Як вибрати електрочайник

Побутовий прилад для нагріву води – є в кожному будинку. А якщо потрібно взяти новий? 

Розповідаємо детально і на прикладах – як вибрати електрочайник. 

Акції
Знижка на дизайн-проект житла в «Art House Studio»
Київ, Перемоги проспект, 43А
-78%
0 грн
299.0 грн
Хімчистка одягу чи ремонт взуття в «Цех»
Бориспіль, Київський Шлях вулиця, 67
-30%
400 грн
279.0 грн
Показати всі
6 акцій

Що є хай-тек кип’ятильник для пельменів і чаю

Електрочайник звичайний (Ollamus Ordinaris), в простолюдді – «праска». Нащадок чавунних чайників, родич кип’ятильника, батько кавоварок і питних бойлерів. 

Природне місце існування – кухня, трохи рідше його можна виявити в офісних берлогах, орендованих приміщеннях, тимчасових житлах, гуртожитках, кафешках. 

Основне призначення в екосистемі – кип’ятіння води, підвищення настрою за рахунок заварки чаю. В екстремальних умовах проявляє себе як мультиварка для приготування пельменів і овочів або джерело гарячої води для прийняття ванн.

Слабкі сторони – схильний до деформації за рахунок жорсткої води, падінь і зносу матеріалів. Розглянемо цей вид ближче.

Мешкаючи на кухні у молодої сім’ї, чайник практично завжди працює на знос, поступово наповнюючись нальотом і витрачаючи ресурс нагрівального елементу. Найчастіше, девайс простягає 2 роки без заміни, поступово приходячи в непридатність. 

Для сольних гравців, безроздільно живуть за свій рахунок, покупка електрочайника більше естетичний питання для заповнення дизайну. Кінцевий підсумок один – ви читаєте статтю про проблематику вибору електрочайника для будинку. 

Як вибрати електрочайник?

Матеріал корпусу 

Споконвічне протистояння металу і пластика тривало дуже довго, але у «залізних» була фора – ще з перших днів появи електрочайників в 1883 році. Тоді це був звичайний заварник зі сталі з витонченим носиком. 

Як вибрати електрочайник
Одна з перших моделей електрочайника

Підставка була забезпечена нагрівальними елементами, а чайник живиться від мережі центрального електропостачання. У 90-х роках з’явилися перші заварники з пластиковим корпусом, тоді і почалася гонка за першість, до якої пізніше приєдналися загартоване в випалювальних печах скло. Минуло зовсім небагато часу, як прикрашений керамічний бабусин чайник обзавівся апгрейдом і теж приєднався до тусовки. 

Так, з’явилося чотири елементи в світі електрочайників – скло, пластик, метал і кераміка. Вони танцюють своє вогняне танго на ринку поступово і невідривно, переміщаючись в позиціях лише іноді. 

Кип’ятильник придатний не тільки для тюремного чифира, але і подорожей.

Практичність і надійність – сталеві електрочайники

Він зі сталі, він гарячий як справжній іспанська Мачо і стійкий до подряпин.

Сталь – вважається вагомим аргументом на користь надійності. 

Дійсно – металевий електрочайник виглядає надійно, здатний пережити не один цикл заварювання, не один сантиметр нальоту і навіть пару вм’ятин. Єдиний «недолік» – ціна хороших металевих чайників трохи вище ніж у пластикових, це, мабуть, їх єдиний мінус. 

Інша риса характеру металевих електрочайників, на яку слід звернути увагу – пластичність. Удари, забиті місця, подряпини та інші деформації залишать на корпусі слід, але не зашкодять його. Це дасть час щоб вибрати новий чайник, без повної поломки старого. Такий собі 1up. 

Сталеві електрочайники

Дешевий металевий електрочайник за 160 грн – моветон, згодиться тільки для польових робіт.

Особливо просунуті моделі мають подвійною системою стінок з вакуумним або псевдо-вакуумним наповненням для збереження температури окропу всередині пристрою. Електрочайник-термос буде корисний, якщо ви іноді забуваєте, що поставили чайник на заварку, він виключився 30 хвилин назад і ви виявили остигнула воду. Термостенкі повністю зводять нанівець проблему швидкого охолодження металевих чайників як вид.

Естетам – чайник з металевим корпусом може бути покритий емаллю, відполірований до блиску або зашкурена до матовості. Зазвичай електрочайники з металевим корпусом оснащені спеціальною вставкою зі скла – для обозреванія відбувається всередині девайса бурління рідини і кількості запарюваної окропу.

Електрочайник з нержавіючої сталі

Електрочайник з нержавіючої сталі – коштує від 400 грн, але служить на 900. 

Акції
Знижка 50% на шашличні сети від Шашлик від Рафаеля
Київ, Миколи Закревського вулиця, 51/2
-50%
0 грн
50.0 грн
Знижка 52% на суші-сет «Феєрія» від «Sushitta»
Київ, Ганни Ахматової вулиця, 46
-52%
0 грн
30 грн
Показати всі
55 акцій

Дух мінімалізму в скляних електрочайника

Загартоване скло з легованими присадками, здатне витримати високі температури і їх коливання. Завдяки аморфної структурі скла електрочайник буде прозорим як система державних тендерів.

За великим рахунком, це відносно незначна риса, отримує досить цікаве застосування: якщо електрочайник з LED-підсвіткою, то він буде заліпабельно сяяти вдень і вночі.

Скляні електрочайники

Світіння Черенкова? Плазма? Неет, це просто електрочайник з підсвічуванням.

Варто воді дійти до потрібної кондиції – чайник змінить колір підсвічування і вимкнеться. Якщо ви часто відвернені на звук дзвінка, людського голосу або музику – візуальний контроль за те, що відбувається стане корисний. 

Пластикові електрочайники

У наявності схожість з активною зоною реактора. Пора заварити термоядрённого чайку.

Тимчасове рішення – пластиковий електрочайник

По-простому – це расходник. Вам потрібен дешевий електрочайник на півроку – ви берете пластиковий. 

Так, їх виготовляють з біологічно безпечного пластика, так він термостійкий і здатний витримати навіть 190 градусів температури, та він легкий, так – він дешевий. Дорогі моделі так і роблять – з поліпропілену, Темпл і всіх хлопців реактопластов, начебто бакеліта. 

Як обрати електрочайник

Цінник за 450 сигналізує що електрочайник виконаний з нормального пластика.

Унікальний дизайн та маркування бренду кажуть що чайник виконаний з хорошого пластика.

Основна перевага пластикових електрочайників – буйство форм і фарб. Є тільки одне «АЛЕ» – якщо чайник виготовлений з дешевого пластику, він небезпечний для здоров’я. 

Оцінюйте витрати раціонально – НЕ наливайте чай з пластикового чайника до 300 грн дітям, для дорослих же вони прийнятно небезпечні.

Витончений смак керамічних електрочайників

Керамічні електрочайники

Пам’ятайте крутий бабусин сервіз, який припадав пилом на антресолях і зберігався заради приїзду високопоставлених чиновників і візиту президента? 

Красиві, розписні, чайники з глінокерамікі були здатні утримувати температуру чаю годинами, завойовуючи серця чаеманов. Шанси великі, що ви брали ці чайники хоч раз в житті, щоб заварити церемоніальний чай для гостей. Варто тільки накрити їх рушником … 

Сьогодні керамічні електрочайники з порцеляни отримали левел ап і за свою вартість від 600 грн несуть високий рівень естетичного навантаження – корпус прикрашений орнаментом, який не зіпсується і витримає кухонний наліт. За умови, що ви не упустите керамічний електрочайник, він прослужить вам майже вічно. «Майже» тому що елемент нагріву, як і в будь-якому іншому чайнику, буде зношуватися, на відміну від корпусу.   

Бонусом стане здатність жадібно утримувати тепло всередині електрочайника – щось на рівні термоса, але для чайних естетів. Комбо: керамічний чайник з термостатом, який доводить температуру води до 75 градусів, замість звичних 98 градусів і утримує жар до однієї години. Ідеально, щоб приготувати мате, пуер або хороший зелений чай. 

Потужність чайника – важлива?

Потужність = швидкість закипання. Якщо потрібно, щоб чайник за 30 секунд розігрівав 1 л води до 98 градусів за Цельсієм – беріть модель на 2000+ Вт. Високопотужні електрочайники на 3000 Вт потрібні в офісних кухнях, кафетеріях а також в будь-якому іншому місці де більше 5 осіб за раз хочуть випити чаю.

В інших же випадках – потужність не важлива. Наприклад, електрочайник на 3000 Вт сміливо спалить стару електропроводку фактом свого запуску. Беріть на 1800 Вт для двох-трьох чоловік і будете щасливі. 

Як обрати потужність чайника
Акції
Знижка 40% на доставку від ресторану «Шашличок»
Доставка по Києву та області до 30 км
-40%
0 грн
30 грн
Знижка 30% на меню кухні в «Kiev City Grill&Bar»
Київ, Кінцева вулиця, 1
-30%
0 грн
30 грн
Показати всі
72 акцій

Електрочайники з фільтром для води

Сумніваєтеся що проточна вода корисна? 

Електрочайник з фільтром очищає рідина від іонів, фторидів, мікрочастинок пластика, шматків радикальних органічних сполук і залишкових слідів після відстоювання води на розподільних станціях. 

Так, він обійдеться на 200 – 400 грн дорожче звичайного чайника, так йому буде потрібно регулярна заміна фільтрів, але лікування нирок від іноксікаціей свинцем або хлором коштує дорожче. Спеціальний індикатор на корпусі завжди скаже вам, коли замінити фільтр. 

За замовчуванням, всі електрочайники оснащені фільтром на виході води для затримки частинок накипу і крупнозернистих солей. 

Електрочайники з фільтром для води

Нагрівальний елемент відкритого типу

Краще беріть закритого типу, якщо виробник не покрив спіраль емаллю або легованої сталлю зі стійкістю до утворення накипу.

Відкритий нагрівальний елемент в чайниках до 300 грн означає що на дні сидить товста спіраль з нержавійки, яка покриється накипом швидше ніж ви встигнете накопичити подушку фінансової безпеки. Якщо берете дешевий тимчасовий чайник – цілком зійде на пів-року. 

Що ще вміє електрочайник?  

Цінник потрібно виправдовувати, тому виробники чайників за 600+ грн дуже часто морочитися собі голову корисними функціями для свого дітища. Дизайнери не соромляться сміливості форм, але функціонал завжди важливіше:

  • Функція тривалого кип’ятіння дозволить підтримувати окріп в чайнику до повного википання води.
  • Таймер в зв’язці з підтримкою температури води і управлінням з смартфона- корисна фіча, коли хочеться прийти з роботи і відразу, з порога, залити собі гарячий чай.
  • Система запобігання від старту без води не дозволить чайнику запуститься якщо він порожній. Користь проста – захист від дурня. 
  • Чи потрібен терморегулятор в електрочайнику?

Додавання терморегулятора дозволяє контролювати рухи танцю,задаючи точну температуру для кип’ятіння – приготувати молоко для немовляти відразу 36 градусів, залити запашний мате або нагріти ванну для ніг до 50С одним махом. Якщо потрібна точність температури води – потрібен і терморегулятор.

Як давно ви користуєтеся своїм електрочайником?

Як боретеся з накипом?

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *