Як навчити дитину читати: від букв і складів до швидкого читання

Як навчити дитину читати

Часи, коли школа давала все, пройшли. Зараз діти все частіше вчаться читати вдома. А з прагненням батьків зробити зі своєї дитини «вундеркінда» все більшої популярності набувають методики раннього навчання читанню.

Читайте в нашій статті:

Коли вчити дитину читати?

Сучасні реалії вимагають від першокласника вміння читати, а значить до 6-7 років, перед тим як піти в 1 клас, дитина вже повинна оволодіти навичкою читання.

Але не варто включати фанатизм і дух суперництва. Всі діти індивідуальні. Кожен приходить до читання книг в своєму віці. І якщо сусідський Вася в 3 роки вже читає і цитує філософську літературу, це не означає, що ваш Петя – невдаха. У разі, коли ви передчасно навантажуєте дитини інформацією, яка їй ще не актуальна і не цікава, ви ризикуєте відбити у неї бажання до читання взагалі.

Школяр

Починати застосовувати деякі методики, наприклад, картки Домана, можна з 6 місяців. Але це не навчання в класичному вигляді, а запам’ятовування візуального ряду.

5 років традиційно вважаються оптимальним віком для початку навчання. У цьому віці у дитини вже трохи розвинена посидючість, вона може зосередитись і проявляє активний інтерес до пізнання нового. Основні ознаки того, що дитина готова вчитися читати:

  1. Малюк розмовляє реченнями і може сформулювати своє прохання, думку.
  2. Він хорошо розуміє значення слів.
  3. Дитина розрізняє близькі звуки і не плутає їх в словах.
  4. У малечі немає логопедичних проблем або вони зведені до мінімуму. Щоб перевірити чіткість і правильність вимови, краще звернутися до логопеда, а не робити суб’єктивні висновки. Спеціаліст дасть рекомендації і в разі необхідності допоможе виправити дефекти мови, розповість як працювати з незначними відхиленнями від норми самостійно в домашніх умовах.
  5. Малюк часто бере в руки книги і любить, коли мама читає казки.

Орієнтуйтеся на здібності вашої дитини і її інтерес до читання. Саме ці чинники підкажуть вам, що настав час вчитися. Важливо розуміти, що вік, в якому дитина почала читати, не визначає її успішність. Тому якщо дитині це не «йде» зараз, спробуйте трохи пізніше. Проявіть терпіння і не здавайтеся.

Дівчинка читає книгу

Вчимося читати: з чого почати

Коли дитина готова до освоєння нового досвіду – читання, батьки повинні побудувати якусь стратегію навчання і діяти по ній. Будьте послідовними і займайтеся з дитиною регулярно, тоді незабаром ви побачите і почуєте результат.

1. З якої мови починати вчитися читати

Незалежно від того, якою мовою розмовляють в сім’ї, ваша дитина повинна знати мову країни, в якій вона живе, так само добре, як і свою рідну мову. Чим раніше вона почне вчити державну мову, тим вільніше буде нею володіти. 

З самого раннього віку можна починати читати книги українською, вчити вірші і пояснювати значення слів. Так дитина буде поступово знайомитися з мовою, розуміти її на слух, і малюкові буде значно простіше, коли справа дійде до навчання читанню.

Найефективніше почати вчити дитину читати на знайомій їй мові, на якій вона говорить. Якщо ви почали вчити читати російською, постарайтеся відточити техніку читання, пояснити, як з букв будуються склади і слова. Коли дитина навчиться самостійно читати російською, настав час приступати до освоєння другої мови. Українська дуже схожий за вимовою на російська, тому через кілька місяців занять ваш маленький лінгвіст освоїть і її. У процесі читання дитина буде поступово поповнювати словниковий запас, а щоб краще запам’ятовувати, навчіть переказувати прочитаний сюжет.

Трохи складніше, якщо ваша сім’я постійно проживає за кордоном і на вашу дитину очікує навчання на мові країни, яку ви і самі ледь знаєте. Тоді найкраще, щоб йдучи в 1 клас, дитина вміла добре читати рідною мовою. В такому випадку, освоївши ази читання, у неї не виникне з цим складнощів в принципі. У класі з однолітками-носіями мови дитина буде швидко запам’ятовувати слова, а вчитель допоможе вивчити алфавіт і навчить читати іноземною мовою. Не забувайте про читання і вдома, пропонуючи дитині книги то на одній, то на іншій мові. Перший час, можливо, вона буде плутати букви різних алфавітів, але з практикою це швидко пройде.

2. Вчимо букви легко і швидко

Починати вчитися читати варто з вивчення літер. Дитині треба знати як виглядають літери, щоб з’єднувати їх в слова. Для цього відмінно підійдуть веселі, кумедні і барвисті книги з великими літерами.

Фахівці рекомендують почати з вивчення і повторення голосних – А, О, У, І, Ї, Е, Є, Ю, Я. Вони складають основу для побудови складів і їх легше запам’ятати, весело співаючи в ігровій формі. 

Паралельно з голосними почніть показувати дитині візуальні матеріали з приголосними, просто озвучуйте їх для дитини. Так ви поступово навчите всьому алфавіту.

Закріплюйте матеріал поза домом. Давайте дитині завдання знайти знайомі букви на вивісках, в рекламних буклетах, щоб вона постійно пригадувала, як вони виглядають. Поясніть, чим відрізняються великі літери від малих.

Поширена помилка при навчанні читання, коли батьки називають не звук, а букву, наприклад замість звуку «Д» ви називаєте назву літери «Де». Це ускладнить дитині побудову складів і читання, і може привести до того, що вона буде читати окремими літерами.

Мама вчить маленьку дівчинку

При виборі будь-яких наочних матеріалів, важливо звернути увагу, що картинки з прив’язкою до букви повинні змінюватись. Інакше у дитини певна буква буде асоціюватися тільки з однієї картинкою, а не словами в цілому. Купіть кілька наборів, які будуть містити різний візуальний ряд.

Якщо у вас немає можливості придбати готові методичні матеріали, спробуйте зробити їх самостійно. Пропишіть на однакових листочках алфавіт, і при бажанні прикрасьте його разом з малюком, наприклад, простими наліпками, олівцями, фарбами, фломастерами.

3. Вчимо читати по складах

Коли дитина частково вивчила літери, можна починати вчити її з’єднувати склади. І тут знову стартувати треба з голосних. Проспівуйте літерні сполучення типу «ау», «ую», нехай дитина розуміє як вони стають одним словом.

Наступний етап – читання зворотних складів (коли в складі перша буква голосна, а друга приголосна, наприклад, «ав», «ас», «ам»). Дитина до цього моменту вже добре запам’ятала голосні букви і поки вимовляє першу частину складу згадує другу, не запинаючись на самому початку. Підберіть склади, які часто зустрічаються і добре знайомі дитині з щоденної мови.

Кубики для читання

Після відпрацювання цих складів фахівці рекомендують підходити до прямих складів. Дитина вже добре пам’ятає приголосні і впевнена в своїх силах. Тому їй буде легко засвоювати матеріал.

Що важливо і на що варто звернути пильну увагу – вчить дитину проспівувати або протягувати голосні звуки. Це допоможе згодом читати не по складах, а відразу поєднуючи їх.

В якості допоміжних матеріалів на цьому етапі ви можете використовувати посібники по типу «звуконаслідовання». Подібні книги допоможуть навчитися правильно вимовляти різні звуки, формувати склади з різних букв. Почніть навчання з одного голосного і різних приголосних. Підказуйте дитині перший звук і просить її самостійно читати склад. Щоб навчання читанню стало по-справжньому захоплюючим, проводьте його ігровій формі. Навчитися весело складати букви в слова допоможе магнітний алфавіт: малюка напевно захопить процес переставлення яскравих барвистих елементів на спеціальній двосторонній дошці, а також захоплююча гра з фішками «Шалені сови. Бачу слово! ». Тренуючись складати слова зі складів, діти розвивають навички читання і одночасно поповнюють словниковий запас.

Після того, як дитина навчилися читати склади, можна перейти до читання коротких слів.

4. З яких книг починати вчити читати 

Важливий мотив для дитини в освоєнні читання – цікаві книги. Нехай вони будуть яскравими, цікавими, відповідно до захоплень дитини. Варіанти перших книг для дитини:

  • Віммельбухи. Це книги з великою кількістю картинок, їх можна розглядати, шукати елементи, створювати історії за малюнками. Відмінність віммельбуха від класичної книги в тому, що він містить дуже мало тексту. При цьому дитина не фокусується на необхідності читати, тому робить це в задоволення, в процесі гри.
  • Короткі оповідання з великою кількістю картинок. Багато видавництв випускають книги для дітей по сюжетам популярних мультфільмів. Це яскраві матеріали з великою кількістю ілюстрацій. І дитині цікаво самій прочитати історію про улюбленого героя.
  • Книги по складах. Дитині на перших порах буде зручніше з такою книгою. Вони розраховані на маленьких читачів, тому насичені картинками. Речення короткі і прості, а історії невеликі за обсягом.
  • Азбуки. Вони розроблені досвідченими викладачами на основі багаторічного досвіду навчання дітей читанню. Логіка побудови процесу навчання заснована на підході від меншого до більшого. Спочатку дитина вивчає букви, потім починає читати склади, невеликі тексти і поступово переходить до великих розповідей.
Самостійне читання

Треба зауважити, що при виборі книг для дітей дошкільного та молодшого шкільного віку, варто віддати перевагу старим-добрим паперовим виданням, а не багатофункціональним девайсам. Для дорослих електронні книги, безперечно, дуже зручні у використанні, але маленьким читачам особливо приємно перегортати сторінки і розглядати барвисті картинки. Так вони розвивають уяву і пізнають світ.

Методики навчання читанню дитини

Правильно навчитися читати і прищепити дитині любов до читання можна за допомогою терпіння і уваги до малюка. І тільки ви зможете дослідним шляхом підібрати для дитини найкращий спосіб навчання читанню, виходячи з її індивідуальних особливостей.

Основні методики навчання дитині читання вдома:Класична методика навчання за букварем. Те, як вчилися наші дідусі і татусі. Методика перевірена часом, вивірена педагогічно, тому має багато своїх переваг. Перш за все, дитині, яка вчиться читати по абетці, буде в рази легше в школі, оскільки там застосовується аналогічна система.

Абетка
  • Кубики Зайцева. Один з найпопулярніших методів складового читання. Педагоги рекомендують застосовувати кубики з 3 років. Основна особливість кубиків в класичному вигляді – ігровий елемент. Якщо дитина правильно склала слово, то ззаду вона знайде картинку, яку це слово означає. На думку психологів, ця методика стимулює малюка до результату.
  • Динамічні кубики Чаплигіна. Це поліпшена методика Зайцева, де в кубиках ви можете змінювати комбінації складів за допомогою прокрутки. Цей починає відразу з навчання складах і дозволяє складати слова. В ігровій формі методику можна застосовувати з 3 років, з метою навчання – з 4-5.
  • Методика Домана. Вважається, що картки Домана можна застосовувати з раннього віку, а сама методологія заснована на запам’ятовуванні цілого слова. У дитини йде сприйняття зв’язків слова і картинки, візуального і слухового ряду. Від цього дитина може вимовляти-«читати» знайомі слова в тексті. Навчання даним способом проводиться в ігровій формі. Картки підходять для занять з найменшими дітьми з півроку і допомагають дитині сформувати базу енциклопедичних знань.
  • Методика Монтессорі. Заснована на поєднанні візуальної, тактильної, моторної та слухової пам’яті. Малюк спочатку вчиться писати букви і в процесі їх написання запам’ятовує їх. Навчання проводиться в ігровій формі, що мотивує дитину і прибирає напругу. Цей спосіб прекрасно підійде для дзиг, які хочуть активно пізнавати світ, а не заучувати склади.

Якщо ви з усією відповідальністю вирішили підійти до навчання читанню вашої дитини, рекомендуємо почитати методичну літературу для батьків:

  • «Народжений читати. Як подружити дитину з книгою», Джейсон Буг – захоплююча книга, яка допоможе зацікавити вашого малюка читанням мало не з пелюшок.
  • «Расчитайка. Як допомогти дитині полюбити читання», Юлія Кузнєцова – посібник написаний легко і з гумором, спеціально для батьків, які хочуть прищепити своїм дітям любов до читання.

Якщо у вас не виходить самостійно навчити дитину читати, не потрібно впадати у відчай: завжди можна звернутися до фахівців. На Покупоні ви знайдете знижки до 70% на консультацію дитячого психолога, логопеда, педіатра.

Мама вчить дівчинку читати

Якщо дошкільника не приваблюють книги, це не привід засумніватися в його розумових здібностях: цілком ймовірно його просто цікавить щось інше. Розвиток дитини та її успіхи (в тому числі і в читанні) залежать від різноманітності її життєвих інтересів. Відкладіть на час задум навчити дитину читати будь-що-будь і запропонуйте їй альтернативні варіанти дозвілля. На Покупоні ви знайдете гуртки і онлайн-курси для дітей зі знижкою до 80%. Не забувайте хвалити і заохочувати дитину за його старання і досягнення. Розваги для дітей – теж спосіб пізнання світу і розширення кругозору, який допоможе виховати гармонійну особистість.

Як читати швидко і бігло: вчимося скорочитанню

Коли дитина освоїла принцип читання, навчилася складати з букв склади і слова, потрібно переходити до тренування швидкості читання. Цей показник є одним з ключових при оцінці успішності першокласників, тому починати практикуватися потрібно ще в дошкільному віці.

В ході занять фахівці допоможуть збільшити швидкість читання, поліпшити розуміння прочитаного, зробити вимову виразною – адже крім швидкості важлива ще і якість. Особливо для школярів, яким важливо не тільки швидко читати, а й добре засвоювати навчальну програму. Існують різні методики навчання швидкісного читання, але техніку «по діагоналі» рекомендують застосовувати не раніше, ніж з 14 років. В іншому відточувати техніку читання можна і потрібно в будь-якому віці.

Скорочитання

Навчитися скорочитанню в домашніх умовах можна за допомогою регулярної практики і нескладних прийомів. Пропонуємо кілька вправ, які при регулярних заняттях значно збільшать швидкість читання:

  1. Влаштовуйте змагання «хто швидше». Засічіть час за допомогою електронного або пісочного годинника, по черзі прочитайте текст, порахуйте кількість символів у кожного, обговоріть, які складнощі виникли під час читання. Після попросіть переказати текст, адже важлива не тільки швидкість, але і розуміння прочитаного.
  2. Вчить дитину читати в різному темпі і з виразністю. Наприклад, читаючи казку, можна імітувати голоси різних персонажів.
  3. Пошук слів. Загадайте слово, яке дитина повинна знайти в тексті. Чим старше дитина, тим об’ємніше і складніше повинен бути запропонований уривок. Така вправа в форматі гри дозволяє невимушено і ефективно удосконалювати навичку швидкого читання.

Навчання техніці читання – досить тривалий процес. Щоб він увінчався успіхом і дитина залучалася до навчального процесу з радістю, потрібно набратися терпіння і щодня потроху тренуватися.

Вчимо на особистому прикладі

Дитину мало навчити читати. Треба мотивувати її займатися самостійно.Батьки – головний авторитет для дітей. Тому ваш особистий приклад і зацікавленість в літературі навчить дитину читати набагато швидше, ніж сотні модних методик. У будинку, де книги займають почесне місце, у дитини так чи інакше прокинеться цікавість до них. Так що не забувайте регулярно поповнювати свою бібліотеку книгами для дорослих.

Дівчинка посеред книг

Щоб зацікавити малюка, створіть якийсь ритуал. Наприклад, ввечері перед сном ввімкніть нічник і читайте вголос улюблені казки, а вдень обговорюйте прочитане. Спільне читання зблизить вас і подарує теплі емоції.

Допоможіть дитині самій вибрати цікаві для неї книги. Розкажіть, що ви самі любили читати в дитинстві. Хваліть дитину і відзначайте її успіхи. Це замотивує малюка читати самостійно.

Ви самі любите читати? Як вважаєте, з якого віку варто починати вчити дитину читанню? Діліться в коментарях.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *