Неприємний запах з рота: звідки береться та як позбутись

Неприємний запах з рота – про цю проблему не прийнято говорити вголос, однак хвилює вона багатьох. Він заважає вільно спілкуватись з людьми, стає причиною невпевненості й закомплексованості, а ще – сигналізує про несправності в організмі. В чому причини його виникнення, до якого лікаря йти, якими ліками чи народними засобами користуватись і що робити, щоб його позбутись, – про це ми розповімо прямо зараз.

Чому виникає неприємний запах з рота

Статистика Всесвітньої організації охорони здоров’я свідчить: більше ніж 60% всього населення планети не з чуток знає, що таке поганий запах з рота. Тому якщо в вас виявилась ця проблема – ви не самотні. Бажання позбавитись від неї цілком природне, але перш за все необхідно з’ясувати причину, чому з рота погане пахне. 

Неприємний запах з рота

Проблеми з зубами

Існує золоте правило догляду за ротовою порожниною: чистити зубі двічі на день (вранці та ввечері), не забуваючи й про язика, на якому також накопичується наліт і бактерії, що провокують той самий «аромат».

Далеко не всі люди приділяють стільки уваги гігієні рота. Недотримання правил догляду за ротовою порожниною в кінцевому підсумку стає спусковим гачком для таких проблем, як загнивання харчових залишків між зубами, поганий запах з рота, наліт на язику та зубах. Поглиблює проблему й наявність такої шкідливої звички, як куріння. Регулярний контакт з цигарками провокує не тільки тютюновий запах, який в’ївся у все, але й посилене відкладання зубного нальоту, який зовсім на сприяє свіжому подиху.

На початкових стадіях з неприємним запахом та іншими неприємностями гігієнічного характеру можна впоратись за допомогою зубної щітки, пасти та флосу. Знайти звичайну зубну щітку легко в будь-якому магазині, але тільки на сайті Покупон ви знайдете великий вибір електричних зубних щіток та іригаторів за гарною ціною з кешбеком. Електрощітки та іригатори набагато ефективніше пораються з очищенням зубів, забезпечуючи якісну гігієну ротової порожнини.

Проблеми з зубами

Якщо методи гігієни не допомагають, це може свідчити про розвиток карієсу, пародонтозу чи стоматиту, і тоді вже без консультації стоматологу та пародонтологу не обійтись.

Сморід з рота може також викликати видалення зуба. Люди нерідко скаржаться на те, що після операції з видалення зубів мудрості у них з рота настільки тхне гнилизною, що це відчувають не тільки оточуючі, але й вони самі. Такий «аромат» не є нормою та частіше за все виникає внаслідок недотримання рекомендацій стоматолога та ускладнень, що виникли на цьому тлі: запалення місця, де був розташований зуб, нагноєння та – в деяких випадках – проникнення інфекції до відкритої рани після операції. При виникненні характерного запаху, сильного болю та високої температури необхідно негайно звернутись до лікаря для термінового лікування. 

Коли причина – захворювання органів ШКТ

Нерідко неприємним запахом з рота проявляє себе хворий шлунок – в такій ситуації, крім того, що болить живіт, запах частіше за все кислий та супроводжується відрижкою та нудотою. Характерною ознакою проблем зі шлунком також є щільний наліт на язику, з яким не справляється навіть регулярне використання зубної щітки. Якщо вас мучать схожі симптоми, вам слід відвідати гастроентеролога, аби виключити гастрит, гастродуоденіт та виразку шлунку, а також здати аналізи на хелікобактер (найпоширеніший збудник інфекції в животі). За необхідністю лікар-гастроентеролог призначить вам відвовідне лікування, яке не тільки усуне сморід, але й позбавить вас від хвороби – головної причини. Якщо ви хочете отримати не дуже витратне обстеження у гастроентеролога, скористуйтесь акційними пропозиціями нашого сайта від провідних клінік вашого міста.    

Недобре пахне з рота також у випадку дисбактеріозу кишківника – саме запахом дає про себе знати порушення мікрофлори кишківника. Якщо в роті з’явився присмак та сильний запах ацетону, це привід замислитись про підшлункову залозу та печінку: підвищений ацетон зазвичай свідчить про те, що ці органи погано справляються зі своїми задачами, отже потребують діагностики та лікування. Сильний ацетоновий запах часто зустрічається в дітей. Ацетонемічний криз чи синдром (коли кризи часто повторюються) зустрічаються в кожної п’ятої дитини.

Окрім накопичення в крові кетонових тіл, причиною нездужання можуть бути вірусні та інфекційні захворювання, стреси, перевтома, перезбудження, акліматизація. Повністю проблема зникає к початку статевого дозрівання (близько 12 років). Якщо виявити «ацетонові» ознаки на ранній стадії, дитину можна вилікувати в домашніх умовах. Для цього купіть в будь-якій аптеці тестові палички на ацетон та перевірте його рівень у сечі. Важливо робити це в динаміці. Якщо ацетон росте повільно та не перевищує трьох плюсів, можна боротися з недугою дитини вдома. Схема лікування – голод та відпаювання дрібними порціями: сольовими розчинами, електролітами, мінеральною водою без газу, регідроном. 

Коли причина – захворювання органів ШКТ

Нерідко сильний неприємний запах з рота провокує зловживання дієтами. В основі більшості дієт лежить відмова від вуглеводів та збільшення частки білків та жирів в раціоні; в свою чергу, це провокує підвищене виробленні кетонів – речовин, що їх організм виробляє для того, аби швидше розщеплювати жири. Так званий кетоз і стає причиною виникнення плохого запаху.

Проблеми з мигдалинами та пазухами носа

Часто причиною поганого запаху з рота стають захворювання слизової носоглотки: тонзиліт, синусит, гайморит тощо. Запальний процес провокує утворення гною, яке й призводить в кінцевому підсумку до з’явлення характерного запаху. В цьому випадку обов’язково потрібно звернутись до отоларинголога. Якщо не боротись з подібними хворобами, можна заробити серйозні ускладнення, в деяких випадках – небезпечні для життя, як, наприклад, менінгіт, що розвивається з гаймориту за відсутністю відповідного лікування.

Тонзиліт

Коли поганий запах з рота не повинен викликати побоювань

  • Щоранку. Несвіжий аромат з рота відразу після пробудження до чистки зубів та сніданку – норма. За ніч в ротовій порожнині накопичується велика кількість бактерій, яким ніщо не заважає розмножуватись, і це стає причиною запаху зранку. Позбутись його легко: достатньо поїсти та добре почистити зуби. 
  • Після алкогорю. Мало хто не знає, як пахне з рота в людини, котра напередодні випила кілька бокалів вина чи чогось міцніше. Характерний запах, що зветься перегаром, з’являється через недоокислені продукти переробки алкоголю. Звісно, розпивання спиртних напоїв важко назвати корисним для здоров’я, але в самому запаху, що з’являється після прийому, немає нічого страшного, якщо тільки людина не перебуває в хронічному запої.
  • Після вживання часнику. Запах часнику, як і цибулі, ставших інгредієнтами в вашій страві, перебити вкрай важко – він ухитряється просочуватись навіть через аромат м’ятних льодяників, зубної пасти і жуйок. Кращий засіб попередити дискомфорт, свій та оточуючих (бо коли подих разить неприємним часниковим ароматом, страждаєте не тільки саме ви), – не їсти часник перед виходом з дому. 

Як зрозуміти, що в вас погано пахне з рота

Найчастіше здогадатись про те, що є проблема неприємного запаху з рота, доволі складно: стороння людина навряд чи повідомить вам про це, да й близькі не завжди осмілюються вас образити такими одкровеннями. Аби без чужої допомоги перевірити, чи немає в вас поганого запаху з рота, існує декілька методів.

Найпростіший та невитратний – потрібно облизати зап’ястя чи ложку, дати їм висохнути, після чого оцінити запах. Також можна скористатися зубною ниттю – прочистити нею проміжки між зубами, висушити й понюхати. І останній – придбайте галіметр, спеціальний кишеньковий апарат для вимірювання концентрації сірководню в подиху та виявлення неприємного запаху з рота. Ступінь вираженості запаху визначається за шкалою від 0 до 5 балів, де 0 – це повна його відсутність, а 5 – різкий сморід. Починаючи з відмітки 2 бали слід замислитись про стан ротової порожнини та перегляд способу життя.

Як зрозуміти, що погано пахне з рота

Як позбутись неприємного запаху з рота в домашніх умовах

Якщо проблема поганого запаху з рота викликана проблемами із здоров’ям, в першу чергу слід звернутись до лікаря, аби він призначив необхідні аналізи, обстеження та програму лікування. В інших випадках просто дотримуйтесь простих порад, котрі допоможуть вам підтримувати подих свіжим і чистим:

  • Не забувайте чистити зуби та язик двічі на день та користуватись зубною ниткою, щоб очищати проміжки між зубами від залишків їжі протягом дня.
  • Пийте достатню кількість води, аби в роті не пересихало – замала кількість вологи в ротовій порожнині призводить до посиленого розмноження бактерій, які й викликають неприємний запах.
  • Обмежте вживання часнику, цибулі, алкогольних напоїв та кави.
  • Міняйте зубну щітку не рідше, ніж раз на 3 місяці: на ній з часом також накопичуються бактерії, які в великій кількості негативно впливають на мікроклімат ротової порожнини.
  • Користуйтесь спеціальними аптечними засобами та ліками: спреями та освіжаючими льодяниками. Дезінфікуючі та антимікробні бальзами допоможуть уникнути розвитку інфекційно-запальних процесів в роті.
Чай з мятою від неприємного запаху з рота

Ефективними вважаються й деякі народні засоби, за допомогою яких можна усунути проблему несвіжого подиху та повернути собі прихильність оточуючих:

  • Якщо вам потрібно терміново замаскувати неприємний запах з рота, а під рукою немає спеціальних аптечних засобів, погризіть смажене соняшникове насіння та потримайте в роті бутончик сушеної гвоздики. Освіжити подих допоможуть також щіпка меленого імбиру, насіння кардамону та свіжі яблука, особливо зелені.
  • Візьміть за правило регулярно полоскати рота настоями з лікувальних трав: м’яти, гіркої полині, шалфею, ромашки. Такі процедури не тільки сприяють усуненню неприємного запаху, але й завдають антизапального та дезінфікуючого ефекту на ротову порожнину, укріплюють ясна та зуби.
  • Іноді для того, аби повернути подиху свіжість, рекомендують очищувати язика мідною чи дерев’яною паличкою та полоскати рота будь-якою натуральною олією протягом 10 хвилин. Олія очищує слизову рота, знижує кількість хвороботворних бактерій. Доповнить ефект полоскання ротової порожнини слабким сольовим розчином.

Якщо вам сподобалась стаття, залишайте свої коментарі та діліться перевіреними рецептами, які дозволять позбутись неприємного запаху в роті та підтримувати подих свіжим!

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *