Тріщини на п’ятах: що робити якщо шкіра сохне і тріскається

П’яти сохнуть, грубіють, тріскаються, лопаються… Ступні з тріщинами на шкірі не тільки виглядають непривабливо, але й спричиняють біль і дискомфорт при ходьбі. Особливо якщо рана досить глибока та запалилася. Але є хороша новина: проблему можна вилікувати, і програма лікування багато в чому залежить від причини появи тріщин. Найчастіше вистачає регулярного педикюру, але іноді потрібне більш серйозне лікування за наявності причетного до цього захворювання. BlogPokuponTeam розбиралася, чому можуть тріскатися п’яти, до якого лікаря звернутися, чим їх лікувати та якою маззю мазати.

Акції
Манікюр та педикюр у студії «Xuxunails Service»
Київ, Новгород-Сіверська вулиця, 1
-67%
300 грн
139.0 грн
Медичний педикюр у салоні «Fayna Stories»
Київ, Салютна вулиця, 2к3
-46%
500 грн
279.0 грн
Показати всі
15 акцій

Читайте в нашому огляді: 

Чому з’являються тріщини на п’ятах

Неправильне взуття

Одна з найпоширеніших причин, чому тріскаються п’яти, з’являються п’яткові шпори та інші патології стоп – неправильний вибір взуття. Категорично шкідливо носити взуття:

  • На дуже високих підборах, з незручною колодкою, тісне. Дискомфорт від ходіння на підборах призводить до порушення кровообігу в підошвах ніг та огрубіння п’ят.
  • На абсолютно пласкій підошві. Якщо постійно одягати балетки, кеди, туфлі без підборів, стопа поступово піддається деформації.
  • Із синтетичного матеріалу. Таке взуття не «дихає», не вбирає вологу, може виділяти шкідливі речовини. У результаті ноги пітніють, а в холодну пору року – мерзнуть, через що на шкірі утворюється сприятливе середовище для розмноження грибка.
  • Шльопанці та відкриті босоніжки. Їх носіння призводить до пересихання п’ят. Погіршують ситуацію шльопанці без задників – від ударів взуттєвих підошв об п’яти останні сильніше травмуються, тріскаються, іноді навіть кровоточать.

Нестача вітамінів 

Здорова, насичена поживними речовинами шкіра не тріскається. Якщо постійно сохнуть і розтріскуються п’яти, то причиною може бути дефіцит в організмі вітамінів A та Е.

  • А (ретинол) – прискорює процеси загоєння, покращує регенерацію. Працює у поєднанні з цинком.
  • Е – стимулює ділення та ріст клітин, спричиняє омолоджуючий ефект, зволожує, допомагає вітаміну А засвоїтись.

Авітаміноз нерідко є супутнім чинником інших хвороб (наприклад, у діабетиків), патологій, гормональних змін (у підлітка, під час вагітності).

Читайте також:
? Як правильно здавати аналізи
? Правила здачі аналізів на гормони
? Перевірка вітамінного статусу

Шкірні хвороби 

Тріщини утворюються і через дерматичні захворювання: наприклад, грибок, псоріаз, іхтіоз. Варто звернутися до професійного дерматолога або подолога, якщо шкіра на ступнях, пальцях ніг і між ними почервоніла, лущиться, свербить, а також якщо вас турбують такі проблеми, як:

  • глибокі, болючі тріщини на п’ятах; 
  • вростання нігтів; 
  • глибокі мозолі, натоптиші на стопах;
  • грибок стопи; 
  • гіперкератоз (супроводжується високою швидкістю утворення рогового шару на шкірі); 
  • різні деформації нігтьової пластини. 

При цих симптомах і в залежності від стану шкіри стоп, вам може бути показаний медичний педикюр

Медичний педікюр

Загальні захворювання організму 

Нерідко зовнішні прояви є наслідком збоїв всередині організму. При будь-якій шкірній проблемі дерматолог призначає дієту та зовнішні засоби, і якщо симптоми не зникають, варто пройти додаткові обстеження у профільних лікарів. Можливі причини, чому тріскається, лущиться, свербить шкіра: 

  • Хвороби органів травлення (гастрит, виразка, коліт) супроводжуються сухістю шкіри, особливо на п’ятах, що призводить до тріщин.
  • Цукровий діабет – супроводжується високим рівнем глюкози у крові. Симптоми, що виявляються на шкірі при цукровому діабеті: глибокі тріщини на п’ятах, пухирі між пальцями ніг, наповнені рідиною, пігментація.
  • Проблеми з нирками. Високий рівень сечовини у крові при нирковій недостатності погіршує кровообіг. Звідси – сухість та тріщини на п’ятах. 
  • Варикоз – прихована форма цього захворювання може виявлятися у вигляді потрісканих п’ят. Явних ознак розширення вен ще не видно, але закупорка судин є, шкіра стоп недоотримує поживні речовини і від цього тріскається.
  • Проблеми в області ендокринології із щитовидною залозою та порушення гормонального фону (патологічні, а також у вагітних) – призводять до порушення обміну речовин та низької засвоюваності поживних речовин.

Читайте також:
? Гастрит – причини, симптоми, лікування
? Що робити при варикозі

Поганий догляд за ногами

Якщо за п’ятами неправильно або недостатньо доглядати, це теж може закінчитися тріщинами. Відсутність регулярного педикюру, неякісна гігієна ніг, несвоєчасна обробка дрібних пошкоджень на стопах, нехтування пемзою і розпарюючими ванночками – все це в комплексі призводить до того, що п’яти огрубають, стають занадто щільними і жорсткими (не тільки у жінок, але й в чоловіків, дітей). Внаслідок цього підвищується ризик появи тріщин.

Як лікувати тріщини на п’ятах

Видалення апаратом

Якщо вас мучать мозолі та тріщини на п’ятах, а самостійно вилікувати їх не виходить, краще одразу ж записатися на апаратний медичний педикюр. Досвідчений лікар-подолог за допомогою спеціальних насадок обробить краї тріщин, усуне ороговілий шар і нанесе на стопи спеціальні мазі. Крім того, він підбере вам програму догляду за ніжками в домашніх умовах, щоб знизити ризик появи тріщин на п’ятах у майбутньому.

Акції
Медичний педикюр від подолога Сніжани Коновалової
Київ, Велика Васильківська вулиця, 106
-55%
500 грн
249.0 грн
Комплексний медичний педикюр від Sanina Natalia
Київ, Івана Федорова вулиця, 1
-47%
950 грн
499 грн
Показати всі
6 акцій

Вітамінна терапія

Якщо аналізи виявили у вас авітаміноз, потрібно обов’язково розібратися із цією проблемою та відновити баланс. Перед прийомом препаратів проконсультуйтеся з лікарем – вам можуть призначити аптечні комплексні препарати типу АЕвіт або окремо вітаміни А та Е (тільки приймати їх потрібно разом, оскільки тільки так вони засвоюються організмом).

Також необхідно включити до раціону моркву, кисломолочку, печінку, гарбуз, гречану і рисову кашу. Комплексну терапію можна доповнити зовнішніми кремами, у складі яких є вітаміни А та Е.

Авітаміноз рідко виникає сам по собі. Найчастіше це наслідок гормональних порушень та проблем із ШКТ. Перш ніж лікуватися аптечними препаратами і особливо якщо є симптоми (хронічна втома, сонливість, біль у животі, метеоризм), зверніться за консультацією до ендокринолога та гастроентеролога. Повноцінне обстеження та комплексне лікування допоможуть раз і назавжди позбутися тріщин на п’ятах.

Аптечні засоби

Для лікування та профілактики тріщин на п’ятах використовуються різні мазі – частину можна приготувати самостійно (про це трохи нижче), а решту – купити прямо в аптеці. Найпопулярніші препарати зовнішнього застосування, що допомагають впоратися з огрубілими п’ятами:

  • Крем з сечовиною. Його популярність особливо зростає перед літнім сезоном, коли хочеться поблискотіти гладкими п’ятами на пляжі і в босоніжках. Сечовина – речовина, яка добре справляється з ороговілим епідермісом та повертає йому здоровий вигляд. Вона переміщає вологу з глибоких шарів шкіри до верхніх, роблячи їх зволоженими, м’якими та гладенькими. Щоб крем максимально ефективно працював, його треба наносити на ніжки вранці та ввечері, і вже за тиждень ви побачите результат.
  • Саліцилова мазь – не тільки розм’якшує огрубілі шари епідермісу, але й дезінфікує та запобігає попаданню в тріщини бактерій та грибків. Використання саліцилової мазі дає особливо помітний ефект, якщо залишити її на п’ятах на ніч. Змастіть уражені тріщинами ділянки, оберніть стопи серветками, а зверху целофановим пакетиком, щоб не забруднити постіль.
  • Солкосерил – мазь, яка використовується для лікування сухих ран, саден, легких опіків та незначного обмороження. Також її використовують для того, щоб усунути тріщини на п’ятах. В інтернеті можна зустріти чимало відгуків про те, що солкосерил допомагає зробити ороговілу шкіру на стопах більш м’якою і пружною.

Уважно читайте інструкцію до ліків. Те, що добре дорослому, у дитини (особливо до 3 років) може викликати алергічну реакцію та подразнення.

Як прибрати тріщини на п’ятах народними засобами

Догляд у домашніх умовах добре доповнюють народні рецепти:

  • Ванночки з содою. Щоб видалити глибокі шари огрубілої шкіри з тріщинами та натоптишами, після обробки п’ят пемзою потрібно потримати ступні в теплому розчині соди. Готують його із розрахунку 1 ст. ложка на 1 л води. Тривалість такої процедури – 10-15 хвилин, потім потрібно ще раз добре потерти пемзою та змастити ступні зволожуючим кремом для ніг з ефектом загоєння та посилення регенерації.
  • Обліпихова олія. Якщо потріскалися і болять п’яти, то глибокі тріщини і рани добре загоює олія обліпихи. Нанесіть її на проблемні ділянки стоп щільним шаром на ніч. Добре замотайте тканиною, надягніть шкарпетки, щоб не забруднити ліжко.
  • Ванночки з крохмалем. Добре пом’якшують шкіру ніг, яка лопається, і прискорюють загоєння тріщин. Готуємо розчин: 1 ст. ложка картопляного крохмалю на 1 л теплої води. Тримаємо ноги у ванні з розчином 15 хвилин, витираємо їх насухо і наносимо живильний крем.
  • Бджолиний віск. Він має загоювальну і пом’якшувальну дію, з його допомогою можна ефективно боротися з тріщинами на п’ятах. Для цього наносимо засіб товстим шаром на п’яти та залишаємо так на ніч.
  • За допомогою перекису водню. Перекис має антисептичні властивості, добре розм’якшує рогові шари шкіри, при цьому не пересушує її. Додайте 4 столові ложки 3% перекису в 1,5 літри гарячої води або трав’яного відвару і потримайте в ньому ноги від 10 до 25 хвилин, залежно від стану п’ят. Також можна зробити компрес з перекисом – його накладають перед нанесенням загоюючої мазі і тримають до повного висихання.
  • Гліцерин та оцет. Можна зробити ванну, компрес або маску для ніг з гліцерином і оцтом. Ці засоби сприяють відділенню ороговілих тканин, роблять шкірні покриви більш м’якими і пружними, дезінфікують і захищають від грибка. Використовувати гліцерин та оцет потрібно лише в комплексі, окремо ці компоненти не працюють. Для компресу візьміть по 2 столові ложки кожного, просочіть сумішшю марлю, обмотайте нею ноги, зверху надягніть поліетиленову плівку та теплі шкарпетки. Тримати компрес – щонайменше 3 години. Також засоби можна додати у ванну для ніг – 2 столові ложки гліцерину та 6 оцту на 2 літри розігрітої до 40°C.
  • Лікування з аспірином. Аспірин (ацетилсаліцилова кислота) відомий своїми протизапальними, очищуючими, відновлюючими та дезінфікуючими властивостями. Виступає як лікувальний і профілактичний засіб проти грибкових інфекцій, які спричиняють тріщини. Рецептів із його використанням є кілька, найпростіший – маска. Потрібно змішати 10 таблеток аспірину, 1-2 столові ложки води і 2-3 краплі лимонного соку, добре потовкти до стану кашки. Потім нанести на п’яти і загорнути стопи в поліетиленовий пакет на 15 хвилин.
Обліпихове масло

Домашня лікувальна мазь ефективно бореться з проблемою тріснутих п’ят, має пом’якшувальну, дезінфікуючу, антигрибкову дію. Народний засіб також полегшує стан за наявності п’яткових шпор – за рахунок активізації місцевого кровообігу та обміну речовин, зниження болю і прискорення розсмоктування кісткового наросту. Для приготування знадобиться оцтова есенція, сире яйце, вершкове масло. Мазь має різкуватий запах, до того ж наносити її потрібно акуратно, точково – виключно на проблемні ділянки (щоб уникнути опіку), краще перед сном після душу. Потім надягніть бавовняні шкарпетки. Приготовлений крем зберігати у холодильнику. Докладніше про процес приготування мазі дивіться на відео.

Ще один домашній рецепт зволожуючого крему: тюбик дитячого крему змішайте з олією чайного дерева та лавандовою (по 5 крапель кожної). Додати 1 ст. ложку вазеліну. Для посилення ефекту надягніть на оброблені пемзою та змащені ноги поліетиленові пакетики, а зверху – шкарпетки, і лягайте спати. 

Догляд за ногами

Носіть правильне взуття

Найбільш сприятливе для здоров’я ніг взуття – з натуральних матеріалів, бажано на невеликих підборах висотою 2-5 см. Навіть якщо жінка не уявляє своє життя без шпильок, ортопеди рекомендують періодично давати ногам відпочинок. Чергуйте високі підбори та низький хід. Так ніжки довше залишатимуться здоровими, а хода – легкою.

Шкарпетки також мають бути з натуральних гігроскопічних матеріалів – це стосується і чоловіків, і жінок. Ноги менше пітніють, добре вентилюються, що запобігає появі неприємного запаху від ступнів і сприяє зниженню ризику появи тріщин.

Читайте також: 
? Як прибрати неприємний запах із взуття 
? Педикюр у домашніх умовах

А як справи з п’ятами у вас, якими засобами користуєтеся, що лікує найкраще? Діліться у коментарях.

6 коментарів
  • Люда

    1ст.л.гліцерину+2ст.л.уксусу_ розмішати і після миття змащувати і одягати носок наніс,за кіль как а днів п’ятки не лопнуті і не болять,перевірено.але треба пити вітаміни- напр.риб.жир,бо через якийсь час знову і таж проблема.одна мазь лише тимчасово усуває проблему

    • Наталья Лукьяненко

      Дякуємо за ваш коментар! Зауважимо тільки, що прийом вітамінів бажано узгодити з вашим сімейним лікарем, докладніше про це – в нашій статті про вітаміни.PokuponBlogTeam

  • Дана

    Никак не могу найти нормального подолога, потому, что понимаю что надо.. надо сходить, ведь все это тоже весьма важно. Может напишете обзор на узкопрофильные специальности..

  • Рита

    Спасибо за статью, она для меня сейчас весьма актуальная. Недавно очень начались трескаться пятки из-за лечения(

  • Лера

    Пользуюсь каждый вечер кремом биокон, парю ноги и немного шлифую бафом. Так и получаю отличные пяточки, но стоит только пару дней так не сделать, то все, запускаются очень сильно.

  • Карина

    Постоянно такая проблема, особенно в летнее время, когда ходишь очень много в неудобной обуви. Теперь хотя буду знать, как с этим бороться.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *