Як вибрати ідеальну млинцеву сковороду

Хто не любить млинці? Тоненькі, мереживні, підсмажені, з начинкою і без, з солодкими соусами, джемом, медом і звичайно з ікрою, млинці обожнюють всі, від мала до велика. Але ось як посмажити ідеальний млинець, щоб він танув у роті? Звичайно, необхідна правильна млинцева сковорідка, щоб тісто не прилипало, а швидко і рівномірно обсмажувалося з мінімальною кількістю жиру. На ринку багато пропозицій млинцевих девайсів: чавунні, алюмінієві, мідні, з керамічним, спеціальним антипригарним і навіть мармуровим покриттям… Але яка з них – ідеальна? #PokuponBlogTeam розбиралася, як не помилитися з вибором і купити найкращу сковорідку для млинців.

Акції
Показати всі
8 акцій

Читайте в нашому огляді:

Чавунні сковорідки для млинців

Чавунний посуд виробляють ось уже понад тисячу років. Незважаючи на появу сучасніших матеріалів, сковорідки з чавуну як і раніше затребувані і популярні у кухарів усього світу, і не дарма.

Чавунна сковорода

У цього матеріалу є незаперечні переваги: 

  1. Добре проводить і утримує тепло. Сковорода з чавуну має товсте дно, нагрівається рівномірно, а значить млинець буде добре просмажуватися.
  2. Посуд з чавуну годиться для будь-якого виду плит, включаючи відкритий вогонь.
  3. Довгий термін служби. Можна сказати, вічний. Чавунною сковорідкою можна користуватися десятиліттями, і вона не втратить свої якості. 
  4. Антипригарність. Чавун, мабуть, єдиний матеріал, якому не потрібна антипригарная захист. При дотриманні простих правил догляду, млинці до такої сковороди не прилипають, і з роками її антипригарні властивості підвищуються. Вся справа в тому, що чавун – пористий матеріал і буквально вбирає жир, який накопичується, утворює свого роду антипригарне покриття.
  5. Стійкість до зносу, температурних стрибків. Перевертаючи млинці в чавунній сковорідці, можна використовувати металеву лопатку.
  6. Невисока вартість чавунних сковорідок – в середньому 250 грн.

Є у чавуну і свої особливості, сковороди з такого матеріалу:

  1. Сковороди з такого матеріалу досить важкі, до 3 кг.
  2. Тільки що куплену нову сковороду перед першою експлуатацією потрібно підготувати. Вимийте посуд теплою водою з миючим засобом, добре витріть, змастіть поверхню рафінованим рослинним маслом і протягом 30 хвилин прожарте в духовці при 200 градусах. При такій температурі масло, що заповнило мікропори в чавуні, утворює тверде захисне покриття, по суті –  антипригарне. Остудіть сковороду, протріть сухою серветкою і можете користуватися.
  3. Чавунні сковорідки вимагають, хоч і простого, але певного догляду: при митті не використовувати засоби проти жиру – вони розчинять жирну антипригарну плівку, мити простою водою, просушувати і прожарювати на плиті; не зберігати їжу в сковорідці (жир, накопичений в порах чавуну, може зіпсувати смак їжі); не кидати на підлогу – сковорода може пошкодитися від удару.

При купівлі млинцевої сковороди з чавуну, звертайте увагу на наступні деталі:

  • Поверхня, на якій ви будете смажити млинці, не повинна мати щербини, напливи, мікро поглиблення. Невелика шорсткість припустима і не вплине на антипригарні властивості.
  • Низькі борти (не вище 2 см) – для зручності перевертання млинців. Це стосується будь-якої млинцевої сковорідки, не тільки чавунної.
  • Діаметр дна – на ваш вибір, тільки врахуйте: чим більше розміри сковороди, тим вона важча. Для чавунної цей фактор має велике значення. Для млинців з начинкою оптимально брати сковороду діаметром 24-26 см, для пишних і маленьких – від 15 до 22см.
Млинці

При смаженні пухких млинчиків особливих вимог до висоти бортів сковороди немає.  Для них підійде будь-який варіант чавунних сковорідок.

Читайте також: Найкращі сервіси доставки їжі в Києві, Львові, Харкові, Дніпрі, Одесі

Алюмінієва або сталева сковорідка з покриттям

Харчовий алюміній і нержавіюча сталь – найпоширеніші матеріали виготовлення сковорідок. І той, і інший не схильні до корозії. Який матеріал все-таки краще, алюміній або сталь, сказати однозначно не можна. В даному випадку більш важливе значення має якість внутрішнього покриття. Як алюмінієва, так і сталева сковорода не можуть похвалитися антипригарними властивостями. Тому млинцеві девайси з цих матеріалів покриваються зсередини захисним шаром, який потрібно берегти від ушкоджень.

Вибираючи млинцеву сковорідку, також звертайте увагу на товщину дна: для нержавійки – не менше 2 мм, для алюмінію – не менше 5-6 мм. Якщо цей параметр менше, сковорідка з часом може деформуватися під впливом високих температур.  Особливо це стосується алюмінію, матеріалу дуже м’якого. Але є і незаперечна перевага: за вагою цей матеріал більш легкий, а тому алюмінієва сковорідка зручніше у використанні, ніж сталева. Загалом, вибір за вами, а ми розповімо докладніше про антипригарні покриття.

Алюмінієва сковорода

Внутрішнє покриття робить дно і стінки сковорідки товщими і забезпечує їй антипригарні властивості, що особливо важливо для випічки млинців. Покриття буває керамічне, тефлонове, гранітне, мармурове. Щоб підібрати найбільш оптимальне, враховуйте плюси і мінуси кожного.

Тефлонове покриття

Найбільш часто використовуваний тип покриття у виробництві алюмінієвого та сталевого посуду, в тому числі сковорідок. Споживачі віддають перевагу саме цей тип покриття, тому що:

  1. У такому посуді можна готувати практично без жиру: млинці не прилипають, а скибочки м’яса і риби буквально ковзають по поверхні такої сковороди.
  2. Чудові антипригарні властивості тефлону.
  3. Невисока вартість: середня ціна – від 350 грн.
Тефлонове покриття

Мінуси антипригарних тефлонових сковорідок:

  1. Особливі вимоги щодо експлуатації: покриття чутливе до дії абразивів, металевих лопаток і інших кухонних приналежностей. Тому, очищати таку сковороду потрібно м’якою губкою з рідким миючим засобом, а перевертати млинці слід дерев’яною, пластиковою або силіконовою лопаткою. І ще один момент: від перепадів температур покриття руйнується, тому розпечену сковороду не можна ставити під струмінь холодної води, спочатку нехай посуд охолоне. Ну і, природно, не можна залишати порожню сковорідку на плиті: при сильному нагріванні вона деформується і гнеться.
  2. Є думка, що при наявності пошкоджень на покритті при нагріванні можуть виділятися токсичні речовини, особливо якщо посуд не сертифікований і покриття неякісне. Це привід купити сковороду з сертифікатом якості, а під час використання ставитися до посуду дбайливо. 
  3. Тефлон не можна піддавати сильному нагріванню, бо високі температури сприяють його руйнуванню і виділенню шкідливих речовин. Мається на увазі процес смаження, коли сковорідка настільки перегріта, що з неї валить дим від згорілого масла або ви зовсім забули її, бідну, на плиті. В інших випадках, при нормальній експлуатації та за умови наявності сертифіката якості, сковорода навряд чи завдасть шкоди здоров’ю.

Як вибрати правильну тефлонову сковороду для млинців? Дотримуйтесь таких правил:

  • Віддавайте перевагу середньому за вагою кухонному начинню. Антипригарна сковорода не повинна бути занадто легкою, інакше дуже скоро вона піддасться деформації.
  • Товщина дна повинна бути не менше 0,5 см, особливо тонкі сковорідки не підходять для електричних плит, тільки для газових: дно з часом викривлюється, і під час смаження на плоскій поверхні сковорода буде прогріватися нерівномірно.
  • Уважно вивчіть поверхню сковороди на предмет відколів і подряпин: ушкоджень бути не повинно.

Керамічне покриття

Покриття сковорідок і іншого посуду керамікою – один з найбільш екологічних і безпечних способів забезпечити їм антипригарні властивості і рівномірний нагрів. Також, керамічне покриття має ряд інших переваг:

  1. Можливість готувати з мінімальною кількістю жиру.
  2. Міцність, довгий термін служби.
  3. Естетичний зовнішній вигляд.
  4. Легкість догляду: дати сковороді охолонути і очистити губкою для посуду в теплій воді.
  5. Недорога ціна: в середньому 300 грн.
Керамічне покриття сковороди

З особливостей можна назвати:

  1. Не любить сильних перепадів температур.
  2. При ударі об тверду поверхню можуть утворитися подряпини і інші пошкодження.
  3. Незважаючи на більшу, ніж у тефлону, стійкість до подряпин, під час приготування їжі в посуді з керамічним покриттям все-таки варто користуватися дерев’яними або пластиковими кухонними аксесуарами (лопатками).
  4. Нову керамічну сковороду краще перед початком експлуатації обробити. Для цього добре прогрійте сковороду з 4-5 ложками солі протягом 15 хвилин. Сіль витягне з мікротріщин всю вологу, і сковорода прослужить довше. Після цього змастіть сковорідку рослинним маслом і 3-5 хвилин прожарте на вогні.
Акції
Знижка 50% на шашличні сети від Шашлик від Рафаеля
Київ, Миколи Закревського вулиця, 51/2
-50%
0 грн
50.0 грн
Знижка 52% на суші-сет «Феєрія» від «Sushitta»
Київ, Ганни Ахматової вулиця, 46
-52%
0 грн
30 грн
Показати всі
55 акцій

Читайте також: Де в Києві найкраща піца

Мармурове покриття

Нове слово у виробництві антипригарного посуду, технологія мармурового покриття є логічним продовженням використання кераміки в кулінарному мистецтві. До складу антипригарного шару дійсно входить натуральний мармур і граніт, а сама сковорода найчастіше виготовляється з литого алюмінію і має товсте дно.

Мармурове покриття сковороди

Переваги мармурового покриття:

  1. Підвищена антипригарность.
  2. Велика стійкість до подряпин і пошкоджень, ніж у інших антипригарних поверхонь. Але все ж рекомендують користуватися дерев’яними лопатками.
  3. Можна готувати без жиру.
  4. Не виділяє токсичних речовин: покриття екологічне.

З недоліків – більш висока цінова категорія, ніж у інших антипригарних девайсів. Це відноситься до дорогих сковорідок з багатошаровим мармуровим покриттям. Хоча є і недорогі моделі з 2-шаровим покриттям вартістю від 200 грн.

Читайте також: Топ сервісів доставки суші в Київі, Харкові, Дніпрі

Сковорода з міді: красиво, дорого, престижно

Мідь відома людству з незапам’ятних часів і широко застосовується донині, в тому числі для виготовлення посуду. Для захисту від окислення мідні сковорідки зсередини покривають шаром стали.

Посуд з міді має безліч позитивних якостей і переваг:

  1. Швидко прогрівається, довгий час тримає тепло – ідеальне поєднання якостей теплопровідності.
  2. Естетичний, багатий зовнішній вигляд виробу.
  3. Не занадто велика вага.
  4. Мідний посуд не вибагливий у догляді.
Мідна сковорідка

З мінусів:

  1. Дуже дорога ціна мідних сковорідок, стартує від 1500 грн і доходить до 10-15 тисяч грн. В основному такі елітні девайси користуються попитом у професійних кухарів і просто цінителів якісного посуду. 

Вибираємо сковороду для індукційної плити

Особливість індукційних плит в тому, що приготування їжі здійснюється за рахунок індукційного струму і котушок, розташованих безпосередньо під варильною поверхнею. Виникаюче при цьому електромагнітне поле вступає у взаємодію з дном посуду, нагріває його, а потім продукти в ній. При цьому дно сковороди та іншого посуду повинно бути феромагнітним, тобто з матеріалу, на який впливає магніт, – з чавуну, сталі та сплавів на її основі. Ці вимоги не стосуються інших бічних частин посуду – вони можуть бути виготовлені з будь-якого матеріалу.

Щоб визначитися, яку сковороду краще вибрати для індукційної плити, потрібно орієнтуватися на такі вимоги:

  1. Діаметр дна сковорідки повинен повністю відповідати конфорці індукційної панелі.
  2. Поверхня дна повинна бути ідеальною, без заокруглень, щоб сковорода найбільш щільно прилягала до панелі.
  3. Товщина дна оптимально 6-8 мм, чим вона більше, тим швидше швидкість нагрівання.

Посуд для індукційних плит маркована спеціальним значком:

Посуд для індукційних плит

Якщо такий знак відсутній не поспішайте викидати сковорідку. Проведіть тест за допомогою магніту: якщо притягнеться, то можна користуватися такою сковородою і готувати на індукційній плиті.

Сковорода для індукційних поверхонь універсальна і підійде для будь-плити, і для газової, і для електричної. 

Млинниця: для любителів чудо-техніки на кухні

Якщо ви любите різні кухонні пристосування, які, до речі сказати, здорово полегшують життя, то можна купити млинницю – це якраз те, що вам потрібно для приготування усіма улюбленої страви.

З такою технікою, як млинниця, процес приготування млинців стане простіше і приємніше: ніякого пригорілого тіста, нерівних країв і нерівномірного прожарювання.

Млинниця

Основний принцип роботи млинниці:

  • Рідке тісто треба вилити на поверхню для смаження (або обмокнути поверхню в тісто) і закрити верхньою кришкою.
  • Млинниця нагрівається електрострумом від мережі. 
  • Прожарювання відбувається рівномірно, жир потрібний в мінімальній кількості.

Основні функції электроблинниц:

  • Таймер: фіксує час готовності млинців.
  • Індикатор (лампочка) – визначає, коли млинниця розігрілася і готова до використання.
  • Терморегулятор – можна виставити ступінь прожарювання млинчика.
  • Антипригарне покриття внутрішньої поверхні.

Млинниця – хороша штука, якщо ви любите млинці і хочете, щоб їх приготування доставляло трохи менше клопоту.

Акції
Знижка 40% на доставку від ресторану «Шашличок»
Доставка по Києву та області до 30 км
-40%
0 грн
30 грн
Знижка 35% на меню кухні в «Gulo Хачапурі»
Київ, Еспланадна вулиця, 30
-35%
0 грн
25 грн
Показати всі
72 акцій

Читайте також: Як відзначити масляну в Києві, Харкові, Дніпрі, Одесі

Ось коротко про такий потрібний предмет кухонного посудного арсеналу – млинцеву сковороду. Сподіваємося, наш огляд допоможе вибрати ту саму, ідеальну, яка буде радувати смачними млинцями. Залишилися ще питання чи ви хочете поділитися найкращим рецептом ідеальних млинчиків :) – пишіть в коментарях.

3 коментарів
  • Инна

    О, с помощью такой сковороды я готовлю банановые панкейки по утрам. Сковородка идеально подходит для этой процедуры и блинчики не прилипают вовсе к ней. У меня лично сковородка очень легкая, и ее легко можно по-жанглировать возле плиты когда скучно)

  • Карина

    Раньше всегда жарила блинчики на чугунной сковороде, меня так еще бабушка учила) Но сейчас это уже почти прошлый век. Купила себе алюминиевую с тефлоновым покрытием и низким бортом, моему счастью нет придела. Не надо масла добавлять, к ней ничего не прилипает, и блины не такие жирные получаются. В эксплуатации намного удобней, очень легкая. Пришлось только избавиться от металлической лопатки (тефлон царапать нельзя, умрет очень быстро и начнет все липнуть). И ни в коем случае нельзя студить сковороду под водой (после такого перепада температуры вы уже нормально точно не пожарите), покрытие просто может потрескаться. А если соблюдать эти два фактора, то прослужит она не один год (у меня уже 2 года и в идеальном состоянии). Мой совет покупать именно алюминий с покрытием, они достаточно практичны и по цене не особо дорогие.

  • Люба

    Блинная сковорода-это отличная вещь. Только на ней и пеку оладушки и блинчики) Очень удобно.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *