Як позбутися целюліту: на ногах, животі, сідницях

Жінка робить сухий масаж щіткою, щоб усунути целюліт

Найпоширеніша ідея фікс у жінок стосовно їх зовнішнього вигляду – позбутися целюліту, і бажано зробити це швидко і назавжди ? Та не забувайте, що целюліт є вторинною ознакою жіночої статі (він проявляється у 95-98% дівчат), тому повністю зникнути не може. Навіть не вірте, якщо хтось каже, що одна якась вправа чи певний фрукт перед сном позбавить вас целюліту. Але й не спішіть засмучуватись – існують певні підходи і методи, які допоможуть суттєво зменшити прояви целюліту і зробити шкіру пружною і еластичною. В комплексі вони дають дуже гарний результат. 

З нашого огляду ви дізнаєтесь що таке целюліт, як проявляється, чому з’являється і що робити, щоб його прибрати, а також знайдете знижки на спорт, косметологію і дієтологію – ті заходи, які допоможуть пришвидшити результат.

Акції
До 5 сеансів антицелюлітного масажу
Київ, Академіка Палладіна проспект, 18/30
-46%
1500 грн
999.0 грн
До 10 сеансів ручного антицелюлітного масажу
Київ, Михайла Ломоносова вулиця, 36А
-68%
400 грн
259.0 грн
Показати всі
70 акцій

Читайте в нашому огляді:

Що таке целюліт

Целюліт (ліподистрофія, або як часто його називають у повсякденному житті «апельсинова кірка») – це патологічний стан шкіри, який виникає у результаті структурних змін і запалення підшкірної жирової клітковини (гіподерми). Але при цьому целюліт не є хворобою, а скоріше косметичним дефектом.

Шкіра у розрізі: у нормальному стані і з целюлітом
Шкіра у розрізі: у нормальному стані і з целюлітом

Якщо говорити простими словами, то «апельсинова кірка» утворюється через накопичення і розростання жирових клітин (адипоцитів). Колагенові волокна, які  їх перетинають і не мають здібності розтягуватися, виступають такими собі затискачами, створюючи той самий неестетичний дефект: бугристість, пухкість, дряблість, ямковитість шкіри. Разом з цим спостерігається і порушення іннервації (чутливості), кровопостачання та роботи лімфатичної системи. 

Варто сказати, що целюліт як явище часто зустрічається у жінок білої раси, і ніколи – у чоловіків, вони генетично не схильні до такої проблеми. 

Найприкріше, що целюліт може з’явитися у будь-якому віці, на будь-якій фігурі. Запалення підшкірно-жирової клітковини трапляється як у підлітків у період статевого дозрівання, так і у зрілих жінок; як у худеньких, так і пишнотілих красунь.

Залежно від стадії целюліту, косметичний дефект шкіри виглядає по-різному – від легкої, непомітної, але відчутної, набряклості до явно вираженої «апельсинової кірки», горбків і дряблості. Проявляється целюліт на тих ділянках тіла, які в силу особливостей жіночої конституції найбільше схильні до накопичення надлишків жиру: на сідницях, стегнах, животі, ногах; рідше – на боках і руках. Рівень проявленості патологічного стану також визначає, чи можна позбутися целюліту взагалі і яким чином.

💡Якщо апельсинова кірка помітна при стисканні шкіри рукою, то це є нормою, а якщо целюліт помітний неозброєним оком, у звичайному стані – стоячи, сидячи або лежачи без будь-якого здавлювання – з ним потрібно боротися, якщо ви відчуваєте у цьому потребу.

Акції
Вакуумно-роликовий масаж Starvac в «ЕстетСтудіо»
Київ, Саксаганського вулиця, 30Б
-53%
2250 грн
1075.0 грн
Показати всі
1 акцій

Стадії целюліту

Розрізняють чотири основні види ліподистрофії, кожен з яких має свої характерні ознаки:

  • 0 стадія – непомітна. Будь-які зміни у шкірному покриві можна помітити хіба на мікроскопічному рівні, не візуально. 
  • 1 стадія – легкий целюліт, який помітний при стисканні складок. Може спостерігатися невелике зниження еластичності шкіри, а уражена ділянка – виглядати трохи обвислою.
  • 2 стадія – помірна, набрякла «апельсинова кірка». При натисканні на шкіру утворена ложбинка вирівнюється значно повільніше, а при напруженні м’язів або стисканні складки видніються підшкірно-жирові нерівності і бугристості. У такому стані зазвичай стінки капілярів слабкі і тонкі, кровообіг і ліполіз (процес розпаду жирів і їх перетворення у калорії) порушені, рідина проникає і застоюється між гіпертрофованими жировими клітинами, ще більше перетискаючи судини та посилюючи набряк.
  • 3 стадія – сильний, «жорсткий» фіброзний целюліт. Крім того, що він має неестетичний вигляд, він ще й болючий. Частіше за все це запущений прояв хвороби, яка турбує вже не перший рік. Проблема не просто спотворює ноги (як правило саме нижня частина тіла є проблемною зоною), а й істотно знижує якість життя. Через значне і глибоке ураження тканин серйозно порушується кровообіг, шкіра стає холодною та іноді набуває синюшного відтінку. М’язова тканина майже повністю атрофується.  

Ледь помітного целюліту, на 0/1 стадії, легко позбутися самостійно в домашніх умовах: як мінімум за рахунок збалансованого харчування, помірного фізичного навантаження та дбайливого ставлення до здоров’я. Запущена ж ліподистрофія вимагає більш радикальних заходів, інколи навіть до видалення жиру хірургічним шляхом (ліпосакції).

Стадії целюліту від 0 до 3 з характерними ознаками і змінами у структурі шкіри
Стадії целюліту від 0 до 3 з характерними ознаками і змінами у структурі шкіри

Якщо хочеться швидко і назавжди позбутися целюліту – самостійно вдома чи за допомогою косметичних процедур – варто пам’ятати про дві речі. Перше – що раніше ви почнете боротися з целюлітом на ранніх стадіях (навіть на нульовій з метою профілактики розвитку і розростання гіпертрофованої жирової тканини), то більше шансів його подолати. Друге – найефективніше працює комплексний підхід, який включає весь спектр можливих кроків. 

Акції
До 5 сеансів LPG-масажу тіла в салоні «J`adore»
Київ, Ярославів Вал вулиця, 14Г
-60%
1650 грн
699.0 грн
До 10 сеансів LPG-масажу всього тіла в «Естетика»
Київ, Тургенєвська вулиця, 52-58
-80%
1800 грн
599.0 грн
Показати всі
16 акцій

Від чого з’являється целюліт

Якщо вік і статура ні при чому, то від чого тоді виникає целюліт? Наведемо найпоширеніші причини патології: 

  • Гормональний фон і його коливання. Найкритичніші періоди у жіночої статі – це вагітність, лактація, ранні періоди клімаксу, настання менопаузи, підлітковий вік; друга фаза менструального циклу, коли тіло сильніше набрякає. 
  • Спадкова схильність.
  • Малорухливий спосіб життя.
  • Неправильне і незбалансоване харчування.
  • Збої в метаболізмі (обміні речовин). 

А тепер давайте розглянемо найефективніші вправи, режими харчування, домашні техніки і салонні косметичні процедури, які допоможуть швидко привести шкіру в порядок 👇

Акції
Аналізи у мережі лабораторій «Дніпролаб»
Київ, Ялтинська вулиця, 8
-40%
180 грн
108.0 грн
Аналіз визначення COVID-19 в мережі «Ескулаб»
Київ, Олександра Довженка вулиця, 3
-25%
200 грн
178.0 грн
Показати всі
90 акцій

Як боротися з целюлітом

Зробіть харчову паузу

Головна функція жирової тканини – накопичення і збереження жиру. Підшкірна жирова клітковина служить організму своєрідним енергетичним депо: при посиленому вживанні їжі кількість жиру в клітинах збільшується, а при голодуванні – зменшується. Тож якщо ви не будете їсти протягом певного часу, жир потроху почне танути. 

Такий підхід ще називається лікувальним голодуванням, але процеси жирозжигання запускаються не раніше, ніж на 4-5 день паузи: відбувається розконсервація стратегічних запасів жиру і організм перемикається на жирове харчування. Такий підхід вимагає попереднього контролю показників здоров’я і консультації як мінімум сімейного лікаря, дієтолога та гастроентеролога. Адже головне правило при боротьбі з целюлітом та схудненні – не нашкодити собі.

Акції
Комплексне обстеження у гастроентеролога
Київ, Анни Ахматової вулиця, 46
-55%
650 грн
319.0 грн
Обстеження гастроентеролога у «Impulse Medical»
Київ, Урлівська вулиця, 8
-50%
690 грн
345.0 грн
Показати всі
21 акцій

Дотримуйтесь правильного харчування

Правильне збалансоване харчування – найкращий підхід до споживання їжі, який дозволяє досягти і підтримувати результат у довготривалій перспективі.

Скласти корисне меню з дозволених і улюблених вами продуктів завжди допоможуть досвідчені дієтологи та нутрициологи – звертайтесь по допомогу до спеціалістів, користуючись знижками до 70% на pokupon.ua.

Буде добре, якщо 70-90% вашого раціону складатимуть корисні для здоров’я продукти. Це:

  • обов’язково фрукти та овочі;
  • вуглеводи – каші, цільнозернові хлібці, цільнозерновий рис, паста з твердих сортів пшениці;
  • білки у вигляді нежирного м’яса (здебільшого птиці), риби, кисломолочні і соєві продукти, бобові, сир;
  • збалансоване вживання насичених і ненасичених жирів у невеликій кількості – горішки, авокадо, олія класу extra virgin або flaxseed;
  • вода – звичайна, без газу, в розрахунку по 30 мл на кожен кілограм ваги тіла і додатково 0,5 літрів у дні жироспалювальних тренувань;
  • цукри в обмеженій кількості;
  • дозоване вживання або за можливості повна відмова від алкоголю;
  • виключити рафіновані (дуже перероблені) продукти.
Дотримуйтесь правильного харчування, щоб позбутися целюліту
Акції
Програма «Eximia body-контуринг» у «BG Lab»
Київ, Євгена Чикаленка вулиця, 20А
-61%
1300 грн
699.0 грн
Показати всі
6 акцій

Позбудьтеся або мінімізуйте шкідливі звички

Така порада стосується зокрема цигарок, адже паління знижує рівень вітаміну С, який є необхідним елементом для здорової еластичності шкіри. 

Також візьміть до уваги, що алкогольні напої створюють підвищене навантаження на організм. Відбувається порушення розподілу рідини всередині і з’являються набряки.

Робіть апаратні процедури для схуднення і боротьби з целюлітом

Окрім харчування, яке діє зсередини, боротися з целюлітом допомагають різні фізіотерапевтичні та косметичні процедури.

До найбільш ефективних апаратних методик проти целюліту відносять:

  • Вакуумно-роликовий масаж, зокрема LPG та Starvac. Цей вид масажу проводиться за однаковим принципом: вакуумна насадка засмоктує шкіру, а ролики її механічно розминають. Під впливом тиску розширюються венозні та лімфатичні судини. Шкірні складки рухаються масажними лініями, в результаті чого зайва рідина і токсини, звільняючи міжклітинний простір, просуваються до лімфатичних вузлів, а потім виводяться природним чином. Така потужна стимуляція активізує процес ліполізу – розщеплення жирів. Шкіра набуває тонусу, зникають зайві кілограми та целюліт. Для Lpg знадобиться також спеціальний костюм, з яким процедура відчувається більш делікатно. Як правило за 3-4 сеанси є позитивний ефект до і після. Як і будь-які косметологічні маніпуляції, пов’язані з механічним впливом на тканини і запуском біохімічних процесів, вакуумно-роликові масажі варто з обережністю проводити при вагітності і варикозі, і бажано після консультації професійного косметолога або лікаря.
Різновиди вакуумно-роликового масажу для схуднення та зменшення целюліту
Різновиди вакуумно-роликового масажу для схуднення та зменшення целюліту
Акції
До 5 сеансів антицелюлітного масажу в «Ідеал»
Київ, Боголюбова вулиця, 30
-54%
500 грн
279.0 грн
До 3 сеансів вакуумного масажу в «Татуаль»
Бровари, вул. Симоненка, 117
-55%
800 грн
399.0 грн
Показати всі
15 акцій
  • Ендосфера – допоможе не тільки позбутися целюліту і підтягнути шкіру, а й удосконалити контури тіла в максимально стислі терміни. Навіть без вправ, але з правильним харчуванням. За рахунок інтенсивності масажу, вібрації і компресії, дія ендосфера-терапії прирівнюється до активних фізичних навантажень. Навіть 1 сеанс дає миттєвий результат. Тривалість курсу залежить від стану шкіри і ступеня наявного целюліту, але з Покупон вартість навіть 10-ти сеансів буде бюджетною – від 600-750 грн на одну проблемну зону. Користуйтесь знижками і досягайте тіла своєї мрії 😊
Ендосфера на сідницях для боротьби проти целюліту
Ендосфера на сідницях для боротьби проти целюліту
Акції
Знижка на ендосфера-терапію в «Laser Health»
Київ, Хрещатик вулиця, 44
-30%
1450 грн
149.0 грн
До 10 сеансів ендосфера-терапії тіла у «Keep fit»
Київ, Центральна вулиця, 19
-61%
3900 грн
1699.0 грн
Показати всі
11 акцій
  • Кріоліполіз– метод, при якому целюліт руйнується за рахунок апоптозу, загибелі і розщепленні жирової клітини під впливом низьких температур. Оптимальний курс 3-4 сеанси протягом 6 тижнів, результат буде помітний вже за місяць. Підійде тим, у кого жирова складка – на стегнах, сідницях, животі, руках –  складає від 2,5 см (щоб вакуумна насадка могла її захопити). Один день після процедури потрібно утриматися від фізичних навантажень. Ідеально працює у поєднанні з Ендосфера-терапією або мануальним (ручним) антицелюлітним масажем. Протипоказаннями до кріоліполізу є вагітність, лактація, діабет, аномальна реакція на холод, дерматити, онко, захворювання нирок, печінки, аутоімунної системи.
Кріоліполіз для зменшення проявів целюліту в області живота і боків
Кріоліполіз для зменшення проявів целюліту в області живота і боків
Акції
До 5 сеансів кріоліполізу тіла в «Естетика»
Київ, Тургенєвська вулиця, 52-58
-55%
950 грн
699.0 грн
До 5 сеансів кріоліполізу в «Keep fit»
Київ, Центральна вулиця, 19
-72%
1300 грн
499.0 грн
Показати всі
6 акцій
  • Кавітація – один із способів безопераційної ліпосакції ультразвуком, який допомагає усунути целюліт швидко, але без важких наслідків і реабілітації як при хірургічному втручанні. Під дією ультразвукових хвиль низьких частот в жирових клітинах утворюються кавітаційні бульбашки, які витісняють молекули ліпідів. Останні у свою чергу трансформуються і, потрапляючи в лімфу, виводяться з організму (близько 90%). Тривалість курсу підбирається індивідуально, залежно від типу ліподистрофії, але з акційними цінами на pokupon.ua вартість навіть 10-ти сеансів буде бюджетною – від 150 до 250 грн на одну проблемну ділянку тіла (в середньому 20-30 хв). Користуйтесь знижками і досягайте тіла своєї мрії 😊
Кавітація живота для зменшення підшкірних жирових відкладень
Кавітація живота для зменшення підшкірних жирових відкладень
Акції
Кавітація у «Beauty-room by Dr.Dr. Ishchenko»
Київ, Туманяна вулиця, 15А
-85%
1200 грн
479.0 грн
До 10 сеансів кавітації в кабінеті «Ma-Belle»
Київ, Героїв Дніпра вулиця, 20А
-85%
1200 грн
299.0 грн
Показати всі
14 акцій

Читайте більше цікавих статей:
✔️LPG масаж – про дію і результати
✔️Ендосфера для тіла – що це таке і як працює
✔️Інтервальне голодування – для оздоровлення та схуднення
✔️10 аналізів, які потрібно здавати щороку
✔️ 100+ стильних дизайнів весняного манікюру
✔️Що модно носити – тренди весна-літо 2024

Косметичні процедури в домашніх умовах

Підтримувати досягнутий ефект та здійснювати антицелюлітну профілактику допомагає також домашній догляд. Це може бути:

  • Баночний масаж – доступний і популярний метод, щоб прибрати целюліт в домашніх умовах, але якщо у вас немає варикозу, інакше так можна травмувати і без того слабкі судини. Для самомасажу вам знадобиться вакуумна силіконова банка (вона продається у будь-якій аптеці або у косметичному інтернет-магазині). За рахунок подразнення шкірних рецепторів покращується периферична циркуляція крові, лімфи і міжклітинної рідини, усуваються застійні явища, підсилюється обмін речовин, підвищується тонус та еластичність шкірного покриву. Масаж вакуумними банками робиться круговими, зигзагоподібними та прямолінійними рухами, оминаючи внутрішню частину стегон. Зауважте, що для помітного антицелюлітного ефекту за допомогою домашніх масажів важливу роль відіграє системний підхід, цілеспрямованість та дисципліна. При купівлі домашнього засобу для боротьби з целюлітом уважно читайте інструкцію, адже для кожного метода існують свої протипоказання.
  • Лімфодренаж сухою щіткою. Ще один маст хев засіб для дому, якщо хочеш прибрати целюліт, – щітка для сухого масажу. Масажувати потрібно завжди знизу вгору по всій площині ноги – спочатку передній, потім задній. Для зручності обробляйте кожну зону окремо: стопи, передню і задню поверхні гомілки (від щиколотки до колін), передні і задні поверхні стегон, сідниці. Кожній ділянці потрібно приділяти 30 секунд і поступово нарощувати до 1 хвилини. Звичайний масаж сухою щіткою проводиться поступальними рухами, сідниці можна масажувати круговими. Ідеальний час – ранок або вечір, дуже бажано робити через день. Проблемні зони у жінок, як от над колінами або вушка на стегнах, можна домасажувати після загального масажу, або присвятити їм окремий день і пропрацювати тільки ці зони.
  • Антицелюлітні обгортання. В домашніх умовах зазвичай використовують різні антицелюлітні креми масмаркету, а для обгортань у салонах краси – професійні засоби з комплексом процедур для більш швидкого позбавлення від целюліту. Зверніть увагу, що якщо у вас варикоз, то варто уникати косметичних засобів із зігріваючим ефектом.
  • Скрабування – раз на 3 дні. Суттєвої різниці, який ви візьмете антицелюлітний скраб – цукровий, кавовий чи апельсиновий, – особливо немає, але краще підійдуть засоби середньої жорсткості (для більш інтенсивного місцевого припливу крові і лімфи до шкіри з тканин). Зверніть увагу, що розігріваючі скраби типу перцевого або імбирного не можна використовувати при варикозі. 
  • Щоденний контрастний душ. Чергування гарячої та холодної води підвищує тонус судин і покращує кровообіг, за рахунок чого відбувається більш активне розщеплення підшкірного жирового прошарку. В ідеалі кожного дня закінчувати ванні процедури контрастним душем для досягнення осяжного ефекту.
  • Зволоження шкіри. Щоразу після душу зволожуйте тіло улюбленим кремом, косметичним молочком або вершками.
  • Тонізуючі ванни з морською сіллю, екстрактами водоростей і ефірними оліями цитрусових, лаванди, ялівцю або сандалу здатні повернути шкірі пружність і привабливий вигляд. У комплексі дані інгредієнти позитивно впливають на обмінні процеси в шкірі і підшкірному шарі, завдяки чому її зовнішній вигляд значно поліпшується.  
Процедури проти целюліту в домашніх умовах
Процедури проти целюліту в домашніх умовах
Акції
Пресотерапія в кабінеті «Апаратна косметологія»
Київ, Полтавська вулиця, 10
-77%
1500 грн
499.0 грн
До 7 сеансів кавітації у «Апаратна косметологія»
Київ, Полтавська вулиця, 10
-65%
1500 грн
649.0 грн
Показати всі
53 акцій

Займайтеся фізичною активністю

Фізичні вправи – важлива складова комплексної програми боротьби проти целюліту в домашніх умовах. Без них вкрай складно позбутися цієї «п’явки з апельсиновою шкіркою». Крім поліпшення мікроциркуляції та обміну речовин, вправи приводять шкіру і м’язи в тонус.

Фізична активність допомогає позбавитися целюліту

Оскільки відтік лімфи йде знизу (від стоп) вгору, то вдома цілком реально виконувати серію простих нескладних вправ, які допоможуть швидше прибрати целюліт:

  • Прокатування масажного ролика (або м’ячика) стопою по підлозі. До 1 хвилини на кожну ногу достатньо, щоб запустити відтік лімфи. Головне, щоб поверхня була не гладкою, а пупирчатою. Експерти рекомендують виконувати вранці або перед будь-яким основним тренуванням.
  • Лімфодренажні стрибки – легкі стрибки на подушечках стоп. Ця вправа включає відтік лімфи і поліпшує мікроциркуляцію, тому ідеально виконувати вранці після пробудження і протягом дня через кожну годину. 1 підхід – 100 стрибочків.
  • Розтяжка задньої поверхні гомілки. Вправу важливо виконувати протягом дня, особливо якщо ви довго перебуваєте у сидячому положенні, щоб лімфа не застоювалася в критичній зоні – під колінами. Станьте рівно, зробіть крок ногою вперед на п’яту, натягнувши носок на себе. Нахиліться корпусом вперед, поклавши руки на ноги вище колін, і затримайтеся в положенні приблизно на 30-40 секунд до настання приємного розслаблення. Повторіть по черзі на обидві ноги.
  • Перекати стопи стоячи з рівними ногами. Поставте ноги на ширині плечей (носки  дивляться чітко прямо), зігніть корпус перпендикулярно підлозі, руками упріться над колінами і починайте переносити вагу то на подушечки ступней, то на п’яти. За допомогою цієї вправи добре протягаються ікри ніг, біцепс стегна, підколінна ямка. 

Рухливість – головний ворог жирових відкладень, отже за допомогою спорту можна позбутися целюліту.

До базових рухів в домашніх умовах додайте будь-який вид активності, який вам до душі:

Щоб запустити процес спалювання жиру в жіночому організмі, тренування повинно бути в міру інтенсивним, але без надриву і важких ваг, протягом 30-50 хвилин. 

Під час інтервальних та кардіо тренувань важливо зберігати пульс у нормі, оскільки він впливає на мікроциркуляцію крові. Для жінок це в середньому – 110-120 за хвилину.

Акції
До 12 занять фітнесом в студії «GlamShape»
Київ, Братиславська вулиця, 14Б
-49%
1050 грн
399.0 грн
До 16 занять фітнесом та стретчингом у «FitMotion»
Київ, Срібнокільська вулиця, 12
-58%
550 грн
279.0 грн
Показати всі
52 акцій

Дивіться на відео один з комплексів вправ для позбавлення від целюліту в домашніх умовах – всього по 10 хвилин двічі на тиждень

Читайте також:
✔️Як почати бігати з користю для здоров’я
✔️Найефективніші  вправи для схуднення
✔️7 причин зайнятися йогою
✔️Фільми про еротичні фантазії
✔️ Топ книг, які варто прочитати кожному
✔️ Куди поїхати на вихідні з Києва

Намагайтесь менше стресувати

Щоразу при стресі збільшується гормон кортизолу, що призводить до накопичення жирової тканини і прогресуванню целюліта. Знімати стрес можна будь-яким заняттям, яке приносить вам задоволення, у тому числі і відпочинком, або ж душевною розмовою з психологом: про свої страхи, тривоги і наболівше ❤️

Акції
Від 1 ночі у будиночках комплексу «Krakow»
Київ, Брест-Литовське шосе, 8А
-30%
1700 грн
1189.0 грн
Від 1 ночі з харчуванням у Золоті Піски на Дніпрі
Куліші (Дніпропетровська область), Зелена вулиця, 1Ж
-42%
3450 грн
1999.0 грн
Показати всі
49 акцій

Налагодження режиму сну

Кортизол підстрибує вгору також при порушенні сну та хронічному недосипанні, що негативно позначається на біохімічних процесах у тілі та стані шкіри. По хорошому дорослій людині потрібно спати щонайменше 7 годин на добу. Якщо з цим є проблеми, потурбуйтеся хоча б про якість сну: створюйте спокійно атмосферу у спальні, вимикайте гаджети за півгодини до того, як збираєтеся заснути; заведіть звичку читати книгу перед сном; практикуйте спокійне, глибоке дихання; виключіть споживання важкої їжі на ніч тощо. 

На завершення

Питання, чи можна позбутися целюліту повністю і назавжди, хвилює багатьох дівчат і жінок. Але враховуючи особливості жіночої конституції та схильність до утворення ліподистрофії, єдиний спосіб перемогти целюліт – це впровадити рекомендації щодо правильного харчування, спорту та догляду за шкірою у своє життя на постійній основі. Фізична активність, масажі, збалансована їжа мають стати вашою новою корисною звичкою. Тільки так можна розпрощатися з целюлітом та попередити його повторну появу. 

Відсутність целюліту – це щасливий квиток в генетичній лотереї, або результат певного стилю життя.

А у вас є целюліт? Діліться у коментарях, що вже робили і які методи хочете спробувати, щоб усунути косметичний дефект?

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *