Здуття живота: в чому причина і як позбутися

Здуття живота – роздування, збільшення черевної порожнини в об’ємі – неприємний, дуже дискомфортний симптом, який виникає не тільки через надмірне скупчення газів у кишечнику – метеоризм. Підвищене газоутворення дуже болісне, супроводжується відчуттям розпирання і тяжкості, сковує рухи, досить сильно погіршує якість життя і може свідчити про неполадки в організмі. Не варто забувати і про естетику: з такою «талією» улюблені джинси не застебнути, а відверта сукня або відкритий купальник будуть виглядати, м’яко кажучи, не ідеально. Чому виникає метеоризм і які ще можуть бути причини здуття живота, що робити, щоб позбутися неприємного симптому, – читайте в нашій статті.

Причини здуття живота

Живіт може здуватися внаслідок різних процесів в організмі.

1. Підвищене газоутворення (метеоризм)

Утворення газів у кишечнику (товстому і тонкому його відділах) – нормальний процес, який супроводжує ферментацію їжі за участю корисних бактерій. Надлишкове скупчення газів – найбільш часта причина того, що живіт надувається. Супутні симптоми:

  • виникає відчуття розпирання, живіт роздуває, він збільшується в об’ємі;
  • метеоризм (здуває живіт);
  • специфічні звуки – бурчання, булькання;
  • болісні відчуття в животі;
  • відрижка після їжі.
Метеоризм

Підвищене газоутворення може не носити патологічний характер і бути варіантом фізіологічної норми, виникаючи з таких причин:

  • заковтування повітря під час прийому їжі (аерофагія) – найбільш часто схильні немовлята (причина виникнення кишкових кольок у дитини), проте зустрічається і у дорослих (переїдання, швидке поглинання їжі, їжа на ходу);
  • зниження тонусу кишечника в літньому віці;
  • циклічні гормональні коливання у жінок: низ живота здувається у перші дні місячних або незадовго до їх початку, болить внизу живота;
  • період вагітності: зростаючий плід тисне на кишечник, що ускладнює його роботу;
  • введення в раціон нових продуктів або вживання їжі, сприяє підвищеному метеоризму (бобові, горіхи, капуста, ріпа, жирне, смажене, гостре, газовані напої);
  • непереносимість деяких продуктів, які містять, наприклад, лактозу, глютен (клейковину в злаках);
  • поза, в якій людина спить вночі, може ускладнювати природний відхід газів: з пробудженням і початком активності симптоми проходять.
Газоутворення

Якщо живіт роздуває епізодично, не часто, то крім тимчасового дискомфорту такий симптом ніякої загрози організму не несе і лікування не потребує. Все проходить само собою після виведення зайвих газів природним шляхом через пряму кишку.

Однак бувають випадки, коли спучування живота, метеоризм відбувається постійно і є ознакою серйозних захворювань:

  • Синдром роздратованого кишечника (товстої кишки): біль, різі в животі, запор або діарея.
  • Запальні процеси в кишечнику (виразковий коліт, хвороба Крона).
  • Запалення слизової шлунка (гастрит), виразка шлунка: біль у животі, що супроводжується печією, відрижкою.
  • Захворювання жовчного міхура (холецистит): супутня симптоматика – біль у боці під правими нижніми ребрами, пронос, нудота, блювання, гіркота в роті, відрижка, тахікардія, задишка.
  • Перфорація кишечнику, порушення його цілісності, коли вміст органу просочується в черевну порожнину: крім здуття, сильно болить в живіт, нудота, блювання, підвищення температури тіла, тахікардія. Стан вимагає негайної госпіталізації, обстеження і в разі підтвердження діагнозу – хірургічного втручання. 
  • Дисбактеріоз (порушення нормальної мікрофлори в кишечнику).
  • Недостатнє вироблення ферментів підшлункової залози, панкреатит (характерна ознака – гострий біль у верхній частині живота по центру і ліворуч, під лівими ребрами, нудота), захворювання тонкого кишечника.
  • Зараження паразитами організму (гельмінти, лямблії).
  • Розлади харчової поведінки (булімія, компульсивное переїдання, нервова анорексія).
  • Розлади психіки (депресія, неврози).
  • Побічний ефект прийому деяких лікарських препаратів.

Якщо підвищене газоутворення відбувається часто і крім незручності і дискомфорту супроводжується болем у животі, нудотою, блювотою, відрижкою, високою температурою та іншими симптомами, варто обов’язково проконсультуватися з лікарем. На Покупоні ви можете пройти терапевта, гастроентеролога, психолога, гінеколога в найкращих клініках вашого міста або онлайн зі знижкою до 90%. Є також можливість комплексного обслуговування: наприклад, консультація гастроентеролога разом з необхідним обстеженням (УЗД органів черевної порожнини, аналізи) дозволить заощадити до 75%. 

 2. Запор

Скупчення калових мас внаслідок запору – ще одна причина синдрому надутого живота (докладніше про це – в нашій статті). Запор – явище неприємне, а хронічні його форми чреваті серйозними проблемами зі здоров’ям. Щоб не доводити організм до розвитку патологій, необхідно періодично проводити чистку кишечника (як це зробити правильно читайте тут), а також слід налагодити здоровий раціон, посидіти на розвантажувальних днях або дієті. На Покупоні ви можете отримати професійну допомогу дієтолога, у тому числі онлайн-консультацію, підібрати індивідуальну програму харчування: знижки становлять до 90%.

Правильне харчування

3. Патологічне накопичення рідини (асцит або водянка)

Крім газоподібних та твердих скупчень в кишечнику, живіт може бути роздутим від наявності в ньому зайвої рідини, це може відбуватися через наступні патології:

  • рак яєчників у жінок;
  • захворювання печінки (при цьому характерний біль у животі праворуч – докладніше про це ми написали в нашій статті);
  • хвороби нирок;
  • хронічна форма серцевої недостатності.
Водянка

Проконсультуватися у онколога, кардіолога, нефролога та інших лікарів (у тому числі онлайн, не виходячи з дому), а також пройти потрібне обстеження (аналізи, УЗД, МРТ і КТ) пропонує Покупон: знижки досягають 75%, а відгуки, зібрані з усього інтернету, дозволять вибрати найкращого фахівця.

4. Наявність перешкод в кишечнику: кишкова непрохідність

Здуття живота – один із симптомів непрохідності кишечника, коли порушується процес проходження їжі по шлунково-кишковому тракту через механічні перешкоди або зниження рухової активності стінок товстого кишечника (парез). Причиною непрохідності можуть бути:

  • Пухлини (доброякісні та злоякісні): рак товстої кишки, пухлини інших органів – в результаті їх розростання відбувається зовнішнє здавлення кишки, стеноз – звуження просвіту кишечнику.
  • Спайки – після перенесеної операції.
  • Перекрут кишки.
  • Чужорідне тіло, скупчення глистів, калових каменів в просвіті кишечника.
  • Ураження нервової системи.
  • Інтоксикація солями важких металів.

Непрохідність кишечника може викликати важкі стани і навіть смерть. Необхідна термінова госпіталізація, а при підтвердженні діагнозу – хірургічна операція, якщо розпирання, здуття живота супроводжують такі симптоми:

  • Сильні болі в животі у вигляді сутичок з інтервалом 10-15 хвилин.
  • Хворого нудить, блювота з характерним запахом калу.
  • Багатоденний запор.
Швидка допомога

Як позбутися здуття живота за допомогою ліків і таблеток

Ще раз підкреслимо: самолікування може бути небезпечним для вашого здоров’я. У разі, якщо здуття живота супроводжується іншими ознаками (сильним болем, підвищеною температурою, нудотою, блювотою), то слід якомога швидше звернутися за медичною допомогою після діагностики лікувати основне захворювання. 

Якщо у вас надувся живіт, і це не носить постійний, патологічний характер, то можна прибрати неприємний симптом в домашніх умовах, за допомогою ліків (таблеток, порошків):

Адсорбенти
  1. Прийняти адсорбент для видалення зайвих газів з шлунково-кишкового тракту: активоване вугілля (1 таблетка на 10 кг ваги), Смекта (можна дітям з 1 місяця).
  2. Випити один з препаратів-піногасників: Еспумізан (є форми випуску у вигляді таблеток та емульсії для дітей з народження; приймати під час або відразу після їжі), Симетикон (дітям – з 6 років). Ці ліки призводять до лопання бульбашок (піни, суміші рідини і газу в кишечнику), і вивільнений газ виходить назовні, біль і здуття проходить.
  3. Випити один з ферментних препаратів, що містять панкреатин (суміш ферментів підшлункової залози): Мезим, Фестал. Якщо роздуло живіт в результаті переїдання та інших погрішностей в дієті, і у вас всі органи травлення в нормі, то для кращого перетравлення їжі та налагодження роботи ШКТ можна пропити ці ліки 2-3 дні. Пити ферментні таблетки потрібно під час їжі або відразу після неї.

Лікування метеоризму народними засобами

Ромашковий чай
  1. Аптечна ромашка, якщо здувся живіт, коліки і спазми: 3 столові ложки сухих квітів на півлітра окропу, настояти в термосі 3-4 години. Процідити, пити двічі на день, вранці і ввечері по 1 склянці за 1-2 години до їжі.
  2. Імбир, при здутті і зниженому апетиті: порошок сухого кореня на кінчику чайної ложки з’їдати 2-4 рази на добу через 10-15 хвилин після прийому їжі, запиваючи водою. Висушити імбир можна в сушарці для фруктів і овочів, а змолоти порошок – в блендері: товари з кешбеком і доставкою від Нової Пошти шукайте за посиланням на Покупоні. Свіжий корінь імбиру можна додавати в різні страви або приготувати імбирний чай: половину чайної ложки натертого кореня залити склянкою окропу, настояти 10 хвилин і пити як чай.
Імбір
  1. Кропова вода, всім відомий засіб від «газиків» і колік у немовлят: 1 ст. ложка подрібненої трави кропу (можна взяти подрібнене насіння кропу або фенхеля) на склянку окропу. Настояти 1 годину, процідити, охолодити. Новонародженим малюкам можна давати по 15 крапель кропової води після їжі. Можна також змішувати кропову воду з грудним молоком, по 1 чайній ложці того і іншого, і давати їсти немовляті.
  2. Листя шпинату, при метеоризмі і хронічному запорі. Ця рослина містить білки, вуглеводи, каротин, безліч вітамінів (С, групи В, РР, К) та мікроелементів (калій, магній, натрій, залізо) і дуже корисна при проблемах з шлунково-кишкового тракту.
  3. Насіння кмину. 1 столову ложку насіння (дітям – 1 чайну ложку) залити склянкою окропу, дати покипіти пару хвилин, зняти з вогню, настояти півгодини, процідити. Пити по ¼ склянки з медом, за півгодини до їжі, 3 рази на день.
  4. М’ята перцева, якщо крім метеоризму ще і тахікардія: ментол усуває здуття і відновлює нормальний ритм серця. Пити м’ятний чай у будь-який час протягом дня.

Ще більше народних рецептів дивіться на відео.

Профілактика: як попередити газоутворення і болі в животі

  1. Відкоригуйте харчові звички, відмовтеся від усього того, що сприяє заковтуванню зайвого повітря: їжте не поспішаючи, забудьте про газовані напої і жувальну гумку. 
  2. Виключіть або мінімізуйте вживання продуктів, від яких здуває живіт: бобові, капуста в сирому вигляді (краще їсти квашену), редиска, цибуля, яблука (краще – печені), продукти, які посилюють бродіння – житній хліб, квас, пиво, молоко (краще вживати кисломолочні продукти), шоколад, цукерки, насіння, горіхи, жирне, смажене, гостре.
Квашена капуста
  1. Ведіть активний спосіб життя, вдома можна робити прості вправи для преса (докладніше про це – в нашій статті). Для нормалізації роботи органів шлунково-кишкового тракту і всього організму дуже корисні йогівські практики – на Покупоні ви знайдете акційні пропозиції на заняття йогою зі знижкою до 80%, у тому числі онлайн, не виходячи з дому, а також рекомендації як вибрати і почати займатися йогою.

А як ви справляєтеся з делікатною проблемою метеоризму і домагаєтеся ідеально плоского животика – діліться в коментарях і будьте здорові :)

1 коментар
  • Елена

    Муж раньше систематически жаловался на вздутие, проблем с желудком не было, а это не приятное явление было….Так как я готовлю постоянно ему сама, решила проследить от чего может быть такая реакция. Как выяснилось от риса, и творога. Исключила эти продукты из приготовления и проблема прошла сама собой.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *