Здулися і болять вени на ногах: що робити при варикозі

Здулися і болять вени на ногах: що робити при варикозі

Видимі вени на ногах у вигляді бугрів або шишок – явище не рідкісне і дуже неприємне. Мало того, що синюшність і горби викликають естетичний дискомфорт, то ці прояви ще й небезпечні і можуть свідчити про різні внутрішні захворювання.

Що робити, якщо вени на ногах явно набрякли і почали боліти? Як зрозуміти, що це варикоз чи інша хвороба? Чи можна вилікувати здуті вени в домашніх умовах — у нашій статті ми розбираємо ці та багато інших питань.

Акції
Доплерографія судин у центрі «Якість Життя»
Київ, Тростянецька вулиця, 8Д
-25%
650 грн
485.0 грн
Доплер судин кінцівок в «Pechersk Medical Studio»
Київ, Лесі Українки бульвар, 23А
-28%
700 грн
499 грн
Показати всі
10 акцій

Читайте у нашому огляді:

Причини здутих вен на ногах

Варикоз відноситься до досить «явних хвороб» – його складно не помітити, адже вени на ногах не тільки здуваються і видніються, але й болять. Чому це відбувається? У наших судинах є венозні клапани, які відповідають за те, щоб кров по ногах рухалася знизу вгору. Коли м’язи ніг скорочуються, кров піднімається.

Якщо ж венозні клапани працюють погано і стуляються нещільно, між ними утворюється простір, і кров стікає вниз. Це призводить до надмірного підвищення тиску всередині вени, яке стінки витримати не можуть і тому розширюються (детальніше про варикоз читайте в нашій окремій статті).

Причини варикозу

Але крім варикозу – найпоширенішої причини здуття вен – судини можуть здуватись через:

  • Тромбоз або тромбофлебіт. Стани, за яких утворюються тромби (згустки крові) у венах нижніх кінцівок. Захворювання супроводжуються запаленням та набряком, вени твердіють.
  • Підвищений тиск у венах. При навантаженні на ноги через тривале стояння або сидіння, важку атлетику, ожиріння, вагітність вени можуть повилазити і виглядати збільшеними, опухлими, перекрученими.
  • Гормональні зміни. Під час менструації або при вагітності у жінок змінюється гормональний фон, який може вплинути на вени та призвести до їх збільшення та випирання.
  • Набряки, спричинені серцевою недостатністю, хворобами нирок або лімфатичними розладами, збільшують об’єм крові та рідини у тканинах ніг, відповідно вени знаходяться під зайвим тиском – надуваються, починають виступати з-під шкіри, пульсують.
  • Травми чи забиття ніг. Від удару можуть пошкодитися, різко здутися і запалитися вени, можуть з’явитися ущільнення (гулі).
  • Венозна недостатність характеризується порушеною функцією венозної системи, і одні з симптомів цієї хвороби – здуття та затвердіння вен.
  • Запальні захворювання, наприклад флебіт чи васкуліт.
Акції
Аналізи у мережі лабораторій «Дніпролаб»
Київ, Ялтинська вулиця, 8
-40%
180 грн
108.0 грн
Аналіз визначення COVID-19 в мережі «Ескулаб»
Київ, Олександра Довженка вулиця, 3
-25%
200 грн
178.0 грн
Показати всі
90 акцій

Симптоми здутих вен

Окрім очевидних повилазивших вен, що посиніли, здуття судин супроводжується ще й такими ознаками:

  • Болі та дискомфорт. При венозній недостатності та варикозному розширенні вен з’являється біль, печіння, ниючі відчуття в області вен. Симптоми посилюються після тривалої стоячої чи сидячої роботи.
  • Набряки. Набухання тканин через розширені вени більш виражене наприкінці дня, особливо у нижніх кінцівках. Але якщо набряки є першопричиною, вони провокують збільшення судин.
  • Судинні зміни. Крім збільшених вен, може з’явитися купероз (телеангіектазія) та ретикулярні вени (дрібні судини, видимі з-під шкіри).
  • Утворення тромбів. Венозний тромбоз супроводжується болем, набряклістю, почервонінням та теплом у ділянці ураженої вени – стан потребує негайної медичної допомоги.

Виразки та шкірні зміни. На останній стадії варикозу на ногах з’являються виразки, запалення та шкіра змінює колір: від рожевого-червоного до буро-фіолетового.

Симптоми варикозу
Акції
Обстеження у терапевта з ЕКГ у «Pharmaclinic»
Київ, Бастіонна вулиця, 2/1
-61%
590 грн
299.0 грн
Невропатолог або терапевт у клініці «Медпроф»
Київ, Вишгородська вулиця, 31
-57%
500 грн
239.0 грн
Показати всі
26 акцій

Що робити якщо здулися вени

Якщо вам здається, що у вас варикоз або інша хвороба від якої опухають вени, то найкраще, що ви можете зробити для себе – проконсультуватися у флеболога. На прийомі лікар огляне ваш стан, проведе УЗД судин, при необхідності направить на додаткові обстеження до інших профільних лікарів (залежно від причин здуття вен).

Загальні рекомендації при венах, що виступають на поверхню:

  • Активний спосіб життя. Ходьба, плавання, йога та інші не надто інтенсивні, фізичні навантаження покращують кровообіг у ногах та знижують симптоми варикозного розширення вен.
  • Носіння компресійної білизни. Такі панчохи чи гольфи допомагають підтримувати нормальний кровообіг у ногах та знижують набряклість.
  • Уникнення тривалої стоячої або сидячої пози, оскільки нерухоме положення ніг лише погіршує симптоми.
  • Підняття ніг. По можливості ненадовго піднімайте ноги до стінки вище рівня серця. Це знизить набряклість та покращить кровотік.

Всі ці рекомендації допоможуть лише трохи стримувати розвиток хвороби. Запам’ятайте, жодні народні засоби, мазі і навіть таблетки для зміцнення судин, при вже видимих здутих венах, не будуть ефективними. Єдиний спосіб вилікувати варикоз – операція. І якщо флеболог порекомендував вам цей спосіб – боятися не варто. Про ефективні малоінвазивні методи лікування ми розповімо далі ?

Акції
Показати всі
11 акцій

Як прибрати здуті вени на ногах – лікування

Лікування варикозу

Існує кілька методів ефективної боротьби з варикозом. До них відносяться:

  • Мініфлебектомія – операція, коли за допомогою мікроскопічних надрізів та проколів видаляються вени. Після цього кровообіг відбувається лише по здоровим судинами.
  • Лазерна хірургія – видалення вен за допомогою ендовенозної лазерної коагуляції. За допомогою лазерного впливу вену здавлюють і тим самим звужують.
  • Склерозування – підшкірне введення препарату «склерозанту» в судину, що «склеює» його. Зовні в цей час нога перев’язується еластичними бинтами, сприяючи «склеюванню» та звуженню стінок.
Акції
Доплерографія судин нижніх кінцівок
Київ, Борщагівська вулиця, 139-141
-43%
600 грн
339.0 грн
Доплерографія судин ніг у «Гіппократ»
Київ, Вацлава Гавела бульвар, 4
-50%
1200 грн
599 грн
Показати всі
14 акцій

Звичайно, найкраща боротьба із хворобою — превентивна, тобто профілактика та запобігання хворобі. Але якщо вже так вийшло, що ви виявили на ногах здуті вени, то не займайтеся самолікуванням. Довірте здоров’я своїх ніг спеціалісту і забудьте про біль та напруження в ногах.

Читайте також:
✔️Як знизити холестерин
✔️Які аналізи потрібно здавати щороку
✔️Правильне харчування – запорука здорового життя
✔️Ефективні вправи для схуднення
✔️7 причин зайнятися йогою: з чого почати практику
✔️Відпочинок у Карпатах восени: 9 ідей куди поїхати

Бережіть себе та своє здоров’я, а якщо залишилися питання – ставте у коментарях.

5 коментарів
  • Яна

    Наследственность оч злая штука, варикоз по этой причине, постоянно с ним мучаюсь. Перепробовала много разных методов, буду еще ваши пробовать.

  • Светлана Лунегова

    О да, у меня жутко чесались варикозные узлы(( с учетом того, что кожа над ними сухая, я их расчесывала даже несколько раз. Решила по совету мамы пить венотоник в течении нескольких месяцев, варикоз – это семейное к сожалению, и вот мама покупает в аптеке Ангиорус. Прошло два месяца с приема первой таблеточки и, зуд наконец успокоился, да и уставать ноги меньше стали

  • Анжела В.

    У меня такая проблема появилась уже года 3 назад на правой ноге возле пальцев, произошло это точно от работы на кухне в рестике, до сих пор вот одна вздутая вена так и осталась, но я не перестаю мазать кремом ноги, но еще по этому поводу не обращалась к врачу, думаю все так стоит, может посоветует какие то специальные физ упражнения.., ведь само оно проходить не хочет с помощью кремов, меня больше раздражает то как она смотрится, ведь главное что это место не болит и дискомфота не приносить.

  • Наташа

    Я очень боялась, что будет варикоз после беременности. Ноги опухали и болели жутко. Но отделалась небольшими сосудиками с внутренней стороны коленей. Мазала лиотоном и забирала ноги на стену, сама лежала на кровати. Кровь отходила и боли прекращались. Делала склеротирование, но оно не помогло. Все вернулось через месяц. Думаю лазером попробовать убрать.

  • Лена

    Є така проблема у мене ще з дитинства, постійно ходжу до всяких лікарів. Трохи покращюю стан але повністю від проблеми збутися не можу нажаль. Напевно не до тих лікарів ходжу – вирішила почитавши вашу статю.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *