Болить вухо: що робити, щоб вилікувати?

Вушний біль – сильний, ниючий або стріляючий – досить часта проблема як у дітей, так і у дорослих. При цьому якщо ще і заклало вуха ?, знижується слух, болить горло і голова, піднімається температура ?, то мова може йти про інфекцію та сильну застуду. 

Як впоратися з гострим болем в домашніх умовах до візиту до лікаря і чому важливо не займатися самолікуванням – розбиралася BlogPokuponTeam. А також підготувала знижки до 75% від прайсу на консультації лора в найкращих клініках вашого міста. 

Читайте в нашій статті:

Коли біль у вусі вимагає лікарської допомоги 

Вуха можуть боліти з різних причин. Якщо вночі ви спали в незручній позі, відлежали вухо і воно болить – це ще не привід бігти до лікаря і приймати антибіотики.

Отит у дитини

Але буває, що біль викликаний серйозними захворюваннями – тоді потрібно полегшити больовий симптом (далі ми розповімо як ?) і обов’язково звернутися до лікаря

1. Отит – запалення в вусі, яке найчастіше виникає на тлі простуди через ослаблений імунітет. Хворіти може праве, ліве або обидва вуха відразу. 

Симптоми гострої фази захворювання: 

  • У вусі стріляє або біль має ниючий характер. 
  • Заложенность вуха. 
  • З вуха тече, виділяється гній. 
  • Погіршення слуху. 
  • Висока температура тіла. 
  • Слабкість, швидка стомлюваність, підвищений неспокій. 

В силу фізіологічних особливостей органів слуху на отити найчастіше страждають діти перших років життя: їх слухова або євстахієва труба, що з’єднує вухо з носоглоткою, набагато ширше і коротше, ніж у дорослих. Це підвищує шанси мікробів потрапити в вушну порожнину. 

Якщо у дитини помірно або сильно болить вухо протягом 3 годин або навіть слабкий біль не проходить протягом доби – це привід звернутися до лікаря. 

Як у дітей, так і у дорослих спровокувати розвиток отиту можуть сірчані пробки –  надлишки вушної сірки. Часто така механічна причина викликає закладеність, біль і запалення у вухах. У цьому випадку без промивання вуха в умовах лікарні не обійтися. 

Отит буває зовнішній (запалення слухового проходу) і середній або внутрішній (запалення середнього вуха). Хвороба може пройти і за допомогою звичайних вушних крапель отипакс, а може спричинити ускладнення і призвести до втрати слуху, менінгіту. 

2. Перихондрит – запалення хрящової тканини зовнішнього вуха. Симптоми: 

  • Вушна раковина опухла, з’явився набряк. 
  • Вухо болить. 
  • В вушній порожнині утворилося нагноєння. 
  • Підвищена температура тіла.

Ускладнення: утворення не загоюючого свища на хрящовій тканині вуха.

Перихондрит

3. Лімфаденіт – це запалення лімфовузлів за вухами, яке супроводжується сильним головним болем і підвищеною температурою тіла. 

Ускладнення: загроза переходу захворювання в гнійну форму. 

4. Мікротравми в органах слуху при необережному використанні вушних паличок. Симптоми: кровотеча, втрата слуху, шум, різкий біль у вусі, запаморочення. Ускладнення: іноді мікротравми (перфорації) не загоюються більше 2 місяців – тоді необхідне хірургічне втручання. 

5. Інші причини, що вимагають лікування основного захворювання: 

  • Ангіна. Характерний біль при ковтанні може віддавати у вухо. Крім цих симптомів у хворого підвищена температура тіла, наліт на язиці та горлі, озноб. 
  • Хворі зуби: наявність запущених форм карієсу може провокувати пульсуючий біль у вусі з боку хворого зуба. 
  • Невралгія трійчастого нерва – може віддавати різким болем у вухо. Причини хвороби можуть бути різні: від довгого перебування на холоді або під впливом протягів (нерв просто продуло) до герпесу і менінгіту.
Біль у вусі

Як допомогти хворому вуху і чого робити не можна

Полегшити стан і зняти більовий симптом можна так:

  1. В очікуванні прийому лікаря можна прийняти стандартні знеболюючі препарати (Парацетамол, Ібупрофен).
  2. Якщо вухо запалилося при простуди, потрібно максимально звільнити носові ходи, щоб здійснювалося нормальне носове дихання. Промийте ніс, при необхідності закапайте в нього судинозвужувальні краплі.
Судинозвужувальні краплі

Чого робити не можна при вушному болю без огляду лора: 

1. Капати вуха: за наявності перфорації (пошкоджень в барабанній перетинці) спирт, що міститься в багатьох краплях, може спричинити опік і пошкодження слуху. А самостійно визначити, чи є мікророзриви, неможливо – це робить тільки фахівець. Крім гострого вушного болю, про те, що барабанна перетинка пошкоджена, кажуть такі симптоми: 

2. Призначати самим собі антибіотики – біль у вухах викликається не тільки бактеріями, але і грибком, і наявністю фурункула. Якщо ви самостійно вирішили «підлікуватися» антибактеріальним препаратом, а у вас в вусі грибкове запалення, то ви, навпаки, створите грибку сприятливе середовище для розвитку. Тільки лікар-отоларинголог, після огляду і діагнозу, може призначити адекватне лікування. 

3. Гріти вухо – тепловими процедурами без точного розуміння, що відбувається в вусі, можна дуже сильно нашкодити здоров’ю. Якщо всередині є гній, може розвинутися навіть таке важке захворювання, як менінгіт. Прогрівання і інші фізіопроцедури лікар призначає тільки після огляду, переконавшись, що гнійний процес регресує. При позитивній динаміці і з дозволу лікаря прогрівання робити можна – це посилить приплив крові і прискорить одужання. 

Прийом лора

Коли при вушному болю у дітей обов’язково потрібно викликати лікаря і що робити, щоб зняти біль в домашніх умовах в очікуванні медиків – дивіться відео з рекомендаціями доктора Комаровського

Лікування вушного болю в домашніх умовах

До прийому лора можна полегшити стан і зняти біль у вухах за допомогою лікарських препаратів і народних засобів. 

Лікувати вухо самостійно в домашніх умовах можна тільки в разі, якщо немає пошкоджень (перфорації) барабанної перетинки. Консультація лікаря убезпечить вас від негативних наслідків самолікування. 

Як полегшити біль у вухах за допомогою медикаментів

Капли в ухо
  1. Судинозвужувальні (Нафтизин, Галазолін, Назол) – капати в ніс, щоб прибрати набряклість зі слизової євстахієвої труби. Для полегшення болю та дезінфекції в вухо вводять препарати антисептичний, болезаспокійливий і протизапальний дії: Ототон, Отіпакс, Отинум, Софрадекс і ін.
  2. Борний спирт (3% спиртовий розчин борної кислоти). Незважаючи на появу безлічі нових препаратів від вушного болю, низька вартість і ефективність борного спирту сприяє його популярності. Це засіб допоміг вилікувати вуха не одному поколінню. Слід враховувати, що препарат застосовують тільки при лікуванні зовнішнього отиту. Капати борним спиртом не можна, якщо має місце гнійне запалення і порушення цілісності барабанної перетинки. Якщо протипоказань немає, можна застосовувати. Для цього нагрійте пляшечку з борним спиртом в руках. Покладіть хворого на бік, закапайте у вухо 3 краплі і закрийте слуховий прохід ваткою. Виконайте процедуру в друге вухо, навіть якщо болю в ньому немає (можливо, запалення є, тільки поки не таке сильне).  Після цього хворий повинен полежати спокійно 15 хвилин, поки ліки подіють.  Процедуру слід повторювати 2-3 рази на добу.
  3. Перекис водню – від вушних пробок і зниження слуху. Деякі лори і прихильники нетрадиційної медицини рекомендують закапувати у вухо на 5-15 хвилин кілька крапель 3% перекису водню. Це допомагає зняти неприємні відчуття, пов’язані з пробкою (зниження слуху, біль у вусі) до візиту до лікаря. Офіційна медицина (в тому числі доктор Комаровський) не дає однозначної відповіді на рахунок ефективності даного методу. До того ж, закапувати щось, в тому числі перекис, можна тільки якщо немає перфорації барабанної перетинки. Детальніше про використання перекису водню для лікування вух дивіться на відео.

Домашні засоби лікування 

Полегшити больовий симптом і прискорити одужання вуха в домашніх умовах допомагають народні засоби і прості аптечні препарати.

  1. Закапування вух відваром лаврового листя. Рослина має сильний протизапальний ефект, а готують відвар так: 5 сухих листочків лавра заливають склянкою окропу, настоюють в термосі 2 години. Закапувати по 3 краплі настою в вухо, яке болить, з частотою 3-4 рази на день. Разом з цим відвар потрібно приймати всередину по 1 столовій ложці до 5 разів на день.
  2. Турунди (скручені ватні тампони) з нашатирним спиртом і камфорним маслом.  Камфора допоможе зняти біль, а нашатирний спирт добре дезінфікує місце запалення. Розчин готується в пропорції на 1 літр теплої кип’яченої води 1 ст.  ложка кухонної солі, 10 г камфори і 100 г нашатирю (10%). Добре перемішайте до розчинення білих пластівців. В отриманому розчині змочуємо стерильну турунду (джгутик з вати) і ставимо в вухо на 10-15 хвилин, або на ніч.
  3. Добре знезаражує і знеболює звичайний ріпчаста цибуля, а все завдяки мікроелементів сірки, які вона містить. Для лікування знадобиться невелика відварна цибулина. В отриманому відварі змочіть серветку або ватний диск і акуратно протріть зовнішню частину вуха, після чого ляжте і покладіть зверху на вухо варену цибулину. Такий народний засіб допомагає зняти біль до приходу лікаря і виручає, якщо з якихось причин ліки приймати не можна, наприклад, вагітним.

Сильно закладає вуха в літаку – що робити

Закладає вуха в літаку

Вуха заклало в літаку під час зльоту і посадки, закладеність супроводжується гострим вушним болем? Тоді необхідно вжити заходів щодо збалансування тиску в атмосфері і у вушній порожнині. Адже саме цим викликається дискомфорт. Часто буває достатньо: 

  • широко відкрити рот, з силою розімкнувши щелепи; 
  • позіхнути; 
  • зробити ковтальні і жувальні рухи; 
  • продути ніс (закрити рот, затиснути ніс рукою і з силою видихнути). 

У більшості випадків, ці дії допомагають позбутися закладеності вух.

Профілактика захворювань вух

Гигиена
  1. Гігієна вух. Регулярно, починаючи з народження, зовнішню частину вуха потрібно промивати водою з милом, а внутрішню очищати ватними паличками – дуже обережно і неглибоко, щоб не пошкодити барабанну перетинку. У ранньому віці дітям найкраще підійдуть вушні палички з обмежувачами або ватним джгутиком. Найідеальніший час гігієни – після купання: вода, що потрапила в вушну раковину, розчиняє забруднення, і залишки можна акуратно видалити. Батьки також повинні стежити, щоб маленька дитина не засовував собі в вуха сторонні дрібні предмети – а це трапляється нерідко і призводить до порушень слуху. Для природного розм’якшення і видалення вушної сірки дорослим і дітям з 1 року можна купити Ваксол – спрей для догляду за зовнішнім вухом на основі фармацевтичної оливкової олії. 
  2. Навушники не рекомендують слухати занадто голосно і занадто часто: не змушуйте вуха працювати на межі. Рівень шуму в навушниках коливається в межах 105-120 дБ, а реальну небезпеку для слуху і перспективу залишитися глухим становить шум, починаючи з 110 дБ. Уявіть, що поруч з вами постійно шумить двигун літака! Тому, вибираючи навушники собі або дитині, орієнтуйтеся на безпечну чутливість до шуму до 110 дБ – шукайте такі на Покупоні з кешбеком до 15%.
  3. Після водних процедур зовнішню частину вуха і слуховий прохід потрібно ретельно витирати рушником, щоб вода не залишалася всередині вуха – це сприятливе середовище для інфекції. Якщо вода глибоко затекла у вуха, по черзі нахиліть голову на лівий і правий бік і струсіть рідину.
  4. Не вибігайте на вулицю з мокрою або недосушений головою, щоб вас не протягло: це може викликати запалення.
  5. Не запускайте хвороби лор-органів. Отити – часте ускладнення на тлі недолікованого нежитю або застудженого горла, читайте про це в наших окремих статтях.
  6. Зміцнюйте імунітет: спорт, правильне харчування, загартовування і здоровий спосіб життя піде на користь всьому організму, не тільки вухам :) На Покупоні завжди є відмінні акційні пропозиції по спортклубам і фітнес-студіям у вашому місті.

А як часто ви стикаєтеся з проблемою хворих вух і чим зазвичай лікуєтеся – діліться в коментарях і будьте здорові!

2 коментарів
  • Лера

    А я при боли в ушах и при подозрении на отит брызгаю в ухо спрей Ваксол! Он обладает противовоспалительным, противомикробным и противогрибковым действиями, а это особенно важно для людей, склонных к отитам.

    • {:ru}Татьяна Софиенко{:}{:uk}Тетяна Софієнко{:}

      Лера, здравствуйте! Действительно ваксол применяется для профилактики отитов, защищает от проникновения инфекции при купании в открытых водоемах и т.д., но в вопросах здоровья все-таки лучше консультироваться с врачом, в данном случае с ЛОРом, тем более, если ухо болит или есть заложенность, которая не проходит.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *