Що робити, якщо загубив або вкрали паспорт: покрокова інструкція

Коли розумієш, що паспорт – головний документ, що засвідчує особу, – втрачено, вкрадено, одним словом, він пропав, спершу охоплює справжня паніка. Особливо, якщо знаходишся за кордоном або в іншому місті. BlogPokuponTeam розповість, що робити, куди звертатися, щоб відновити паспорт громадянина України або закордонний паспорт, скільки часу займає ця процедура, і як жити без паспорта, поки його відновлюють? Насправді, є нормальний штатний механізм вирішення проблеми.

Читайте:

Як відновити загублений паспорт в Україні

Відновлення загубленого паспорта громадянина України – досить часта проблема, з якою стикаються люди. Документ може бути втрачено, вкрадено разом з сумкою – ваші дії? Куди йти і що робити, адже це не тільки посвідчення особи, а й ключ до вашого майна?

Коли загубив паспорт, охоплює паніка
Коли загубив паспорт, охоплює паніка

Паспорт втрачений, або у вас його вкрали: куди йти

Раніше при втраті паспорта потрібно було подати оголошення в одну з всеукраїнських газет з інформацією про те, що даний паспорт загублений і вважається недійсним.  Зараз це робити не обов’язково. Замість цього слід звернутися:

  1. У відділення поліції – найближче або за місцем проживання – з заявою про крадіжку або втрату документа. Це потрібно зробити негайно. Незалежно від того, вкрали у вас паспорт (закордонний паспорт, інші посвідчення особи) або ви його десь забули, втратили в вашому або іншому місті – документом можуть скористатися зловмисники. А так у вас буде доказ на випадок, якщо шахрай встиг оформити кредит за вашим паспортом або здійснити інші протиправні дії.  За результатами правової оцінки вашої заяви в поліції вам нададуть виписку з Єдиного реєстру досудових розслідувань (якщо паспорт дійсно вкрали і в зв’язку з цим відкрито кримінальну справу).
  2. У відділення Державної міграційної служби (паспортний стіл) або в центр надання адміністративних послуг (ЦНАП) із заявою на відновлення паспорта.  Які документи знадобляться – читайте нижче. Якщо ви втратили паспорт-книжечку зразка 1994 року, то звертатися потрібно за місцем прописки, а якщо вже нову ID-карту – до будь-якого підрозділу ГМС або ЦНАП, незалежно від прописки. І в тому, і в іншому випадку, замість загубленого документа вам видадуть біометричний документ – ID-карту. На поточний момент в Україні припинено випуск паперових паспортів. Стара, паперова форма випуску не відповідає необхідному рівню захисту від підробок і крадіжки особистих даних.  Пластиковий ID-паспорт дозволяє отримати його цифрову версію в додатку «Дія», докладніше про це читайте нижче.
  3. У ситуації, коли паспорт загубився в іншому місті, а вам потрібно купити квитки додому на поїзд або автобус, крім звичайної заяви про крадіжку потрібно також звернутися до відділу поліції «розшук». Тут, на підставі ще одного вашого звернення, видадуть довідку, за допомогою якої можна буде купити квиток. Або ж доведеться добиратися додому маршруткою або автостопом. У будь-якому випадку, відновлювати документ потрібно буде за місцем проживання.

Які потрібні документи для відновлення паспорта громадянина України

ID-карта
ID-карта

Щоб отримати ID-карту в обмін на втрачений паспорт-книжечку, вам знадобиться:

  • Заява в поліцію про втрату або крадіжку паспорта (можна звертатися до будь-якого найближчого РВВС).
  • Виписка з Єдиного реєстру досудових розслідувань, отримана у відділенні поліції (видається там же, де ви писали заяву).
  • Свідоцтво про народження.
  • ІПН (ідентифікаційний код).
  • Квитанції про сплату адміністративного збору, держмита, штрафу з позначкою банку (можна оплатити в будь-якому найближчому банку).
  • Додатково: довідка органу реєстрації про прописку (видається в центрі адміністративних послуг за місцем проживання); свідоцтво про народження дитини (дітей), свідоцтво про шлюб, розірвання шлюбу, зміну імені – при наявності таких документів.

Якщо разом з паспортом старого зразка втрачені всі документи, відновлення можливо тільки на підставі рішення суду про встановлення особи за місцем проживання людини.

Якщо втрачена ID-карта, то процедура спрощується: потрібна лише довідка з поліції про крадіжку і заяву на відновлення ID-карти, яка подається у відділенні міграційної служби.

Скільки коштує оформити ID-паспорт

  • Стандартно новий паспорт (ID-карта) готовий вже через 20 робочих днів після подання документів на відновлення. У вартість включено адмінпослуги, бланк і на сьогоднішній день становить 345 гривень.
  • У разі особливої ​​терміновості є можливість оформити документ за 10 днів.  Правда і платити доведеться трохи більше – 471 гривню.
  • Також необхідно буде сплатити держмито 34 грн і штраф від 17 до 51 грн в зв’язку з втратою паспорта.

Читати також: Як здати на права: підготовка, здача, відновлення

Втрата закордонного паспорта за межами України

Головний документ, що засвідчує особу людини за кордоном, – це її закордонний паспорт, біометричний або звичайний, і його втрата в іншій країні – подія неприємне і небажана. Але все-таки, куди йти, до кого звертатися, коли втратив закордонний паспорт під час закордонної поїздки?

Втрата паспорта за кордоном - подія вкрай неприємна
Втрата паспорта за кордоном – подія вкрай неприємна

Дійте наступним чином:

  1. Напишіть заяву про втрату або крадіжку закордонного паспорта у найближчому відділенні поліції. Якщо ви не знаєте мови країни перебування, можливо доведеться шукати перекладача (малоймовірно, що в поліції він є).
  2. Отримайте довідку про те, що на даний момент у вас відсутній закордонний паспорт.
  3. Зверніться до консульства або посольства України в країні вашого перебування, щоб оформити свідоцтво на повернення в Україну.  Для цього знадобиться:
  • наявність паспорта громадянина України або його копія (або копія іншого документа, що підтверджує громадянство);
  • два фото 3,5 х 4,5 на світлому фоні;
  • заповнена анкета-заява;
  • в разі, якщо потерпілий, який втратив закордонний паспорт, подорожує з дитиною і з ним буде повертатися в Україну – свідоцтво про народження дитини та 2 її фотографії 3,5 х 4,5.
  • чек про сплату консульського збору відповідно до діючих тарифів.
  1. Якщо всі зазначені документи у вас є, то свідоцтво про повернення можуть видати відразу, в цей же день, або доведеться почекати до 5 робочих днів.
  2. У разі, якщо у вас немає взагалі ніяких документів, потрібно підтвердження особи кількома людьми, що знають вас (родичі, друзі або інші свідки з вашого готелю, наприклад). Або ж консульство робить офіційний запит в міграційну службу України для підтвердження вашої особистості, але відповіді потрібно буде чекати до 30 днів.

Свідоцтво про повернення замінює загублений за кордоном закордонний паспорт. Це тимчасовий документ, з яким ви маєте право перебувати в країні, в якій його видали, і повернутися в Україну протягом 30 днів з моменту видачі. Перед вильотом додому потрібно обов’язково зв’язатися з авіакомпанією і розповісти про вашу ситуацію, адже під час реєстрації в аеропорту у вас запитають закордонний паспорт. У будь-якому випадку, приїхати в аеропорт потрібно раніше, адже у персонала можуть виникнути питання, для з’ясування яких знадобиться додатковий час.

Повернувшись додому, вам потрібно буде протягом 3 днів звернутися в ВГІРФО – відділ у справах громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб (раніше цим займався ОВІР) і оформити документи на отримання нового закордонного паспорта.  Тимчасове посвідчення потрібно буде здати.

Що стосується віз, що були в старому закордонному паспорті: ті з них, термін яких закінчився, вже не відновлять. З приводу діючих віз необхідно звертатися до відповідних посольства і відновлювати кожну з них в передбаченому порядку.

Візи треба буде відновляти
Діючі візи треба буде відновляти

Після отримання біометричного закордонного паспорта його можна буде оцифрувати на порталі «Дія» та користуватися на території України як звичайним посвідченням особи.

Загублений паспорт знайшовся: як діяти?

Якщо старий паспорт був знайдений (вам його повернули), а процес оформлення нового документа ще не завершений, то випуск можна призупинити і користуватися знайденим паспортом. Якщо ви оформляли заяву в поліцію про втрату, то цим убезпечили себе від претензій з приводу можливих махінацій з паспортом за той час, поки він був не у вас.

Паспорт знайшовся!
Паспорт знайшовся!

Якщо вам повернули загублений паспорт вже після видачі нового, то слід здати пропажу в міграційну службу і користуватися новим документом.

Як уникнути втрати паспорта

Хотілося б вірити, що неприємностей з втратою або крадіжкою паспорта у вас ніколи не трапиться. Що ще можемо порекомендувати, щоб убезпечитися від втрати або крадіжки? Упорядкувати зберігання паспортів, квитків, платіжних карт та інших документів, а також мінімізувати ризик їх випадкової втрати допомагають стильні і педантичні органайзери і тревел кейси для документів. З Покупоном ви можете оцінити не тільки їх зручність, але і доступність завдяки кешбеку до 15%.

Органайзер для документів
Органайзер для документів

Ще один варіант не втрачати паспорт – залишити його вдома, не носити з собою, а скористатися мобільним додатком «Дія». Такий Е-паспорт в смартфоні підтягується у всіх користувачів додатку з українським громадянством, у кого паспорт оформлений у вигляді ID-карти. У власників паспорта-книжечки зразка 1994 року, як і звичайних закордонних паспортів для виїзду за кордон, документ в «Дії» не відображається. Потрібен біометричний формат. Цифровим паспортом можна користуватися на території України в будь-яких ситуаціях, коли потрібна ідентифікація особистості:

  • подорожі ж/д і авіатранспортом;
  • обслуговування в банках;
  • отримання держпослуг;
  • повернення товару;
  • оформлення страховки і сервісного супроводу при купівлі товарів: для цього достатньо показати касиру цифровий паспорт в смартфоні і підтвердити в додатку «Дія» згоду на шеринг документа.
  • поштові послуги та багато іншого.

З 30 березня 2021 цифровий паспорт на законодавчому рівні отримав таку ж силу, як і паперовий документ або ID-карта. До 23 серпня 2021 року у компаній-постачальників послуг є час підготуватися, щоб приймати е-паспорти нарівні зі звичайними, пізніше вони це повинні будуть робити обов’язково, відповідно до закону.

Таким чином, усередині країни, при наявності інтернету, через «Дію» ви можете користуватися як паспортом громадянина України, так і закордонним паспортом в цифровому вигляді.  Поїздки за межі країни здійснюються поки за звичайним закордонним паспортом – процес визнання цифрового українського документа за кордоном ще не завершений.

При необхідності, користувачі мобільного додатка «Дія» зможуть також абсолютно безпечно шерити е-паспорт (передавати копії документа) для ідентифікації особи.

Додаток «Дія»,
Додаток «Дія»

Якщо ви ще не є зареєстрованим користувачем в додатку «Дія», виконайте просту інструкцію:

  • Встановіть додаток на телефон – його можна скачати через Google Рlay (для Android) або AppStore (для IOS).
  • Авторизацію можна здійснити за допомогою додатків  Приват24 або BankID – для клієнтів Monobank (карту можна оформити безкоштовно, а завдяки Покупону – ще й отримати 100 грн на рахунок), Ощадбанку, ПУМБ і інших українських банків. Потрібно вибрати банк, зайти в свій особистий кабінет інтернет-банкінгу і дати згоду на використання персональних даних додатком «Дія».
  • Придумайте пароль з 4 цифр для авторизації.
  • Дайте згоду на використання біометричних даних для входу (розпізнавання особи або відбитка пальця). Ці дані можуть використовуватися для авторизації, якщо у вашому смартфоні є відповідні функції та програмне забезпечення (нові моделі).

Після цього потрібно вийти з програми «Дія» та знову авторизуватися – паспорт повинен відобразитися автоматично. Зверніть увагу, що паспорти та інші цифрові документи (водійські права, студентський квиток, техпаспарт на авто, закордонний паспорт) доступні у версії додатка 1.7.0. Старішу потрібно оновити. Якщо виникають питання із користування послугою «Дія», звертайтеся в службу підтримки, або пишіть в один з месенджерів.

Як завантажити і авторизуватися в додатку «Дія» дивіться на відео.

Крім додатки «Дія» також діє «Портал Дія» – Єдиний державний вебпортал електронних послуг. Портал створено з метою зручного, швидкого і прозорого надання держпослуг громадянам України. До 2023 року Мінціфри планує забезпечити технічні можливості, що дозволяють скористатися 100% державних послуг онлайн. На даний момент на порталі «Дія» доступні такі послуги:

  • реєстрація ФОП;
  • оформленні допомоги по безробіттю;
  • отримання свідоцтва про народження дитини;
  • реєстрація місця проживання дитини та інші.

Для реєстрації на порталі «Дія» вам знадобиться електронний цифровий підпис. Після авторизації відкривається доступ в особистий кабінет користувача і надається можливість отримувати держпослуги онлайн не виходячи з дому.

Читайте також: Як оформити цифровий підпис

Якщо з вами трапилася неприємність, і ви втратили паспорт, сподіваємося, що наші поради допоможуть вам якомога швидше відновити документи. Якщо залишилися якісь питання, задавайте в коментарях.

20 коментарів
  • People

    Доброго дня! Якщо я загубила паспорт та ідентифікаційний код і мені зроблять нові документи, то як бути спокійною, що моїм старим паспортом та ін. кодом не скористаються якісь шахраї в разі знайдення?

    • {:ru}Наталья Лукьяненко{:}{:uk}Наталія Лук'яненко{:}

      Доброго дня. Вам необхідно якомога скоріше звернутися у відділення поліції (найближче або за місцем проживання) із заявою про втрату документів. Нажаль, це не завадить зловмисникам при бажанні скористатися вашими втраченими документами, але у вас буде доказ, що ви не маєте відношення до можливих протиправних дій. На сайті МВС є реєстр втрачених/вкрадених паспортів, куди вносяться дані згідно вашої заяви. Дякуємо, що читаєте наш блог.

  • Юрий

    Здравствуйте, потерял паспорт написали заявление в полицию выдали постановление , где получить модефированную справку , в посольстве без неё не принимают в мфц такой говорят не делают ( что делать ?

    • Наталья Лукьяненко

      Добрый день, Юрий. Уточните пожалуйста, вы гражданин Украины и потеряли паспорт за ее пределами? И напишите правильное название справки для посольства.

  • Игорь

    Добрый день. Что делать, если находишься в Украине по российскому загранпаспорту, но хочешь восстановить украинские документы для жизни в Украине, где жил до 2000 года. В Россию въехал по украинскому внутреннему – тогда так можно было, потом, в России, украинский паспорт потерял. КУда обращаться?

    • Наталья Лукьяненко

      Добрый день, Игорь. Исходя из того, что у вас оформлен российский загранпаспорт, вы являетесь гражданином России, мы верно поняли? И теперь хотите восстановить свое украинское гражданство, отказавшись от российского (в Украине двойное гражданство запрещено)? Уточните пожалуйста вопрос.

  • Оля

    Здравствуйте, подскажите пожалуйста, если человек находиться в другой стране и паспорт утерян вместе с пропиской ибо как у человека выше-не успел прописаться после продажи кв, как ему можно восстановить паспорт без личного присутствия или всё таки нужно лично всё делать?

    • Наталья Лукьяненко

      Добрый день, Ольга. Для восстановления паспорта необходимо личное присутствие в Центре предоставления административных услуг (если утерян паспорт-книжечка, то в отделении по месту последней прописки, а если пластиковое ID – в любом ЦПАД). Вы можете записаться в очередь онлайн, чтоб сэкономить время, но для подачи заявления на восстановление паспорта и для его получения необходимо присутствие непосредственно того человека, чей паспорт нужно восстанавливать. В замен утерянного документа будет выдана ID-карта. Спасибо, что читаете наш блог.

  • Владислав

    А можно ли поменять паспорт старого образца на id если нет оригинала Инн, остались только копии

    • Наталья Лукьяненко

      Добрый день, Владислав. С этим вопросом братитесь в отделение Государственной миграционной службы (паспортный стол) или в центр предоставления административных услуг (ЦПАУ). Скорее всего, понадобится оригинал ИНН, который вы можете восстановить, обратившись с заявлением в любой филиал налоговой службы (необязательно в тот, где вам выдали утерянный ИНН). И уже имея на руках с полный пакет документов, поменять паспорт-книжечку на ID паспорт. С уважением, BlogPokuponTeam.

  • Светлана

    Добрый вечер! Подскажите пожалуйста, если загранпаспорт биометрический утонул в море. Есть внутренний Украинский книжечка. В полицию не обращалась, я смогу вернуться в Украину?

    • Наталья Лукьяненко

      Добрый день, Светлана. Вам необходимо с внутренним паспортом гражданина Украины обратиться в консульство или посольство Украины в стране пребывания, чтобы оформить свидетельство на возвращение в Украину. Срок выдачи такого документа – до 5 рабочих дней. Спасибо, что читаете наш блог.

  • Егор

    Здравствуйте, подскажите пожалуйста.потерял паспорт Украины на не подконтрольной части …что нужно для выезда в Украину для получения паспорта

    • Наталья Лукьяненко

      Добрый день, Егор. Нужно разрешение на пересечение линии размежевания, оформленное на утерянный паспорт, ксерокопия паспорта или его фото (желательно), и заявление об утере паспорта (в отделении полиции неподконтрольной территории – других вариантов нет). Для уточнения информации позвоните 0800218808 – телефон горячей линии (служба «Доверие») – предоставление гражданам ответов на вопросы консультационного характера в пределах компетенции Государственной пограничной службы Украины. С уважением, БлогПокупон.

  • Евгений

    Утеря паспорта,получил удостоверение личности на выезд в Украину в 2020г,но выехать не смог из за пандемии.Могу выехать сейчас или нужно что то делать,т.к удостоверение просрочено?

    • Наталья Лукьяненко

      Добрый день, Евгений. Так как удостоверение личности на возвращение в Украину действует в течение 30 дней, а вы его просрочили, необходимо повторно обратиться в консульство или посольство Украины в стране пребывания и, учитывая ваши объективные причины, оформить его продление, но на срок не более 30 дней.

  • Петро

    А, если нет прописки (при продаже жилья выписался)?

    • Наталья Лукьяненко

      Добрый день, Петр. Если вы потеряли паспорт-книжечку и на момент утери паспорта не успели прописаться после выписки, для оформления нового документа вам нужно обратиться в ЦНАП (Центр надання адмінпослуг) по месту последней регистрации. Если у вас был паспорт в виде ID карты, то для его восстановления можно обращаться в любой отдел Государственной миграционной службы или ЦНАП, независимо от места регистрации.

  • Олена

    Викрадений 29.09.19 р. паспорт і ідентифікаційний номер(оригінал) надісланий до поліції, а мені повідомлено про це листом з поліції. Як мені поступити із знайденими документами?

    • Наталья Лукьяненко

      Доброго дня! Ви напевно вже оформили нові документи (паспорт викрали аж 29.09.19)? Якщо так, то треба забрати повернені старі документи в поліції, здати їх у міграційну службу та користуватися новими.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *