Що можна виростити вдома на підвіконні: сад і город круглий рік

Незалежно від того, який сезон за вікном, в умовах квартири приємно радувати себе живими рослинами, вирощеними з любов’ю. Крім кімнатних квітів у горщику на підвіконні можна виростити свіжі вітаміни: зелень, овочі з фруктами і ягодами – огірки, помідори, моркву, редис, перець, лимони, полуницю … І все це – в домашніх умовах, без хімікатів і в будь-яку пору року, хоч влітку, хоч взимку!  Дізнавшись про деякі тонкощі городництва в квартирі з нашої статті, ви зрозумієте, що це зовсім не складно, а навіть дуже цікаво, естетично і, що ще важливіше, – смачно і корисно.

Акції
Показати всі
1 акцій

Читайте в нашому огляді:

Загальні правила вирощування овочів і фруктів в горщиках

  1. Саджанцям овочів і ягід потрібно забезпечити простір, тому вибирайте горщик побільше, до 40 см в діаметрі і від 20 см заввишки. Матеріал вазона може бути будь-яким – пластик, глина, головне, щоб на дні були отвори для стоку зайвої вологи. Якщо горщик не новий, і до цього ви щось у ньому вирощували, його потрібно добре промити, обдати окропом і обробити розчином марганцівки, щоб убезпечити саджанець від шкідників.
  2. В який грунт садити домашній город? Краще – в покупну грунтову суміш для горшкових рослин, там є всі необхідні речовини для росту і розвитку, а також мінімізований ризик зараження шкідниками. Можна приготувати суміш вдома своїми руками з дерну, торфу і компосту. Якщо у вас є присадибна ділянка, удобрена органікою, то можна взяти грунт звідти. Важливий хороший дренаж в ємності для посадки – керамзит, галька. Його наявність дозволить кореневій системі дихати і убезпечить її від загнивання через перезволожений грунт.
  3. Необхідно вибирати спеціальні сорти овочів, кореневій системі яких буде комфортно в обмеженому просторі.
  4. Важливою умовою є здатність рослин до самозапилення – такі властивості мають спеціально виведені гібриди, на них і зупиняємо свій вибір.
  5. Подбайте про достатню кількість вологи і живлення. Поливати краще всього відстояною теплою водою. Підгодовувати – рідким добривом 1 раз на тиждень, щойно з’являться перші чотири листочки. В якості органічного підживлення використовують біогумус.
  6. Гарне освітлення – необхідна умова для хорошого розвитку і плодоношення вашого городу: навіть найменша тінь від сусіднього горщика ставить під загрозу майбутній урожай. Якщо освітлення недостатньо, можна підсвічувати штучно: підійдуть світлодіодні світильники або світлодіодні стрічки з різним спектром (червоний, синій, білий).
  7. В іншому – ті ж правила, що і для вуличних або тепличних родичів: для прискорення процесу прокльовування – накривати горщик плівкою, не забуваючи зволожувати і зігрівати грунт, підрослу рослину регулярно перевіряти на наявність захворювань, шкідників, при необхідності – знезаражувати спеціальними засобами.
Зелень на кухні

Якщо за браком часу хочете спростити собі завдання або відзначитися оригінальним і корисним презентом – подаруйте консерву-рослину. Незважаючи на прозаїчну назву, такі диво-горщики дозволять створити на підвіконні справжній міні сад і город, виростити огірки, томати, рукколу, розмарин, шпинат, базилік, ромашки, незабудки та інші культури, а яскраве оформлення кожен раз буде піднімати настрій.

Консерва-рослина

Огірки на вашому підвіконні чи балконі

Погодьтеся, від свіженького ароматного салату з домашніх огірочків не відмовився б ніхто, особливо коли природа за вікном ще й не думала прокидатися. 

Огірки на підвіконні

Ось чому саме з цього овоча краще починати домашнє городництво:

  • Швидка швидкість росту: посадили – і через 7-9 тижнів можна насолоджуватися огірковим салатом :)
  • Виростити огірки у власній квартирі під силу навіть городникові-новачкові, не тільки дачникові зі стажем.

Які сорти підійдуть

Ідеальні сорту – невибагливі, ранньостиглі, самозапильних гібриди, тіньовитривалі, стійкі до захворювань і здатні добре адаптуватися до умов приміщення. Такі є на ринку, і їх не мало, наприклад:

  • Маринда.
  • Клавдія.
  • Маша. 
  • Стелла.
  • Регата.
  • Балконний.
Огірки на балконі

Все насіння на упаковці має маркування F, що означає їх придатність до вирощування в горщиках в умовах квартири.

Умови для вирощування

  • Освітлення: огірки – світлолюбні рослини, тому краще підійде сонячна південна або східна сторона квартири. При необхідності використовуйте додаткову підсвітку світлодіодними лампами.
  • Температура в приміщенні: огірки добре ростуть в теплі, при температурі +20-24°C. Для створення комфортних умов для ваших рослин знадобляться вимірювальні прилади.
  • Режим поливу: зволожувати ґрунт потрібно регулярно, але без переливу (щоб уникнути загнивання рослини).

Детальніше про вирощування огірків на балконі дивіться на відео.

Акції
Знижка 40% на всю піцу в «Happy Pizza»
Київ, Олени Теліги вулиця, 13/14
-40%
0 грн
30 грн
Знижка 50% на пироги від «П'ять пирогів»
Доставка по Києву
-50%
0 грн
30 грн
Показати всі
70 акцій

Домашні печериці

В домашніх умовах можна вирощувати і печериці, дуже корисний веганські продукт. У них міститься велика кількість цінного білка та інших азотистих речовин, понад 20 амінокислот, мінеральних речовин і вітамінів. За вмістом фосфору печериці не поступаються рибі. 

Для вирощування грибів на підвіконні знадобитися спеціальний грунт і міцелій (грибниця). Як варіант, можна купити готовий набір для вирощування шампіньйонів в домашніх умовах, куди зазвичай входить:

  • усіяна міцелієм компостна суміш,
  • підготовлена покрівельна суміш,
  • інструкція.

Вам залишається тільки правильно доглядати за розсадою і вчасно збирати врожай. Вдома один набір зазвичай плодоносить протягом 4-6 місяців по 10-13 кг.

Акції
Показати всі
1 акцій

Помідори на підвіконні – це реально

Виростити червоні томати у себе в квартирі у квітні або травні може здатися нездійсненною мрією, але насправді це не так складно, якщо правильно підійти до справи.

Помідори

Вирощування помідорів: які сорти підійдуть

Новачкам для домашнього городу краще всього вибирати сорти помідорів, що відрізняються низькорослістю (є навіть карликові різновиди), здатністю до самостійного запилення і дрібними плодами – для більш швидкого дозрівання. Найбільшою популярністю серед любителів кімнатних городів користуються такі сорти:

  • Мінібел – карликовий скоростиглий сорт, вже через 3 місяці після посіву порадує помідорами вагою 20 г.
Томати Мінібел
  • Балконний червоний і жовтий порадують яскравими, сонячними плодами похмурою зимою або ранньою холодною весною.
Томати Балконний жовтий
  • Пиадропс, Вишневий водоспад, Червоний достаток – ампельні сорти томатів, які вирощують у підвісних кашпо. Довгі гілки таких рослин, каскадом спадаючі, усіяні дрібними помідорами вагою до 20 г і чудово можуть прикрасити будь-яку лоджію або балкон.
Ампельні сорти томатів
  • Балконне диво – невибагливий і випробуваний багатьма любителями сорт томатів, спеціально виведений для вирощування на балконі.
Томати Балконне диво

Купуючи насіння, звертайте увагу на позначки на упаковці – там повинно бути зазначено, що даний сорт годиться для контейнерного вирощування.

Умови для вирощування

  • Освітлення: як і огірки, томати люблять світло, тому південне, східне або південно-східне вікно буде найбільш правильним вибором. Для формування красивого, рівномірно розвиненого куща краще щоденно повертати рослину на 180°, щоб світла вистачало кожній частині рослини. Якщо світла не вистачає – треба додати штучне освітлення.
  • Температура в приміщенні: до цвітіння і формування зав’язі – +22-25°C, а в процесі дозрівання бажано підвищити на 2-3°C.
  • Режим поливу: зволожувати грунт не частіше 2 разів на тиждень, але рясно. Поливати слід під корінь, не зрошуючи кущ. Щоб уникнути зараження грибком вода повинна бути теплою, на 5 градусів вище кімнатної температури.
  • Помідори не люблять вогкість, застій повітря і не бояться протягів, тому провітрювання навіть бажані.

Детальніше про томатах на підвіконні дивіться на відео.

Вирощуємо вдома солодкий перець

Солодкий або болгарський перець – дуже привабливий овоч для вирощування в умовах квартир. Поперше, тому що це – багаторічна рослина, посадивши її одного разу, можна 2-3 роки збирати урожай. Плоди цього південного овоча соковиті, смачні і багаті на вітаміни. Правда, перш ніж перчики визріють, з моменту сходів пройде не менше 5 місяців, а то й півроку.

Вирощування солодкого перцю: які сорти підійдуть

Є універсальні сорти, які можна посадити і в кімнатний вазон, і у відкритий грунт. Головне, щоб виконувалася умова, загальна для всіх «мешканців» домашніх підвіконь, – рослина має самозапилюватися і бути скоростиглою. На хорошому рахунку у домашніх городників такі сорти солодкого перцю:

  • Патіо-Іво – може радувати вас яскраво-жовтими плодами як влітку, так і в холодному лютому – круглий рік.
Перець Патіо-Іво
  • Каліфорнійське чудо – сорт перцю з ребристими товстостінними плодами яскраво-червоного кольору. Кущ досить високий, до 75 см.
Перець Каліфорнійське чудо
  • Юпітер – «голландець», гібридний сорт з високою врожайністю, перець дуже великий, м’ясистий, колір від зеленого до червоного.
Перець Юпітер F1
  • Ода – сорт з дуже солодкими плодами фіолетового забарвлення, низьким кущем, 35-50 см і високою врожайністю.
Перець Ода
Акції
Виграй літній відпочинок на віллі «Оберіг» у Східниці
Східниця (Львівська область), Бориславська вулиця, 30
-0%
0 грн
20 грн
Виграй SPA відпочинок на День Конституції у Буковелі
Поляниця (Івано-Франківська область), Вишня урочище, 338
-0%
0 грн
20 грн
Показати всі
229 акцій

Умови для вирощування

Є кілька секретів і правил, знаючи і виконуючи які ви отримаєте відмінний урожай болгарського перцю:

  • Освітлення: якомога більше світла – це південна рослина дуже світлолюбива. Мало природного світла – підсвічуємо штучно.
  • Температура в приміщенні: треба, щоб було тепло – до +25-26°C вдень і +18-20°C – у нічний. 
  • Режим поливу: 2 рази на тиждень теплою відстояною водою (холодний полив веде до загнивання коренів). Надмірне опалення – привід поливати рослину частіше, можна навіть раз на два дні. Для зменшення сухості можна поставити відкритий посудину з водою, щоб вона випаровувалася (як ще зволожити повітря будинку – читайте в нашій окремій статті). Грунт обов’язково потрібно регулярно розпушувати. 
  • Потрібно берегти перець від протягів.
  • Перець вразливий до шкідників (найбільш часто його атакує попелиця або павутинний кліщ), потрібно вчасно вживати заходів щодо його захисту.
  • Плоди досить важкі, тому плодоносну рослину треба підв’язувати до шпалери (гратчастої підтримуючої конструкції).

Вазони з солодким і гірким перцем треба розташовувати на різних підвіконнях (навіть в різних кімнатах): з-за перехресного запилення велика ймовірність, що ваш солодкий перець стане гірким. А це ж не те, чого ви хотіли, правда?

Гіркий перець в горщику – для любителів гостренького

Для тих, хто практично будь-яку страву приправляє гострими спеціями, гіркий перець під рукою цілий рік – справжня знахідка! Ці рослини варто посадити всім шанувальникам живої краси вдома: вони мають дуже естетичний, пишний і яскравий зовнішній вигляд, швидко починають плодоносити, вже через 2-3 місяці, і активно продовжують це робити до 5 років.

Гіркий перець в горщику

Вирощування гіркого перцю: які сорти підійдуть

Для контейнерного вирощування в квартирі годяться такі самозапильні, скоростиглі гібриди:

  • Змій Горинич – рослина з дуже високою врожайністю, повністю відповідає своїй назві – має вогненно-пекучим і гострим смаком.
Гострий перець Змій Горинич
  • Слонячий хобот – перці цього сорту найбільші серед всіх гострих побратимів: у довжину вони досягають 27 див.
Перець Слонячий хобот
  • Український гіркий – середньоранній сорт з низьким кущиком до 30 см і червоними перцями з тонкою м’якоттю.
Сорт гіркого перцю Український гіркий
  • Бабине літо – гіркий перець з дрібними, до 5 г, плоди круглої форми.
Бабине літо – гіркий перець
  • Вогник.
Гіркий перець Вогник
  • Пікова дама – сорт з підвищеною декоративністю і гострими плодами.
Пікова дама – сорт гіркого перцю з підвищеною декоративністю
  • Кармен.
Гіркий перець сорту Кармен
  • Суперчилі.
Перець Суперчили F1

Умови для вирощування

  • Освітлення: гіркий перець також, як і солодкий, дуже світлолюбивий – ідеальним розташуванням для нього буде вікно, що виходить на південь або південний схід. При необхідності потрібно додаткове освітлення.
  • Режим поливу: запобігати пересихання грунту. 
  • Щоб кущ був красивим, не поспішайте зрізати пасинки, бічні пагони, які формуються в пазухах листків. Кущик в домашніх умовах навряд чи переросте, тому невелика кількість пасинків не відіб’ється на силі стебла. Але якщо їх виявиться надто багато – краще зрізати секатором.
Формування куща (обрізка пасинків)
Формування куща (обрізка пасинків)
  • В період активного зростання і особливо коли перець плодоносить, потрібно здійснювати підживлення, щоб грунт не виснажувався. Краще використовувати органічні (ідеально підходить зола) комплексні мінеральні добрива, що містять азот, калій і фосфор. Підгодовувати потрібно робити регулярно, раз в 1-2 тижні.
Акції
Знижка 50% на шашличні сети від Шашлик від Рафаеля
Київ, Миколи Закревського вулиця, 51/2
-50%
0 грн
50.0 грн
Знижка 52% на суші-сет «Феєрія» від «Sushitta»
Київ, Ганни Ахматової вулиця, 46
-52%
0 грн
30 грн
Показати всі
55 акцій

Морква в квітковому горщику

Так моркву теж можна виростити на підвіконні. Коли звичайний дачник тільки посіє насіння (найраніше – в квітні), ви вже можете їсти свіжу морквину з віконної грядки. Особливо актуально вирощувати помаранчевий коренеплід для дитячого харчування – натурально і корисно.

Звичайно, моркву не назвеш невибагливою рослиню, але врахувавши всі її капризи, можна виростити непоганий урожай.

Морква в квітковому горщику

Які сорти підійдуть

  • Паризька каротель – короткі, округлі коренеплоди відрізняються скоростиглістю і приємним десертним смаком.
Морква Паризька каротель
  • Пармекс – коренеплід кулястої форми діаметром до 4 см. Дуже смачна морква яскраво-помаранчевого кольору.
Морква Пармекс
  • Раунд-бебі – маленькі коренеплоди округлої форми, просто створені для вирощування в горщиках!
Морква Раунд-бебі
  • Амстердамська – ранньостиглий сорт моркви з циліндричними коренеплодами, смачними, соковитими, з невеликою серцевиною.
Морква Амстердамська

Умови для вирощування

  • Грунт: торфяно-піщана суміш з додаванням гумусу і калійного добрива. Найважливіше – рихлість, легкість і хороший дренаж. Періодично потрібно рихлити грунт, для зручності можна використовувати спеціальні розпушувачі.
  • Горщик, контейнер: досить глибокий для нормального розвитку плоду. Можна використовувати обрізану пластикову пляшку, не забувши зробити в ній дренажні отвори.
  • Температура в приміщенні: +13-24°C.
  • Освітлення: берегти від прямого сонця.
  • Режим поливу: поливати часто, але не заливати, щоб коренеплоди не загнили, для цього в ємності повинні бути отвори для дренажу. 
  • Підгодівля: низькоазотна, щоб зростання моркви не пішло в бадилля.

Зелень на підвіконні

Який же домашній сад-город без зелені? Кріп, петрушка, базилік, пір’ячко цибулі і часнику – хороша вітамінна добавка до будь-якого раціону і завжди під рукою. Вирощувати зелень в домашніх умовах зовсім нескладно.

Зелень на підвіконні

Цибуля

З цибулею все просто: щоб отримати зелене пір’я, навіть не знадобиться грунт – можна пророщувати цибулини у воді:

  • Цибулинки, бажано вже з пророслим паростком, щільно укладаємо в не надто глибокий піддон. Зручно використовувати спеціальні контейнери-вазони для садіння цибулі.
  • Заливаємо в піддон воду, щоб цибулини були покриті на чверть.
  • Розміщуємо ємність у добре освітленому місці.
  • Слідкуйте, щоб у піддоні завжди була вода – при необхідності підливайте. 
  • Можна підгодовувати добривами з азотом або розчином деревної золи.
Цибуля

Часник

Один з найпростіших способів пророщування часнику – в обрізаній пластиковій пляшці, наповненій водою. В даному випадку часникову головку навіть не потрібно розділяти на зубчики, детальніше дивіться на відео. 

Можна садити зубчики часнику і в грунт, послідовність дій:

  • Розділити головку часнику на зубчики.
  • Перш ніж садити, обробити кожен зубчик слабким розчином марганцівки, а потім замочити у воді на 2 доби для набухання і активізації росту.
  • Для посадки підійдуть будь-які ємності: горщики для квітів, ящики або піддони з пластику або дерева глибиною не менше 20 см. Необхідно зробити в контейнері дренажні отвори і засипати на дно шар керамзиту або будь-якого іншого дренажу.
  • Грунт для посадки – універсальний, для розсади або кімнатних квітів.
  • Часник садимо в пухкий грунт на глибину 2-3 см без трамбування, відстань між зубками – 1-2 см.
  • На пару днів залишаємо контейнер в прохолодному місці, щоб часник укорінився і почав викидати паростки.
  • З появою перших зелених паростків ставимо ємність з часником на добре освітлене підвіконня (південне, південно-західне або південно-східне вікно).
  • За необхідності, якщо світловий день короткий (з кінця осені до ранньої весни), можна досвічувати рослини лампами.
Часник

Базилік

Придатний для вирощування в горщиках і базилік, він невибагливий і завжди стане в нагоді на кухні.

  • Ємність: не менше 1,5 л.
  • Грунт: ґрунт до садіння потрібно 2 рази полити мінеральним добривом (з перервою в 5 днів)
  • Посадка насіння: занурюємо у грунт на 1-1,5 см, зволожуємо грунт через день, поки насіння не зійде. Після сходів – поливаємо щодня вранці.

Про вирощування базиліка в домашніх умовах дивіться відео.

Петрушка і кріп

Виростити зелень кропу і петрушки нескладно, якщо дотримуватися таких правил:

  • Перед посадкою насіння кропу і петрушки потрібно замочити в теплій воді – так істотно прискорюється проростання, і через 7-10 днів уже можна буде побачити перші сходи.
  • Для посадки кропу на підвіконні краще взяти насіння ранньостиглих або середньостиглих сортів: Гренадер, Рішельє, Амбрелла.
  • У петрушки є такий нюанс: вона буває коренева і листова. Для квартирного вирощування коренева петрушка не підійде, адже у цієї рослини спочатку зростає потужний корінь, і тільки потім – зелена маса. Краще взяти насіння таких листових сортів: Лайка, Харків’янка, Урожайна.
  • Грунт – універсальна грунтова суміш, здобрена біогумусом.
  • Зелень вологолюбна: не допускайте пересихання грунту. Вода для поливу повинна бути відстояною або очищеною: від хлору і петрушка, і кріп жовтіють.  Щоб кінчики листя не сохли, рослини потрібно обприскувати 1-2 рази у день – так зелень буде більш соковита.
  • Зелень любить світло, найбільш сприятлива для нарощування зеленої маси довжина світлового дня – 10-12 годин, особливо це стосується кропу (петрушка менш вибаглива до світла). Тому досвічування в осінньо-зимовий період для кропу обов’язкове, а для петрушки – тільки в зимові місяці.
Петрушка і кріп

Полуниця: улюблені ягоди круглий рік

Погодьтеся, екологічно чиста полуничка в міських джунглях – продукт не дешевий, та й не завжди гарантованої якості. Сезон дачної полуниці швидко проходить, а в супермаркеті не то… А так хочеться частіше радувати себе або дитину смачною і корисною ягодою! Якщо ви хочете, щоб полуниця для дитячого харчування була цілий рік і 100% натурпродукт – садіть її вдома в горщиках.

Полуниця у горщиках

Вирощування полуниці: які сорти підійдуть

Для вирощування полуниці в умовах квартир годяться ампельні ремонтантні сорти, урожай з них можна збирати круглий рік: 

  • Осіння забава.
Полуниця Осіння забава
  • Домашній делікатес – ремонтантний сорт раннього дозрівання з довгими квітконосами, темно-червоні кисло-солодкими ягодами.
Полуниця Домашній делікатес
  • Гірлянда.
Полуниця Гірлянда

Умови для вирощування

  • Грунт: особливих вимог немає, підійде будь-грунтова суміш. Дренаж (галька, керамзит) – обов’язковий, щоб вода не застоювалася.
  • Матеріал для посадки: насіння чи готова розсада, все це можна купити в спеціалізованих торгових точках.
  • Освітлення: полуниця любить світло. Якщо ростіть її в осінньо-зимовий період, коли світловий день короткий, підсвічуйте штучно.
  • Режим поливу: не допускати пересихання грунту, обприскувати листя. Але і не заливати. 
  • Підгодівля: рідкі добрива з підвищеним вмістом заліза.
  • Вуса рослини потрібно підв’язувати до вертикальних опор.

Як виростити ягоди полуниці в домашніх умовах – дивіться на відео.

Вирощування полуниці методом гідропоніки

Одним з методів вирощування полуниці, який можна використовувати в умовах квартири – гідропоніка. Його особливістю є те, що грунт як такий відсутній, коріння занурено в пористі тверді наповнювачі (керамзит, деревна або кокосова кора, суха трава), а необхідне харчування рослина отримує в розчиненому вигляді: поживна рідина подається безпосередньо до коріння шляхом крапельного поливу. При цьому ви повністю контролюєте вміст мікроелементів, а вміст нітратів та іншої небажаної хімії повністю виключається. 

Вирощування полуниці: метод гідропоніки

Подача живильного розчину здійснюється за допомогою спеціального устаткування для гідропоніки, яке можна придбати або сконструювати своїми руками. Якщо ви захоплюєтеся домашнім садівництвом і вирішили зібрати гідропоніку самостійно, то вам знадобиться:

  • Пластикова каналізаційна труба довжиною до 1,5 м і діаметром до 10 см. За допомогою перфоратора і спеціальної коронки в трубі вирізують отвори діаметром 10 см, куди будуть поміщатися горщики. 
  • Заглушки (2 шт) та з’єднувач труб.
  • Квіткові горщики діаметром 10 см – 10 шт.
  • Компресор для акваріума. Розпилювач повітря.
  •  Сполучні трубки і зворотний клапан.
  •  Таймер.
  •  Лампа досвічування.
Схема методу гідропоніки

Детальніше про те, як сконструювати обладнання для домашньої гідропоніки своїми руками, дивіться на відео.

 Лимон на підвіконні – складно, але можливо

Якщо ви мрієте виростити у себе в квартирі плодоносний лимон або інше цитрусове дерево, будьте готові виконувати всі забаганки цих субтропічних рослин.

Лимон вдома
  • Необхідність забезпечення періоду спокою з низькою плюсовою температурою, інакше рослина повноцінно не відпочине і не зможе цвісти і плодоносити.
  • Схильність до зараження шкідниками: регулярно оглядати рослину і при необхідності обробляти спеціальними засобами, такими, як Фитоверм, Актеллік.

Про особливості вирощування лимонів дивіться відео.

Ці та інші смачні і корисні овочі, фрукти, зелень вже сьогодні можна почати вирощувати у власній квартирі.  Бажаємо вам відмінного врожаю і натхнення на наступні агро подвиги, а про свої успіхи пишіть в коментарях :)

5 коментарів
  • Наталья

    Выращивала этой весной базилик и укроп, все прикольно заколосилось) Укроп в основном дома есть, а вот базилик – не всегда, а как здорово, приятно приправить салатик. Не нашла возможности прикрепить фото, а то похвасталась бы своим огородом)

  • Оля

    Супер статья, ведь давно мечтала об выращивании фруктов и овощей у себя дома. Думаю начать попробовать стоит из помидоров., обожаю этот овощ. И тут все детально описано про выращивание помидоров, думаю у меня все получиться. Главный плюc – что у меня постоянно тепло в квартире и балкон с выходом на солнечную сторону.

  • Юлия

    Классные советы по уходу за ягодами, вот собираюсь клубнику посадить в вазоне на подоконнике, хочется как можно больше вырастить ягод на весну. До этого я только садила болгарский перец, рос быстро , через пол года уже были красивые маленькие желтые перчики, а главное очень вкусные.

  • Мария Р.

    Люди лимоны, помидоры выращивают на балконах. Не знаю, пробовала вырастить зелень (базилик, петрушку, укроп) на подоконнике, но ничего не выросло похожего))))) Может света мало было, может семена плохие. Но собираюсь попробовать еще раз весной. Может лампу светодиодную купить надо и семена получше?

  • Оля

    Овощи и зелень на балконе-это вообще классная тема. Как то я даже пыталась этим заниматься, но что бы получить какой-то результат нужно очень заморочиться. Просто вникнуть в это дело со всей серьезностью и хоть и пишут что нужно достаточно освещения, если дополнительное специальное не покупать, то в наших условиях ничего не вырастет. А вот зелень можно попробовать, но взойдет не вся, нужно тщательно выбирать семена и даже зелени нужны определенные погодные условия.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *