Як усунути неприємний запах взуття: топ найефективніших способів

Неприємний запах від взуття завдає серйозного дискомфорту його власнику, не кажучи вже про оточуючих. Причини появи неприємного запаху бувають різними, тож для того, щоб його видалити, знадобляться різні засоби.

Редакція Покупону розповідає, в чому основні причини появи амбре, як і чим прибрати поганий запах з взуття в домашніх умовах, як боротись із запахом поту, котячої або собачої сечі, що покласти у взуття, аби воно не смерділо, й яким засобом обробити, щоб позбутись запаху дешевої хімії.

Дівчина тримає в руках кеди, що погано пахнуть

Чому з’являється неприємний запах у взутті

Перш ніж почати боротися з поганим запахом від вашого взуття, слід розібратися, звідки він узявся, адже причин цього може бути кілька: 

  • Підвищена пітливість ніг – найпоширеніша причина появлення різкого амбре. За добу потові залози на стопах виробляють близько 200 мл поту! Сам по собі він не має запаху, але створює сприятливе середовище для розмноження бактерій, що живуть на шкірі. Вони й виробляють той самий неприємний аромат, який особливо часто докучає якщо ви постійно носите закрите взуття (шкіряне, замшеве, зі шкірзаму – не важливо) або шкарпетки з синтетики.
  • Неякісне взуття. Дешеве взуття, взуття зі штучних матеріалів на кшталт шкірзаму може спровокувати посилене потовиділення та різноманітні захворювання ніг, завдяки яким неприємний запах стане вашим одвічним супутником.
  • Грибок. Він з’являється внаслідок неправильної гігієни ніг, носіння чужого взуття, контакту з сирою землею або піском на пляжі, погано вимитою поверхнею душової (якщо вона спільна), порушень в імунній системі. Також він може виникнути завдяки тісному взуттю, яке натирає шкіру на стопах, створюючи мозолі та ранки – через них до організму може потрапити інфекція. Грибкові захворювання уразнюють шкіру стоп та нігті, внаслідок чого не тільки псують зовнішній вигляд ніжок та спричиняють суттєвий дискомфорт, але й викликають різкий огидний запах. В такій ситуації спочатку потрібно усунути першопричину запаху – грибок – адже без лікування цього неприємного захворювання прибрати неприємний аромат буде проблематично. Аби вилікувати грибок раз і назавжди, найліпшим виходом буде звернутися до спеціалістів, котрі допоможуть позбутися проблеми, а знижка Покупону допоможе заощадити на лікуванні до 65%.   
  • Порушення особистої гігієни. Нерегулярне миття ніг, рідка заміна шкарпеток та колготок, відсутність відповідного догляду за взуттям – все це не сприяє здоров’ю ніг та гарному запаху.
  • Патології та захворювання. Якщо ви помітили, що у вас підвищена пітливість ніг, з’явився неприємний запах, і навіть дотримання норм гігієни не допомагає від нього позбавитись, зверніться до лікаря на предмет хронічних захворювань (діабет, хвороби нирк, серцево-судинні проблеми) та здайте аналізи. А з Покупоном ви зможете не тільки здійснити ретельну перевірку здоров’я, але й заощадити на медицинських послугах зі знижками до 90%. 
  • Також, крім поту та різноманітних захворювань причинами виникнення сильного неприємного запаху з взуття можуть стати витівки ваших домашніх улюбленців, які справляють малу потребу на ваші туфлі, чоботи або кеди. Якщо винуватець неприємного запаху – маленьке кошеня, його варто привчити до лотка або унітаза, доки не пізно. Якщо дорослий кіт або кішка забула, що в неї є свій туалет, і почала регулярно помічати взуття, радимо проконсультуватися з ветеринаром – за допомогою Покупону ви можете зробити це, не виходячи з дому.
  • Вік взуття – старе взуття часто протягом свого «життя» насичується різними запахами, й суміш ця далеко не завжди є приємною.
  • Тривале невикористання та погані умови зберігання (сирість, затхлість).  
  • Взуття з секонд-хенду. Одяг та взуття, які виставляють на продаж в секонд-хендах, обробляють спеціальними дезінфікуючими засобами, які мають специфічний запах.
  • Нове гумове взуття також пахне доволі різко, особливо якщо це якісь дешеві китайські капці.

Спосіб усунення запаху з взуття напряму залежить від того, що стало причиною його з’явлення. Розберемо по поличках, як прибрати душок з улюблених черевиків, чоботів або балеток, кед чи кросівок, берц та бутсів.

Босі ноги, поряд з ними стоять туфлі

Як усунути та попередити пітливість ніг

З запахом поту не все так просто – для початку вам доведеться позбавитись від його першопричини, інакше як не чисть взуття, запах все одно буде в ньому з’являтися знов і знов.

Аби ніжки не потіли дуже сильно і не давали неприємний запах самі по собі, рекомендуємо вам: 

  • Купляти тільки якісне взуття з натуральних дихаючих матеріалів (шкіряне, замшеве, з текстилю), тим більш що на Покупоні ви можете знайти гарне жіноче, чоловіче, дитяче (для хлопчиків та дівчат) та спортивне взуття з прекрасним співвідношенням ціни та якості, та ще й з кешбеком, завдяки якому частина витрачених грошей повернеться на ваш рахунок і дозволить заощадити на подальших покупках.
  • Використовувати дезодоранти для ніг. Якісні, екологічні та повністю безпечні дезодоранти ви знайдете на Покупоні онлайн з кешбеком та доставкою до порогу від Нової Пошти. Гарні дезодоранти не містять ароматизаторів, барвників та аерозольного газу, швидко та ефективно усувають неприємні запахи, відновлюють природну мікрофлору та вбивають хвороботворні бактерії, а також запобігають появленню грибка. Використовуючи такі засоби, можете не боятися, що ваші ноги будуть пахнути, оскільки тривалість їхньої дії – 24 години. крім того, вони миттєво висихають та не залишають білих слідів на взутті та шкарпетках.
  • Народні засоби в якості альтернативи дезодорантам – тальк, соду або кукурудзяний крохмаль – аби знизити потовиділення та усунути сприятливі для розмноження бактерій умови.
  • Креми та мазі для усунення запаху та надмірної пітливості ніг: впоратись з проблемою допоможуть «5D Пять дней», «Паста Теймурова» для ніг від запаху та поту, «Чистостоп-Део» – крем від підвищеного потовиділення для рук та ніг.
  • Використовувати натуральне антибактеріальне мило, до складу якого входять ефірні олії чайного дерева, лаванди, біла глина та інші корисні компоненти, які мають антизапальні та бактерицидні властивості та нормалізують роботу потових залоз.
  • Для профілактики грибка – не користуватися спільними рушниками, чужим взуттям, у спільному душі, басейні або на пляжі завжди надягати капці, аби попередити зараження. 
  • Робити ванночки для ніг з такими лікарняними травами, як кора дубу, ромашка, календула. Також допоможуть ванночки з морської солі, міцного чаю, оцту та лимонного соку, які стануть відмінним доповненням до регулярного гігієнісного педікюру.
  • Надягати на ніч шкарпетки за натуральної шкіри, попередньо нанісши на шкіру стоп лавандову олію – вона регулює потовиділення та усуває неприємний запах.
  • Обливатися контрасним душем для нормалізації кровообігу, яка, в свою чергу, зменшить потовиділення. Читайте, як правильно загартовуватись в домашніх умовах.
  • Носити шкарпетки з натуральної бавовни або з мінімальним вмісто синтетики (не більше 25%, і чим менше, тим краще).
Ванночка для ніг

Чим прибрати запах поту з взуття і домашніх умовах

Пропонуємо вам найефективніші рецепти народних засобів, за допомогою яких можна нейтралізувати неприємний запах у взутті та повернути собі впевненість та спокій.

Чайні пакетики

Народний засіб, перевірений поколіннями, й надто добре знайомий військовослужбовцям – коли під рукою немає нічого крім найнеобхіднішого, а треба швидко вирішити проблему запаху поту, на допомогу приходять чайні пакетики. Вони добре вбирають в себе будь-які чужорідні запахи та дозволяють швидко позбутись неприємного аромату.

Чайні пакетики як спосіб позбутись запаху у взутті

Оцет або перекис водню

Добре допомагає вивести запах поту обробка взуття оцтом та перекисом. Якщо регулярно протирати внутрішню поверхню та устілку взуття ваткою з оцтом або перекисом водню, проблема неприємного запаху зникне. Однак, використовуючи даний метод, дуже важливо не переборщити з кількістю рідини, інакше потім доведеться сушити взуття.

Сода

Сода, як і чай, добре вбирає запахи, тому один з варіантів усунення неприємного запаху – насипати у взуття харчової соди, залишити на ніч, а вранці витрусити та насолоджуватись повною відсутністю смердючого душку.

Вплив температурою

Знищити ті самі бактерії, які, розмножуючись у взутті та на ваших ногах, створюють жахливий аромат, можна, якщо впливати на них холодом або сухим теплом. У першому випадку взуття слід виставити на ніч на вулицю (якщо там зима та мороз), або у холодильник, у другому – просушити феном або залишити сохнути на батареї. Також для теплої сушки рекомендують використовувати спеціальні електросушарки для взуття, які можна придбрати на Покупоні з доставкою від Нової Пошти до самого порогу. Який би варіант ви не обрали, не забудьте перед процедурою дістати з взуття устілки.   

Пральна машина

Прання у машинці допомагає не тільки відіпрати бруд, але й позбавитись від запаху. Цей спосіб можна застосовувати для спортивного взуття (кросівки, кеди з тканинним верхом, з кожзаму або зі штучної замші), а також домашніх капців, сланців з гуми, однак він не підійде для зимового, міхового, шкіряного та замшевого взуття (чоботи, черевики, туфлі). Не забудьте уточнити, який режим прання підійде для конкретного виду взуття, та використовуйте спеціальні мішечки для машинного прання взуття. 

Хлоргексидин

Хлоргексидин – лікарський антисептик. Засіб також можна використовувати для позбавлення від неприємного запаху поту у взутті. Аби ефективно вивести його, необхідно взяти розчин 0,05% та протерти їм взуття з усіх боків: зовні, всередині, включаючи устілки. Закінчивши обробляти, помістіть черевики, чоботи або туфлі та дайте їм постояти так десь чотири години, потім дістаньте та залиште ще на пару днів для повного просушування.

Обробка взуття

Спрей

Антибактеріальні спреї для взуття – ще один ефективний засіб боротьби з неприємним запахом: регулярне використання взуттєвих дезодорантів допомагає вбити всі шкідливі бактерії та запобігти появі смороду. 

Як позбутись смороду котячої або собачої сечі

На жаль, домашні улюбленці привносять в наш дім не тільки радість та гарний настрій, але й специфічні аромати, які не так вже і просто вивести, особливо якщо улюблений кіт (рідше – собака) вирішив облегшитись саме на ваші черевики або чоботи. 

Сморід котячої сечі відрізняється особливою різкістю, й вивести його доволі важко. Головне, що ви можете зробити, якщо тварина вибрала в якості туалету ваше взуття, це максимально швидко вжити відповідні заходи, тому що чим більше часу мине, тим менше у вас залишиться шансів відіпрати їдкий запах.

Кошеня та кеди

Що робити, якщо кіт помітив взуття:

  • Відразу промокніть рідину серветкою або сухою ганчіркою, яку не жаль.
  • Текстиль обробіть слабким розчином марганцівки (5-6 кришталиків на літр води) або темним господарським милом, аби продезінфікувати взуття та відмити залишки котячої або собачої сечі. 
  • Для шкіряного взуття краще використовувати кашицю з води та соди. Для темного взуття підійде йодистий розчин, розведений водою у пропорції 1:2. Для внутрішньої частини взуття можна використовувати хлоромісткі засоби на кшталт «Білизни» (розбавляти з водою у пропорції 1:10). Дуже важливо максимально швидко надати першу допомогу саме шкірі, замші та шкірзаму. Якщо цього не зробити, позбутися запаху не допоможе ані хімчистка, ані народні засоби, і нічого іншого, крім як позбавитись від  своєї улюбленої пари черевиків або чоботів назавжди.
  • Якщо мітку залишили на спортивному взутті з тканини, то після первинної обробки її можна випрати – у машинці або своїми руками.
  • Трапляються щасливі випадки, коли від витівки улюбленця страждає тільки устілка – в подібній ситуації слід витягти її та випрати, або замінити на нову.
  • Завершальний етап позбавлення від неприємного ефекту – обробка взуття спеціальним ветеринарним спреєм для нейтралізації запаху котячої сечі: він не тільки допоможе видалити залишки амбре, але й відіб’є в улюбленця бажання повторювати подібні «подвиги». Втім, якщо ви хочете на 100% бути впевненим, що казус більше не повториться, – тримайте взуття у спеціальній шафі або на поличці

Крім поту та результатів котячих та собачих каверз поганий запах можуть спровокувати й інші фактори: дуже різко пахне нове взуття, а також взуття, що довго лежало у сирому приміщенні, також дешеві китайські черевики, чоботи, кеди часто мають неприємний хімічний запах (гуми, клею). Чим обробляти таке взуття, якими засобами усунути запах та як прибрати запах плісняви та вогкості з взуття? Ділимося простими рецептами далі. 

Усуваємо запах сирості за допомогою нашатирного спирту та горілки

Нашатирним спиртом та горілкою можна усунути той самий запах плісняви, котрий з’являється у взутті, якщо вона тривалий час знаходилась у сирому приміщенні. Для якісного результату візьміть нашатирний спирт і горілку у співвідношенні 1:1, нанесіть отриману суміш на ватний диск або чисту ганчірку та ретельно протріть взуття з усіх боків. Аби вивітрити запах вогкості та нашатирю після обробки, залиште взуття сушитись у добре провітрюваному місці (скажімо, на балконі).

Позбавляємось від запаху гуми та клею

Щоб видалити неприємний хімічний запах нового взуття, до складу якого входить гума, можна використати один з цих нескладних способів:

  • Вивітрити взуття на балконі, головне, щоб зовні було достатньо прохолодно та вітряно. 
  • Використовувати адсорбенти: соду, активоване вугілля, білу глину (її можна придбати в зоомагазині або магазині побутової хімії), дитячу присипку, чайні пакетики (як у випадку з позбавленням від поту).
  • Покласти у взуття листя м’яти, шалфею, подрібнену кору дубу – вони однаково ефективні як у свіжому вигляді, так і у висушеному. Висушені трави краще помістити у полотняні або лляні мішечки, аби не довелось потім довго витрушувати з туфлів дрібне лушпиння.
  • Помити взуття мильним розчином та протерти його ганчіркою, змоченою у перекису водню.
Миття взуття

Як прибрати сильний запах із секонд-хенду

Запах, який так часто виявляють на взутті, придбаній у секонд-хенді, – дуже специфічний та неприємний. Цей сморід складно переплутати з чимось ще. Одяг та взуття, який поступає у вітчизняні секонд-хенди з Європи, обробляють формальдегідом та бромистим метилом – дешевими токсичними антисептиками. Аби позбутись амбре та захистити своє здоров’я від впливу хімікатів, є кілька дієвих способів.

  • Можна вивітрити взуття на балконі – головне, щоб на вулиці було достатньо прохолодно, але не сиро.
  • Використання натуральних адсорбентів: чай, сіль, кавові зерна або шматочок тканини, просочений туалетною водою або 9%-им оцтом.
  • Допоможуть позбутись їдкого запаху та продезінфікувати взуття пароочищувачі (для кращого ефекту до резервуару з водою можна додати пару крапель ефірних олій, головне під час відпарювання не забути одягнути респіратор або марлеву маску). Пароочищувачі та праски-відпарювачі ви знайдете на Покупоні за приємними цінами і з кешбеком, який дозволить вам отримати назад частину витрачених грошей та зберегти їх на особистому рахунку для інших покупок. 

Найголовніше у процесі видалення неприємного запаху з взуття – слідкувати за тим, аби обраний вами засіб відповідав матеріалу, з якого воно виготовлене, тому, обираючи спосіб обробки, будьте уважні!

Чи стикалися ви з проблемою неприємного аромату з взуття? Як боролися з проблемою? Можливо, ви знаєте ще якісь ефективні методи усунення поганого запаху. Діліться в коментарях!

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *