Низька вага: причини, симптоми та ефективні способи збільшити масу тіла

Легше зустріти людину, яка прагне схуднути, ніж ту, що хоче потовстіти чи погладшати, але й з цього правила існують виключення. Якщо вам регулярно натякають (та й самі помічаєте), що ви стали помітно втрачати вагу, від вас залишились тільки шкіра та кістки чи ви відчуваєте слабкість у тілі, ця стаття – для вас.

Ми розповімо, як зрозуміти, чи є у вас проблема браку ваги, які головні ознаки того, що ваша вага прямує до екстремально низького, у чому може бути причина цієї проблеми та, нарешті, що робити та як набрати вагу, аби не нашкодити здоров’ю.

Вимірювання талії за допомогою сантиметру

Як зрозуміти, що ваша вага – недостатня

Визначити, чи в нормі ваша вага, доволі просто – достатньо розрахувати ІМТ (індекс маси тіла). Це робиться наступним чином: маса тіла (у кг) ділиться на квадрат росту (у квадратних метрах). Значення в межах 18,5-24,9 є еквівалентом нормальної маси тіла; 25,0-29,9 – вказують на наявність зайвої ваги; показник більший за 30 є ознакою ожиріння.

Чому не можна судити просто за вагою? Експерти вирахували, що однієї цифри замало. Адже якщо ви важите 50 кг при зрості 1,60 м, то ваш ІМТ дорівнюється 19,5 (50/1,6х1,6), що є нормальним показником. Та ж вага при зрості 1,70 м дає нам результат 17,3 (50/1,7х1,7), котрий вже свідчить про брак ваги.

Схема ваги

Ознаки патологічної втрати ваги

Визначаючи, чи є вага нормальною, не слід покладатися виключно на формулу обчислення ІМТ. За вагою важливо спостерігати у динаміці. Якщо ви не намагаєтесь схуднути навмисно, але за 6-12 місяців у вас пішло більше 5-7 кілограмів, це привід здійняти тривогу.  

Жінки зазвичай помічають, що в них стають більш худими стегна та ноги, нерідко зменшуються у розмірах груди. І у чоловіків, і у жінок починають помітно проступати ребра, живіт стає більш запалим, обличчя – худим, щоки западаються, що візуально нерідко додає зайвого віку. 

Остаточні висновки допоможе зробити біоімпедансометрія чи так званий біоімпедансний аналіз, котрий допомагає з’ясувати співвідношення жирової, кліткової та скелетно-м’язової мас у вашому тілі. Результати такого аналізу дають комплексне уявлення про стан організму та про усі можливі ризики, пов’язані із здоров’ям. В домашніх умовах діагностувати співвідношення жирової та м’язової маси у тілі допоможуть підлогові ваги-аналізатори, які можна придбати на Покупоні, не переплачуючи, та ще й з кешбеком. 

Ноги на підлогових вагах

Причини низької ваги

Причини низької ваги можуть бути різними – від відносно невинних до тих, що потребують негайного медичного втручання та звернення до лікаря.

Отже, чому ви можете страждати від браку ваги, а ваш ІМТ є далеким від ідеального:

  • Ви отримуєте мало калорій та поживних речовин – можливо, справа у суворій дієті, якої ви дотримуєтесь (нагадуємо, що дієти, націлені на схуднення, частіше за все шкідливі, а організму для нормального функціонування необхідне повноцінне харчування – детальніше про те, як скласти правильний раціон, читайте тут). Брак «будівельного матеріалу» у вигляді їжі також часто є наслідком розладу харчової поведінки – анорексії чи булімії (особливо ці стани можуть зашкодити підлітку). 
  • У вашому організмі порушений механізм засвоєння поживних речовин: подібне може відбуватися, наприклад, при панкреатиті, нестерпності до глютену чи діабеті.
  • Захворювання шлунково-кишкового тракту – наприклад, при гастриті чи виразці шлунку одним з симптомів може стати саме втрата ваги.
  • Стрес, підвищена тривожність, депресія – усі ці стани впливають на людей по-різному, і якщо в когось вони можуть призвести до стрибку ваги вгору, то когось позбавляють апетиту та перетворюють на висушений скелет, роблячи проблеми із здоров’ям очевидними для оточуючих.
  • Активний спосіб життя: можливо, ви так багато рухаєтесь та тренуєтесь, що усі калорії спалюються, не встигнувши відкластися взапас. У даному випадку вам немає про що хвилюватися, але тримайте в голові, що якщо ви зміните спосіб життя та станете менше рухатися, на вас може чекати неприємний сюрприз у вигляді збільшення ваги.
  • Генетична схильність. Деякі люди від природи худі, і крапка. Це вони зазвичай їдять за трьох та не набувають ваги ні на йоту, і саме таких жінок звичайно напівшуткуючи називають «відьмами» :). А от медики подібних людей звуть ектоморфами. Так от, ектоморфу погладшати важко, та і не завжди потрібно. 
  • Після вагітності та пологів жінки особливо схильні до втрати ваги – на фоні стресу чи післяпологової депресії, при годуванні груддю, коли організм віддає надто багато ресурсів та енергії на вироблення молока для дитини.
  • Після операції також може втрачатися вага – переважно через жорстку дієту, якої вимушений дотримуватися пацієнт в період реабілітації. А якщо у процесі операційного втручання було проведено резекцію шлунку, то втрата ваги – цілком зрозумілий наслідок, до того ж, далеко не завжди з ним варто боротися, якщо метою операції було усунення ожиріння.
  • Одна з найделікатніших причин – глисти. Соромитися тут немає чого, вони є у багатьох, і іноді трапляється так, що присутність глистів у організмі призводить до зниження ваги. Якщо ви підозрюєте в себе цю причину, обов’язково почитайте про ознаки глистної інвазії в організмі. 
  • Паління. Так-так, деякі люди примудряються утримувати вагу на низькій позначці саме завдяки навичці палити, але такий метод залишатися худим важко назвати здоровим та нешкідливим для організму в цілому. І коли переборюєш залежність (екс-курцям цей феномен добре знайомий), кілогами починають чарівним чином набиратися – переважно, через те, що неможливість запалити цигарку психологічно компенсується закидуванням до рота різноманітних смаколиків. Аби кинути палити та не погладшати, треба запастися великою силою волі – детальніше про способи зав’язати з тютюновою залежністю читайте тут
  • Порушення у роботі щитовидної залози, зокрема, гіпертиреоз – при виникненні даної патології обмін речовин дуже ускорюється, в результаті чого організм починає потребувати набагато більше енергії, ніж раніше.
  • Рак: злоякісні пухлини, особливо у кишківнику, легенях та підшлунковій залозі, дуже агресивні та ненажерливі, вони споживають багато енергії та вичерпують ресурси організму, тому люди при онкології часто починають втрачати вагу та відчувають загальний занепад сил.
  • Інфекції на кшталт туберкульозу та ВІЛ висмоктують з організму безліч сил, через що людина може різко втратити вагу.
Дівчина на прийомі у лікаря

Однак не слід зайвий раз себе накручувати та займатися самодіагностикою. Якщо ви без помітних причин почали втрачати вагу, і вас це тривожить, кращий вихід – звернутися до лікаря, який призначить необхідні аналізи, поставить правильний діагноз та складе програму лікування. 

Ризики, пов’язані з низькою вагою

Навіть якщо зниження ваги не є викликаним серйозною патологією, а, наприклад, ви довели себе до виснаження дієтами та стресами, пам’ятайте, що якщо не вирішити цю проблему, рано чи пізно вона відгукнеться серйозними наслідками.

Розповідаємо, якими саме:

  • Дівчина з браком ваги може зіштовхнутися з такою неприємністю, як порушення циклу та припинення менструацій, а отже, й дітородною дисфункцією з неможливістю зачати дитину.
  • Надто худий чоловік стає уразливим для різноманітних хвороб: його ризики померти від проблем зі здоров’ям зростають у 2,4 рази у порівнянні з власниками нормальної маси тіла, в той час, як аналогічні ризики у жінки збільшуються у 2 рази.
  • Надмірне зниження ваги тягне за собою погіршення імунітету: організму нізвідки черпати енергію для боротьби з різними інфекціями та бактеріями, тому навіть із найзвичайнішими болячками він б’ється куди довше, ніж варто б.   
Дівчина їсть з тарілки, на якій лежить кругляшок огірка
  • Дієти, порушення харчової поведінки, проблеми із засвоєнням поживних речовин – все це завдає серйозного удару по кістках, волоссю, зубах та нігтях, роблячи їх ламкими та слабкими. Підвищується ризики остеопорозу, волосся втрачає блиск, січеться та випадає, нігті шаруються – загалом, приємного мало.
  • Низька вага сприяє підвищенню артеріального тиску та звуженню судин, що, в свою чергу, спричиняє серйозні проблеми із серцево-судинною системою та підвищує ризик серцевої недостатності та інфарктів.

Набираємо вагу в домашніх умовах

Якщо зниження ваги викликано серйозними проблемами за здоров’ям, порушеннями харчової поведінки чи депресією, то для того, щоб поповнішати та повернути собі нормальну масу, необхідно, перш за все, проконсультуватися з лікарем, а також з психологом, якщо існує необхідність у психологічній допомозі, та отримати професійні медичні рекомендації.

Якщо ж ви важите мало в силу природних особливостей, або кілограми стрімко покинули вас після стресу на роботі чи навчанні, і вам хочеться швидко та безпечно набрати вагу, то ми підкажемо кілька ефективних способів, які допоможуть це зробити.

Їжте частіше

Нехай це прозвучить банально, але нерідко дотримання цієї простої рекомендації допомагає набрати вагу за місяць, а іноді й за тиждень. Організм починає отримувати калорії, поживні речовини та корисні мікроелементи, котрі виступають у ролі будівельного матеріалу для нашого тіла.

Худій людині важко змусити себе їсти великими порціями, оскільки він швидше наїдається, та запхати в себе більше, ніж вміщує його шлунок, фізично неспроможний. Саме тому краще їсти часто, але невеликими порціями, аби отримувати необхідну для набору ваги добову норму калорій. 

Макарони з тефтелями, та рука з виделкою над їжею

Середня добова норма калорій для чоловіків складає 2400-2800 ккал, для жінок – 1800-2200 ккал, а дізнатися, скільки калорій міститься у кожній уживаній вами страві, можна за допомогою спеціальних таблиць, які є у мережі.

Зробіть свій раціон ситнішим 

Для того, щоб ви погладшали та забули про те, що таке надмірна худина, обирайте продукти з високою енергетичною цінністю. Це червоне та біле м’ясо, жирні сорти риби, яйця, сир, молочні продукти, горіхи, цільнозерновий хліб, паста з твердих сортів пшениці та солодкі фрукти. Регулярне вживання цих продуктів зробить вас здоровішим, міцнішим та оптимістичнішим.

Набір різноманітної їжі на столі: овочі, крупи, бобові, зелень, риба, м'ясо, яйця, сир, горіхи, олія

Більше про правильно харчування та про те, як з його допомогою привести себе до ладу, можна почитати у цій статті

Додаткові калорії

Не соромтеся додавати до своєї схеми харчування додаткові калорії. Робіть перекуси між основними прийомами їжі, не бійтеся ситно харчуватися, дозвольте собі додавати до звичних страв ситні бонуси. Можна посипати омлет чи яєчню тертим сиром та закусити скибкою хліба, рагу потушкувати на жирній сметані, а каву доповнити вершками.

Дівчина п'є каву з вершками

Також можете урізноманітнювати свій раціон біододатками: наприклад, пивні дріжджі, багаті на мікроелементи на кшталт калію, хрому, фосфору, цинку та заліза, прекрасно підійдуть і дорослому, і підлітку, і дитині. Вони нормалізують роботу травної системи, покращують гормональний фон, ускорюють засвоєння корисних речовин з їжі та сприяють здоровому набору ваги.

Їжте з великих тарілок

Як тим, хто худне, радять обманювати свій мозок, харчуючись з маленьких тарілок, так і тим, кто прагне набрати вагу, можна порекомендувати їсти з великих тарілок.

Страва на великій тарілці

На великій тарілці звична вам порція здасться меншою, ніж насправді, і ви напевно побажаєте докласти ще їжі, аби вона виглядала переконливішою. Втім, це не значить, що потрібно переїдати: якщо у вас «не лізе» у прямому сенсі слова, не змушуйте себе.   

Займіться спортом

Й дівчині, й хлопцю, що бажають не просто погладшати, наростивши жирок, а набрати м’язову масу, порада одна – йдіть до спортзалу чи тренуйтеся в домашніх умовах, а перед тим обов’язково почитайте корисний гайд для тих, хто хоче почати займатися у залі.

Тільки з допомогою грамотного чергування силових та кардіотренувань ви зможете не просто повернути собі нормальну вагу, але й зробити так, аби ваші руки, ноги, стегна та живіт виглядали стрункими та підтягнутими.

Жінка та чоловік займаються на тренажерах

Якщо ви не знаєте, з чого почати, запишіться на групові чи індивідуальні заняття з тренером у спортзалі у своєму місті, на щастя на Покупоні є вибір акційних пропозицій у цій сфері. А у розділі спорту у нашому блозі ви знайдете цілу добірку корисних статей про тренування, котрі допоможуть вам швидше привести себе до ладу вдома чи у залі. 

Висипляйтеся

Здоровий сон по 8 годин на добу – гарний засіб захисту від багатьох проблем із здоров’ям, у тому числі тих, що стосуються ваги. Лягайте спати вчасно, влаштуйте собі зручне місце для сну, вставайте в один і той же час – ці прості заходи покращать якість сну та допоможуть вам нормалізувати вагу.

Жінка спить у постелі

Крім того, саме хороший міцний сон сприяє прискореному зростанню м’язів. А якщо раптом у вас є проблеми зі сном, і ви відчуваєте складнощі із засинанням, то скоріше почитайте про те, як швидко заснути та забути про муки безсоння.

А як у вас справи із вагою? Чи проходили ви обстеження та чому бажаєте погладшати – діліться своїми історіями у коментарях.

9 коментарів
  • Лена

    Большое спасибо за данную статью, все пишут о похудении и весьма мало кто пишет о наборе веса! А такая проблема тоже существует.

  • Микола

    В мене однокурсниця була, до речі оперна співачка. Так скільки б вона на обіді пиріжкив в столовці не з’їла, все одна как триска худа. Заздрість ))) потім після первістка свого стала пишна дама. То мабуть все гормони, та гени такі.

  • Аліна

    Доволі гарна і цікава статя, всі зараз пишуть тільки про втрату ваги, а про набір мало хто. Дякую, що ви такі різносторонні і пишите для всіх, а не для більшості просто. В мене постійно проблеми з вагою, раніше була пухлинкою, потім почала сидіти на діетах і всяких препаратах для схуднення. І як результат я схудла але за рахунок здоров’я, нікому такого не побажаю бо зараз постійно ходжу до лікаря як на роботу практично. Худюща як шпала, груди уйшли, а з ними і попа. Це пічаль.

  • Мария

    Никогда не было проблем с отсутствием веса. наоборот постоянно думаешь, как его сбросить. Хорошо быть худым. Мне кажется люди, у кого это заложено генетически никакого дискомфорта не ощущают, а вот если специально довести себя до истощения, тогда да.

  • Оксана

    У моего друга были проблемы с весом, мало того, что он эктоморф от природы, так еще и стрессовая работа давала о себе знать. И вот он как раз хотел набрать вес, потому что и выглядел, мягко говоря, несчастно – очень худой, так и чувствовал себя постоянно слабым и сонным. Говорил, что ест не мало но организм просто не усваивает. Решил проверить здоровье и прошел полное обследование – все ок. Осталось только грешить на генетику, а ее победить сложно. В итоге у него все-же получилось немного поправится, но усилий это потянуло не мало. Сначала поменял работу, чтобы чувствовать себя спокойно и без стрессов, наладил режим дня и начал есть, часто есть и достаточно каллорийную пищу, употреблял различные добавки (типо спорт пита) и пошел в зал. Много набрать у него не получилось, но что-то в массе прибавил и жить, говорил, стало лучше. Прошла постоянная усталость и сонливость. Вот и после этой истории не могу сказать, что худым быть хорошо. Хотя , как девушка, тоже всегда хочу похудеть но главное, знать адекватную меру. Не доводить себя до истощения и держаться где-то посередине.

  • Анна

    У моего знакомого такая проблема была в детстве, но главное он не испытывал никаких болезненных ощущений да и в целом себя чувствовал хорошо, но все же беспокоился и хотел набрать больше веса как только начал в зал ходить. Не помню уже как долго это длилось, но с помощью силовых тренировок он реально стал лучше выглядеть и вес начал постепенно набираться. Да и питание у него изменилось.

  • Анна

    Конечно, иногда снижение веса может стать проблемой, но все же хотелось бы так легко терять вес и не набирать. Приятнее, когда покупаешь одежду меньшего размера. Да и при высоком весе риски здоровью выше.

  • Вика

    Интересная статься, у сестры проблемы с весом еще со школы. Даже после родов ничего не поменялось, все такая же слишком худая, хотя ест всегда как не в себя. Скину статью пусть почитает, может поможет.

  • Антонина

    Блин, везет же кому то! Я наоборот боролась с лишним весом, хотя раньше всю жизнь была худая, но мне это тоже не нравилось. Вечно мы, девушки, все себе усложняем.
    Но вообще конечно да, слишком низкий вес- не совсем здОрово и здорОво!
    У меня есть стандартная программа в “калькуляторе” на телефоне, там можно посчитать ИМТ, у меня 18.7, на нижней грани нормального веса, то есть все ок, но если на один кило меньше буду весить то уже якобы недостаточный вес, я не согласна. Думаю еще важно самочувствие и самовосприятие, потому что со стороны не всегда виднее, а скорее ЗАвиднее :)

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *