Варикоз: причини, симптоми, лікування

Варикоз: причини, симптоми, лікування

Варикоз – неприємне і навіть небезпечне захворювання вен, зазвичай нижніх кінцівок, яке мало того, що виглядає неестетично, так ще й може призвести до різних ускладнень зі здоров’ям.

BlogPokuponTeam з’ясовувала, що таке варикоз, які бувають стадії та причини виникнення, як лікувати розширення вен і що буде, якщо ігнорувати проблему.

Акції
Доплерографія судин нижніх кінцівок
Київ, Борщагівська вулиця, 139-141
-43%
600 грн
339.0 грн
Доплерографія судин ніг у «Гіппократ»
Київ, Вацлава Гавела бульвар, 4
-50%
1200 грн
599 грн
Показати всі
13 акцій

Що таке варикоз?

Варикоз – це хронічне захворювання, що характеризується розширенням та деформацією вен, які зазвичай стають видимими під шкірою у вигляді звивистих, вузлуватих судин. Варикозні вени мають синій або темно-фіолетовий колір, в області здуття може відчуватися печіння та свербіж шкіри.

Варикозне розширення виникає через неправильну роботу клапанів у венах, які зазвичай допомагають крові рухатися вгору, проти гравітації (причина, чому варикоз на ногах найпоширеніший). В результаті кров стагнує (застоюється), що призводить до розширення вен.

Де буває варикоз

Варикозне розширення вен може виникати на різних частинах тіла:

  • Варикоз на ногах є найпоширенішою формою захворювання. Він може проявлятися у вигляді судинних зірочок, дрібних (ретикулярний варикоз) або збільшених та звивистих вен (грубий варикоз).
  • На стегнах. Деякі люди можуть мати варикозне розширення вен на стегнах, проте прояв у цій області трапляється не часто.
  • Великий і малий таз. Здуті судини в області тазу найчастіше бувають у жінок, їхня поява пов’язана з різними гінекологічними проблемами.
  • Шлунково-кишковий тракт. У поодиноких випадках захворювання може виникати в стравоході (стравохідний варикоз) або в шлунку (шлунковий варикоз).
  • Передміхурова залоза. У чоловіків варикозні вени виникають у передміхуровій залозі (варикоз передміхурової залози) і викликані, як правило, іншими захворюваннями в цій області.
  • На руках. Хоча варикоз на руках менш поширений, він все ж таки може проявлятися у вигляді судинних зірочок або збільшених вен.
Акції
Доплерографія судин у центрі «Якість Життя»
Київ, Тростянецька вулиця, 8Д
-25%
650 грн
485.0 грн
Доплер судин кінцівок в «Pechersk Medical Studio»
Київ, Лесі Українки бульвар, 23А
-28%
700 грн
499 грн
Показати всі
10 акцій

Який буває варикоз – стадії та симптоми

Стадії розвитку варикозу з фото
Стадії розвитку варикозу з фото

Міжнародна медична спільнота погодила і розробила всесвітню класифікацію розширення вен нижніх кінцівок. В англомовній термінології вона відома як CEAP (Clinical Etiology Anatomy Pathology) та включає шість стадій варикозу ніг:

  • 0 стадія (початкова) – прояви ще не помітні візуально, але вже є певні зміни: набряки, втома, тяжкість та болі в ногах, особливо після сидіння, навантажень або ввечері. Іноді можуть виникати нічні судоми.
  • Варикоз 1 ступеня характеризується появою судинних зірочок та дрібних вен під шкірою, утворюючи так звану судинну сітку. До цих проявів додаються усі симптоми початкової стадії.
  • 2-гу – можна назвати початком справжнього варикозу. Пацієнт може самостійно виявити вузли та збільшені вени. Судини набрякають після тривалого використання взуття на підборах та під кінець дня.
  • 3 стадія зберігає всі прояви 2-ої стадії, але супроводжується набряком нижніх кінцівок. Запалені та збільшені вени викликають порушення кровообігу та обміну рідини, що призводить до щоденних набряків і зуду вен.
  • 4 ступінь продовжує прояви попередніх стадій і впливає на шкіру. З’являються зміни кольору шкіри (почервоніння чи побіління), а також потовщення або зневоднення шкірного покриву.
  • 5 стадія супроводжується появою виразок на шкірі, які піддаються лікуванню та гояться, але залишають рубці.
  • 6 стадія характеризується виразками, які не гояться, постійно запалені та залишаються відкритими.

Часте питання: «Як варикоз впливає на тиск і серце?» – Безпосередньо ніяк, проте запущений варикоз та його ускладнення (набряки, тромбофлебіт, тромбоз) можуть опосередковано впливати на серце та систему кровообігу. Наприклад, через варикоз знижується фізична активність, а це погано позначається на роботі серця (серцеві м’язи слабшають, підвищується ризик серцевих хвороб).

Акції
Обстеження у кардіолога з ЕКГ у «Благомед»
Київ, Еспланадна вулиця, 20
-53%
650 грн
319.0 грн
Обстеження у кардіолога у центрі «КардіоMAX»
Київ, Борщагівська вулиця, 139-141
-43%
1000 грн
569.0 грн
Показати всі
18 акцій

Причини виникнення варикозного розширення вен

Що впливає на розвиток варикозу
Що впливає на розвиток варикозу

Чинники утворення варикозного розширення вен досить різноманітні:

  1. Генетична схильність. Варикоз може передаватися у спадок. Якщо у членів сім’ї є захворювання, ризик його виникнення у вас збільшується.
  2. Вік. З віком стінки судин стають менш еластичними та погіршується робота венозних клапанів, що може сприяти розвитку варикозу.
  3. Статевий фактор. У жінок варикоз розвивається вдвічі частіше, ніж у чоловіків, ймовірна причина тому – жіночі гормони.
  4. Малорухливий спосіб життя. Недостатня фізична активність (наприклад, сидяча або стояча робота) погіршує стан вен і сприяє застою крові.
  5. Ожиріння. Надмірна вага надає додатковий тиск на вени, сприяючи їх розширенню.
  6. Вагітність. Під час вагітності рівень гормону прогестерону у жінок збільшується, а це послаблює стінки судин. Однак прояви варикозу можуть пройти самі або значно зменшитися через 3-12 місяців після вагітності.
  7. Травми ніг та ушкодження вен можуть призвести до розвитку варикозу.

Чим небезпечний варикоз

На ранніх стадія, крім болю в ногах та естетичного дискомфорту, варикозне розширення вен не становить небезпеки, але якщо залишити хворобу без лікування вона може призвести до:

  • Застою крові у венах та утворення тромбів – щільних кров’яних згустків. Це, у свою чергу, є причиною різних ускладнень, як-от тромбофлебіт – запалення вен на ногах, і навіть тромбоз глибоких вен. Тромбоз, крім болю та набряків ніг, становить небезпеку для життя. Тромб, що відірвався, може призвести до тромбоемболії легеневої артерії і смерті.
  • Ускладнень при вагітності. У жінок, які страждають на варикоз, ризик розвитку тромбоемболії підвищується.
  • Виразки – утворюються на шкірі в області варикозних вен і викликають значний дискомфорт.
  • Кровотечі – близько розташовані до поверхні шкіри вени можуть луснути і викликати крововтрату. Зазвичай кровотеча не сильна, але все одно вимагає медичного втручання, іноді судини доводиться зшивати.

Якщо ви запідозрили або точно побачили у себе варикозне розширення вен – зверніться до флеболога. Вчасно поставлений діагноз та призначене лікування дозволить уникнути серйозних ризиків для здоров’я.

Методи діагностики варикозу

Доплерографія судин
Доплерографія судин

Лікуванням варикозного розширення вен займається лікар-флеболог або ангіохірург (залежно від стадії захворювання). Також може знадобитися консультація кардіолога (якщо є серйозні ускладнення) та фізіотерапевта (для реабілітації та зміцнення ніг після лікування). При початковій стадії захворювання регулярність відвідування лікаря, для контролю та корекції стану, визначається на першому візиті (залежно від конкретного випадку).

Діагностика захворювання:

  • Візуальний огляд та збирання анамнезу.
  • Аналіз крові (з вени) на D-дімер. Збільшена концентрація Д-дімеру свідчить про підвищене тромбоутворення.
  • Ультразвукове дослідження (УЗД) – дозволяє оцінити структуру та функцію вен, визначити ступінь та характер варикозу.
  • Дуплексне сканування та доплерографія – комбінація УЗД та доплеровської оцінки кровотоку, що дозволяє більш точно визначити ступінь варикозу та наявність тромбів.
Акції
Доплерографія судин ніг у «Гіппократ»
Київ, Вацлава Гавела бульвар, 4
-50%
1200 грн
599 грн
Доплерографія артерій, судин та вен кінцівок
Васильків (Київська область), Грушевського вулиця, 26
-30%
450 грн
329.0 грн
Показати всі
10 акцій

Профілактика варикозного розширення вен та набряків нижніх кінцівок

Варикоз – складна хвороба, тому краще регулярно робити наступні кроки, щоб запобігти її розвитку:

  • За призначенням лікаря пити таблетки (флеботоніки) для зміцнення та еластичності судин (на кшталт Детралекс). Пігулки призначають: для профілактики і при наявному захворюванні, також вони допомагають боротися з набряками. Препарат приймається курсом по одній таблетці на день впродовж 3-6 місяців, після перерви курс можна повторити.
  • Постійно носити компресійну білизну, у тому числі при перельотах. Це запобігає набрякам, рівномірно розподіляє тиск на тіло, зменшуючи застій крові і прискорюючи кровотік. При варикозі на ногах бажано одягати панчохи вище колін або колготки, а рівень компресії вибирати за призначенням лікаря, інакше можна лише загострити ситуацію.
  • Обережно давати навантаження на ноги, всі заняття спортом і біг – тільки в компресійній білизні (порадьтеся з лікарем, на пізніх стадіях займатися спортом не можна). Для зменшення набряків спорт також корисний, тривале статичне положення (сидіння, стояння) лише посилює ситуацію. Рекомендується займатися нескладними фізичними навантаженнями, наприклад, йогою, плаванням.
  • Під кінець дня тримати ноги на стіні вертикально вгору (не довше 30 хвилин).
  • Приймати контрастний душ, спрямовуючи струмінь води від стоп до області паху та назад. Це допомагає підтримувати судини у тонусі.
  • Регулярно контролювати стан судин – щорічно робити УЗД вен та здавати кров на Д-дімер.
  • Робити лімфодренажні масажі у фахівців, бажано курсом по 10 процедур (але тільки на початковій стадії хвороби, при розвиненому варикозі масаж буде неефективним і може нашкодити).
  • Випивати щоденну норму води для уникнення зневоднення.
  • Ходити в ортопедичних устілках, для розвантаження стоп.
Акції
До 5 сеансів лімфодренажного масажу у Light Space
Київ, Панаса Мирного вулиця, 16/13
-35%
4500 грн
2919.0 грн
До 3 сеансів лімфодренажного масажу в «San Li»
Київ, Урлівська вулиця, 12
-54%
800 грн
459.0 грн
Показати всі
36 акцій

Що не можна робити при варикозі

Сильні навантаження на ноги протипоказані при варикозному розширенні вен
Сильні навантаження на ноги протипоказані при варикозному розширенні вен

Щоб не посилювати стан і знизити ризик можливих ускладнень при варикозному розширенні вен, слід уникати деяких дій, таких як:

  • Тривале стояння чи сидіння. Намагайтеся регулярно змінювати положення ніг, робити короткі перерви для розминки, піднімайте ноги вгору, коли це можливо.
  • Сильні фізичні навантаження на нижні кінцівки (причина варикозу у спортсменів). Уникайте підйому тяжкості та сильних фізичних навантажень на ноги, особливо на гомілки. При розширенні вен не можна займатися важкою атлетикою, також це захворювання є приводом для відстрочки від армії.
  • Тривале перебування на сонці або в сауні. Перегрівання може послабити стінки судин та посилити варикозне розширення.
  • Куріння – звужує судини, погіршує кровообіг та підвищує ризик тромбоутворення. Відмовтеся від цієї шкідливої звички. А якщо ви не можете – порадьтеся з лікарем. Залежно від індивідуального випадку, лікар може виписати препарати для розчинення тромбів, зміцнення судин, поліпшення кровообігу і т.д.
  • Носіння тісного одягу. Дуже щільний одяг, особливо в області талії, стегон та ніг, обмежує кровообіг та посилює тиск на вени. Краще носити вільний та комфортний одяг.
  • Тривале нерухоме положення ніг вертикально. Якщо вам рекомендовано піднімати ноги для зниження набряків, не тримайте їх у вертикальному положенні піднятими вверх тривалий час (зазвичай лікарі рекомендують 15-30 хвилин), оскільки це може посилити хворобу.
Акції
УЗД всього організму у центрі «Global Med»
Київ, Володимира Івасюка проспект, 48
-80%
2925 грн
599.0 грн
УЗД всього організму в «Global Medic»
Київ, Володимира Маяковського проспект, 26А
-61%
1460 грн
569.0 грн
Показати всі
67 акцій

Лікування варикозу

Лазерна коагуляція вен
Лазерна коагуляція вен

Варикоз не можна вилікувати у домашніх умовах народними методами. Діючий метод лікування розширених вен – хірургічним шляхом. Медикаментозна терапія (таблетки для підтримки судин у тонусі, препарати для розрідження крові та запобігання тромбоутворенню, мазі) та носіння компресійної білизни допомагають лише утримувати поточний стан захворювання на початкових стадіях та запобігають його подальшому погіршенню. Однак вони не призведуть до повного відновлення судин до стану, який був до виникнення хвороби. 

Якщо ж ситуація вже потребує оперативного втручання, то сучасна медицина надає можливість безболісної та безпечної хірургічної корекції варикозної хвороби ніг та інших частин тіла. Два основні методи: склерозування варикозних вен та лазерне спаювання (лазерна коагуляція).

Акції
Прийом у судинного хірурга у «Країна Здоров'я»
Васильків (Київська область), Грушевського вулиця, 26
-31%
550 грн
379.0 грн
Показати всі
1 акцій

При склерозуванні вен вводиться речовина, яка склеює стінки судини між собою, і в результаті така вена «зникає». Видалення лазером полягає у введенні лазерного діода в судину, що нагріває її зсередини, що також призводить до спаювання стінок, аналогічно склерозування. Таким чином уражені вени закриваються і кровообіг перенаправляється в здорові.

Обидва ці методи безболісні і абсолютно безпечні, їх можна проводити протягом одного дня і зазвичай для повного відновлення потрібна одна процедура (у запущених випадках або при рецидиві можливий повторний візит). Після процедур пацієнт одразу може повернутися до звичайного способу життя.

Як профілактичний захід після видалення вен лікар може призначити медикаменти, застосування компресійної білизни або інші рекомендації в залежності від конкретного випадку.

Акції
Аналізи у мережі лабораторій «Дніпролаб»
Київ, Ялтинська вулиця, 8
-40%
180 грн
108.0 грн
Аналіз визначення COVID-19 в мережі «Ескулаб»
Київ, Олександра Довженка вулиця, 3
-25%
200 грн
178.0 грн
Показати всі
89 акцій

Читайте також:
✔️ Електронний рецепт на ліки: як отримати
✔️ Правильне харчування – запорука здорового життя
✔️ Як знизити холестерин
✔️ Ефективні вправи для схуднення
✔️ 7 причин зайнятися йогою: з чого розпочати практику

Незважаючи на те, що повністю уникнути варикозу не можна – дотримуючись здорового способу життя, контролюючи свою вагу та в міру займаючись фізичною активністю, ви зможете значно знизити ризики захворювання. Бережіть себе та вчасно звертайтеся до лікаря, а якщо залишилися питання – задавайте у коментарях.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *