Гастрит: симптоми, види хвороби, причини та лікування

Гастрит – запальне захворювання шлунка, яке належить до найпоширеніших. Від 70 до 90% людей середнього та похилого віку хворіють на гастрит. Захворювання може протікати безсимптомно, у гострій формі або зі змазаною клінічною картиною. Ми розповімо про те, що викликає гастрит, як він проявляється, які види бувають, як його лікувати, що можна їсти, а що не можна, і до чого призводить гастрит, якщо не займатися лікуванням. Читайте статтю, звіряйте симптоми та записуйтесь на прийом до гастроентеролога зі знижкою до 75%.

Читайте у нашому огляді:

Симптоми гастриту

Симптоми гастриту залежать від його форми та різновиду. Найчастіші ознаки при гострій формі:

  • Різкий біль у ділянці діафрагми, який може з’являтися як між прийомами їжі, так і одразу після їжі або при тривалому голодуванні.
  • Печія після того, як поїли.
  • Відрижка.
  • Зранку нудить.
  • Блювота з жовчю, інколи ж і з невеликими домішками крові.
  • Підвищене слиновиділення.
  • Метеоризм (здуття) та розлад кишківника: пронос чи запор.
  • Іноді – головний біль, запаморочення, часте серцебиття, слабкість, аж до непритомності.
  • Може змінюватися колір калових мас.
Симптоми гастриту

При переході в хронічну форму гастрит здатний суттєво ускладнити людині життя: через патологію порушується травлення, погіршується всмоктування корисних вітамінів та мікроелементів з їжі, розвиваються дефіцити, страждає загальне самопочуття.

При появі гострих симптомів (біль, блювання, слабкість) до лікаря слід звернутися якнайшвидше. Також консультація з гастроентерологом та чек-ап здоров’я необхідні, якщо ви відчуваєте дискомфорт в області органів шлунково-кишкового тракту більше 2 тижнів.

Хронічний гастрит небезпечний тим, що збільшує ризик виникнення раку шлунка. При цьому він може давати змазану симптоматику, яка ускладнює діагностику. Хворих на хронічний гастрит найчастіше турбують:

Загострення хронічного гастриту має яскраво виражені ознаки, які збігаються із симптомами гострої форми хвороби. 

Акції
Комплексне обстеження у гастроентеролога
Київ, Анни Ахматової вулиця, 46
-55%
650 грн
319.0 грн
Обстеження гастроентеролога у «Impulse Medical»
Київ, Урлівська вулиця, 8
-50%
690 грн
345.0 грн
Показати всі
21 акцій

Читайте також:
? Як підвищити гемоглобін
? Аналізи на вітаміни та мікроелементи
? Біль у правому боці – що робити

Типи гастриту

Гастрит буває різний – і за походженням, і за характером ураження слизової шлунка, і за локалізацією запалення. Класифікація видів гастриту допоможе розібратися у цьому питанні ?

Види гострого гастриту

Гострий гастрит – це, зазвичай, гостре запалення слизових оболонок тканин шлунка, спровоковане впливом хімічних подразників, ліків, неякісної їжі, хвороботворних мікроорганізмів. Нерідко хвороба є ускладненням інших патологій, зокрема, пов’язаних із порушенням обміну речовин чи гострих інфекційних захворювань.

Існують такі типи гострого гастриту:

❗ Катаральний – найпростіший вид гастриту, в основному його викликають харчові отруєння та неправильне харчування. При катаральному типі слизові тканини шлунка запалюються, з’являються почервоніння та дистрофічні зміни епітелію. 

❗ Фібринозний або, по-іншому, дифтеритичний гастрит – тип, що викликається отруєнням кислотами, сулемою, і навіть важкими інфекційними захворюваннями.

❗ Корозійний – його провокує попадання у шлунок концентрованих кислот, лугів, солей важких металів. Для цього типу характерні некротичні зміни слизової оболонки шлунка, які супроводжуються відмиранням клітин і появою нежиттєздатних тканин.

❗ Флегмонозний – найважчий різновид гострого гастриту, виникає здебільшого внаслідок виразкової хвороби або раку шлунка, а також деяких інфекцій. Основний прояв – гнійне розплавлення стінок шлунка з подальшим рознесенням гною по слизових.

Гастрит у хронічній фрмі

Типи хронічного гастриту

Симптоматика хронічного гастриту виглядає різноманітно та мінливо – через чималу кількість його різновидів. Практично для кожного типу розроблено свій протокол лікування, який визначає та призначає виключно лікар-гастроентеролог.

Щоб максимально правильно підібрати лікування, важливо встановити справжню природу гастриту та точний діагноз.

❗ Гіпоацидний – запалення слизової оболонки шлунка в поєднанні з ослабленням секреторної функції залоз. Кислотність шлункового соку знижується, це призводить до атрофії тканин шлунка та зниження здатності засвоювати з їжі вітаміни та поживні мікроелементи. Найчастіше хворі на гіпоацидний гастрит страждають від авітамінозу та анемії. Згодом гіпоацидний гастрит може перейти в анацидний, або ахілічний – при цій формі соляна кислота у шлунку відсутня повністю.

❗ Гіперацидний – на противагу гіпоацидному, цей тип гастриту викликається надлишком соляної кислоти. Для гіперацидного запалення характерними є болі на голодний шлунок, у нічний час чи після їжі. Голодні болі мають тягнучий або гострий характер, проходять відразу після їди. Після їжі часто спостерігається метеоризм та відрижка кислим. Печія також частий супутник цього типу гастриту.

❗ Атрофічний – одна з найважчих форм хронічного гастриту, що підвищує ризик раку шлунка. При цій патології відбуваються атрофічні зміни слизової оболонки, знижується виділення шлункового соку, скорочується кількість залоз у порожнині шлунка.

Атрофічний гастрит може локалізуватися у різних місцях шлунка та відрізняється за ступенем занедбаності. Виділяють кілька типів цієї форми:

  • Дифузний (або тотальний) атрофічний гастрит – у разі запалення рівномірно охоплює всю поверхню слизової шлунка;
  • Атрофічний антральний – локалізується там, де шлунок переходить у дванадцятипалу кишку;
  • Гіперпластичний атрофічний гастрит – по суті той же антральний, тільки при цьому типі слизова оболонка, перш ніж витончитися і атрофуватися, розростається і збільшується. Утворення на слизовій оболонці можуть бути дрібними і точковими (зернистий тип), поліпоподібними (поліпозний), схожими на бородавки (бородавчастий), дуже великими (гігантський);
  • Атопічний вогнищевий атрофічний гастрит – розвивається в локалізованих осередках, при цьому не порушені патологічним процесом ділянки збільшують активність в якості компенсації.
Акції
Прийом у гастроентеролога з УЗД у «Якість Життя»
Київ, Гетьмана Павла Полуботка вулиця, 7
-28%
1250 грн
899 грн
Гастроентеролог в «Академія вашого здоров'я»
Київ, Спаська вулиця, 5
-59%
870 грн
349.0 грн
Показати всі
11 акцій

❗ Поверхневий – найпростіший для лікування вид гастриту, що характеризується запаленням переважно верхніх оболонок слизової шлунка. Протікає з періодичними загостреннями, більшу частину часу викликає розмиті симптоми: тягнучий біль в епігастрії (надчерев’ї), нудоту, погіршення апетиту, відрижку. Може локалізуватися у будь-якому відділі шлунка.

❗ Ерозивний або геморагічний – при цій патології запалення в оболонці шлунка призводить до утворення ерозій на слизовій оболонці. Лікування ерозивного гастриту довге та складне, крім того, ерозії створюють ризик шлункової кровотечі, яка може призвести до поганих наслідків. Але саме кровотеча дає можливість максимально точно поставити діагноз, тоді як решта симптомів цієї форми мало чим відрізняється від інших видів гастриту. Одне з найпоширеніших ускладнень – виразка шлунка.

❗ Рефлюкс-гастрит – патологія, за якої до шлунку потрапляє сторонній вміст. Якщо спостерігається дуоденогастральний рефлюкс, це означає, що некоректно працює сфінктер між шлунком та дванадцятипалою кишкою, і вміст кишківника потрапляє назад. Біліарний рефлюкс супроводжується неправильною роботою жовчовивідної системи, що призводить до того, що до шлунку постійно надходить жовч. В обох випадках під впливом агресивних ферментів слизова оболонка шлунка пошкоджується і запалюється, з’являється гастрит.

Рефлюкс-гастрит

❗ Еозинофільний (еритематозний, алергічний) – патологічний стан, спровокований антигенами певних харчових продуктів. Простими словами, це алергічна реакція слизової оболонки шлунка на ті чи інші продукти. При хронічному перебігу, якщо не лікувати захворювання, поверхня шлунка вкривається червоними запаленими плямами. Виникають ті самі типові для інших видів гастриту симптоми, що завдають болю і дискомфорту. 

❗ Фолікулярний або лімфоцитарний – патологія, що розвивається на тлі ураження слизової оболонки шлунка спіралеподібною бактерією Helicobacter pylori. На стінках шлунка з’являються фолікули зі скупченням лімфоцитів, які імунна система організму посилає в осередки зараження. Фолікули заважають виробленню соляної кислоти, що призводить до погіршення функцій шлунка.

Дитячий гастрит

Вперше гастрит у дітей може виникнути приблизно у 3-6 років – коли дитину постійно атакують інфекції та віруси, та у віці 10-13 років, на початку пубертатного періоду, коли стрес та емоційні вибухи стають його постійним супутником.

Гострий дитячий гастрит буває первинним та вторинним. Причинами первинного найчастіше є вживання неправильної їжі, вплив бактерій, грибків, харчові алергії, переїдання, лікарські препарати з вмістом кислоти, антибіотики. Вторинний гастрит можуть спровокувати такі інфекції, як кір, краснуха, дифтерія, грип. При потраплянні в порожнину шлунка, збудник викликає подразнення слизової оболонки і подальше за ним запалення.

Симптоми гастриту у дітей:

  • Висока температура.
  • Безсоння, нервозність, безпричинні сльози.
  • Блідість шкірних покривів, синці під очима.
  • Поганий апетит, біль у животі.
  • Наліт на язику різних відтінків.
  • Відрижка, нудота, блювання, діарея.
  • Сильна спрага через сухість у роті або підвищене слиновиділення.

З появою хоча б кількох симптомів із цього списку необхідно якнайшвидше звернутися до лікаря. Чим швидше дитині буде поставлено діагноз та призначено лікування, тим більше у нього шансів на повне одужання.

Профілактика дитячого гастриту:

  • Зміцнення імунітету.
  • Дотримання режиму дня та сну.
  • Зведення до мінімуму шкідливих харчових продуктів: з великим вмістом цукру, солі, жиру, снеків, шоколадних батончиків, печива, газованих напоїв та соків.
Акції
Консультація педіатра у «Сlinic Dr.Sosnovenko»
Київ, Новомостицька вулиця, 15
-33%
400 грн
269 грн
Консультація педіатра і дерматолога у «SovaKlinik»
Київ, Голосіївський проспект, 17
-50%
700 грн
350.0 грн
Показати всі
8 акцій

Гастрит у вагітних

Нерідко вагітні страждають на гастрит, і це відносно нормально. Як правило, неприємні відчуття у шлунку, печія, відрижка з’являються через загострення хронічного гастриту, викликаного вагітністю. У цей період у тілі жінки відбувається безліч змін: на гормональному рівні і навіть на анатомічному, адже на пізніх термінах плід підпирає діафрагму і, відповідно, шлунок.

Гастрит під час вагітності проходить так само, як і звичайний. Полегшити його прояви можна дієтою та прийомом антацидів (антацидних лікарських препаратів типу Ренні, Альмагель, Маалокс), що нейтралізують кислоту та знімають печію та дискомфорт. Ці таблетки можна приймати вагітним, але перед прийомом краще порадитись з лікарем.

Гастрит у вагітних

Читайте також: 
? Причини і лікування болей внизу живота
? Як очистити кишківник

Причини гастриту

Етіологія гастриту багата та різноманітна. Одні й ті самі причини можуть спровокувати гострий гастрит і започаткувати хронічний.

Отже, що призводить до гастриту:

  • Неправильне харчування: зловживання надто холодною або гарячою їжею, газованими напоями, недотримання режиму, переїдання або недоїдання, нестача рослинної їжі, часте вживання жирних, смажених та гострих страв.
  • Надмірне вживання алкоголю. «Алкогольний» гастрит виникає внаслідок руйнівного впливу етанолу на слизову оболонку шлунка.
  • Низка ліків згубно впливають на слизову оболонку шлунка, чинячи подразнюючий ефект. Це нестероїдні протизапальні та знеболювальні, кроворозріджуючі препарати (в тому числі Аспірин, Кардіомагніл), глюкокортикоїди. 
  • Бактерія Helicobacter pylori – винна у 80-90% випадків хронічного гастриту. У нормі вона є в організмі людини в невеликих кількостях, але при коливаннях імунітету вона може розмножуватися. Крім того, деякі люди індивідуально чутливі до бактерії. Хелікобактер мешкає на стінках шлунка і виділяє особливі речовини, які провокують подразнення слизової оболонки, зміну pH і, як наслідок, запалення. Хелікобактерний бактеріальний гастрит виліковується лише якщо провести ерадикацію (викорінення) бактерії антибіотиками.
  • Психосоматика. Нервовий, стресовий фактор має велике значення як механізм різних захворювань ШКТ, зокрема, гастриту.
  • Аутоімунний фактор: в обкладочних клітинах фундального відділу шлунка утворюються антитіла до парієтальних клітин, що відповідають за продукування кислоти, і внутрішнього фактора Касла, без якого неможливий метаболізм вітаміну В12. З цієї причини у парі з аутоімунним гастритом практично завжди йде В12-дефіцитна (перніціозна) анемія.
Причини гастриту

Обстеження

Щоб лікування було коректним і ефективним, дуже важливо пройти повне обстеження, яке допоможе не тільки виявити захворювання, а й зробити висновки про його різновиди та причини. Головне – не намагатись ставити собі діагноз самостійно, навіть якщо ваші симптоми збігаються з описаними в інтернеті.

Лікування гастриту

Якщо ви відчуваєте дискомфорт, біль у шлунку, вас нудить, присутня часта відрижка, зміни у випорожненні, язик обкладений нальотом – в першу чергу зверніться до лікаря-гастроентеролога. На огляді він докладно розпитає вас про симптоми, проведе пальпацію живота та призначить низку додаткових обстежень та аналізів, які допоможуть правильно поставити діагноз:

  • Езофагогастродуоденоскопія (ЕГДС, гастроскопія) – інструментальний метод діагностики, його суть у дослідженні верхніх відділів шлунково-кишкового тракту (стравохід, шлунок, дванадцятипала кишка) спеціальним зондом-гастроскопом. Він обладнаний камерою, яка дозволяє оглянути слизову оболонку шлунка, оцінити роботу клапанів і чимало інших параметрів. Також під час ЕГДС можна взяти проби тканин (біопсія) та шлункового соку для більш глибокої оцінки стану пацієнта.
  • Аналізи на Helicobacter pylori. Вони бувають різні: дихальний тест, біопсія тканин шлунка, аналіз калу, аналіз крові на антитіла IgG, IgA та IgM до бактерії. Також є різниця і в методі проведення – якісний виявляє лише наявність бактерії в організмі, а кількісний вказує на ступінь зараження. Найкраще поєднувати кілька видів хелікобактерних аналізів, щоб результат був максимально точним.
  • УЗД інших органів шлунково-кишкового тракту для оцінки стану жовчного міхура, жовчовивідних шляхів, печінки, підшлункової залози. Комплексне обстеження системи травлення – гарантія точного діагнозу.
  • Рентген шлунка – менш інформативний, ніж гастроскопія, і проводиться у тих випадках, коли є протипоказання до ендоскопії (анатомічні зміни зони стравоходу, гіпертонія ІІІ стадії, аневризма грудної аорти, запальні захворювання носоглотки та верхніх дихальних шляхів). Рентгенологічне дослідження проводиться із застосуванням внутрішньо контрастної речовини.
  • Загальний аналіз крові, який покаже рівень гемоглобіну, ШОЕ та співвідношення лейкоцитів.
  • Біохімічний аналіз крові з метою виявити: недолік пепсиногенів I і II, відповідальних за формування ферментів шлункового соку, зниження загального білка, підвищення гамма-глобулінів та білірубіну (може вказувати на аутоімунний гастрит), підвищення рівня альфа-амілази панкреатичної та збільшення активності лужної фосфатази (вказує на панкреатит, а не на гастрит).
Діагностування гастриту

Читайте також:
? Як підготуватися до УЗД черевної порожнини
? Як правильно здавати аналізи
? Розшифрування результатів аналізу крові

Лікування та дієта

У більшості випадків гастрит лікують консервативним методом, вкрай рідко не залишається іншого виходу і доводиться вдаватися до оперативного втручання.

В основі традиційного лікування – дієта, медикаментозна терапія та зміна способу життя. Невід’ємним і вкрай важливим етапом є усунення бактерії хелікобактер пілорі, яка відповідальна за переважний відсоток випадків гастриту.

Як лікувати гастрит ліками

  • Антибактеріальні препарати призначаються для повного винищення Helicobacter pylori. Зазвичай курс прийому антибіотиків триває близько 10-14 днів, найчастіше лікарі призначають не одні єдині таблетки, а хоча б два види ліків, щоб лікування було більш ефективним.
  • Антациди – нейтралізують соляну кислоту і створюють обволікаючий ефект. Призначені швидше для симптоматичного лікування, тому приймають їх, як правило, за фактом появи болю та дискомфорту.
  • Інгібітори протонної помпи (ІПП) – мають схожу з антацидами дію, але за іншим принципом. ІПП не нейтралізують кислоту в шлунковому соку, а сприяють зниженню її вироблення. Ці препарати призначають курсами і обов’язково у поєднанні із щадною дієтою, оскільки важка їжа при зниженій кислотності просто не буде нормально перетравлюватися.
Ліки від гастриту
Акції
Гастроентеролог в «Академія вашого здоров'я»
Київ, Спаська вулиця, 5
-59%
870 грн
349.0 грн
Показати всі
12 акцій

Не замінять, але доповнять призначену лікарем медикаментозну терапію різноманітні народні засоби, гомеопатія, трави (ромашка, полин, деревій, шавлія). Для полегшення симптомів та якнайшвидшого загоєння слизової оболонки шлунка рекомендують приймати свіжий картопляний сік перед їжею, пити теплу воду з медом, сік алое. Особливо ефективним засобом вважається відвар або кисіль із насіння льону: масляниста желеподібна субстанція, яку воно виділяє, обволікає слизову, захищає її від впливу грубої їжі та шлункового соку та сприяє загоєнню ерозій.

Дієта

Без правильно підібраного щоденного меню вам не вдасться повноцінно позбутися гастриту. Особливо це важливо у стадії загострення хвороби.

Рекомендації медиків включають дієтичний стіл №1, який передбачає:

  • Дробне харчування (5 разів на день невеликими порціями).
  • Відсутність важкої, жирної, надто гарячої чи холодної їжі.
  • Перевагу страв з перетертими продуктами (суфле, пюре, супи-пюре, каші, бульйони, киселі). З молочних можна нежирний кефір і сир.

Менш суворою вважається дієта №12, але на неї можна переходити лише якщо настало покращення стану.

Якщо у вас напад загострення, то уникайте наступних продуктів:

  • Свіжі овочі (огірки, помідори, перець).
  • Кислі фрукти (яблука, цитрусові, абрикоси, журавлина) – замість них краще їсти банани.
  • Молоко – особливо, якщо є проблеми з кишківником. Однак його можна потроху додавати до каші або слабкого чаю, коли вам стане легше.
  • Міцний чай та кава – вони дратують слизову.
  • Жирне м’ясо.
  • Смажені страви.
Дієта під час хвороби гастритом
Акції
Програма «Eximia body-контуринг» у «BG Lab»
Київ, Євгена Чикаленка вулиця, 20А
-61%
1300 грн
699.0 грн
Показати всі
6 акцій

Спосіб життя

Без зміни способу життя навіть після полегшення внаслідок терапії та дієти неприємні симптоми рано чи пізно можуть повернутися. І чим частіше вони повторюватимуться, тим вищим буде ризик різних ускладнень. Щоб вилікувати гастрит і уникнути рецидиву, дотримуйтесь низки простих правил:

  • Додержуйтесь режиму харчування і намагайтеся їсти тільки те, що вам корисно і не викликає реакції. Не переїдайте, але і не голодуйте без потреби.
  • Слідкуйте за своїм психоемоційним станом, уникайте, за можливості, стресів. Якщо є серйозні проблеми з нервами – зверніться до психотерапевта.
  • Відрегулюйте режим дня та сну. У нормі необхідно спати щонайменше 7 годин на добу і лягати пізніше 11 вечора.
  • Не забувайте про регулярні огляди в гастроентеролога. В ідеалі відвідувати лікаря потрібно не рідше 2 разів на рік, навіть якщо нічого не турбує.
  • Виконуйте рекомендації лікаря. Якщо він призначає профілактичний курс препаратів, а ви почуваєтесь нормально, не ігноруйте пораду.
Здоровий спосіб життя як профілактика гастриту

А які симптоми турбують вас і чи проходили обстеження у лікаря? Яке лікування вам допомагає? Діліться у коментарях.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *