Як очистити кишечник: ефективні способи

Очищення організму починається з кишківника. Саме в цьому органі травлення з роками накопичується велика кількість шлаків, особливо якщо є проблеми зі стулом, при запорі. Зашлакованість, отруєння токсинами (продуктами життєдіяльності патогенної мікрофлори) позначається на зовнішньому вигляді та самопочутті, що призводить до розвитку різних захворювань. Способів чистки кишечника багато – від домашньої очисної клізми до апаратних методик, що застосовуються в умовах стаціонару. BlogPokuponTeam зібрала всі доступні методи очищення кишківника і підготувала знижки до 80% на послуги гастроентеролога та інших лікарів, УЗД, аналізи

Акції
Комплексне обстеження у гастроентеролога
Київ, Анни Ахматової вулиця, 46
-55%
650 грн
319.0 грн
Обстеження гастроентеролога у «Impulse Medical»
Київ, Урлівська вулиця, 8
-50%
690 грн
345.0 грн
Показати всі
21 акцій

Читайте в нашому огляді:

Навіщо ми чистимо кишечник

Організм повинен сам робити чистку, регулювати процеси виведення шкідливих речовин, самоочищатися. У кишечнику за це відповідають корисні бактерії, що населяють його. Їхні основні функції:

  • Травна. Регулюють роботу шлунка, переробляють корисні речовини.
  • Утилізаційна. Знищують, перешкоджають виділенню токсинів шкідливою мікрофлорою.
  • Захисна. Запобігають проникненню та розвитку патогенної мікрофлори.
  • Імунна – 80% клітинного імунітету забезпечують саме корисні бактерії у кишечнику.

Проте, спосіб життя середньостатистичного українця та зовнішні умови далекі від ідеалу. Це призводить до порушення балансу корисної та патогенної мікрофлори. Тіло не справляється із завданням очищення, шлаки дедалі більше накопичуються, насамперед – у кишечнику. Основні причини зашлакованості організму:

  • Неправильне, одноманітне харчування, погані харчові звички. Наприклад, захоплення фастфудом та їжею з низьким вмістом клітковини, яка необхідна для стабільної роботи травної системи.
  • Малорухливий спосіб життя.
  • Інфекційні захворювання.
  • Стрес та порушення сну.
  • Погана екологія.
  • Прийом антибіотиків – знищується як патогенна, так і корисна мікрофлора.
  • Зловживання алкоголем. Це призводить до дисбактеріозу.
  • Недотримання питного режиму (недостатнє вживання чистої води).
  • Свідоме часте відкладання чи утримання від походу в туалет (внаслідок порушуються функції нервових закінчень у кишечнику).

Про те, що в організмі зашлакованість, свідчать такі симптоми:

Зашлакованість
Інтоксикація організму одна з причин головного болю
Акції
Комплексне обстеження у гастроентеролога
Київ, Анни Ахматової вулиця, 46
-55%
650 грн
319.0 грн
Обстеження гастроентеролога у «Impulse Medical»
Київ, Урлівська вулиця, 8
-50%
690 грн
345.0 грн
Показати всі
21 акцій

Своєчасно допомагати організму та робити чистку важливо як для здоров’я органів шлунково-кишкового тракту, так і всього організму. Далі – про основні методи очищення кишківника.

Читайте також:
✔️Компульсивне переїдання
✔️Ознаки глистів у людини

Підготовка до очищення

Простимулювати природну здатність організму до очищення та позбавлення від токсинів можна вдома. Підкреслюємо, що всі домашні очисні процедури необхідно узгодити з лікарем, оскільки деякі методи мають низку протипоказань. Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров’я.

Пройти комплексне обстеження у гастроентеролога, включаючи первинний огляд, УЗД, аналізи та схему лікування можна зі знижкою до 75% від Покупона.

Важливо робити очищення правильно і дотримуватися всіх рекомендацій лікаря: техніку, режим та частоту проведення домашніх процедур. В іншому випадку може порушитися перистальтика кишечника (здатність м’язів органа скорочуватися та просувати калові маси) і знизитись концентрація корисних мікроорганізмів.

Очищення кишечника
Очищення кишечника від шлаків необхідно проводити, дотримуючись техніки, режиму та частоти, рекомендованої лікарем

Очисна клізма

Одним із швидких методів домашнього очищення є клізма. Можна використовувати кружку Есмарха або спринцівку – грушу, наповнену водою. Внаслідок процедури відбувається спорожнення товстого кишечника від калових мас. Очисні клізми ефективні при запорі, інтоксикації (зашлакованості та отруєнні). 

Клізма
Для домашньої клізми використовуйте кружку Есмарха або спринцівку

Розчини для очисної клізми

  • Ізотонічний або фізрозчин: 0,9% водний розчин натрію хлориду (кухонної солі). Можна купити готовий в аптеці або приготувати в домашніх умовах: 9 г або чайну ложку солі розчиняємо в 1 л кип’яченої очищеної води, охолодженої до кімнатної температури.
  • Содовий розчин: на кожні 200 мл води додають 5-7 г содового порошку. Невелике зміщення рівня pH в лужну сторону, характерну для товстого кишечника, зменшує подразнювальну дію клізми та спазми. Особливо корисні содові клізми при діареї, що супроводжується підвищеною кислотністю калу.
  • Відвар із лікарських трав: полину (1-2 столові ложки сухого збору на 1 л окропу) або ромашки аптечної (2 столові ложки на 1 л окропу).

Як правильно промити кишечник за допомогою клізми

  1. Девайс для процедури – кружку Есмарха ємністю 1 або 2 літри – перед використанням кип’ятим, заливаємо в клізму очищену теплу воду (або заздалегідь приготовлений розчин). Температура рідини від 20 до 25°C, не нижче (щоб не стався спазм судин) і не вище (щоб вода не ввібралася надто швидко у стінки кишечника, не виконавши завдання очищення). 
  2. Підвішуємо клізму на рівень, при якому вода повільно і рівномірно витікатиме, поступово заповнюючи кишечник.
  3. Улягтися на лівий бік, зігнувши ноги в колінах, встановити в анальний отвір на глибину 5-8 см наконечник клізми, попередньо змащений олією або кремом.
  4. Відкрутити кран кружки Есмарха і розпочати процедуру. 
  5. Дочекатися, поки вода перетече з клізми та заповнить усі відділи кишечника.
  6. Постаратися полежати хвилин 10, а не бігти одразу в туалет: так вода добре розм’якшить калові маси і зв’яже шлаки та засмічення – виконає свою очищувальну функцію, і тільки після цього спорожнити кишечник природним шляхом.

Промивання кишечника за допомогою клізми рекомендують робити не частіше 2-3 разів на рік, щоб уникнути порушення балансу корисної мікрофлори. Таким способом очищення часто зловживають дівчата з метою схуднення, хоча для цього існують більш делікатні заходи, наприклад, косметичні процедури для корекції фігури, дієта, спорт

Очищувальну клізму можна ставити і дітям під час запору. Для цього використовують спринцівку (грушу) обсягом відповідно до віку дитини (докладніше про те, як поставити клізму немовляті, ми написали в окремій статті).

Спринцівки
Для дитячої очищувальної клізми необхідно використовувати спринцівку обсягом відповідно до віку

Протипоказання до проведення процедури промивання

  • запалення прямої кишки (у тому числі тріщини, ушкодження);
  • кровотечі в органах шлунково-кишкового тракту (шлунку, кишечнику);
  • перитоніт;
  • наявність кишкових розладів;
  • випадіння, пухлини прямої кишки;
  • захворювання серця та судин;
  • ниркова недостатність;
  • перенесені операції (післяопераційний період);
  • у жінок – періоди менструації, вагітності, годування груддю.

Виявити будь-яку патологію можна тільки за допомогою комплексного обстеження. Якщо звернутися до клініки зі знижкою від Покупон – діагностика та лікування обійдуться в рази дешевше. Ви також маєте можливість здати аналізи, заощадивши до 65%, пройти УЗД зі знижкою до 80%, колоноскопію та інші обстеження – стежте за оновленнями на сайті.

Акції
Комплексне обстеження у гастроентеролога
Київ, Анни Ахматової вулиця, 46
-55%
650 грн
319.0 грн
Обстеження гастроентеролога у «Impulse Medical»
Київ, Урлівська вулиця, 8
-50%
690 грн
345.0 грн
Показати всі
21 акцій

Ліки: що пити, щоб очистити кишечник

Медикаментозні засоби

Ліки
Медикаменти для очищення кишківника

Для посилення природних процесів рятування організму від відходів, що утворюються в процесі обміну речовин, застосовують медичні препарати (таблетки, порошки, олії). Їх можна розділити за групами:

  1. Проносні різної дії. Перистальтику (моторику) товстої кишки підвищують рицинова олія, фенолфталеїн, антраглікозиди – корінь ревеню, кора жостеру, листя сени. Знижують всмоктування стінками кишечника рідини та підвищують у ньому осмотичний тиск сольові проносні – сульфати магнію (магнезія) та натрію, сорбіт. Крім проносної властивості, порошок має жовчогінну дію. Розм’якшують калові маси рослинні олії – мигдальне, оливкове. Протипоказання для прийому проносних препаратів: 
  • непрохідність кишечника;
  • комплекс симптомів «гострого живота» – ушкодження внутрішніх органів, біль у животі;
  • запалення у кишечнику;
  • зневоднення;
  • прийом антибіотиків.

2. Діуретики (сечогінні засоби): активізують виведення рідини, а разом з нею – солей та відходів обміну речовин із організму. Прийом сечогінних препаратів зазвичай призначають за наявності набряків та захворюваннях, пов’язаних з ними. Важливо при цьому контролювати кількість натрію в організмі, оскільки він у великих кількостях виводиться разом із сечею, що може завдати шкоди здоров’ю. Є також протипоказання до прийому діуретиків:

  • цукровий діабет;
  • порушення серцевого ритму (аритмія), серцева недостатність;
  • цироз печінки.

3. Сорбенти – препарати, призначені для всмоктування та виведення токсинів та отруйних речовин: активоване вугілля, Смекта, Полісорб, Ентеросгель тощо. Сорбенти добре зарекомендували себе при отруєнні алкоголем: Полісорбом або Ентеросгелем добре усуваються симптоми похмілля. Протипоказання для прийому сорбентів:

  • кровотечі у відділах кишечника, непрохідність;
  • ерозії органів шлунково-кишкового тракту.

Прийом перелічених вище препаратів не можна здійснювати безконтрольно та постійно. Необхідно обов’язково проконсультуватися з лікарем потрібної спеціалізації – терапевтом, гастроентерологом, ендокринологом, проктологом, кардіологом – та за необхідності пройти додаткове обстеження за допомогою УЗД, аналізів. Користуйтеся знижками від Покупона, і профілактика та лікування обійдуться дешевше.

Рецепти народної медицини

Не вдаючись до ліків сильної дії, можна спробувати більш м’яко і природньо очистити кишечник за допомогою відварів трав за рецептами народної медицини. 

Користь лікарських трав для організму:

  • Крушина та ревінь – покращують перистальтичну функцію кишечника.
  • Ромашка аптечна та безсмертник – мають протизапальні, спазмолітичні властивості, що відновлюють функції печінки та жовчовивідних шляхів.
  • Фенхель, кріп, аніс – знижує метеоризм (утворення газів у кишечнику).
  • Насіння подорожника, льону – містить нерозчинні харчові волокна, які, потрапляючи в ШКТ і набухаючи, вбирають накопичені токсичні речовини, слиз, калові маси.
Лляне насіння
Насіння льону – чудовий народний засіб для очищення кишечника

Наведемо кілька рецептів м’якого та безпечного очищення:

  1. Ромашка аптечна, безсмертник, бруньки берези, звіробій, листя суниці: рослинну сировину в рівних кількостях змішати, подрібнити. 1 ст. ложку суміші залити 0,5 л окропу і настояти півгодини у темному місці. Приймати відвар двічі на день за півгодини до сніданку та вечері. Засіб, крім чистки кишечника, також активізує вихід каменів із нирок, жовчного та сечового міхура, тому перед прийомом відвару необхідно проконсультуватися з лікарем. Відсутність каменів слід підтвердити відповідним дослідженням (УЗД), щоб не завдати шкоди організму. 
  2. Насіння подорожника, ромашку аптечну, сухоцвіт болотяний (суху траву) змішати в рівному співвідношенні. Одну столову ложку суміші залити 0,4 л окропу, настояти півгодини. Отриманий відвар пити по 100 мл двічі на день перед їжею. Засіб добре чистить кишечник від шлаків, що накопичилися, проте застосовувати його потрібно не довше 2 тижнів – інакше можна порушити баланс корисної мікрофлори.
  3. Суміш із насіння фенхелю, кропу, кмину, анісу, коріандру, листя ревеню та сени (кожний компонент взяти по 1 ч. ложці) подрібнити і приймати щовечора по 1 ч. ложці, запиваючи склянкою рідини.
  4. Насіння льону перемолоти в борошно, протягом 3 тижнів приймати на сніданок, змішавши з кефіром або сметаною, за такою схемою: 1 тиждень – 10 г борошна і 100 г кефіру або сметани, наступні тижні – плюс 10 г борошна, на той же обсяг кисломолочної основи. Крім того, що засіб має очищувальну властивість, він є пробіотиком (поживним середовищем для корисної мікрофлори), має протигрибкову та протипаразитарну дію.

Чистка рициновою олією та лимоном

Один із методів запуску механізму самоочищення організму та очищення тонкого кишечника – прийом «очищувального коктейлю», рицинової олії з соком лимона. Засіб також має протипаразитарну дію і має потужний оздоровчий ефект.

Касторова олія і лимон
Прийом рицинової олії із соком лимона запускають процес очищення кишечника

Рецепт:

  • Рицинова олія з розрахунку 1 г олії на 1 кг ваги. Чистить повністю весь кишечник (тонкий та товстий відділи) від шлаків, калових каменів.
  • Свіжий сік лимона в такій же кількості або трохи більше, ніж рицинова – очищає ворсинки кишечника.

Зверніть увагу, що якщо ваша вага 100 і більше кг, пити 100 г рицинової олії не можна – це сильне навантаження на печінку. У такому випадку приймайте по 80 г рицинки 3 рази на місяць (перерва між процедурами не менше тижня).

У день процедури чистки не можна нічого їсти та пити – день абсолютного голодування. Пов’язано це з тим, що навіть маленький шматочок їжі або рідини в шлунку, при змішуванні з рицинкою та лимонним соком, почне засвоюватися як звичайна їжа, ефекту очищення не буде.

Увечері приблизно о 17:00 випиваємо залпом рицинку, змішану з лимонним соком. Сама олія практично без смаку, але має не дуже приємний запах. Можна посмакувати часточкою грейпфрута, апельсина чи лимона (але не ковтати, а просто потримати у роті та виплюнути). Після прийому не рекомендується нічого їсти протягом 8 годин.

Засіб може почати діяти (давати проносний ефект) і через 1, і через кілька годин, а може спрацювати тільки вранці. У процесі очищення у зв’язку з викидом токсинів можливий головний біль, дискомфорт у животі, загальна слабкість та інші симптоми інтоксикації. Це є нормальна реакція. Наступного дня після прийому рицинки їжа має бути легкою: виключити смажене, гостре, алкоголь.

Чистимо дієтою та голодуванням

На природне очищення організму від накопичених продуктів обмінних процесів в організмі спрямовані різні детокс дієти, в тому числі голодування або полегшена версія – розвантажувальні дні. В основі таких систем харчування лежить споживання великої кількості овочів, фруктів, їжі, багатої на рослинні волокна та клітковину. До списку заборонених продуктів належать напівфабрикати, фастфуд, консерви, сіль, цукор, алкогольні напої.

Правильне харчування
Дієта як один із способів очищення кишечника

У дієтичне меню, корисне для очисних процесів у кишечнику, входять такі продукти:

  • овочі – морква, капуста (кольорова, броколі), болгарський перець, буряк, селера, спаржа, салат листовий, зелень;
  • крупи – гречана, пшоняна, пшенична, вівсяна, перлова, необроблений коричневий рис;
  • паростки пшениці (пророщене зерно);
  • нежирне м’ясо та морська риба;
  • фрукти – у свіжому вигляді та сухофрукти;
  • рослинні олії: кунжутна, гарбузова, лляна, кедрова, обліпихова, конопляна.

Обов’язково дотримуйтесь питного режиму – пийте очищену воду, натуральні соки, смузі (як перекус). 

Якщо вам важко самому скласти індивідуальну дієту, записуйтесь на консультацію до дієтолога.

Акції
Програма «Eximia body-контуринг» у «BG Lab»
Київ, Євгена Чикаленка вулиця, 20А
-61%
1300 грн
699.0 грн
Показати всі
6 акцій

Читайте також:
✔️Рубрика про різні дієти

Спа-процедури для очищення організму

Ванна з магнезією

Згаданий вище проносний засіб – аптечну магнезію у вигляді порошку – можна не тільки приймати всередину, але й готувати ванни. Ванна з магнезією – одна із складових детокс-програм з очищення організму, що сприяє виведенню з організму зайвої рідини (зменшенню набряків). Готують та приймають ванну так: 

  • 100 г магнезії змішати з 500 г морської солі та 200 соди, можна також додати трав’яні настої та ефірні олії, які ви любите.
  • Розчинити суміш у воді. Температура води спочатку прохолодна, при наступних процедурах її потрібно поступово підвищувати, а на останніх сеансах знову знизити.
  • Приймати ванну через день протягом 15-30 хвилин.
  • Курс – 20 процедур.

Протипоказання:

  • цукровий діабет;
  • захворювання органів ШКТ;
  • хвороби органів дихання (астма, кашель з гнійним мокротинням);
  • шкірні захворювання (грибок, псоріаз);
  • серцева недостатність, ішемія;
  • підвищений артеріальний тиск;
  • інфекційні захворювання у гострій формі;
  • хвороби жіночої репродуктивної системи (поліпи, кісти);
  • онкологічні захворювання.

Лазня

Лазня, сауна, хамам, римська парна – найпопулярніші засоби очищення організму. Розкриття пор під впливом високої температури призводить до підвищеного потовиділення та посилення процесів виведення токсинів та шлаків через шкіру. А за допомогою віника у російській лазні можна посилити кровообіг та підвищити інтенсивність очищення. Для максимальної користі відвідувати сауну слід регулярно, оптимально – раз на тиждень, якщо немає протипоказань. А щоб це не було накладно фінансово, скористайтесь знижками Покупона до 75% у найкращих спа-комплексах вашого міста. Оздоровлюйтесь із гарною економією для бюджету!

Лазня
Банні процедури виводять токсини через відкриті пори
Акції
Від 1 ночі зі сніданками в «Райський дворик»
Київ, Погребський Шлях, 26
-40%
2500 грн
1699.0 грн
До 8 годин відвідування лазні у «Вишеньки»
Вишеньки (Київська область), Жертв Революції вулиця, 47
-34%
1840 грн
1399.0 грн
Показати всі
17 акцій

Протипоказання:

  • захворювання серця та судин;
  • неврологічні захворювання;
  • інфекційні процеси у гострій формі;
  • грибок на шкірі.

Читайте також:
✔️Що таке хамам: користь турецької лазні

Гідроколонотерапія: очищення в умовах стаціонару

Один із клінічних методів повного очищення кишечника – гідроколонотерапія, що здійснюється лише в умовах стаціонару. Процедура полягає у промиванні всіх відділів кишечника, і на неї йде 20-60 літрів води.

Гідротерапія проводиться за допомогою апарату – системи шлангів, по яким в пряму кишку вводиться рідина і виводяться калові маси та шлаки. Щоб повністю промити та прочистити кишечник, потрібно пройти курс із 2-3 процедур. Частіше не варто, оскільки це може порушити баланс мікрофлори. 

Показання: 

  • хронічні запори чи проноси;
  • метеоризм; дискінезія товстого кишечника;
  • зайва вага, ожиріння;
  • отруєння організму шлаками, токсинами, отрутами, включаючи наркотики та алкоголь;
  • геморой, не гострий період;
  • жіночі та чоловічі хвороби: вагініт, ерозія шийки матки, простатит;
  • зниження імунітету;
  • мігрень;
  • біль у попереку, нижніх відділах хребта.

Перед процедурою гідроколонотерапії необхідно проконсультуватися із сімейним лікарем, при необхідності – з гастроентерологом, проктологом. При підозрі на кровотечу в кишечнику (наявність крові в калі) лікар швидше за все призначить дослідження прямої та товстої кишки за допомогою колоноскопії.

Гідроколонотерапія
Гідроколонотерапія проводиться лише в умовах стаціонару
Акції
Комплексне обстеження у гастроентеролога
Київ, Анни Ахматової вулиця, 46
-55%
650 грн
319.0 грн
Обстеження гастроентеролога у «Impulse Medical»
Київ, Урлівська вулиця, 8
-50%
690 грн
345.0 грн
Показати всі
21 акцій

Результат процедури:

  • зниження ваги (за 1 процедуру організм звільняється від 3-5 кг забруднень);
  • покращення стану шкірних покривів (зменшення вугрової висипки, алергічних почервонінь);
  • активізація мікроциркуляції крові в передміхуровій залозі, матці, нирках та інших внутрішніх органах;
  • поліпшення загального стану та самопочуття.

Протипоказання:

  • захворювання серця та судин;
  • хвороби нирок;
  • наявність внутрішніх кровотеч в органах шлунково-кишкового тракту;
  • спайки в кишечнику; патології органів шлунково-кишкового тракту;
  • вагітність.

Очищення кишечника має бути комплексним і включати процедури чистки, дотримання принципів правильного харчування, ведення активного способу життя, позбавлення від шкідливих звичок (алкоголь, куріння).

А які методи очищення ви знаєте, що вже проводили – діліться в коментарях і будьте здорові! :)

4 коментарів
  • Svetikk

    Я склонна слушать свой организм. нахожусь на интуитивном питании, стараюсь употреблять в пищу побольше овощей и фруктов. Уже около года раз в неделю 1 день голодаю на воде и травяных отварах, благодаря этому забыла о проблемах с пищеварением и перееданиях

  • Карина

    Спасибо за полезную статью! Для нормальной работы кишечника нужно сбалансировано питаться, есть больше овощей и каш. Но иногда даже при таком питании могут возникать проблемы. Периодически устраиваю разгрузку организму салатом щетка (свекла, морковь, капуста, оливковое масло, сок лимона). Как-то пробовала натощак пить масло, но если честно, немного противно, к тому же оно очень калорийное. Сейчас делаю домашний йогурт из закваски, с полезными бактериями, и вкусно, и для желудка полезно

  • Irina.rea

    Я считаю что к различным чисткам и голоданию нужно очень аккуратно относиться. Необходимы они только тогда, когда есть серьезные проблемы в организме и заболевания. И обязательно под присмотром специалиста. А так главное – это сбалансированное, чистое питание, Очень важно ежедневно употреблять свежую зелень, свежие и тушеные овощи, бобовые и цельные злаки, орехи. Сократить или убрать из рациона продукты животного происхождения. Пить много чистой воды.

  • Дана

    Спасибо за такую нужную статью, постоянно мучаюсь к желудком и вообще питанием в целом. Теперь хоть есть понимания.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *