Ларингіт: симптоми та лікування запалення гортані

Ларингит: симптомы и лечение воспаления гортани 

Ларингіт – поширене захворювання, що часто викликає біль у горлі при ковтанні та розмові, провокує тимчасову втрату або осиплість голосу. BlogPokuponTeam розповість, чому виникає ларингіт, які його причини та симптоми, до якого лікаря звертатися та як лікувати запальний процес.

Акції
Консультація у отоларинголога у центрі «Прайм+»
Вишневе, Святошинська вулиця, 27Б/70
-48%
490 грн
279.0 грн
Обстеження у отоларинголога у «Країна Здоров'я»
Васильків (Київська область), Грушевського вулиця, 26
-34%
550 грн
379.0 грн
Показати всі
9 акцій

Що таке ларингіт

Ларингіт – це запалення слизової оболонки гортані, спричинене найчастіше патогенними мікроорганізмами або застудою. Супроводжується набряком та подразненням голосових зв’язок. Може виникати як самостійно, так і бути частиною ширшого запального процесу у верхніх дихальних шляхах.

За перебігом, тривалістю та характером ларингіт буває гострий і хронічний:

  • Гострий ларингіт розвивається швидко внаслідок інфекції (застуди, грипу). А також через механічне подразнення, наприклад, при гучному та тривалому крику або від сильного переохолодження. Запальний процес вражає як всю слизову оболонку гортані, так і тільки слизову оболонку надгортанника, стінок підголосової порожнини і голосових складок. Без правильного лікування постійні рецидиви призводять до хронічного стану.
  • Хронічний ларингіт протікає повільно і розвивається на тлі тривалого запалення в носі або придаткових пазухах, глотці, через рецидиви гострої стадії, а також при регулярному впливі подразнюючих факторів, таких як куріння, алергії, зловживання алкоголем або часте вдихання агресивних хімічних речовин. Захворювання нерідко зустрічається у співаків, вчителів, ораторів та всіх, хто регулярно багато розмовляє та напружує голосові зв’язки. Хронічна важка форма ларингіту може призвести до патологічних змін горла та провокувати утворення ракових пухлин, тому так важливо вчасно розпочинати лікування.
Акції
Обстеження у терапевта з ЕКГ у «Pharmaclinic»
Київ, Бастіонна вулиця, 2/1
-61%
590 грн
299.0 грн
Невропатолог або терапевт у клініці «Медпроф»
Київ, Вишгородська вулиця, 31
-57%
500 грн
239.0 грн
Показати всі
26 акцій

Види ларингіту

Запалення при ларингіті
Запалення при ларингіті
  • Катаральний (інфекційний) – є найменш тяжкою формою захворювання. Характеризується появою захриплості, легким кашлем та відчуттям сухості у горлі.
  • Гіпертрофічний – виражений сильніше, супроводжується сильнішою захриплістю, кашлем та відчуттям сухості. Він може спричиняти появу невеликих вузликів чи утворень на голосових зв’язках й іноді виникає у дітей через гормональні зміни.
  • Атрофічний – характеризується стоншенням слизової оболонки гортані та проявляється сухістю у роті, інтенсивним кашлем та хрипотою голосу. У разі посилення кашлю іноді спостерігається кровохаркання. Зазвичай розвивається через надмірне вживання пекучих приправ та спецій.
  • Дифтерійний – розвивається через інфекцію, що проникає з мигдаликів у горло. На слизовій оболонці утворюється біла мембрана, яка може блокувати дихальні шляхи.
  • Туберкульозний – провокується потраплянням бактерій туберкульозу з легенів. У тканинах гортані виникають бугристі вузлики та потовщення, які можуть пошкодити гортанний хрящ та надгортанник.
  • Сифілітичний – пов’язаний з сифілісом, розвивається як його ускладнення. Він супроводжується утворенням виразок та слизових бляшок. На третій стадії сифілісу можуть з’явитися рубці, що ушкоджують голосові зв’язки, а це призводить до постійної хрипоти.

У дітей ларингіт може розвинутись у небезпечній формі – стенозуючий ларинготрахеїт. Внаслідок стенозу голосовий просвіт маленької дитячої гортані може звузитись настільки, що повністю перекриває доступ повітря для дихання. Без невідкладної допомоги можливий летальний кінець – ядуха. Якщо помітили у дитини, особливо до 6 років, перші ознаки ларингіту – негайно звертайтеся до лікаря за призначенням лікування.

Акції
Консультація педіатра у «Сlinic Dr.Sosnovenko»
Київ, Новомостицька вулиця, 15
-33%
400 грн
269 грн
Консультація педіатра і дерматолога у «SovaKlinik»
Київ, Голосіївський проспект, 17
-50%
700 грн
350.0 грн
Показати всі
8 акцій

Симптоми ларингіту

Як зрозуміти що у вас ларингіт – симптоми
Як зрозуміти що у вас ларингіт – симптоми

Гостра форма ларингіту супроводжується загальним погіршенням стану, підвищенням температури, виснаженням організму та загальною слабкістю. У разі, коли ларингіт розвивається у надгортаннику або задній частині гортані, з’являються болі при ковтанні та розмові, а голос стає хрипким та сиплим. Дихання ускладнюється через звуження голосової щілини, викликане спазмом, набряком або, в окремих випадках, абсцесом.

У загостреній формі ларингіту пацієнт відчуває сухість, першіння і печіння в горлі. Спочатку кашель сухий, але потім мокротиння починає відкашлюватися. Голос стає хрипким, сиплим чи навіть тимчасово зникає. Можуть спостерігатися болі при ковтанні, головний біль і легке підвищення температури. Зазвичай при правильному лікуванні симптоми ларингіту проходять протягом 7-10 днів.

Хронічний ларингіт проявляється низкою симптомів, включаючи хрипоту, швидку стомлюваність голосу, відчуття першіння та тиску в горлі, що провокує постійний кашель. У період запалення симптоматика посилюється та стає більш вираженою.

Особливо небезпечним для дітей є хибний круп, при якому симптоми виникають раптово, часто під час сну. Дитина може прокинутися в сильному поті, виявити занепокоєння, дихання стає утрудненим і галасливим, при цьому губи можуть синіти. Характерний сильний, хрипкий кашель. Приступи ларингіту можуть повторюватися кілька разів за ніч та наступні ночі. Температура при цьому залишається нормальною. При підозрі на хибний круп у дітей потрібно негайно звернутися до педіатра. Якщо напад застав батьків зненацька посеред ночі – терміново викликайте швидку.

Акції
Консультація у отоларинголога у центрі «Прайм+»
Вишневе, Святошинська вулиця, 27Б/70
-48%
490 грн
279.0 грн
Обстеження у отоларинголога у «Країна Здоров'я»
Васильків (Київська область), Грушевського вулиця, 26
-34%
550 грн
379.0 грн
Показати всі
3 акцій

Хто лікує ларингіт – діагностика

Хто лікує ларингіт – діагностика

Лікуванням ларингіту у дорослих та дітей займається лікар-отоларинголог. Для діагностики лікар проводить фізичний огляд горла, голосових зв’язок, пальпує лімфовузли, збирає анамнез хворого. У деяких випадках необхідна:

  • Ларингоскопія.
  • Ендоскопія.
  • Стробоскопія.
  • Біопсія.

Після підтвердження діагнозу ЛОР призначає ефективне лікування залежно від причини хвороби та віку пацієнта.

Акції
Консультація педіатра і дерматолога у «SovaKlinik»
Київ, Голосіївський проспект, 17
-50%
700 грн
350.0 грн
Консультація педіатра у «Сlinic Dr.Sosnovenko»
Київ, Новомостицька вулиця, 15
-33%
400 грн
269 грн
Показати всі
9 акцій

Як лікувати ларингіт

Щоб вилікувати ларингіт, необхідно дотримуватися деяких обмежень і рекомендацій лікаря:

  • Не можна розмовляти, навіть пошепки.
  • Потрібно уникати гострої та холодної їжі.
  • Відмовитися від куріння та алкоголю.
  • Пити багато теплої рідини.
  • Регулярно провітрювати приміщення.
  • Дихати через ніс.

У разі загострення симптомів можна прикласти на шию зігріваючий компрес. Якщо на слизовій оболонці утворюється кірка – ковтати по 1 г оливкової, персикової або обліпихової олії щодня протягом тижня.

Для зняття запалення у дорослих лікарі призначають антибіотики у вигляді спрею, інгаляцій або таблеток (Граммідін С, Доритрицин). Якщо захворіла дитина, тоді антибіотики не призначаються, оскільки можуть негативно вплинути на молодий організм. Щоб усунути неприємні симптоми дітям призначають полоскання, компреси та інгаляції. Для розрідження мокротиння та усунення сухості горла рекомендують пити теплу лужну мінеральну воду або з додаванням молока.

Інгаляції при ларингіті
Інгаляції при ларингіті

Для лікування хибного крупа дітям призначають муколітики (відхаркувальні засоби) на кшталт Амброксол, Лазолван, Амбробене. Також можна пити тепле молоко, робити теплі ванни для ніг, прикладати на шию зігріваючі компреси або гірчичники. Перша допомога при нападі задухи: доторкнутися до задньої стінки глотки шпателем або чистою ложкою. Якщо не впевнені, що можете це зробити або така маніпуляція не допомагає – викликайте швидку. У лікарні дитині проведуть ларингоскопію та нанесуть судинозвужувальний препарат на слизову оболонку в області під зв’язками. У серйозніших випадках потрібна трахеотомія – хірургічне розсічення трахеї для відновлення прохідності дихальних шляхів.

Методи лікування хронічного катарального ларингіту полягають в інгаляціях з використанням масляних та лужних розчинів. При хронічному гіпертрофічному ларингіті зазвичай проводиться операція з видалення тканин, що розрослися. При цьому типі захворювання необхідно регулярно відвідувати лікаря, оскільки гіпертрофічний ларингіт може стати причиною раку.

Гостра форма ларингіту лікується протягом тижня, за дотримання всіх рекомендацій лікаря. Якщо хворобу запустити, вона переходить у хронічну форму, а хронічний перебіг запалення вилікувати вже не просто і не завжди можливо. Тому, якщо відчули перші симптоми – звертайтеся до лікаря та бережіть своє здоров’я.

Акції
Аналізи у мережі лабораторій «Дніпролаб»
Київ, Ялтинська вулиця, 8
-40%
180 грн
108.0 грн
Аналіз визначення COVID-19 в мережі «Ескулаб»
Київ, Олександра Довженка вулиця, 3
-25%
200 грн
178.0 грн
Показати всі
89 акцій

Читайте також:
✔️Як вилікувати сухий кашель
✔️Лікування кашлю залежно від причини
✔️Як позбутися нежитю
✔️Що робити, якщо болить горло
✔️Чим підвищити імунітет
✔️Куди поїхати у листопаді
✔️Як змінювати режим зима-літо на вікнах
✔️Модний осінній манікюр

А який ларингіт турбував вас і чи зверталися ви до лікаря? Діліться у коментарях.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *