Не включається телефон — що робити

Смартфон вимкнувся і відмовився включатися знову, — таке може трапитися як з новим, так і старим гаджетом. Але що робити в подібній ситуації — все пропало або є надія? Не поспішайте здавати смартфон в сервісний центр — в своїй статті #PokuponBlogTeam розповість сценарії, при яких можна спробувати реанімувати смартфон самостійно.

Читайте:

Розрядилась батарея

Взимку часто трапляється: здається смартфон заряджений, тут — бац! — сіла батарея, він виключився і не перезавантажується. Причина в тому, що літій-іонні акумулятори, що живлять енергією телефони, вкрай швидко втрачають заряд при мінусовій температурі. І чим старіше гаджет, тим частіше може виникнути така проблема.

Причиною швидкої розрядки телефону може бути мороз

Що робити:

  1. Принесіть телефон в будь-яке приміщення і дайте полежати 20-30 хвилин, щоб зігрітися до кімнатної температури. Якщо смартфон падав в сніг до цього, приберіть залишки мерзлої води і злегка підсушіть його феном в легкому режимі.
  2. Поставте девайс на зарядку. Але, швидше за все, він відреагує не відразу, а тільки через деякий час, так як заряд може бути зовсім нульовим. Не заряджається? Можливо ваш зарядний пристрій вийшов з ладу — пошкодилась струмопровідна жила через регулярне скручування.

Подібна ситуація регулярно відбувається і з апаратами після довгого невикористання — кілька місяців або років. Навіть у вимкненому стані, внутрішня електроніка смартфона спустошує акумулятор до повної розрядки. Тому не варто поспішати викидати старий телефон після пари невдалих спроб включення.

Щоб запустити акумулятор, який повністю сів, застосовується «Розгойдування». Метод досить простий:

  1. Підключіть зарядку до батареї на 2 секунди, і відключіть на 2 секунди.
  2. Тепер заряджайте смартфон 3 секунди, і знову вимкніть на 2 секунди.
  3. Далі підключіть кабель живлення на 4, 5 і т.д. до 10 секунд з тою ж перервою, поки акумулятор не почне відновлювати енергетичні запаси в штатному режимі.

Побоюєтеся проводити експерименти з електрикою? Тоді доручіть «розкачку» акумулятора майстру в найближчому сервісному центрі. Вартість такої послуги, як правило, невисока — 50-100 грн.

Якщо ж у вашого телефону знімна батарея, і вона не заряджається, і апарат не включається раціональніше замінити її на нову. Шукайте підходящий варіант в каталозі Покупона і отримуйте кешбек до 15%.

Більшість виробників рекомендують відразу після покупки повністю зарядити акумулятор смартфона перед тим, як почати ним користуватися. Якщо смартфон ніяк не відреагував на зарядку, він вібрує або з’явилася заставка зарядки, але потім він не включився — найкраще відразу піти в магазин і попросити продавця перевірити, що зі смартфоном або обміняти товар.

Як правильно заряджати смартфон

Абсолютно будь-який акумулятор в процесі експлуатації деградує, втрачаючи свою первісну ємність. Щоб якомога довше подовжити термін служби батареї, важливо заряджати її правильно:

  • Ні в якому разі не виснажуйте смартфон в нуль — сучасним акумуляторам це дуже шкодить.
  • Заряджайте батарею помалу і часто. Дослідним шляхом доведено, що цикли зарядки-перезарядки в межах 80%-20% — найоптимальніші.
  • Дотримуйтесь температурного режиму. Як вже вказувалось вище, мінусова температура погано впливає на «здоров’ї» акумулятора. Але і в сонячний літній день краще поберегти свій вірний гаджет від спеки.

Детальніше про особливості зарядки батареї смартфона дивіться у відео:

Читайте також:
✔️Як завантажити музику на iPhone
✔️Як розблокувати телефон без пароля
✔️Як знімати круті відео

Смартфон завис або заглючив

Буває і так, що гаджет просто завис: екран працює, але сенсор перестав реагувати на команди. Привести пристрій до тями допоможе метод перезавантаження. У кожного смартфона це робиться по-різному.

Для цього на iPhone серії X, 11 або 12 потрібно зробити наступне:

  1. Затисніть кнопку «Гучність +» або «Гучність -» і бічну кнопку блокування, поки не з’явиться повзунок «Вимкнути».
  1. Наведіть повзунок і дочекайтеся (приблизно 30 секунд) виключення iPhone.
  2. Затисніть бічну кнопку, поки не з’явиться фірмовий логотип Apple, для включення смартфона і, відповідно, його перезавантаження.

Для перезавантаження iPhone SE 2-го покоління і моделей 8, 7 або 6 серії потрібно натиснути бічну кнопку блокування і далі слідувати пункту 2 і 3 ☝️. У старіших моделях — iPhone SE (1-го покоління), серії 5 і старше — аналогічно, тільки кнопка блокування у них розташована зверху.

Перезапустити більшість сучасних мобільних пристроїв на андроїд — Sony, Xiaomi, Lenovo, Asus, Oppo, Samsung, LG, Huawei, Meizu, OnePlus, Realme, Honor — також не складно: потрібно одночасно затиснути клавіші вмикання і «Гучність +» або тільки вмикання; після вискочить меню, де потрібно вибрати пункт перезавантаження.

Збої після оновлення

Нерідко трапляються різні збої в роботі смартфонів після оновлення прошивки. На протязі декількох років після випуску тієї чи іншої моделі, розробники надсилають пакети з виправленнями багів в функціях програмної оболонки, помічені користувачами, а також оновлення алгоритмів енергоефективності та захисту. Але після їх установки часто починає лихоманити особливо китайські апарати — перестає працювати динамік, сильно гріється корпус, смартфон постійно вібрує, пропадає контакт з сім-картою, зависає заставка на екрані і т.п.

Рішення два — писати на форум розробнику і чекати наступного оновлення, або звернутись в офіційний сервісний центр, зазначений в гарантійному талоні. Звичайно, можна ще спробувати перепрошити смартфон до ранньої стабільної версії. Однак це тонка справа, що вимагає чіткого розуміння всіх дій — самостійно краще не ризикувати, інакше отримаєте в розпорядження даремний набір мікросхем. Зокрема, це стосується iPhone, смартфони на андроїд перепрошити легше.

Перепрошивка Android-смартфона вимагає ретельної підготовки:

  • Переконайтеся, що апарат заряджений на 100%.
  • Створіть резервну копію даних (backup) для можливості відкату до початкового стану, якщо під час перепрошивки щось піде не так. З цим допоможуть додатки Super Backup або Backup App Ultimate і інші подібні.
  • Скачайте стабільну версію прошивки з офіційного сайту розробника (тільки в цьому випадку висока ймовірність успіху). Дізнатися повну назву моделі і модифікацію поточного ПО можна в меню налаштувань — про телефон.

Для перепрошивки краще скористатися ПК або ноутбуком. Завантажте на жорсткий диск прошивку, встановіть програму Software Update Tool і далі по інструкції:

  1. Вимкніть смартфон — затисніть кнопки включення і «Гучність +» або тільки ключення (якщо конкретно у вашій моделі не передбачено іншого варіанту).
  2. Підключіть його до комп’ютера, як тільки на екрані з’явиться напис Fastboot USB.
  3. Відкрийте Software Update Tool для встановлення софту, вкажіть вид операційної системи і місце розташування файлу для перепрошивки, клікніть по «Erase user data» і натисніть «Старт».

Встановлення займе близько 40-60 хвилин. Далі потрібно виконати процедуру перезавантаження смартфона. На перший запуск після перепрошивки піде більше часу, ніж зазвичай — не хвилюйтеся з цього приводу. Якщо смартфон привітав вас як нового користувача, значить все пройшло успішно.

Детальніше про перепрошивку смартфонів на андроїд в відео:

Телефон впав у воду або не завантажується після падіння

За статистикою близько 40% усіх вироблених у світі смартфонів ламаються через воду. Краще хіба що відразу купувати з вологозахистом, як у iPhone — гаджет не з дешевих, але при замовленні на Покупоні на ваш рахунок повертається кешбек до 15%.

Якщо ваш апарат намокнув або впав у воду, не поспішайте відразу його включати —  швидше за все зіпсуєте назавжди. Навіть якщо сам він не вимкнувся, найкраще його вимкнути самостійно і дати просохнути кілька годин або гарненько продміть феном в легкому режимі. Тільки коли будете впевнені на всі 100%, що волога випарувалася, спробуйте включити або поставити смартфон на зарядку. Якщо екран включився —  обійшлося, в іншому випадку — всередині електроніки сталося коротке замикання і його вже, швидше за все, не врятувати.

І звичайно найпоширеніша причина поломок телефонів — падіння! Розбитий екран, обрив контактів мікросхеми, зміщення плати і т.п. — супутні симптоми необережності.

Щоб знизити ризики і серйозність поломки при падінні, краще використовувати захисне скло і чохол. Подібне «обмундирування» та інші корисні аксесуари для смартфонів можна придбати онлайн в каталозі Покупона і повернути на рахунок до 15% від вартості покупки.
Девайс впав і вимкнувся, але очевидних ознак поломки немає? Спробуйте поставити його на зарядку. Якщо протягом години від нього ніякої реакції, переконайтеся в цілісності USB-кабелю, адаптера і роз’єму. Скористайтеся іншим відповідним зарядним комплектом для перевірки. В іншому випадку, залишається тільки нести апарат на діагностику в сервісний центр.

Читайте також:
✔️Як зробити скріншот
✔️Гальмує ноутбук: чому і що робити

Сподіваємося, наші поради допомогли привести до тями ваш смартфон. Діліться в коментарях, який спосіб спрацював в вашому випадку.

10 коментарів
  • Любов

    Скажіть будь ласка, якщо очищали телефон і випадково видалили все драйвера і тд. Він виключився і починає загрузку андроїд і знову вимикається. Чи можливо його налаштувати?

    • {:ru}Татьяна Софиенко{:}{:uk}Тетяна Софієнко{:}

      Любов, доброго дня, дякуємо за звернення. Відновлення видалених драйверів більш складна процедура і потребує глибших знань у роботі з технікою. Краще звернутися до спеціаліста з ремонту телефонів, щоб не було нових неприємних випадковостей. Бажаємо успішно вирішити проблему з гаджетом ?

  • світлана

    Экран телефона побелел, потом телефон пропищал и отключился. Включить не можем

    • {:ru}Татьяна Софиенко{:}{:uk}Тетяна Софієнко{:}

      Светлана, белый экран телефона может быть результатом как программного сбоя, так и повреждением деталей (платы, шлейфа). Лучше всего показать его мастеру.

  • Вікторія

    якщо після перезавантаження пристрою він не вмикається, що тоді робити?

    • {:ru}Татьяна Софиенко{:}{:uk}Тетяна Софієнко{:}

      Вікторія, вітаємо! Проблема може бути з акумулятором. Для точного діагностування проблеми бажано звернутися до майстра. Дякуємо, що читаєте наш блог.

  • Ніна

    Телефон вимкнувся заряджений але не вмикається а тільки вібрує

    • {:ru}Татьяна Софиенко{:}{:uk}Тетяна Софієнко{:}

      Ніна, дякуємо за запитання. У вашому випадку може бути кілька причин: несправності в дисплейному модулі, необхідність оновити драйвери, прошивку, замикання на платі. Якщо акумулятор справний, скидання до заводських налаштувань не вирішило проблему, краще звернутися до майстра з ремонту смартфонів.

  • Марина

    після скидання заводських настройок він не вмикається що робити підскажіть будь ласка

    • Сергей Юровицкий

      Доброго дня, Марино. Якщо після скидання до заводських налаштувань телефон не вмикається, скоріше за все це збій роботи операційної системи. Причини можуть бути різні. Краще за все, звернутись до сервісного центру по ремонту смартфонів, де проведуть діагностику вашого апарату і перевстановлять програмне забезпечення.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *