Вінниця: цікаві пам’ятки та розваги Перлини Поділля

«Поділля – краса України!», писала Леся Українка. А Вінниця – у самому його серці. У краєвидах міста відображено історію та культурне життя українського народу. Завдяки вдалому розташуванню, родючим землям та багатій природі регіон завжди був ласим шматочком для землевласників. Багаті поміщики будували тут свої палаци та садиби, багато з яких чудово збереглися. За рахунок постійних вкладень розвивалося і культурне життя Вінниці, щоб через сторіччя туристи могли сповна насолодитися унікальною атмосферою міста на березі Південного Бугу.

Вінниця гарна вся: у ній немає чіткої туристичної зони, за межами якої різко стає нудно та нецікаво. Кожному куточку є що розповісти та показати допитливому туристу, тож не потрібно обмежувати себе лише центром чи парою вулиць. У кожному районі Вінниці є свої пам’ятки, розваги та затишні кафешки, де можна перекусити та відпочити під час прогулянки. А ми розповімо про найцікавіші локації, які варто включити до вашого туристичного маршруту. Поїхали!

Цікаві місця, які можна відвідати

Туристичні прогулянки повинні бути змістовними ? Особливо якщо ви хочете не просто візуально насолодитися міськими пейзажами, а й розважитися, побачити щось незвичайне та дізнатися про нові цікаві факти.

«Міні-Вінниця» 

Побачити Вінницю, не виходячи з Центрального парку імені М. Леонтовича? Легко! На невеликій зеленій локації розташовано 15 мініатюрних копій найзнаменитіших будівель міста. У кожному з них відтворені дрібні деталі, отже перше, чим потрібно зайнятися, – це роздивитися їх всі. Після відвідин «Міні-Вінниці» особливо хочеться побачити кожну архітектурну пам’ятку наживо.

Мініатюри найвідоміших архітектурних споруд Вінниці
Мініатюри найвідоміших архітектурних споруд Вінниці
«Міні-Вінниця» – виставка мініатюр просто неба в Центральному парку
«Міні-Вінниця» – виставка мініатюр просто неба в Центральному парку

? вул. Магістратська, 73, Центральний парк ім. М. Леонтовича.

Графік роботи: щоденно, 9:00-17:00.

Вартість: дорослий квиток – 40 грн, дитячий – 20 грн, або на 50% дешевше зі знижкою від Покупон.

Вінницький планетарій

Ідеальне місце, щоб сходити на екскурсію всією родиною – Вінницький планетарій. Загадки космосу, таємниці далеких зірок і планет розкриються перед вами у всій красі завдяки сучасним технологіям, проекціям, деталізованим картам та макетам. Цікаво буде гостям будь-якого віку, головне, щоб вони були допитливими ?

Вінницький планетарій

? вул. Хлібна, 1.

Графік роботи: пн-пт 10:00-18:00, сб-нд 11:00-19:00.

Вартість: дорослий квиток – 60 грн, шкільний/студентський – 50 грн, дитячий – 40 грн, а акція від Покупону допоможе заощадити 50%!

Музей-садиба доктора Пирогова

Садиба видатного хірурга та педагога Миколи Івановича Пирогова знаходиться на околицях Вінниці. Тут можна познайомитися з історією його життя, прогулятися вздовж озера ботанічним садом, де доктор Пирогов любив збирати лікарські рослини для свого аптечного магазину. До комплексу входить Музей Пирогова, будинок, де він жив, стара аптека, меморіальний парк та церква-некрополь.

?вул. Пирогова, 155

Військово-історичний музей Повітряних сил

Музей авіації у Вінниці налічує понад 40 примірників літаків, вертольотів, безпілотних літальних апаратів і ракет різних часів. Велика частина техніки відноситься до періоду Другої світової війни. Заклад розташований на території колишнього штабу командування військово-повітряних сил України. Іноземцям потрібен дозвіл Міністерства оборони України, щоб потрапити на територію.

Адреса: Вінни? вул. Стрілецька, 105

Краєзнавчий музей

Найбільший краєзнавчий музей Східного Поділля.

Тут можна ознайомитися з природою регіону, етнографією, археологічними знахідками, документами та матеріалами різних історичних епох: козацької, XIX століття, революційного та міжвоєнного періоду, Другої світової війни. Також у музеї виставлені колекції та проводяться окремі виставки, наприклад, писанок або витинанок.

Біля входу в музей – лицарі В'ячеслава Постернака
Біля входу в музей – лицарі В’ячеслава Постернака

? вул. Соборна, 19

Музей трамваю

Трамвай – свого роду символ Вінниці. Перший трамвайний маршрут почав функціонувати у 1913 році, а у 2013 до сторіччя цієї події був відкритий музей в будівлі депо Вінницького трамвайно-тролейбусного управління. Експозиції розкажуть туристам історію міського трамвайного руху мовою світлин, документів та експозиції вагонів різних епох. При бажанні можна орендувати і покататися на одному з раритетних пасажирських експонатів музею. 

? Хмельницьке шосе, 29

Музей Автомотовелофототелерадіо

Виставка була створена в будівлі автосалону «Володимир» в самому серці Вінниці. До її складу входить колекція вінницького колекціонера А. Стрембицького, на формування якої пішло 35 років. Туристи побачать унікальні зразки раритетного транспорту (автомобілі, мотоцикли, велосипеди), і побутової техніки (телевізори, радіоприймачі, фотоапарати та ін.). Музей працює щодня з 11:00 до 19:00.

? вул. Соборна, 1-А

Колекція ретротехніки у музеї

Художній музей

Любителям мистецтва варто побувати у художній філії краєзнавчого музею, яку у 2000 році було визнано одним із провідних художніх музеїв України. Приміщення для нього виділили на території архітектурного комплексу «Мури». Тут зібрані картини і скульптури західно-європейських художників з приватних колекцій, а також ті, що вдалося врятувати під час більшовицької революції з маєтків княгині Щербатової, Грохольських, Русанівських, Мерінга та ін. 

? вул. Соборна, 21

Пам’ятки Вінниці

Вінниця багата на історичні, архітектурні та культурні пам’ятки. Кожна старовинна будівля дихає історією, кожна вуличка може розповісти щось своє. Гуляйте, дивіться та слухайте ?

Водонапірна вежа

Побудована у 1912 році вежа забезпечувала перший водогін у Вінниці, а ще використовувалася як пожежний оглядовий пункт. Після Другої світової війни та до реконструкції у 1983 році вежа була простим житловим будинком. З 1985 року тут розміщено експозицію Меморіалу революційної і бойової слави, а пізніше додався Меморіал воїнам Афганської війни. Розташована вежа в самому центрі Європейської площі з облаштованою пішохідною зоною, — це перше місце, куди варто піти туристу в Вінниці.

З 2000 року водонапірна вежа внесена в список міської символіки

Палац Грохольських

Колишня садиба родини Грохольських з ландшафтним парком знаходилася на території сучасного П’ятничанського парку, неподалік тенісних кортів. Спорудження XVIII століття, яке будували полонені турки та татари, спочатку планувалося як фортифікація з фортечною стіною, валами та ровами. Однак згодом плани власників змінилися, і замість фортеці було зведено цілком мирну садибу у стилі класицизму.

Палац Грохольських у Вінниці
Палац Грохольських у Вінниці

?вул. Мічурина, 34 49°14’54.1″N 28°27’21.6″E

Будинок реального училища

Відкриття в 1889 році реального училища стало справжньою подією для місцевих мешканців, адже мало які вінницькі навчальні заклади могли запропонувати випускникам подальший вступ до інституту для здобуття вищої освіти. У цьому училищі М.М. Коцюбинський склав іспит на присвоєння йому звання народного вчителя. В різний час у споруді розміщувалися госпіталь і працювали партійні організації, поки в 1968 році сюди не переїхала філія Київського торгово-економічного інституту. 

? вул. Соборна, 87

На старому фото можна побачити балкон і колони під ним, які відсутні в сучасній будівлі
На старому фото можна побачити балкон і колони під ним, які відсутні в сучасній будівлі

Будинок капітана Длуголенського

Григорій Артинов — знаменитий вінницький міський архітектор, відомий своєю любов’ю до незвичайних форм і поєднання різних стилів в архітектурі. Одне з його творінь — колишній будинок капітана Длуголенского, де з 1966 року функціонує художня школа. Хоча з часом багато витончених деталей будівлі стерлися або були знищені, ви ще можете побачити своєрідні, незвичайні для України ХХ ст. архітектурні рішення. 

Незвичайна архітектура будинку капітана Длуголенського
Незвичайна архітектура будинку капітана Длуголенського

? вул. Магістратська, 66

«Дім Євангелія»

Баптистський рух у Вінниці розвивався і набирав обертів з початку ХХ століття, але тільки влітку 1996 року для парафіян був побудований величезний і приголомшливо красивий молитовний дім. Навіть якщо ви не парафіянин баптистської церкви, побачити цю чудову, схожу на замок, будівлю безперечно варто! Для любителів оригінальних фотосесій це шикарний знімальний майданчик. 

Баптистська церква у Вінниці виглядає, як казковий замок

?Вінниця, вул. Максимовича, 3-А

Вінницький музично-драматичний театр ім. М. Садовського

На початку ХХ століття опера в Європі досягла піку своєї популярності. Вінницька буржуазія вирішила не відставати, і в січні 1910 року було прийнято рішення про будівництво оперного театру. За підтримки місцевої еліти будівлю театру було здано в експлуатацію вже до кінця року. Театр не припиняв діяти навіть під час війни, поки в 1944 році в ньому не сталася пожежа і виникла потреба у реставрації. Поруч з театром на площі Небесної сотні у 2018 році була встановлена ​​скульптура «Дерево Свободи», яка просто приголомшливо виглядає у нічний час.

Драматичний театр у Вінниці побудований у стилі класицизму
Драматичний театр у Вінниці побудований у стилі класицизму

? вул. Театральна, 13

Будинок капітана Четкова

Сьогодні туристи і не знайдуть на вулиці Пушкіна будинок архітекторів, який потонув у зелені. Однак на початку ХХ століття будинок відставного капітана і дворянина Олександра Четкова, побудований в стилі віденського модерну, був найдорожчим у місті. Архітектором називають як Г. Артинова, так і київського майстра — А. Лістовича. Після того, як під час революції капітан з родиною втік за кордон, у будівлі розмістився пологовий будинок, а після – Управління містобудування та архітектури Вінниці. 

Біло-рожевий дім капітана Четкова у Вінниці
Біло-рожевий дім капітана Четкова у Вінниці

? вул. Пушкіна, 38

Спасо-Преображенський кафедральний собор

Костел домініканців в стилі бароко був зведений у 1776 році за розпорядженням земського судді Міхала Грохольського. Уже в 1817 році царська влада передала храм у розпорядження православної церкви. Серед парафіян церкви були знаменитий український прозаїк М.М. Коцюбинський та представники царського сімейства. Під час правління радянської влади храм був розграбований і частково зруйнований, тут був то склад гуми, то спортзал, а пізніше – дім органної музики. Тільки в 1990 році собор передали православним, і він став використовуватися за призначенням. 

Увечері собор підсвічують різнокольоровими вогнями
Увечері собор підсвічують різнокольоровими вогнями

? вул. Соборна, 23

Сквер ім. Beatles

Місцеві жителі вже давно неофіційно називають площу на Соборній вулиці – «Ліверпуль». Подейкують, ця назва виникла ще в 1970-х, коли тут збиралася прогресивна молодь, виконувала зарубіжні пісні і обмінювалася забороненими пластинками, в тому числі з музикою легендарної ліверпульської четвірки Beatles. У 2017 році до Дня міста, який вінничани традиційно святкують у вересні, тут було встановлено скульптурну композицію із силуетів музикантів знаменитої групи. 

Площу на Соборній вулиці у Вінниці прикрашено оригінальною скульптурною групою на честь The Beatles
Площу на Соборній вулиці у Вінниці прикрашено оригінальною скульптурною групою на честь The Beatles

? 49 ° 13’56.6 “N 28 ° 28’17.5” E

Скульптури В’ячеслава Постернака

Талановитий вінницький скульптор, художник і поет В’ячеслав Постернак зробив свій вагомий внесок у сучасний вигляд Вінниці, адже жоден турист не проходить байдуже повз його скульптури. Серед кованих експозицій однозначно впізнаєте:

  • Лицарів, що прикрашають вивіску Краєзнавчого музею. GPS 49 ° 13’57.7 “N 28 ° 28’34.0” E.
  • Саксофоніста на майдані Незалежності. 49 ° 13’57.8 “N 28 ° 28’03.0” E.
  • Скрипаля біля водонапірної вежі, який за монетку зіграє вам знайому мелодію. 49 ° 14’05.4 “N 28 ° 28’10.6” E
  • Поета, який декларує вірші на Європейській площі. 49 ° 14’03.5 “N 28 ° 28’09.6” E.
  • І ноги… Повинен був бути філософ у бочці, прототипом якого виступав Діоген, але місцева влада не схвалила таку ідею. Майстер розібрав своє творіння на частини, і тепер ноги Діогена прикрашають фасад художнього салону по вулиці Пушкіна, 2, де виставляються роботи скульптора.
У Вінниці можна побачити скульптури Постернака
У Вінниці можна побачити скульптури Постернака

Монастир капуцинів

Монастир капуцинів був зведений у 1746 році у стилі тосканського бароко та успішно діяв до повстання польського народу проти російського панування. Бунт призвів до того, що капуцинські храми почали масово ліквідувати – імперська влада вважала, що капуцини мають надто сильний вплив на уми простого народу. Монастир у Вінниці був скасований останнім – у 1888 році. Повернутися до Вінниці капуцинам вдалося лише 1988 року.

Монастир капуцинів у Вінниці був збудований у XVIII столітті

? вул. Соборна, 12

Фонтан «Сонячна система»

У 2017 році у Вінниці на проспекті Космонавтів символічно встановили фонтан «Сонячна система»: Атлант з піднятою над головою кулею, яка за давньогрецькими легендами символізує і сонце, і небесне склепіння, а навколо – сім планет. Фонтан цікаво подивитися дорослим та дітям, адже автори постаралися максимально відобразити зовнішній вигляд небесних тіл.

До пам'яток Вінниці відносять і фонтан «Сонячна система»
До пам’яток Вінниці відносять і фонтан «Сонячна система»

? 49°13’32.2″N 28°25’13.2″E

Музичний фонтан «Рошен»

У вересні 2011 року у Вінниці було відкрито незвичайний світломузичний плаваючий фонтан, спроектований німецьким інженером Ральфом Доу. «Рошенівський» став не лише найбільшим у Європі, а й увійшов до десятки найвидовищніших фонтанів у світі. Він встановлений неподалік однойменної кондитерської фабрики на Південному Бузі, навпроти острова Кемпи. Поруч облаштована гарна набережна, куди жителі міста та туристи приходять спостерігати за танцями водяних струменів, підсвічених різнокольоровими вогнями.

Зазвичай фонтан «Рошен» у Вінниці працює з квітня по жовтень, показуючи вечорами (з 18:00 до 22:00) щоразу нове водне світломузичне шоу. У 2022 році, у зв’язку з повномасштабною війною в країні, фонтан так і не був запущений, але жителі та гості міста завжди можуть прийти просто погуляти чистою алеєю на березі річки та посидіти в одній із кафешок з видом на води Південного Бугу.

?49°13’58.3″N 28°29’08.4″E

Ставка Гітлера «Вервольф»

Величезний бункер з комплексом споруд був одним з ключових німецьких об’єктів на території України під час Другої світової війни. Будувався бункер під робочою назвою «Айхенхайн» (в перекладі з німецького «дубовий гай») спеціально для перебування тут самого фюрера. За різними даними, на будівництві «Вервольфа» загинуло від 2 до 14 тисяч військовополонених. Гітлер тричі відвідав «Вервольф», де підписав стратегічно важливі накази про подальший наступ. Під час відступу німецьких військ 15 березня 1944 року входи в ставку Гітлера під Вінницею були підірвані, проте знавці стверджують, що внутрішні приміщення залишилися неушкоджені. Вхід в підземелля суворо заборонений і дуже небезпечний. До «Вервольфа» можна доїхати громадським транспортом з привокзальної площі Вінниці до селища Стрижавка. 

Сьогодні до колишнього бункеру Гітлера легально потрапити неможливо
Сьогодні до колишнього бункеру Гітлера легально потрапити неможливо

? 49°18’26.1″N 28°29’42.5″E

Вінницькі мури

Оборонні стіни з вежами навколо старої Вінниці були побудовані в XVII столітті монахами-єзуїтами – для збереження їхніх храмів, гуртожитків та навчальних закладів. Пізніше до ансамблю додалися будівлі домініканського монастиря — зараз це Спасо-Преображенський кафедральний собор, про який ми розповідали вище. Залишки споруди можна подивитися на вулиці, яка так і називається: вулиця Мури. 

Цегляні стіни старовинних вінницьких фортифікацій
Цегляні стіни старовинних вінницьких фортифікацій

? 49°13’55.2″N 28°28’30.4″E

Де погуляти: парки та сади Вінниці

Парки – легені міста. А якщо вони ще й гарні, то в них не просто добре дихається, а й естетично приємно. Зелені локації Вінниці чудово підходять для того, щоб взяти паузу та насолодитися спокійною прогулянкою у тіні дерев або вивченням різнобарвних квітів.

Ботанічний сад

Вінницький Ботанічний сад «Поділля» був організований в 1963 році на берегах річки Вишня, з нього починається зелене кільце Вінниці. У ботсаду зібрано зразки 650 видів рослин, які ростуть в природних умовах на території Поділля. Тут навчаються студенти Вінницького державного аграрного університету, проводяться дослідження в галузі садівництва, лісництва, квітництва, екології. 

? 49 ° 13’08.6 “N 28 ° 24’47.4” E

Парк ім. Горького

Центральний міський парк був заснований у 1936 році і з тих пір є головним місцем проведення дозвілля і народних гулянь з нагоди державних свят. На вихідних тут зазвичай ніде яблуку впасти. У парку є кіноконцертний зал, планетарій, стадіон, атракціони, пам’ятники відомим вінницьким діячам і пам’ятні знаки героям країни.

? 49 ° 14’10.4 “N 28 ° 27’13.2” E

Центральний парк ім. Горького – улюблене місце відпочинку вінничан
Центральний парк ім. Горького – улюблене місце відпочинку вінничан

Острів Кемпа

Історія острова Кемпа дуже насичена: у 17 столітті, як стверджують історики, на ньому розміщувалася фортеця та низка господарських споруд. На початку ХХ століття по обидва боки острова перекинули мости, що з’єднали його із сушею, в період Другої світової їх було частково зруйновано, а потім – замінено понтонною переправою та трамвайною лінією. У 70-80-ті роки Кемпа стала місцем проведення музичних фестивалів та концертів з облаштованим пляжем та естрадою. Саме тоді острів отримав свою тимчасову назву, яка існує серед старшого покоління, – Фестивальний. Зараз Кемпа – тихе та спокійне місце, чий статус залишається під питанням. Пішки потрапити з берега на острів вже не можна, новий міст так і не збудували, а влада досі не визначилася, що робити з Кемпою. Поки що він просто тішить погляди зеленою шапкою дерев, а дістатись на нього можна лише човном.

Острів Кемпа у Вінниці – дістатися до нього можна лише човном
Острів Кемпа у Вінниці – дістатися до нього можна лише човном

? 49°13’58.8″N 28°28’59.5″E

П’ятничанський парк

Ландшафтний парк був розбитий навколо маєтку родини Грохольських, з акуратними алеями, оранжереями, гротами і ставками з мозаїчним дном. Зараз зона більше нагадує ліс, де люблять проводити дозвілля жителі Вінниці. Туристи можуть розшукати в парку 200-літнє «Дерево кохання» — липу і ясен, які дизайнер парку Діонісій Міклер посадив дуже близько один до одного, через що вони зрослися в єдине ціле. 

? 49 ° 14’54.1 “N 28 ° 27’21.6” E

Посеред П'ятничанського парку стоїть колишній палац Грохольських, а нині – корпус обласної лікарні
Посеред П’ятничанського парку стоїть колишній палац Грохольських, а нині – корпус обласної лікарні

Вінниця – дійсно перлина Поділля, оскільки тут збереглося безліч пам’яток історії та нових культурних об’єктів. Не дарма у 2018 році вона отримала звання кращого міста для життя в Україні.

Наостанок не забудьте про пам'ятне фото «З любов'ю з Вінниці»
Наостанок не забудьте про пам’ятне фото «З любов’ю з Вінниці»

Де зупинитися

Приїхали до Вінниці на кілька днів? Тоді, звичайно, ви вже задумалися про те, щоб знайти житло: хостел, готель, апартаменти. А ми підкажемо, де можна зупинитись зі знижкою ?

«Версаль»: затишний, стильний готель із крутим сервісом. Порадує гостей не тільки зручностями, а й красивими архітектурними та інтер’єрами, які перетворюють відпочинок на справжню насолоду. У кожному номері є TV і кондиціонери, при готелі діє ресторанний комплекс (3 зали, кафе-бар та VIP-кімнати) – вранці тут подають шведський сніданок, а в інший час можна замовити щось із меню, в якому переважають європейська та українська кухня. 

А ви були у Вінниці? Чим вас вразило місто, які у вас є улюблені місця та пам’ятки? Діліться у коментарях.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *