Неприємний запах з рота: причини і лікування

Неприятный запах изо рта - что делать?

Неприємний запах з рота (мед. галітоз) – про нього не прийнято говорити вголос, але проблема хвилює багатьох. Це заважає вільно спілкуватися з людьми, стає причиною невпевненості і закомплексованості, а ще – сигналізує про неполадки в організмі. BlogPokuponTeam розбиралася в причинах, способах усунення цього симптому і підготувала знижки до 90% на догляд за зубами, діагностику та лікування в кращих клініках вашого міста.

Читайте в огляді:

Галитоз - как бороться

Чому виникає неприємний запах з рота і як з ним боротися

Статистика Всесвітньої організації охорони здоров’я свідчить: понад 60% населення планети не з чуток знає, що таке поганий запах з рота. Якщо у вас виявилася дана проблема – ви не самотні. Бажання її усунути цілком природне, але перш за все необхідно з’ясувати причину.

Очищение языка поможет избавиться от неприятного запаха

Неправильний догляд за порожниною рота

Існує золоте правило догляду за ротовою порожниною: два рази на день чистити зуби і язик, але далеко не всі приділяють гігієні достатньої уваги. В результаті недотримання правил:

  • скупчені залишки їжі мають властивість загнивати;
  • може розвинутися галітоз і з рота починає погано пахнути;
  • на язиці і зубах з’являється стійкий наліт, який прогресує і посилюється курінням (якщо вам властива така звичка).
Неприятный запах изо рта у детей

Як позбутися:

  • Дотримуйтесь правил гігієни і змінюйте зубну щітку раз в 3 місяці: на ній накопичуються бактерії, які негативно впливають на мікроклімат ротової порожнини. Підійде будь-яка, але стоматологи рекомендують брати щітку з ворсом середньої та м’якої (для чутливих зубів) жорсткості, а ще краще – електричну і іригатор. З їх допомогою набагато легше прибрати зубний наліт в домашніх умовах, забезпечуючи якісний догляд.
  • Відвідуйте стоматолога раз в 6 місяців.
  • Пийте достатню кількість води, щоб у роті не пересихало – нестача вологи призводить до підвищеного розмноження бактерій, які викликають неприємний запах.
  • Щоб повернути диханню свіжість, рекомендують очищати язик мідною або дерев’яною паличкою і полоскати рот натуральними рослинними оліями (особливо підійде кокосова і оливкова) протягом 10 хвилин. Олія очищає слизову оболонку рота, знижує кількість хвороботворних бактерій. Доповнить ефект полоскання ротової порожнини слабким соляним розчином (1 чайна ложка солі на склянку води).
  • Використовуйте ополіскувач для ротової порожнини, він не тільки забезпечить свіжість подиху, а й очистить рот від залишків їжі і бактерій. Ополіскувальна рідина з травами на спиртовій основі допомагає заспокоїти запалення ясен, прибрати бактерії з гланд і слизової горла, запобігає появі карієсу.

Читайте також: 
✔️ 10 надійних способів, як кинути курити 
✔️ Чищення зубів air flow: що це, результат до і після 
✔️ Кровоточать ясна: причини, лікування, профілактика

неприятный запах изо рта - что делать

Стоматологічні проблеми

Якщо ви ретельно дотримуєтеся правил гігієни, але запах все одно присутній, це може свідчити про більш серйозні проблеми з зубами і порожниною рота, серед яких:

  • карієс;
  • стоматит (запалення слизової оболонки рота);
  • періостит (флюс);
  • пародонтит (запалення тканин навколо коренів зуба) і як наслідок – пародонтоз;
  • пульпіт (ураження м’якої тканини зуба);
  • глосит (запалення язика).

Люди нерідко скаржаться, що після видалення зубів мудрості з рота так пахне гниллю, що це відчувають не тільки оточуючі, але й вони самі. Подібний «аромат» не є нормою і виникає внаслідок недотримання рекомендацій стоматолога і виниклих ускладнень.

Що робити: при появі поганого запаху, викликаного стоматологічним захворюванням, яке до того ж може супроводжуватися зубним болем, мігренню і підвищенням температури, потрібно відразу звернутися до лікаря для термінового лікування.


Стоматолог недорого

Коли причина – захворювання органів шлунково-кишкового тракту

Неприємним запахом з рота може проявляти себе хворий шлунок. У такій ситуації виникає «кислий аромат», який супроводжується відрижкою і нудотою. Характерною ознакою проблем зі шлунком також є щільний наліт на язиці, який неможливо прибрати навіть за допомогою регулярного використання зубної щітки.

Дисбактеріоз кишечника – ще одна причина смердючого запаху. Саме таким чином дає про себе знати порушення мікрофлори в організмі.

Як прибрати: якщо вас мучать подібні симптоми, варто відвідати гастроентеролога, щоб виключити гастрит, гастродуоденіт і виразку шлунка, а також здати аналізи на хелікобактер (найпоширеніший збудник інфекції в животі).


Запах ацетону у дітей і дорослих

У дорослому віці ацетонемія може свідчити про появу серйозних захворювань. Якщо в роті з’явився присмак і сильний запах ацетону, це привід задуматися про роботу печінки. Підвищений ацетон (норма становить 0,034-0,43 ммоль/л) часто свідчить про те, що залоза не справляється з переробкою продуктів розпаду в організмі і вони потрапляють в кров.

Причиною нездужання також можуть бути:

  • стреси;
  • перевтома;
  • акліматизація;
  • перезбудження;
  • гастроентерит;
  • захворювання нирок;
  • вірусні та інфекційні захворювання;
  • зловживання дієтами і тривале голодування;
  • порушення роботи ендокринної системи, в тому числі цукровий діабет.

Що робити: Залежно від причини може знадобитися допомога ендокринолога, обстеження, індивідуальна програма харчування, яку вам може скласти професійний дієтолог або спортивний тренер.

Читайте також: 
✔️ Як правильно здавати аналізи 
✔️ Аналізи на гормони: які, коли і як здавати 

Неприятный запах изо рта у детей

У дітей сильний ацетоновий запах виникає часто, але на відміну від дорослих, не є тривожним симптомом. Ацетонемічний криз або синдром (коли кризи часто повторюються) зустрічається у кожного п’ятого малюка і є скоріше нормою, а не патологією.

Це відбувається, тому що у дитини глюкози і запасів полісахаридів (глікогену) менше, ніж у дорослого (приблизно в 10 разів). Тому щоб отримати енергію, дитячий організм швидше переходить на розщеплення жирів, виробляючи велику кількість кетонових тіл і викликаючи вуглеводне голодування клітин (кетоз).

Як позбутися: придбайте в будь-якій аптеці тестові палички на ацетон і перевірте його рівень в сечі. Важливо робити це в динаміці. Якщо ацетон росте повільно і не перевищує трьох плюсів, можна боротися з недугою дитини вдома. Схема лікування – голод і відпаювання сольовими розчинами: дрібними порціями (електролітами, мінеральною водою без газу, регідроном). Якщо зростає швидко – обов’язково зверніться до лікаря.

Неприятный запах изо рта преследует  детей и взрослых

Читайте також: 
✔️ Детокс дієта – чистка організму з ефектом схуднення 
✔️ Як очистити кишечник 
✔️ Правильне харчування – запорука здорового життя

Проблеми з мигдалинами і пазухами носа

Часто причиною поганого запаху з рота стають захворювання слизової носоглотки: тонзиліт, синусит, гайморит та інші. Запальний процес провокує утворення гною, яке призводить до появи характерного запаху.

Як лікувати: в цьому випадку обов’язково потрібно звернутися до отоларинголога. Якщо запустити або недолікувати хворобу, можна отримати серйозні ускладнення, наприклад, у вигляді менінгіту (запалення оболонок головного та спинного мозку).


Запах изо рта может быть вызван проблемой с гландами и пазухами носа

Як зрозуміти, що у вас галітоз

Найчастіше здогадатися про те, що є проблема смердючого запаху з ротової порожнини, досить складно, щоб це самостійно перевірити, існує кілька способів:

  • Найпростіший і невитратний – потрібно облизати зап’ястя або ложку, дати їм висохнути, після чого оцінити запах.
  • Почистити зубною ниткою (флосом) проміжки між зубами, висушити і понюхати.
Как понять, что у вас галитоз?
  • Купити галіметр – спеціальний кишеньковий апарат для вимірювання концентрації сірководню в диханні і визначення неприємного запаху з рота. Ступінь вираженості запаху визначається за шкалою від 0 до 5 балів, де 0 – повна відсутність, а 5 – різкий сморід. Починаючи з позначки 2 бали варто зайнятися здоров’ям і подумати про базові обстеження.

Коли поганий запах з рота не повинен викликати побоювань

  • Щоранку. Несвіжий запах з рота відразу після пробудження – норма. За ніч в ротовій порожнині накопичуються бактерії, яким ніщо не заважає розмножуватися. Прибрати його легко: достатньо поїсти і добре почистити зуби.
Неприятный запах изо рта с утра
  • Після алкоголю. Характерний запах, званий перегаром, з’являється через недоокислені продукти переробки алкоголю. Розпивання спиртних напоїв складно назвати корисним для здоров’я заняттям, але в самому запаху немає нічого страшного, якщо тільки людина не перебуває в хронічному запої.
  • Після вживання часнику та цибулі. Запах цих пряно-ароматичних овочів перебити вкрай складно. Він ухитряється просочуватися навіть через аромат м’ятних льодяників, зубної пасти і жуйок. Кращий спосіб попередити дискомфорт (свій і оточуючих) – не їсти часник перед виходом з дому.

Як швидко замаскувати неприємний запах

Якщо проблема поганого запаху з рота викликана питаннями зі здоров’ям (дивіться причини вище ?), обов’язково зверніться до лікаря. Якщо вам терміново потрібно прибрати смердючий «аромат» спробуйте прості методи:

  • Погризіть смажене соняшникове насіння або потримайте в роті бутон сушеної гвоздики. Освіжити дихання допоможуть також щіпка меленого імбиру, кава, насіння кардамону і свіжі яблука, особливо зелені.
Как замаскировать запах изо рта
  • Спробуйте прополоскати рот настоями з лікарських трав: м’яти, полину, шавлії, ромашки. Такі процедури не тільки сприяють усуненню неприємного запаху, а й надають протизапальний і дезинфікуючий ефект на ротову порожнину, зміцнюють ясна і зуби.
  • Скористайтеся освіжувачем або антибактеріальним ополіскувачем для порожнини рота. 
Избавиться от неприятного запаха изо рта в домашних условиях

Якщо вам сподобалася стаття, залишайте свої коментарі та діліться перевіреними рецептами, які дозволять позбутися від неприємного запаху в роті і підтримувати дихання свіжим!

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *