Менструальна чаша: що це таке, як користуватися, яку вибрати

Для багатьох жінок «ці дні» є величезною проблемою: крім перемінного, ниючого болю, і перепадів настрою, ми відчуваємо постійний дискомфорт через «відчуття підгузника» від прокладок і ймовірності протікання тампонів. Але є хороша новина: на зміну одноразовим гігієнічним засобам прийшли зручні, багаторазові та екологічні – менструальні чаші.

Акції
Обстеження у гінеколога в «Гармонія Здоров'я»
Київ, Ревуцького вулиця, 40В
-70%
940 грн
279.0 грн
Комплексне обстеження у гінеколога у «ЛЕДА»
Київ, Гарматна вулиця, 38А
-60%
1000 грн
399.0 грн
Показати всі
50 акцій

Читайте в огляді:

Менструальная чаша: що це і навіщо вона потрібна

Менструальная капа (англ. menstrual cup) – це невелика еластична ємність, яка розміщується у вагіні під час місячних і збирає виділення, а не вбирає їх, на відміну від стандартних засобів інтимної гігієни. Капа виготовлена ​​з біосумісного, м’якого та гнучкого матеріалу, такого як латекс, гіпоалергенний силікон або термопластичний еластомер (TPE). Він є абсолютно безпечним для організму.

Яку выбирати менструальну капу
Акції
Манікюр та педикюр з покриттям у «Lina Nails»
Київ, Вадима Гетьмана вулиця, 27
-43%
400 грн
269.0 грн
Манікюр та педикюр у студії «Xuxunails Service»
Київ, Новгород-Сіверська вулиця, 1
-67%
300 грн
139.0 грн
Показати всі
17 акцій

Будова менструальної капи

Чаша зроблена так, що після повного відкриття у вагіні створюється невеликий «вакуум», завдяки якому виділення повністю збираються всередині ємності і сама вона залишається нерухомою.

Менструальний ковпачок зазвичай виглядає як перевернутий дзвіночок і має таку структуру:

  • жорстка основа (для надійної фіксації та герметизації); 
  • більш м’які та гнучкі стінки;
  • невеликі отвори біля основи чаші (для врівноваження тиску);
  • ребристі насічки для вимірювання кількості виділень (при сильних та болючих місячних гінеколог може запитати ці дані);
  • тонкий хвостик або петелька (щоб було зручно діставати чашу).
  • на стрижні теж можуть бути невеликі борозни, щоб при необхідності можна було відрізати хвостик до зручної для вас довжини. 
Мальва чи satisfyer – яка чаша краще?
Акції
Стрижка з фарбуванням від Ігоря Ніколаєва
Київ, Михайлівський провулок, 20
-43%
450 грн
279.0 грн
Стрижка, укладка, фарбування волосся в Compliment
Київ, Академіка Каблукова вулиця, 25
-55%
650 грн
325.0 грн
Показати всі
9 акцій

Читайте також: 
✔️ Біль внизу живота: причини, діагностика, лікування 
✔️ 12 причин чому болять груди і що робити 

Плюси та мінуси використання менструального ковпачка

У порівнянні з більш традиційними прокладками менструальні чаші мають свої переваги та недоліки.

Переваги використання капи 

  • Економічність. При порівняно невеликих витратах ви протягом декількох років вирішуєте завдання щомісячного придбання гігієнічних засобів. Ціна чаші імпортних виробників («Satisfyer») у середньому 500-1200 грн, а українського типу «Жіночі секрети», «Мальва» — близько 150 ₴. Навіть при бюджетному варіанті прокладок в 40 грн за упаковку 20 шт. (припустимо цього вистачить на 1 цикл при помірних виділеннях та зміні хоча б кожні 5-6 годин) та купівлі найдешевшого ковпачка, за 2-3 роки його використання вдасться заощадити мінімум 500-1000 грн.
  • Гігієнічність. Менструальна чаша не порушує мікрофлору і не сушить стінки піхви, на відміну від тампонів. Навіть при тривалому носінні капи кількість бактерій зменшується до нуля за рахунок ефекту вакууму (а це, у свою чергу, скорочує ризик виникнення інфекцій, контактного дерматиту та подразнень). Кров у чаші не взаємодіє з повітрям, тому специфічний запах відсутній.
Принцип дії менструальної чаші
  • Екологічність. При використанні капи не утворюються неперероблені відходи, які засмічують довкілля та сприяють природним аномаліям, катаклізмам. Уявіть, скільки засобів гігієни ви викидаєте щороку? Щомісяця одна жінка використовує в середньому 20 прокладок і тампонів, а за весь репродуктивний період життя – близько 10,5 тисяч.
  • Комфорт. Якщо правильно ввести ковпачок, він зовсім не відчувається і не протікає. Менструальною чашею можна користуватися під час сну, занять спортом, йогою, танцями, плаванням в басейні та подорожей, адже принцип дії капи передбачає велику свободу рухів. А ще за відгуками – можна спокійно спати у позі морської зірки;) 
  • Безпека. Масштабні дослідження на замовлення медичного журналу The Lancet показали, що капи для менструації не завдають шкоди організму і не викликають синдромом токсичного шоку (СТШ — інтоксикація організму в результаті гострої бактеріальної інфекції), який в окремих випадках може розвинутися при використанні тампонів. Чаша не обробляється відбілювачами або хлором (як це роблять деякі виробники гігієнічних засобів) і не містить віддушки, які можуть викликати алергію.
  • Можливість проводити самодіагностику. Аналіз необхідний для точної оцінки обсягу менструальної крововтрати та розуміння, чи нормальні у вас місячні. Нормою крововтрати вважається 30-40 мл або 2-3 столові ложки. Завдяки менструальній чаші ви можете виміряти кількість рідини, що виділяється, і вчасно помітити невластиві для вас зміни і рясні місячні в 60-80 мл, які можуть бути причиною патологічних процесів в матці, ШКТ та інших органах. У таких випадках важливо вчасно звернутися до гінеколога.
Навіщо потрібна гігієнічна капа
Акції
До 5 сеансів антицелюлітного масажу
Київ, Академіка Палладіна проспект, 18/30
-46%
1500 грн
999.0 грн
До 10 сеансів ручного антицелюлітного масажу
Київ, Михайла Ломоносова вулиця, 36А
-68%
400 грн
259.0 грн
Показати всі
70 акцій

Мінуси менструальної чаші.

  • Довге звикання. Щоб призвичаїтися до використання цього засобу гігієни, потрібен деякий час. Але дотримуючись детальної інструкції, після кількох разів практики, більшість жінок справляються з цим завданням легко та просто.
  • Капу потрібно спорожняти, промивати та стерилізувати. Особливо незручно, якщо ви знаходитесь не вдома, далеко від туалету та умивальника. З незвички ці процедури трохи лякають, але згодом ви звикнете. Виробники стверджують, що чашу можна носити безперервно до 12 годин, проте точний період підбирається індивідуально, з урахуванням особливостей організму, але як мінімум 4-6 годин. Спочатку можна носити з собою прокладку, щоб на душі було спокійніше.  
  • Капами не можна користуватися при запаленнях, ерозії, пухлинах в вагіні та шийки матки, фізіологічних патологіях. Також, не рекомендується вводити менструальну чашу незайманим (це може пошкодити цноту або викликати підвищений дискомфорт). А ось ненароджуючим — цілком допустимо, як і при слабкому тонусі інтимних м’язів тазового дна (візьміть просто діаметр побільше).

Пам’ятайте, що дуже важливо раз на півроку проходити діагностику жіночого здоров’я у гінеколога та малолога. Користуйтеся знижками Покупона до 70%. 

  • Не завжди з першого разу вдається вгадати з розміром. Купуйте відразу дві чаші —  одну більше, другу трохи менше, щоб підібрати ідеальну. 
Як правильно вибрати менструальну чашу

Як вибрати менструальну чашу?

Щоб вибрати для себе відповідний об’єм потрібно враховувати кілька факторів:

  • вік (м’язи тазового дна після 30, навіть у тих, хто не народжував, втрачають тонус);
  • природні пологи (при пологах ширина піхви, тонус тазового дна та висота шийки матки змінюються);
  • велика кількість виділень (місткість чаші залежить від розміру).
  • індивідуальні особливості організму.

Маленькі чаші S підійдуть молодим дівчатам (до 30 років) і жінкам мініатюрної статури, які не народжували, з міцними тазовими м’язами і стінками вагіни, при нормальних і невеликих місячних, і тим, хто робив інтимну пластику. А побільше, відповідно, — старше 30+, у кого були вагінальні пологи, є проблеми з тонусом м’язів вагіни. 

Для жінок з високою шийкою матки підійдуть V-подібні чаші, тоді як з низькою — укорочені або формою дзвіночка. Щоб дізнатися яка форма підійде саме вам, зверніться до гінеколога, він не тільки правильно підбере менструальну чашу, але і відповість на всі супутні питання.

Як обрати розмір менструальної капи
Акції
До 5 сеансів LPG-масажу тіла в салоні «J`adore»
Київ, Ярославів Вал вулиця, 14Г
-60%
1650 грн
699.0 грн
До 10 сеансів LPG-масажу всього тіла в «Естетика»
Київ, Тургенєвська вулиця, 52-58
-80%
1800 грн
599.0 грн
Показати всі
16 акцій

Розмір має значення

Сьогодні існує велика різноманітність кап, але незалежно від бренду, всі вони представлені в двох або трьох розмірах. Міра менструальних чаш у різних виробників трохи відрізняється, але створюється спираючись на головні критерії (вік жінки, індивідуальні особливості будови організму, репродуктивний період).

Можна виділити усереднений варіант:

  • ультра маленька чашка S: близько 23 мл (діаметром 37-40 мм);
  • маленька чашка М: приблизно 28 мл (близько 41-43 мм);
  • чаша середня велика L: 34 мл (діаметр 44-47);
  • велика чашка XL: близько 42 мл (близько 47 мм).
Розміри менструальних чаш – який обрати для себе
Акції
До 12 занять фітнесом в студії «GlamShape»
Київ, Братиславська вулиця, 14Б
-49%
1050 грн
399.0 грн
До 16 занять фітнесом та стретчингом у «FitMotion»
Київ, Срібнокільська вулиця, 12
-58%
550 грн
279.0 грн
Показати всі
52 акцій

Читайте також: 
✔️ Як і навіщо тренувати інтимні м’язи 

М’яка або напівжорстка менструальна чаша?

Капи відрізняються не лише розміром, а й жорсткістю. Який варіант підійде саме вам? Все дуже просто: дівчатам до 30 років рекомендовані м’які моделі, спортсменкам та жінкам після 30 – жорсткіші. Чим жорсткіший матеріал, тим легше капа розкривається, будучи всередині і менше ризик протікання при активному способі життя.

Ми рекомендуємо звернутися до гінеколога, він точно підкаже розмір та яка чаша краще з урахуванням ваших індивідуальних особливостей.  

Вартість menstrual cup:

  • ціна на популярні «Satisfyer Feel Confident» варіюється від 200 до 450 грн.
  • чаші українського виробника «Мальва» коштують близько 125 грн.

Кожний виробник намагається створити свій дизайн: вони можуть бути різної форми і відрізнятися довжиною хвостика. Наприклад, капи американської компанії «Femmy Cycle» мають кришечку, що 100% виключає протікання. Китайці вигадали чашу, в якій хвостик відкривається, щоб рідина витікала з капи і не доводилося її часто витягувати. Насправді різниця мало відчутна і більше схожа на маркетинговий хід, вибирайте ту чашу, яка вам найбільше подобається, комфортна та зручна. 

Читайте також: 
✔️ Як розрахувати дні овуляції, щоб завагітніти 

Інструкція: як правильно використовувати капу

Перед першим використанням капу необхідно простерилізувати. Для цього достатньо прокип’ятити її в каструлі з водою протягом 5-7 хвилин або в мікрохвильовій печі 2-3 хвилини на потужності 800 Вт (як при стерилізації дитячої соски).

Як правильно стерелізувати гігієнічну капу
Акції
До 7 сеансів пресотерапії в кабінеті «BeBeauty»
Київ, Голосіївський проспект, 130/57
-64%
1200 грн
549.0 грн
До 5 сеансів пресотерапії у салоні «Арт стиль»
Київ, Леоніда Бикова бульвар, 7А
-67%
900 грн
299.0 грн
Показати всі
23 акцій

Як правильно ввести менструальний ковпачок

  1. Вимийте руки проточною водою з м’яким милом або засобом для інтимної гігієни.
  2. Складіть менструальну чашу, щоб ввести її у піхву. Для цього є кілька способів:
  • у вигляді бутона (натисніть пальцем на жорсткий край капи, загніть його всередину, щоб зменшити діаметр); 
  • С-подібний (вам потрібно скласти чашу навпіл по вертикалі); 
  • у формі сімки (сплюсніть чашу і загніть один край вниз).
Як правильно ввести менструальну чашу

3. Сядьте навпочіпки, на унітаз або біде, і не відпускаючи краю чаші введіть її у вагінальний канал. Менструальна капа має зайти повністю, але не глибоко. 

4. Обережно відпустіть пальці – ви відчуєте, як ковпачок розкрився. Якщо чаша не розкривається, обережно проверніть її всередині. 

Як правильно ставити менструальний ковпачок:

Акції
Складне фарбування волосся в студії «Compliment»
Київ, Академіка Каблукова вулиця, 25
-53%
1900 грн
999.0 грн
Однотонне фарбування волосся від І. Ніколаєва
Київ, Михайлівський провулок, 20
-46%
750 грн
509.0 грн
Показати всі
12 акцій

Як дістати капу?

Менструальну чашу слід спустошувати та промивати проточною водою з невеликою кількістю засобу для інтимної гігієни кожні кілька годин, залежно від фази циклу та рясності виділень (максимально до 12 годин). 

Щоб дістати ковпачок, прийміть зручне положення навпочіпки, максимально розслабте м’язи тазу і злегка натисніть пальцем на основу чаші, щоб нейтралізувати вакуум. Тільки після цього легко візьміть чашу двома пальцями та обережно її дістаньте. Можна загнути один край для легшого вилучення. Вміст вилийте, чашу промийте і можете знову вводити.

Як мити і стерелізувати менструальну чашу

Після завершення циклу менструальну чашу необхідно обов’язково простерилізувати та покласти у спеціальний мішечок.

Акції
Виграй літній відпочинок на віллі «Оберіг» у Східниці
Східниця (Львівська область), Бориславська вулиця, 30
-0%
0 грн
20 грн
Виграй SPA відпочинок на День Конституції у Буковелі
Поляниця (Івано-Франківська область), Вишня урочище, 338
-0%
0 грн
20 грн
Показати всі
239 акцій

Читайте також: 
✔️ Аналізи на гормони: які, коли і як правильно здавати
✔️ Менопауза: симптоми, наслідки, лікування
✔️ В який колір пофарбуватися, щоб виглядати стильно
✔️ Стильні короткі зачіски
✔️ Красиві зачіски на середнє волосся
✔️ Як красиво зібрати довге волосся
✔️ Карбоксітерапія – для красивої шкіри
✔️ Новинки дизайнів матового манікюру

А якими засобами особистої гігієни користуєтеся ви? І чи готові спробувати та перейти на менструальні капи? Діліться в коментарях.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *