Як позбутися печії швидко в домашніх умовах

Переїдання, неправильне харчування, розлад травлення – все це може спровокувати несподівані напади печії. Кислувато-гіркий комок у горлі, відчуття печіння, жару за грудиною або в верхній частині живота – печія викликає дискомфорт, і від неї хочеться швидше позбутися. Що робити, як боротися з неприємним симптомом в домашніх умовах і коли одними народними засобами, без допомоги лікаря, не обійтися – розбиралася BlogPokuponTeam. А також підготувала знижки до 75% на консультації гастроентеролога, кардіолога та інших лікарів

Читайте в нашій статті: 

Швидко позбавляємося печії підручними методами 

На курорті, у відрядженні або за банкетним столом у вас раптово почалася печія. Потрібно терміново позбутися неприємного симптому, але похід до лікаря неможливий, і таблеток з собою немає. Що робити? 

Випити звичайної води 

Найчастіше печія є результатом переїдання. Клапан шлунка (сфінктер) повністю не закривається, і соляна кислота, яка бере участь в перетравленні їжі, потрапляє у стравохід. У цьому органі на відміну від шлунка немає захисної плівки, тому з’являється відчуття жару за грудиною. В такому випадку можна випити склянку чистої теплої води. Вона розбавить кислоту і полегшить печіння. Тільки пити потрібно стоячи або сидячи, лягати не можна.

Мінеральна вода 

Коли симптоми печії – поодинокі, нечасті явища (від переїдання або алкоголю), напад можна погасити лужною мінеральною водою – «Поляна Квасова», «Поляна Купель», «Лужанська» або «Боржомі». Тільки не пийте холодну, тим більше крижану мінералку, і краще випустити з неї гази, щоб не провокувати відрижку і посилене газоутворення. 

Лужна вода допомагає зняти неприємний симптом 
Лужна вода допомагає зняти неприємний симптом 

Розчин соди 

Харчова сода є на будь-якій кухні або в найближчому магазині, знайти її не складно. Потрібно розчинити ½ ч.л. бікарбонату натрію в склянці води і випити невеликими ковтками. Це допоможе впоратися з печією протягом 10-30 хвилин: при попаданні в шлунок сода реагує з соляною кислотою і виділяє вуглекислий газ. 

Однак такий засіб годиться тільки як термінова міра і в помірних дозах. Незважаючи на протимікробні і нейтралізуючі властивості, у великій концентрації сода може завдати шкоди організму. 

При постійному застосуванні відбувається зворотний ефект: вуглекислота подразнює внутрішні стінки шлунка, викликаючи нове вироблення соляної кислоти. В результаті кислотність підвищується ще більше. Методи з содою категорично не підходять тим, хто страждає підвищеною pH шлунка і виразковою хворобою: вони можуть викликати нудоту і спровокувати опік слизових оболонок. Також протипоказано пити соду під час вагітності та лактації. 

Шипучка: сода + яблучний оцет 

Якщо потрібно позбутися печії швидко, можна в содовий розчин додати яблучний оцет. Рецепт шипучки: на склянку теплої води 1 ч.л. соди і ½ ч.л. 6% яблучного оцту. Протипоказань одиничного застосування цього засобу немає, але якщо симптом печіння виникає регулярно, варто проконсультуватися з лікарем і ні в якому разі не займатися самолікуванням. 

Позбутися від жару в стравоході можна за допомогою яблучного оцту і соди 
Позбутися жару в стравоході можна за допомогою яблучного оцту і соди 

Мигдаль, мед або молоко 

Ці нехитрі продукти можуть стати справжньою швидкою допомогою при печії, можна приймати вагітним і дітям. Рецепт простий: розвести чайну ложку меду в склянці з теплим молоком і випити. Щоб прибрати симптом остаточно, можна пожувати пару-трійку горішків мигдалю. Ці продукти, як разом, так і окремо знижують кислотність і усувають дискомфорт в шлунку. Однак для людей з алергією на мед, лактозу або горіхи вони не підійдуть. 

Молоко від печії
Тимчасово усунути, полегшити печіння в стравоході допоможе стакан теплого молока

Кокосове масло 

Якщо у вас під рукою є цей продукт, то з його допомогою можна знімати симптоми печії. Насичені жири в складі кокосового масла легко всмоктуються стінками органів шлунково-кишкового тракту, знижують кислотність і заспокоюють стравохід. Додавати по 1 ч.л. масла в чай ​​і пити. 

Кокос

Пожувати жуйку 

М’ятна жувальна гумка без цукру також добре знімає напад печії в стравоході. Цей спосіб не прибирає симптом повністю, але може його суттєво полегшити.

Коли потрібна допомога лікаря 

Звичайно, кожен раз можна прийняти будь-які ліки проти печії, наприклад пару таблеток активованого вугілля, або випити щось з народних засобів. Але потрібно обов’язково задуматися про здоров’я і звернутися до гастроентеролога, якщо напад печії: 

  • з’являється після їжі постійно або часто (кілька разів на тиждень протягом більше двох тижнів); 
  • супроводжується постійною відрижкою, болем у правому боці, нудотою, блювотою; 
  • доставляє жахливий дискомфорт і довго не проходить. 

Печія – один з найчастіших симптомів, що вказують на ураження верхніх відділів травного тракту. В Україні від нього страждає близько 60% чоловіків і 64% жінок. Печіння і дискомфорт істотно впливає на якість життя і може сигналізувати про серйозні проблеми зі здоров’ям. 

Печія може бути як передвісником, так і наслідком таких захворювань, як: 

  • Рефлюксна гастроезофагеальна хвороба, характеризується закидом вмісту шлунку в стравохід, проявляється глотковою печією. 
  • Езофагіт, гастрит, дуоденіт – запалення стравоходу, шлунка, дванадцятипалої кишки. 
  • Виразка шлунка або 12-палої кишки. 
  • Захворювання підшлункової залози (панкреатит), жовчного міхура (холецистит) і печінки. 
  • Грижа стравохідного отвору діафрагми. 
  • Доброякісні (поліпи) і злоякісні новоутворення стравоходу, шлунка та інших органів верхнього відділу шлунково-кишкового тракту.

Для постановки діагнозу лікарі призначають ряд аналізів і обстежень: 

  • загальний і біохімічний аналіз крові
  • аналіз крові на наявність антитіл до Helicobacter pylori (збудника виразкової хвороби); 
  • дослідження калових мас; 
  • фіброгастродуоденоскопія (в стравохід вводять ендоскоп, щоб побачити загальний стан стравоходу); 
  • езофагоманометрія (у шлунок вводиться катетер для вимірювання тиску і дослідження сфінктерів); 
  • PH-метрія (пацієнт ковтає зонд, який вимірює рівень pH у відділах шлунка). 
  • УЗД органів черевної порожнини. 

Деякі види обстеження включені в пакет послуг гастроентеролога зі знижкою від Покупона. 

Крім того, постійне печіння в області грудної клітини може виявитися зовсім не печією, а приступом стенокардії або навіть інфарктом міокарда. Діагноз поставить тільки досвідчений кардіолог і вже за результатами призначить медикаментозне лікування. Пам’ятайте, що самолікування може бути небезпечно для здоров’я. 

Напади печії
Постійні напади печії можуть бути наслідком порушення роботи шлунково-кишкового тракту або серцево-судинної системи

Читайте також:
✔️ Як знизити холестерин: ефективні методи
✔️ Гіркота в роті: причини і як прибрати симптом
✔️ Що робити, коли болить в правому підребер’ї 
✔️ Як правильно здавати аналізи

Профілактика печії

Хворобу легше попередити, ніж вилікувати. Коли симптоми печії проявляються рідко і ще не встигли завдати істотної шкоди організму, важливо зрозуміти чому і в який момент ви їх відчуваєте і виключити провокуючі фактори: 

  • Звичка багато і швидко їсти, а потім відразу лягати на диван або бігти в спортзал. Їжте не поспішаючи, ретельно пережовуючи їжу, за 1,5-2 години до тренування, а останній прийом їжі повинен бути за чотири години до сну. 
  • Зловживання жирними, смаженими, гострими стравами, а також випічкою, кавою і шоколадом. Урізноманітніть харчування овочами, фруктами і відмовтеся від продуктів-провокаторів печії. 
  • Нездоровий спосіб життя (куріння, алкоголь): від шкідливих звичок краще назавжди відмовитися. 
  • Стреси і переживання. Менше нервуйте! 
  • Тісний одяг створює додаткове зовнішнє навантаження на стінки шлунка. Чоловікам, які страждають від печії, іноді досить замінити ремінь на підтяжки, щоб погасити печіння і відчути полегшення. А жінкам варто придивитися до моделей оверсайз. 
  • Прийом деяких ліків: перевірте, чи немає серед побічних ефектів печії. 
  • М’ятний чай: популярний, але не ефективний засіб від печії. Дослідження довели, що м’ята може надавати дратівливу дію на слизову оболонку стравоходу і при регулярному щоденному прийомі – викликати кислотний рефлюкс. 
  • Низька подушка: вище голову – спите на двох подушках.
Печія
За даними медичної статистики частіше печією страждають чоловіки

Читайте також:
✔️ Правильне харчування: основні принципи
✔️ Як кинути пити
✔️ Як припинити курити
✔️ Вибираємо правильну подушку

Як позбутися печії під час вагітності 

Печія може виникнути у вагітних на різних термінах. На початку вередує гормон прогестерон, що готує тіло жінки до вагітності та пологів. Він розслабляє мускулатуру і м’язи шлунка в тому числі. Як результат, якась кількість кислоти все одно потрапляє в стравохід, і з’являється відчуття печіння. У другому триместрі гормональні зміни підвищують кислотність шлункового соку. А в третьому – матка збільшується і зрушує внутрішні органи, що викликає мимовільне попадання кислоти з шлунку в стравохід і жар за грудною кліткою. Що ж робити вагітній жінці, якщо замучила сильна печія, а більшість таблеток протипоказані? 

Печія під час вагітності
Різкі гормональні сплески під час вагітності часто викликають напади печії

Варто дотримуватися загальних рекомендацій:

  • Якщо немає харчової алергії на лактозу і продукти бджільництва – пити молоко з медом протягом дня. Або заварити ромашковий чай і приймати як ліки по 150 грам один раз в день. Ще можна зварити і випити кисіль, він благотворно впливає на шлунково-кишковий тракт. Добре допомагає при печії сира морква. Її потрібно натерти дрібно на тертці і не поспішаючи з’їсти. Ці народні засоби можна сміливо приймати в домашніх умовах. 
  • З дозволу гастроентеролога і гінеколога, боротися з дискомфортними відчуттями можна за допомогою антацидів (таблеток, що нейтралізують соляну кислоту). Вагітним і годуючим мамам дозволяється пити такі препарати як Фосфалюгель, Альмагель, Омез, Гастал, Маалокс, Гастрацид, Ренні, Рутацід, Гестід.
Печія у вагітних
Перед прийомом будь-яких ліків під час вагітності проконсультуйтеся з лікарем

Перед прийомом будь-яких ліків під час вагітності проконсультуйтеся з лікарем 

  • Щоб печія не мучила, дотримуйтеся правильного раціону – краще звернутися до професійного дієтолога. В першу чергу, відмовтеся від жирного, гострого, солоного, кислого і смаженого. Збагачуйте раціон нежирним сиром, сметаною і кефіром. Їжте білу рибу і м’ясо, і, зрозуміло, овочі. Якщо зовсім не можете жити без хліба, то попередньо підсушіть його в тостері. Зазвичай, якщо стежити за своїм харчуванням, їсти часто невеликими порціями і лягати через 2-3 години після їжі, то дискомфортні симптоми відступають дуже швидко. 
  • Якщо причина печії – стрес або гормональна перебудова при вагітності, усунути неприємний симптом допоможе лимонний сік. Незважаючи на те, що лимон кислий, невелика його кількість (1 столова ложка), розведена теплою водою, знижує кислотність при перетравленні. Тільки приймати засіб потрібно профілактично, за 20 хвилин до їди. Протипоказання: захворювання шлунково-кишкового тракту (гастрит, дуоденіт, холецистит, виразка шлунка). 
Печія
Ігнорування печії може спричинити за собою проблеми зі здоров’ям

Звичайна печія не завжди безпечна, як багато хто вважає. Її виникнення означає зниження якості харчування і життя в цілому, а часта поява є сигналом для візиту до гастроентеролога. Прислухайтеся до свого організму, бережіть здоров’я, а якщо залишилися питання по темі – задавайте в коментарях.

8 коментарів
  • Роман С.

    Если изжога постоянная, то нужно пройти обследование. Сделал гастроскопию в Киеве, оказалось, что у меня гастрит.

    • Наталья Лукьяненко

      Добрый день, Роман. Сожалеем, это еще раз подтверждает как важно вовремя замечать непривычные симптомы, обращаться к врачу и регулярно проходить профилактические обследования. Выздоравливайте, благодарим что читаете наш блог.

  • Таня

    За раствор соды полностью согласна, а за жевачку категорически нет! Жевачка только устранит неприятный вкус во рту на некоторое время и все, иногда даже может еще больше увеличить симптомы.

  • Соня

    Дочку когда вынашивала, частенько мучалась изжогой. Молоко помогало, но без меда, я его не люблю, и потом врач выписал шипучку какуе-то, я уже не помню. А так нет изжоги у меня, а вот подруга Маалокс пьет после мероприятий)))

  • Karina S.

    Очень интересная и полезная статья, тут именно написана одна конкретика, как раз то что и нужно, парень страдает изжогой хоть и здоров, занимается спортом, но от изжоги ограничивается лишь применением соды, я ему предложу еще несколько вариантов их этой статьи, но конечно же было бы лучше что бы изжога вообще больше не появлялась.

  • Дарья

    Часто мучаюсь изжогой. Спасаюсь Ренни, или Альмагелем. Конечно, важно следить за питанием и продуктами, провоцирующими изжогу. Хотя иногда достаточно наладить общий эмоциоальный фон,так как и на фоне стресса изжога часто появляется.

  • Оля

    В детстве постоянно были проблемы с изжогой, все время колотили соду с водой и пила, действенная штука, но лучше не усугублять все и пойти к врачу! Может очень не хорошо выльется потом боком(

  • Полина

    Мне от изжоги помогает стакан молока или гавискон, иногда беру маалокс. Советую при регулярных изжогах обращаться к врачу, потому что это могут быть проблемы с желудком! У меня слава богу, ничего серьезного не нашли, но посоветовали исключить слишком жареную, жирную и острую пищу и побольше пить чистой воды каждый день.
    Лучше всего придерживаться правильного питания, побольше спорта и воды – тогда вероятность таких проблем снизиться к нулю.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *