Регулювання пластикових вікон: як змінити режим з літнього на зимовий і навпаки

Регулювання пластикових вікон: як змінити режим з літнього на зимовий і навпаки

Металопластикові склопакети красуються мало не на кожному вікні багатоповерхівок і приватних будинків – настільки міцно вони зміцнилися в житті людини завдяки своєму естетичному зовнішньому вигляду, невибагливості у догляді, хорошого рівня термо- і звукоізоляції, високим експлуатаційним якостям і довговічності. А ще їх не треба (по-старому) утеплювати ватою або поролоном. Конструкція пластикових вікон і так передбачає достатню герметичність. Однак чи знали ви, що вчасно встановивши режим «зима», ви можете досягти ще більшого енергозбереження? Як це зробити власноруч – читайте в нашій статті.

Акції
Знижка на дизайн-проект житла в «Art House Studio»
Київ, Перемоги проспект, 43А
-78%
0 грн
299.0 грн
Хімчистка одягу чи ремонт взуття в «Цех»
Бориспіль, Київський Шлях вулиця, 67
-30%
400 грн
279.0 грн
Показати всі
6 акцій

Режими функціонування металопластикових вікон

Деякі металопластикові вікна – з сучаснішим класом фурнітури – мають функцію регулювання за сезонами. Це дозволяє переключити вікна в один із кількох експлуатаційних режимів:

  • Зимовий – забезпечує кращі енергозберігаючі показники металопластикового вікна при знижених температурах за рахунок більшої щільності примикання рами до стулки. Такий режим моментально позначається на утепленні квартири і будинка.  
  • Літній – дозволяє повітрю краще циркулювати і виробляти мікропровітрювання в кімнаті за рахунок меншого примикання стулки до рами.
  • Стандартний режим, коли ексцентрик (цапфа) – торцева втулка, яка потрібна для замикання конструкції – зафіксований посередині, і щільність прилягання стулки до рами середня. Стандартний режим забезпечує помірну вентиляцію та запобігає зайвому навантаженню на ущільнювач.
Режими функціонування металопластикових вікон
Акції
Від 2 ночей з сніданками і SPA в комплексі Карпати
Мигово (Чернівецька область), Буковинська вулиця, 178
-45%
8700 грн
5599.0 грн
Від 3 ночей SPA-відпочинку в «VitaPark Карпати»
Жденієво (Закарпатська область), Шевченка вулиця, 257
-15%
9243 грн
7855.0 грн
Показати всі
79 акцій

Навіщо потрібна зміна режиму зима-літо на пластикових вікнах?

Основний аргумент на користь своєчасної зміни сезонних режимів – продовження терміну експлуатації пластикового вікна. На холод і спеку матеріал реагує стисненням і розширенням відповідно. Регулюючи фурнітуру, ви міняєте щільність, з якою стулка прилягає до рами, і тим самим знос ущільнювача і кріплення знижується.

Не залучаючи фахівців і переставивши режим самостійно, можна також вирішити такі проблеми з вікнами:

  • Тягне з вікна – переведіть його на режим «зима», і холод чи пил вам не будуть страшні.
  • Відкриття та закриття потребує особливих зусиль: можливо, вікно заклинило у положенні провітрювання, і, відрегулювавши положення цапф, ви усунете неполадку.
  • Провисло вікно – що можливо, коли петлі вже зношені. Можна відразу змінити фурнітуру, але спочатку спробуйте відрегулювати, підтягти, перевівши на режим зими і посиливши притиск, це може спрацювати на якийсь час. Якщо не допомогло, викликайте віконного майстра.

Фахівці рекомендують проводити регулювання вікон двічі на рік. З настанням сильних холодних дощів наприкінці осені встановлюється зимовий режим. На літній режим вікна бажано переводити приблизно наприкінці квітня, коли на вулиці встановлюється температура близько 20°. Переналаштовувати вікно на літо обов’язково, оскільки в зимовому дуже швидко зношується ущільнювач, що призводить до порушення герметичності.

Як зрозуміти, чи можна поміняти режим

Щоб визначити, чи можете ви переводити вікна з «літа» на «зиму», відкрийте стулку та огляньте її бічну частину.

Сам процес налаштування полягає в повороті ексцентриків (цапф). Якщо цапфа овальна, або в ній є отвір для шестигранного ключа або викрутки-зірочки, найімовірніше така система передбачає перемикання і налаштування режимів на літній/зимовий час.

Також зверніть увагу на бренд – з більшою ймовірністю можливість зміни режиму буде присутня у фурнітури від зарубіжних виробників: Maco, Aubi, GU, Sieqenia, Roto.

Ексцентрик (цапфа) на вікні
Акції
Знижка 40% на всю піцу в «Happy Pizza»
Київ, Олени Теліги вулиця, 13/14
-40%
0 грн
30 грн
Знижка 50% на шашличні сети від Шашлик від Рафаеля
Київ, Миколи Закревського вулиця, 51/2
-50%
0 грн
50.0 грн
Показати всі
70 акцій

Як перевести вікна в зимовий режим власноруч: покрокова інструкція

  1. Визначте, як розташовані ексцентрики – вам потрібно буде переставити кожен з них. Чим більше вікно, тим більше на ньому ексцентриків, але найчастіше їх три: на бічній стороні, де розташована ручка, і по одній вгорі і внизу вікна.
  2. Протріть кожну деталь фурнітури, очистіть її від пилу і мастила, щоб ексцентрики легше проверталися.
  3. На поверхні ексцентрику знайдіть мітки, за якими можна визначити режим роботи фурнітури. Якщо він овальний, зверніть увагу, як він розташовується відносно горизонту.
  4. Проверните ексцентрик шестигранним ключем, викруткою або плоскогубцями (якщо він овальної форми). Якщо ви переводите вікно на зимові налаштування, то мітка повинна дивитися в бік приміщення, а овальна цапфа – розташовуватися горизонтально.
Як перевести вікна в зимовий режим власноруч

Докладну інструкцію про те, як переналаштувати вікно з літнього режиму на зимовий і навпаки, дивіться на відео.

Двері на балконі: переклад з зимового режиму на літній

Налаштувати балконні металопластикові двері, змінити силу її прилягання до ущільнювача і перевести з зимового режиму на літній можна самому. Зробити це дозволяє наявність одного з 4 типів притискних систем:

  • Ексцентрики, які можна обертати.
  • Приховані петлі, з боку яких здійснюється притиск.
  • Відповідна планка, яка зміщується.
  • Петлі з регульованим притиском.

Найчастіше виробники використовують перші два варіанти конструкцій, 3 і 4 варіанти складніше технологічно і використовуються рідко.

Акції
Чоловіча стрижка та корекція бороди у «Липський»
Київ, Мечникова вулиця, 5
-40%
200 грн
129.0 грн
Стрижка, укладка, корекція бороди в «Mr.Colt»
Київ, Левка Лук'яненка вулиця, 21, корпус 14
-40%
550 грн
329.0 грн
Показати всі
26 акцій

Як відрегулювати балконні двері на зимовий та літній період

На знову встановлених дверей цапфи зафіксовані в середньому положенні. Поки ущільнювач новий, система досить герметична і переводити її на «зимові рейки» особливо не має сенсу. На час теплого періоду систему потрібно підкрутити так, щоб максимально послабити притиск.

Обертаючи ексцентрик від себе, ви підсилюєте примикання і здійснюєте переведення фурнітури двері на «зиму», а до себе – налаштовуєте літній положення. Зробити це вийде і без інструменту, руками відтягнувши цапфу на себе, але можна використовувати шестигранний ключ або плоскогубці – це залежить від конфігурації системи. Тільки з плоскогубцями сильно не старайтеся, щоб не деформувати фурнітуру.

Для визначення щільності прилягання по периметру за орієнтир візьміть мітку на ексцентрики. Якщо двері правильно відрегульована і в однаковій мірі стикається з усією коробкою, то можна просто встановити мітки всіх цапф в однакове становище.

Як перевірити, чи правильно вам вдалося налаштувати двері? Візьміть звичайний аркуш паперу, акуратно затисніть його між рамою та стулкою, поверніть ручку, а потім спробуйте витягнути – у літньому режимі папір витягуватиметься з зусиллям, але не рватиметься, у зимовому не повинен витягуватися взагалі.

Переставлення на балконній двері режим зима-літо
Акції
Цілий день розваг у мережі парків «Fly Park»
Київ, Оболонський проспект, 21Б
-30%
250 грн
175.0 грн
Вхідний квиток до парку розваг «Мадагаскар»
Київ, Степана Бандери проспект, 34В
-43%
210 грн
119.0 грн
Показати всі
224 акцій

Для визначення щільності прилягання дверей по периметру за орієнтир візьміть мітку на ексцентрики. Якщо двері правильно відрегульована і в однаковій мірі стикається з усією коробкою, то можна просто встановити мітки всіх цапф в однакове становище.

Як перевірити, чи правильно вам вдалося налаштувати двері? Візьміть звичайний аркуш паперу, акуратно затисніть його між дверима і ущільнювачем, поверніть ручку, а потім спробуйте витягнути – папір повинна витягувати із зусиллям, але не рватися.

Дивіться відео про регулюванню балконних дверей.

Як бачите, налаштувати металопластикове вікно або балконні двері на один з сезонних режимів – руками, шестигранником або іншим інструментом – не складно. Важливо також пам’ятати про своєчасне технічне обслуговування ваших вікон (мастило, заміна ущільнювачів, фурнітури) – це значно продовжує термін їх служби.

Читайте також:
? Як заощадити на опаленні будинку і квартири
? Кращі способи економити воду
? Лайфхаки для економії електроенергії
? Модні образи осінь-зима 2023-2024
? Стильні стрижки для жінок
? Цікаві місця на Західній Україні
? Мікроструми для обличчя – швидке омолодження

А на ваших вікнах передбачено перехід на літнє та зимове положення? Чи вийшло переключити пластикові вікна на зимовий режим, і чи є помітний ефект?  Діліться в коментарях.

5 коментарів
  • Алла

    Вітаю, а де подивитися чи в мене на вікнах є функція переведення вікон у зимовий чи літній режим?

    • {:ru}Татьяна Софиенко{:}{:uk}Тетяна Софієнко{:}

      Алла, вітаємо, відчиніть вікно і перевірте, чи є на торці ексцентрики, а по периметру вікна – планки. Якщо так, то тоді можна змінити режим пластикового вікна на зимовий або літній, залежно від сезону. Дякуємо, що читаєте наш блог ?

  • Ольга

    Чудова стаття про регулювання вікон )

    • {:ru}Татьяна Софиенко{:}{:uk}Тетяна Софієнко{:}

      Ольга, дякуємо, що читаєте наш блог і за коментар ?

  • Антон

    Ухты, я посмотрел, у меня тоже видете ли так можно делать, и никто из мастеров главное это не говорили когда устанавливали окна.. Буду знать на будущее)

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *