібу.
  • 4 ст. л. цукру (можна менше, але не більше).
  • 2 л води.

Готуємо квас:

  • Буряк чистимо, натираємо на великій тертці, щоб овоч віддав максимальну кількість соку, і відправляємо в трилітрову банку.
  • Туди ж додаємо сухарики та цукор, зверху заливаємо чистою холодною водою.
  • Банку прикриваємо шматком марлі і ховаємо у темне місце на три доби.
  • Після цього проціджуємо суміш через марлю і відправляємо до холодильника на пару днів, щоб настоявся.
  • Готовий квас – переливаємо у зручну ємність, щільно закриваємо кришкою та тримаємо у холоді.
Рецепт бурякового квасу
Рецепт бурякового квасу

Вівсяний квас з родзинками без цукру

Склад:

  • 400 г вівса.
  • 2,5 л води.
  • 120 г рідкого меду.
  • 40 г родзинок.

Приготування:

  • Овес засипаємо в глибоку ємність (миску або каструлю), заливаємо водою, перемішуємо, після чого зливаємо воду і сміття, що спливло на поверхню. Промиваємо овес у такий спосіб до чистої води.
  • Митий овес і половину порції меду (60 г) кладемо в трилітрову банку, накриваємо марлею, складеною у 2-3 шари. Залишаємо суміш бродити на 3 доби при кімнатній температурі.
  • Після того, як настоїться, квас почне пінитися. Але, замість того, щоб пити, ми його зливаємо, а в овес, що залишився, знову додаємо мед і родзинки, заливаємо такою ж кількістю холодної води і перемішуємо. Знову накриваємо 2 шарами марлі і залишаємо на 3 дні при кімнатній температурі.
  • Через зазначений час напій можна пити, попередньо процідивши.

✅ Щоб марля, якою ви накриваєте шийку банки на час бродіння, трималася і не злітала, зафіксуйте її резинкою або ниткою.

Акції
Виграй романтичний відпочинок на Різдво у Мигово
Мигове (Чернівецька область), Буковинська вулиця, 178
-0%
0 грн
20 грн
Виграй зимовий SPA відпочинок у Буковелі на Різдво
Поляниця (Івано-Франківська область), Вишня урочище, 338
-0%
0 грн
20 грн
Показати всі
248 акцій

Квас на житній заквасці з солодом

Не зовсім простий рецепт, але завдяки основному інгредієнту – зерну жита – квас насичений вітамінами Е та РР (В3, нікотинова кислота).

Що знадобиться:

  • 3 ст. л. сухого ферментованого житнього солоду.
  • 4 ст. л. житнього борошна.
  • 4 ст. л. цукру.
  • 11 ст. л. окропу.
  • 3 ст. л. житньої закваски.
  • 1 ст. л. родзинок.
  • 3 л кип’яченої води.

Робимо житню закваску:

  • У літрову банку засипаємо 3 столові ложки житнього борошна, додаємо 50 мл теплої води та перемішуємо до стану густої сметани. Прикриваємо кришкою, щоб була щілинка, і залишаємо в теплому місці.
  • Через добу додаємо таку ж кількість борошна та води, перемішуємо.
  • Повторюємо ці дії ще 4 рази упродовж наступних 4 днів.
  • В результаті – отримуємо бездріжджову житню закваску. Вона може зберігатися в холодильнику близько 5-7 днів, але після цього терміну її потрібно підгодовувати щотижня.

Готуємо квас:

  • Закваску дістаємо з холодильника, ставимо у тепле місце на 2-3 години. Обов’язково підгодовуємо, тобто додаємо воду і борошно в тій же кількості, яка присутня в заквасці. Залишаємо бродити на 6-8 годин, беремо для квасу 3 столові ложки, залишок ставимо назад у холодильник.
  • Кип’ятимо воду.
  • У каструлю кладемо сухий ферментований житній солод, житнє борошно і цукор, заливаємо вказаними 11 столовими ложками окропу і перемішуємо до консистенції густої сметани. Накриваємо кришкою, обгортаємо рушником і залишаємо остигати до ледве теплого стану. Окремо студимо воду.
  • Охолоджений солодовий настій заливаємо у 3-літрову банку і додаємо родзинки.
  • Житню закваску тим часом розмішуємо зі 100 мл теплої води, після чого також додаємо в банку.
  • Заливаємо настій водою до верху банки, ретельно перемішуємо, накриваємо клаптиком марлі і залишаємо на добу при кімнатній температурі. Спочатку рідина буде каламутною, але за день посвітлішає.
  • Квас зливаємо, проціджуємо через кілька шарів марлі та розливаємо по банках або пляшках. Осад повинен залишитися у 3-літровій банці, де настоювався напій, – його можна використовувати повторно.
  • Готовий, розлитий по ємностях напій залишаємо на добу в холодильнику, щоб загазувався.

Простий рисовий квас

Склад:

  • 150 г рису.
  • 0,5-1 ч. л. сухих дріжджів.
  • 220 г цукру.
  • 50 г родзинок.
  • 1,5 л води.

Як приготувати:

  • 100 г рису варимо до готовності, перекладаємо в миску або каструльку і охолоджуємо до кімнатної температури.
  • Додаємо до нього столову ложку цукру, родзинки та сухі дріжджі, перемішуємо, накриваємо харчовою плівкою та залишаємо на годину при кімнатній температурі, після чого перекладаємо суміш у 3-літрову банку.
  • У каструлю заливаємо воду, ставимо на вогонь, доводимо до кипіння, потім охолоджуємо до температури 36-38 градусів.
  • У товстостінну сковороду кладемо 200 г цукру, на середньому вогні розтоплюємо його до однорідної консистенції золотистого відтінку.
  • Додаємо 50 г сирого рису, мішаємо і ще кілька хвилин смажимо до карамельного кольору. Вимикаємо вогонь, щойно відчуємо запах смаженого цукру.
  • Зажарку додаємо у банку з рисом, родзинками та дріжджами, заливаємо все це підготовленою теплою водою. Банку накриваємо марлею, залишаємо настій у темному місці за кімнатної температури на 5 діб.
  • Через відведений час проціджуємо квас через сито чи марлю, переливаємо у пляшку і ставимо у холодильник на добу.
Як приготувати рисовий квас
Як приготувати рисовий квас

Медовий квас

Інгредієнти:

  • 5 л води.
  • 250 г меду.
  • 1 ч. л. цукру.
  • 2 гілочки свіжої м’яти.
  • Половинка лимона.
  • 1,5 ч. л. сухих дріжджів.

Робимо квас:

  • Неочищений лимон, нарізаний на чверті, і м’яту викладаємо в каструлю з водою, ставимо на вогонь і доводимо до кипіння.
  • Прокип’ятивши рідину 10 хвилин, знімаємо її з плити і залишаємо остигати до 40 градусів, після чого виймаємо всі великі шматочки лимона і м’яти або проціджуємо суміш через сито.
  • В окремій мисці змішуємо цукор, сухі дріжджі та трохи води, залишаємо суміш до активації дріжджів.
  • У теплу – не гарячу! – воду вливаємо мед і перемішуємо, доки він не розчиниться.
  • Додаємо туди активовані дріжджі та знову ретельно мішаємо. Залишаємо суміш на 15 годин за кімнатної температури.
  • Після цього проціджуємо квас через марлю, розливаємо по пляшках і ставимо в холодильник ще на 5 годин.

Простий рецепт квасу з ячменю

Що знадобиться:

  • 1 склянка ячменю.
  • 3 л води.
  • 2 ст. л. цукру.
  • 50 г родзинки.

Приготування:

  • На сухій сковороді обсмажуємо ячмінь до коричневого кольору, після чого промиваємо його, трохи обсушуємо на паперовому рушнику і кладемо у 3-літрову банку.
  • Туди ж додаємо цукор та родзинки.
  • Заливаємо в банку кип’ячену воду кімнатної температури, перемішуємо і накриваємо серветкою або марлею – нещільно, щоб у банку потрапляло повітря.
  • Суміш залишаємо на 4 доби, проціджуємо, розливаємо по пляшках та ховаємо у холодильник до охолодження. 
Простий рецепт приготування квасу з ячменю
Простий рецепт приготування квасу з ячменю

П’яний квас

Якщо ви любите міцний алкогольний квас, насичений спиртом, спробуйте наступний рецепт. Щоб підвищити міцність напою, до нього зазвичай додають більше цукру, ніж у звичайний хлібний квас. Таким чином, вміст спирту можна підвищити до максимально можливих 12-13%.

Що знадобиться:

  • 500 г чорного хліба (300 г сухарів).
  • 5 л води.
  • 300 г-1,5 кг цукру (в залежності від бажаної міцності напою).
  • 30 г свіжих дріжджів (5 г сухих).
  • 3 г лимонної кислоти.

Як готувати:

  • Хліб нарізаємо шматочками і сушимо в розігрітій до 160-180 градусів духовці близько 15 хвилин.
  • Сухарі зсипаємо в каструлю, заливаємо 3 літрами окропу, накриваємо кришкою і залишаємо на 2-3 години.
  • Суміш проціджуємо через сито та марлю: рідину зливаємо в банку, сухарі віджимаємо, знову заливаємо 2 літрами окропу в глибокій ємності та залишаємо на 50-60 хвилин. Процідивши другу порцію, м’якуш ретельно вичавлюємо і прибираємо, більше він не знадобиться.
  • Перший і другий настої змішуємо, додаємо дріжджі, лимонну кислоту та першу порцію цукру (300 г). Знову перемішуємо та залишаємо на 10 годин при кімнатній температурі.
  • Через вказаний час пробуємо напій, щоб оцінити міцність. Якщо вона виявиться недостатньою, додаємо ще 200 г цукру та залишаємо на 4-5 годин. Повторюємо процедуру, доки квас не стане достатньо міцним.
  • В кінці додатково пробуємо на солодкість, додаємо цукор на свій смак і ретельно перемішуємо. Банку закриваємо кришкою та прибираємо в холодильник на 6 годин, після чого квас можна розлити по пляшках.

Чайний гриб

Можна приготувати квас і з чайного гриба, який здавна використовується як основа корисних напоїв, що позитивно впливають на здоров’я і мікрофлору кишківника. Квас із цього продукту вийде смачний, корисний, його нескладно зробити в домашніх умовах.

Інгредієнти:

  • 1 чайний гриб.
  • 2 ч. л. чорного чаю.
  • 100 г цукру.
  • 1,5 л води.

Робимо квас:

  • Чайний гриб ретельно, шар за шаром, відмиваємо від слизу.
  • В окрему ємність кладемо чорний чай і цукор, заливаємо окропом, перемішуємо та залишаємо на 15-20 хвилин.
  • Заварку проціджуємо через сито або марлю, щоб позбавитися чаїнок.
  • У банку кладемо промитий чайний гриб, зверху заливаємо теплу заварку, накриваємо марлею. Ставимо в темне місце і залишаємо на 4-5 днів за кімнатної температури.
  • Після цього напій готовий до вживання.
Як зробити квас з чайного гриба
Як зробити квас з чайного гриба

Читайте також:
? Що можна виростити вдома на підвіконні
? Рецепти маринадів для шашлику
? Чим замінити сіль у харчуванні та консервації
? Як зробити соковитий бургер вдома
? Рецепти домашньої шаурми

Любите робити домашній квас чи хочете спробувати? Діліться у коментарях, який рецепт сподобався більше ?

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *