Електронний рецепт на ліки: як отримати і на які препарати потрібен

Електронний рецепт на ліки: як отримати і на які препарати потрібен

Електронні рецепти на лікарські препарати з метою діджиталізації медичної системи в Україні почали вводити ще у 2021 році, але вже з 1 квітня 2023 року зробили їх обов’язковими для всіх рецептурних препаратів. Тепер 60% ліків в аптеці можна купити лише за електронним рецептом. Водночас було заявлено про перехідний період (до закінчення військового стану в Україні), коли аптеки ще відпускатимуть препарати і за паперовим, і за е-рецептом, а в регіонах, де ведуться активні бойові дії, – взагалі без нього. Розповідаємо, що таке електронний рецепт, хто і де його дає, чи можна отримати його онлайн і які ліки можна купити лише за призначенням лікаря.

Акції
Консультація лікаря у «Клініка первинної допомоги №1»
Запоріжжя, Леоніда Жаботинського вулиця, 39
-50%
250 грн
125 грн
Обстеження в уролога в «Поліклініка Сім'я»
Київ, Харківське шосе, 56
-65%
1190 грн
499.0 грн
Показати всі
26 акцій

Що таке електронний рецепт

Електронний рецепт – цифровий варіант звичайного паперового. Документ формується, зберігається та передається за допомогою електронної системи охорони здоров’я (ЕСОЗ).

Електронний рецепт – цифровий варіант звичайного паперового.

Де і як отримати електронний рецепт

Отримати е-рецепт можна у будь-якого лікаря (профільного чи сімейного) навіть без підписаної декларації. Головне, щоб в електронній системі охорони здоров’я було зареєстровано відповідний епізод (стан, скарги, з якими пацієнт звернувся за медичною допомогою).

Як це зробити?

  • Запишіться до лікаря в реєстратурі або онлайн через електронний кабінет Helsi.me.
  • На прийомі лікар внесе ваш епізод до електронної бази (як раніше вносили до картки) і на підставі скарг, результатів аналізів та поставленого діагнозу випише вам необхідні ліки.
  • На номер телефону, вказаний у декларації, прийде SMS-повідомлення з номером е-рецепту (16-значна цифро-літерна комбінація) та унікальним кодом ХХХХ для його погашення в аптеці. Також ви можете знайти всі виписані вам електронні призначення в персональному кабінеті Helsi.me.
  • На прохання пацієнта лікар може додатково роздрукувати інформаційну довідку, в якій міститься інформація про рецепт.
  • У разі відсутності світла та зв’язку або якщо у пацієнта немає мобільного телефону, лікар зобов’язаний роздрукувати спеціальну інформаційну пам’ятку, де будуть вказані всі необхідні деталі призначення, номер рецепту та код для його погашення в аптеці.
  • У е-рецепті лікар вказує діючу речовину (не торгову назву!), дозування, тривалість курсу та інструкцію з прийому препарату. В аптеці вам запропонують кілька варіантів препаратів, що містять вказану речовину. Якщо вони беруть участь у програмі «Доступні ліки», ви можете отримати їх безкоштовно або за частину вартості.
  • Отримавши номер та код, зверніться до аптеки, назвіть провізору номер рецепту та код погашення. Як правило, майже всі аптеки мають ліцензію, яка дозволяє відпускати препарати за е-рецептом. У спеціальному розділі на eHealth можна переконатися, чи належить до них обрана вами аптека і чи бере вона участь у програмі «Доступні ліки».

В рамках загальнодержавної програми «Доступні ліки» більше ніж 400 рецептурних препаратів можна отримати безкоштовно або частково сплативши їх вартість. До програми входять ліки для лікування серцево-судинних захворювань, діабету II типу та бронхіальної астми.

Так виглядає SMS-повідомлення з номером е-рецепту
Так виглядає SMS-повідомлення з номером е-рецепту

Також ви можете звернутися за консультацією та рецептом до лікаря через онлайн-сервіс телемедицини. Зверніть увагу, що консультація відбувається в телефонному режимі (або у форматі відеодзвінка), а антибіотики (крім ін’єкційних) виписуються лише за наявності лабораторно підтвердженої бактеріальної інфекції або якщо є обґрунтована підозра на її наявність. Підставою для видачі е-рецепта через сервіс телемедицини є офіційне заключення лікаря, до якого звернувся пацієнт. Сервіс телемедицини працює цілодобово і без вихідних, отже ви можете звернутися до нього в будь-який зручний для вас час.

Як отримати е-рецепт: покрокова інструкція
Як отримати е-рецепт: покрокова інструкція

Скільки діє електронний рецепт

Електронний рецепт має певний термін дії. Наприклад, психотропні препарати можна купити лише протягом 10 днів після того, як лікар їх виписав. Інші рецептурні ліки можна придбати протягом 30 днів після отримання призначення.

Скільки діє електронний рецепт
Скільки діє електронний рецепт

Повторне призначення

У разі хронічного захворювання та необхідності тривалого лікування або якщо пацієнт потребує продовження прийому препарату, повторний е-рецепт можна буде отримати онлайн.

Для цього потрібно звернутися до лікаря, можна вже дистанційно – по телефону чи у будь-якому з месенджерів. Але такий формат звернення працює лише в тому випадку, якщо в електронній системі охорони здоров’я раніше вже було створено епізод з описом причини первинного звернення та зафіксовано перше призначення ліків від лікаря. 

Повторне призначення препаратів за е-рецептом
Повторне призначення препаратів за е-рецептом

Які ліки відпускаються за рецептом 

Є кілька категорій препаратів, які можна придбати лише за призначенням лікаря. До них відносяться:

  • Антибіотики.
  • Протисудомні засоби.
  • Гормональні препарати (зокрема оральні контрацептиви).
  • Препарати для лікування серцево-судинних захворювань.
  • Деякі протигельмінтні засоби.
  • Ряд антигістамінних препаратів.
  • Кроворозріджуючі ліки.
  • Антидепресанти, нейролептики та релаксанти.
  • Стероїдні препарати.
  • Деякі знеболювальні засоби (зокрема ті, що містять активну речовину німесулід: «Німесил», «Аффіда» та аналоги).
  • Низка препаратів проти кашлю.
  • Деякі заспокійливі препарати.

Зверніть увагу, що з 1 липня 2023 року лікарські засоби, що входять до програми «Доступні ліки», відпускаються виключно за електронним рецептом. Це стосується всієї України за винятком прифронтових, окупованих територій і територій, де ведуться активні бойові дії, – тут, як і раніше, діє паперовий рецепт.

Акції
Діагностика урології в «Гармонія Здоров'я»
Київ, Ревуцького вулиця, 40В
-63%
640 грн
249.0 грн
Обстеження гінеколога в Академії Вашого Здоров'я
Київ, Бастіонна вулиця, 3/12
-53%
855 грн
399.0 грн
Показати всі
426 акцій

Читайте також:
? Як правиль здавати аналізи
? Здаємо аналізи на гормони
? Розшифрування аналізів крові
? Як швидко вилікувати нежить
? Підготовка до УЗД
? Що робити, коли болить серце
? Як знизити рівень холестерину
? Низький гемоглобін – що робити
? Про що каже біль справа
? Причини болю у лівому підребер’ї  

Ви вже користувалися електронним рецептом? Поділіться своїм досвідом у коментарях.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *