Кровоточать ясна: причини, засоби лікування, профілактика

Виявили кров в слині під час чищення зубів або відчуваєте, як болять ясна? Не варто ігнорувати проблему, адже це в кінцевому підсумку може призвести навіть до втрати зубів. Здорові ясна не кровоточать, і кров у ротовій порожнині – не просто неприємний симптом, а ознака захворювання, яке потребує лікування. Редакція Покупона з‘ясовувала, в чому криються причини кровоточивості ясен, що робити при їх запаленні в домашніх умовах, як лікувати, і в чому полягає профілактика. А також ми підібрали якісні стоматологічні послуги в найкращих стоматологів вашого міста зі знижкою до 90% від прайсів клінік.

Читайте в нашій статті:

Чому важливо лікувати кровоточивість ясен

Кровоточивість і запалення ясен (гінгівіт) – дуже поширений симптом. Постійно або час від часу його відчуває 85% дорослих людей. У дітей 2-4 років ясна запалені в 2% випадків, до 13 років відсоток зростає до 80.

Ознаки того, що ваші ясна здорові:

  • мають блідо-рожевий колір і щільну текстуру;
  • добре прилягають до зубів;
  • не кровлять.

Коли ясна запалені:

  • вони стають темно-червоними, пухкими;
  • їх чутливість підвищується;
  • при чищенні зубів і жуванні твердої їжі в ротовій порожнині спостерігається кров;
  • з’являється неприємний запах з рота.
Гінгівіт

Відсутність болю при гінгівіті – основна причина того, що люди ставляться до проблеми кровоточивості ясен несерйозно. А між тим, хвороба прогресує, викликаючи більш серйозне захворювання – пародонтит. При цьому запалюється пародонт – тканини, що оточують зуб і утримують його в щелепи. Зуби з часом розхитуються і в кінцевому підсумку – випадають.

Наявність постійного запального процесу в яснах може викликати подальше поширення інфекції по всьому організму. І наслідки можуть бути зовсім не райдужні – від проблем з травленням до підвищення ризику інфаркту міокарда.

Читайте також наші статті на тему здоров’я:

Здуття живота

Гіркота у роті

Біль у серці

Причини, з яких кровлять ясна

1. Зубний наліт

Головна причина запалення і кровоточивості ясен (гінгівіту) – діяльність бактерій. Вони скупчуються в вигляді нальоту на зубах, в тому числі в місцях зіткнення зубів з яснами.  Неякісна, нерегулярна гігієна порожнини рота призводить до того, що бактеріальний наліт не очищується належно, і патогенна мікрофлора відчуває себе дуже добре. Бактерії виділяють ендотоксини – шкідливі продукти життєдіяльності, а імунна система реагує запаленням ясен. Надалі це призводить до витончення кісткової тканини, опускання ясен. В результаті зуби починають хитатися, а їх видалення стає неминучим.

2. Брак вітамінів і гормональні збої

Крім стоматологічних причин, спровокувати кровотечу з ясен може:

  • авітаміноз (дефіцит вітамінів С, К і деяких важливих мікроелементів);
  • гормональні збої;
  • порушення згортання крові (деякі ліки можуть мати такий побічний ефект).

3. Куріння

Тютюнова залежність робить організм більш сприятливим до інфекцій. Нікотин обмежує приплив крові до ясен, курець може просто не помітити, що у нього гінгівіт. Адже кровоточивості як такої не спостерігається. Хворобу можна не помітити на ранніх стадіях і виявити вже більш серйозну картину, коли лікування ясен набагато ускладнюється.

Якщо куріння стало доставляти вам дискомфорт і ви всерйоз налаштувалися кинути, наш огляд підкаже, як довести задумане до кінця.

4. Порушення носового дихання

Коли ніс не дихає, і дихання здійснюється через рот, відбувається пересихання в ротовій порожнині. Слина не виконує свої функції по очищенню зубів і ясен. В результаті бактерії розмножуються швидше. Детальніше про закладеності носа читайте в нашій окремій статті.

5. Цукровий діабет

При діабеті слина містить високий рівень глюкози, що створює сприятливе середовище для бактерій. В результаті ясна запалюються і починають кровоточити.

6. Вагітність

Зміна гормонального фону при вагітності збільшує ризик запалень в ротовій порожнині.  Детальніше про це читайте в розділі нижче.

7. Стоматит

Стоматитом або запаленням слизової рота можуть захворіти як дорослі, так і діти. В силу більш слабкого імунітету, а також через те, що діти все тягнуть до рота, це захворювання вважається однією з частих «дитячих» хвороб.

І у дорослих, і у дітей розвиток стоматиту може викликати:

Симптоми стоматиту:

  • Почервоніння в ротовій порожнині.
  • Ясна опухли і кровоточать.
  • Сильно виділяється слина.
  • На яснах наліт білого або жовтого кольору.
  • З рота погано пахне.
  • У порожнині рота виразки (афти), які в запущеній формі гниють.
  • Підвищена температура тіла.

8. Неправильна фіксація зубних протезів і брекетів

Люди з штучними елементами реконструкції зубів (протезами, коронками, мостами, брекетами) схильні до кровоточивості ясен. Через невдале встановлення протези можуть травмувати ясна. Недостатня гігієна ще більш провокує розвиток запалень в ротовій порожнині. 

Якщо під час носіння зубних протезів болять ясна в місці зіткнення з штучними конструкціями, необхідно звернутися до ортодонта для корекції.

Щоб результат реконструкції зубів вас тільки радував, звертайтеся до перевірених фахівців з хорошими відгуками. На Покупоні є багато вигідних пропозицій по протезуванню та імплантації зубів, встановлення брекетів від найкращих ортодонтів вашого міста. Відгуки про послуги зібрані з усього інтернету, а знижки досягають 80%.  Наприклад, брекети на обидві щелепи з установкою за 3900 грн замість 7000 грн (металеві), або за 10900 грн замість 19000 –20000 грн (високоестетичні сапфірові) – зі знижкою Покупона різниця в ціні дуже суттєва.

Методи лікування кровоточивості ясен

Щоб лікування було максимально ефективним, почніть з огляду стоматолога. Такі засоби, як ополіскувачі, гелі, зубні пасти для захисту ясен, в тому числі народні методи, можуть виступати як допоміжні. Тільки кваліфікований лікар, провівши огляд порожнини рота, може адекватно оцінити стадію захворювання, що викликало кровоточивість ясен.Буває, що причина того, що ясна запалилися, криється в захворюванні організму в цілому. В цьому випадку стоматолог порадить звернутися до сімейного лікаря – на Покупоні ви знайдете акційні пропозиції на медичні послуги в найкращих клініках вашого міста, знижки до 90% і високий рівень сервісу вас неодмінно порадують.

Чистка зубів

Щоб вилікувати, зняти запалення з ясен, застосовують різні методи, включаючи професійну чистку зубів, медикаментозні і народні засоби лікування і догляду.

1. Професійне чищення зубів

Ніяка самостійна чистка зубів, навіть найякісніша, не замінить професійну. Згодом наліт накопичується, утворюючи зубний камінь, який в домашніх умовах не видалиш.  Механічна, ультразвукова, лазерна чистка усуває зубні відкладення за допомогою спеціального обладнання. Після цього зуби обробляються лікувальними фторвмісними пастами. Таку професійну гігієну порожнини рота рекомендують робити регулярно, 2 рази на рік.

На Покупоні процедуру чищення зубів можна пройти зі знижкою до 90% від прайсів стоматологічних клінік. Якщо гігієнічна чистка пастою в Києві коштує близько від 300 грн, то, скориставшись сертифікатом Покупона, за 200-300 грн ви можете отримати відразу комплекс процедур: зняття зубного каменю ультразвуком, видалення нальоту Air-Flow, полірування і покриття зубів фторлаком.

Шукайте вигідні пропозиції найкращих стоматологій у вашому місті.

2. Препарати для домашнього догляду за яснами

Для догляду за зубами, лікування і зміцнення ясен в домашніх умовах використовують різні препарати:

  • Спеціальні зубні пасти, що зміцнюють ясна, з екстрактами трав (імбиром, м’ятою, евкаліптом) – для зняття запалення і видалення нальоту. Доповнюють догляд засоби для полоскання ротової порожнини. Все це можна замовити онлайн на Покупоні з вигідним кешбеком і доставкою від Нової пошти.
  • Ліки (найчастіше гелі) для зняття запалення (Метрогил дента, Холісал), які наносять на ясна після чистки зубів.

3. Перекис водню

Кровоточущі ясна можна обробляти розчином перекису водню. Змочіть ним ватний диск і прикладіть до місця кровотечі в якості першої допомоги, поки не потрапите на прийом до стоматолога (але не зволікайте з цим).

4. Методи народної медицини

Найбільш відомий засіб – полоскання ротової порожнини відваром дубової кори. Воно є ефективним для усунення запалення і кровотеч з ясен. Щоб приготувати відвар:

  • подрібніть суху дубову кору, відміряйте стакан;
  • залийте 2 л очищеної води;
  • доведіть суміш до кипіння;
  • дайте настоятися 3-3,5 години;
  • процідіть і розбавте відвар 2 літрами води.

Отриманим розчином потрібно полоскати ясна 3 рази в день. У домашніх умовах хороший протизапальний ефект надають також полоскання відваром подорожника, ромашки аптечної, шавлії.

5. Дієта

Зменшіть споживання:

  • солодкого і жирного (це ще сильніше провокує кровоточивість);
  • гострого, солоного, кислого (це дратує слизову рота);
  • відмовтеся від їжі, травмуючої ясна і слизову (сухарів, горіхів, твердих солодощів).

Харчуйтеся різноманітно, віддаючи перевагу живій їжі, багатої на вітаміни і мікроелементи, – овочам, фруктам, ягодам, нежирному м’ясу, рибі, кисломолочним продуктам. Для здоров’я зубів і ясен особливо важливо не допускати брак кальцію, фосфору, вітамінів С, Е, В1 і В2. За рекомендацією лікаря можна приймати комплекси вітамінів.

Дієта для здорових ясен

Читайте також: Як дізнатися яких вітамінів не вистачає в організмі

6. Антисептичні засоби при стоматиті

Якщо проблеми з яснами у дитини або дорослого викликані стоматитом, необхідно звернутися до терапевта або педіатра. Доктор визначить, про який стоматит йдеться (травматичний, катаральний, афтозном, герпетичної), і в залежності від цього призначить лікування:

  • При катаральному стоматиті, розвиток якого найчастіше провокує карієс, місцево обробляють ротову порожнину антисептиком і лікують карієс. Знижки до 80% на лікування карієсу ви знайдете на Покупоні.
  • При афтозном призначають спреї для ротової порожнини люголь, гексорал або антисептичні полоскання. Виразки або афти обробляють синькою, розчином борної кислоти або соди. Щоб зміцнити організм, рекомендують пропити вітаміни групи B і С.
  • При герпетическом стоматиті призначають протигерпетичні мазі, обробку відварами трав (шавлії, ромашки), настоєм прополісу.

Профілактика запалення ясен на кожен день

В якості профілактики розвитку гінгівіту, пародонтиту необхідно регулярно відвідувати стоматолога. А в домашніх умовах – щодня дотримуватися вимог гігієни порожнини рота:

  • Чистити зуби 2 рази на день (в ідеалі – після кожного прийому їжі), не менш 3-4 хвилин. Якщо ясна кровлять, підберіть зубну щітку з більш м’якою щетиною. В цьому плані відмінно підходять екологічні зубні щітки з ворсинками з бамбука. А ось більш ретельно видалити зубний наліт і бактерії в домашніх умовах допомагають електричні щітки. При високій чутливості і запаленні краще вибрати з м’якою щетиною. За результатами чистки така електрощітки в рази перевищує звичайну.
  • Ще один інструмент боротьби за здоров’я ясен і зубів – іригатор, який служить для видалення залишків їжі з важкодоступних місць (наприклад, під коронкою, мостом, між зубами). Особливо актуально для людей в брекетах. У комплекті з електричної зубною щіткою це чудо техніки робить домашній догляд за порожниною рота максимально ефективним. На Покупоні ви знайдете хороший вибір іригаторів і електричних зубних щіток з вигідним кешбеком.
  • Видаляти залишки їжі і бактеріальний наліт з міжзубного простору дуже важливо для гігієни порожнини рота і здоров’я зубів. Це можна робити за допомогою зубної нитки або міжзубного йоржика. Такі засоби компактні, займають мало місця в сумочці або барсетці, і їх можна непомітно використовувати в будь-який час протягом дня.
Електрична зубна щітка

Кровоточать ясна при вагітності: лікування та профілактика

Як ми вже говорили раніше, під час вагітності відбувається потужна гормональна перебудова. Всі зміни спрямовані на виношування майбутньої дитини і успішні пологи.  Підвищений рівень гормонів естрогену, простагландину і прогестерону викликає розм’якшення всіх тканин. На тлі того, що організм вагітної стає більш сприйнятливий до інфекцій, токсикоз на ранніх термінах ще й заважає якісно чистити зуби. Часто жінки в положенні обмежуються полосканням, і недолік гігієни може викликати кровоточивість і запалення ясен.

Профілактика, щоб ясна не запалені і не почали кровоточити, а також лікування ясен при вагітності полягає в посиленні гігієнічних заходів.

  • Можливо, слід поміняти щітку на більш м’яку, щоб процедура не так відчувалася на чутливою слизовою вагітної.
  • Підвищити ефективність чищення зубів допоможе застосування іригатора. З його допомогою можна акуратно, але ретельно усувати бактеріальний наліт і залишки їжі. Це відмінна профілактика запальних процесів на яснах і утворення зубного каменю.
  • При вагітності можна робити професійну чистку зубів різних типів, за винятком хімічної. Наприклад, ультразвукова чистка нічим не зашкодить майбутній дитині.
Кровоточивість ясен при вагітності

Проблема кровоточивість ясен не така нешкідлива, як здається на перший погляд. Сподіваємося, наші рекомендації, ваша пильність і дотримання норм гігієни допоможуть уникнути більш серйозних наслідків з зубами. А наскільки ретельно ви стежите за здоров’ям зубів і ясен? Діліться в коментарях і будьте здорові :)

4 коментарів
  • Ирина

    Огромное спасибо за перечисление причин и профилактику, мне данная инфа весьма нужна была и многие пишут разные вещи, а у вас как-то правдоподобно все.

  • Лена

    Постоянно имею данную проблему, помогает только чередование паст. Месяц зубная паста, месяц именно для десен. Думаю причина в нехватке витаминов.

  • Елена

    Была такая проблема осенью, ходила к стоматологу. В итоге оказалось нехватка витаминов и такое часто бывает в переходящий сезон.

  • Олена

    Так, у мене була така проблема, через закладенний ніс. Я полоскала розчинами спеціальними, лікар виписував.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *